2001: A Space Odyssey (1968)
Genre: Sciencefiction / Avontuur
Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)
Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 3 oktober 1968
Te zien in 2 bioscopen
Plot 2001: A Space Odyssey
"An epic drama of adventure and exploration."
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- 2001: A Space Odyssey (BoekMeter)
- 2001: The Legendary Original Score (MusicMeter)
- 2001: A Space Odyssey (MusicMeter)
Dr. David Bowman
Dr. Ralph Halvorsen
Dr. Roy Michaels
Mission Controller (stemrol)
tovenaar
Queto Yurlunyur, je hebt mooie theorieen, bedankt! (niet sarcastisch bedoeld!)
en eh.. Jordy / Kappeuter, werken de spoilers niet meer/!?!?!? ik zie gewoon alles, zonder te selecteren?
tovenaar
Ik heb hem dan toch maar gekeken...
ik vond het een hele mooie film, maar het einde was me toch ook niet helemaal duidelijk
Oke, dat van die cosmische wedergeboorte ofzoiets, wat ik vantevoren gelezen had, dat kon ik er nog wel uithalen, maar dan nog... wat is de reden daarvan??
Queto Yurlunyur
De wedergeboorte van Bowman is de volgende stap in de evolutie van de mens, die steeds onder de invloed van een monoliet plaatsvindt. Eerst kwam de overgang van aap naar mens, en dan de overgang van mens naar 'star child', zoals dat vaak genoemd wordt. Wat de volgende stap precies inhoudt vertelt de film niet, maar het is een logische aanname dat dat ook niet te bevatten valt
neo
ja het is heel moeilijk om het einde uit te leggen ,maar dit is mijn visie :
bowman verlaat het ruimteschip in een spacepod om de rotatie van de monolith om Jupiter te bestuderen. alle lichteffecten die volgen laten zien dat hij in een stargate terecht is gekomen; hij is op weg naar een andere dimensie. een tijdsreis kan je het ook wel noemen. tijdens deze reis neemt hij allerlei lichteffecten in zich op die hij ziet: hij is aan het transformeren. hij wordt opnieuw geboren; een cosmische wedergeboorte. maar niet een wedergeboorte in een mens maar in een hogere vorm van intelligentie. na die lange reis door de stargate belandt hij in een kamer die door hogere vromen van intelligentie is ontworpen (aliens). hij ziet zichzelf eenmaal eten aan een tafel en wederom transformeren/ daarna ziet hij zichzelf liggen in een bed tot zijn lichaam verdwijnt (3e transformatie/wedergeboorte). als dan een cosmisch wit 'starchild' in beeld komt zou je niet anders denken dat dit een 4e transformatie is. nou waar het in de film dus om ging was om evolutie. met die laatste scene is die als het ware volbracht. van aap naar mens naar spaceman naar hogere intelligentie vorm (star child/alien).
Queto Yurlunyur
Wat ik me nu afvraag bij jouw visie:
Ik zie niet in wat daar een transformatie aan is. Bowman is voor het begin van de reis toch niet wezenlijk anders dan na het einde van de reis? Ik heb het altijd gezien als reizen naar een grotere wereld, zoals het heelal een grotere wereld bleek buiten de aarde (tweede monoliet), zal datgene wat na de reis volgt een grotere wereld zijn buiten het heelal.
Ook daar zie ik geen transformatie in. Ouder worden is toch een natuurlijk proces, dat altijd al bekend is geweest aan de mens?
tovenaar
dat bedoel ik dus inderdaad, dat Bowman getransformeerd wordt, dat is me nu allemaal wel duidelijk, maar wat is het nut?
Als het puur om het showen van een evolutie gaat neem ik daar genoegen mee, maar als er meer achter zit, dan snap ik het nut ervan niet
Queto Yurlunyur
Daarom is mijn punt dus, dat alleen de overgang van mens naar 'star child' een transformatie is, een hergeboorte. De overgang van de jongere Bowman naar de oudere Bowman (tweemaal zelfs) wil in mijn ogen alleen maar zeggen dat de andere wereld waar hij zich in bevindt op andere manier met tijd en ruimte omgaat. Die wereld is tenslotte significant anders dan de aarde of het heelal, dus waarom zou daar een normaal tijdsverloop plaatsvinden?
Queto Yurlunyur
Een alternatieve uitleg, die wat meer van het begrip 'nut' bevat, is misschien dat de hogere macht (mogelijk aliens) die de monolieten 'stuurt' de mens als het ware gecreeerd heeft door de evolutie veilig te stellen in het begin. De tweede monoliet alarmeert de hogere macht dan dat de mens de aarde verlaat (opgestaan uit de wieg dus als het ware), bij de derde monoliet wordt Bowman dan naar hun wereld geleid, naar een soort van observatiekamer, waar het resultaat van het experiment bekeken wordt. Uiteindelijk evolueert Bowman dan door (door de vierde monoliet) tot wezen van de hogere macht, hij wordt opgenomen door ze.
Goodfella
In die Kubrick docu had Arthur C. Clarke ook een mooi verhaal; zo zouden alleen al in ons melkwegstelsel genoeg sterren/planeten zijn om iedere aardbewoner een eigen planeet te geven. Een aangezien aan het eind van 2001 het "sterrenkind" in een soort bol (ster/planeet?) "zweeft"...
Pkunk
Ik weet nog dat ik het allemaal een beetje langdradig vond, en van het einde niet veel snapte. Na dit allemaal gelezen te hebben moet ik toch maar weer eens kijken denk ik... Tot dan 3 1/2*
(verwijderd)
uhmm, waarom zit iedereen theorieen te bedenken, ik dacht dat arthur c. clarke in zijn boek(en) toch behoorlijk duidelijk is geweest waarom bepaalde dingen gebeuren...?
Queto Yurlunyur
Arthur C. Clarke is geen autoriteit over wat in de film gebeurt. Kubrick schreef de film terwijl Clarke ondertussen het boek schreef, waarbij ze feedback aan elkaar gaven. Als gevolg schijnen ze op een aantal punten te verschillen, zo geeft het boek inderdaad een verklaring op een aantal punten waar de film (bewust) onduidelijkheden laat bestaan. Dergelijke verklaringen zijn in mijn ogen een verarming ten opzichte van de film (al heb ik het boek zelf niet gelezen).
Zie ook deze link met spoilers.
BoordAppel
T boek is qua themas en dergelijke gewoon tzelfde als de film. Dus wat in het boek staat gebeurt ook in de film. Zo is het iig te verklaren en is in mijn ogen ook de enige juiste verklaring. Waarom zou Kubrick in hemelsnaam alles totaal anders willen doen?
soboer
deze film is gewoon zwaar kut. En de meeste vinden van jullie vinden dat ook, maar na het lezen van wat achtergrondinformatie is het opeens een meesterwerk. Dit gaat er bij mij echt niet in. Als het een meesterwerk is met het na 1 keer kijken door je hoofd spoken en je niet meer loslaten, zoals bij Fight Club en Usual Suspects. Jordy jij vond de fim de eerste keer zwaar kut, probeer je niet onbewust deze film heel goed te vinden, omdat de intellectuelen ons verwijten dat wij de film niet begrijpen en jij als filmleifhebber niet buiten de boot wilt vallen. Vat dit niet als een aanval op.
Jordy
Ik vond 'm de eerste keer niet goed omdat ik 'm niet begreep.
en jij hebt nooit iets gegeten dat je de eerste keer niet lekker vond, maar dat je na een paar keer super vond? Geen muziek die je de eerste keer niets vond, maar wat nu je favoriete muziek is?
Ramon K
Hahahahahaaaaa
....... hele vette onzin is dit!!!
Yak
... en dat deed het ook.
Ik vind het prima wanneer je iets wat lijkt op blind vertrouwen aan de kaak stelt, maar doe asjeblieft niet alsof mensen op deze site de mening van anderen achterna hollen. Dat daarvan op deze site geen sprake is, is juist één van de grote charmes ervan.
petey
- 1901 berichten
Ik heb de film ongeveer 20 jaar geleden hgezien met een stel vrienden,
Wat ik we ervan herinner is dat we daarna uren doorgepraat hebben over de film. Dat kan zowel een goed als een slecht teken zijn, maar hij liet me in ieder geval niet onberoerd.
En dat ik de mening van anderen klakkeloos overneem lijkt mij sterk aangezien de meesten toen de luiers nog niet ontgroeid waren.
sydney
Als je de laatste twee meesterwerken vind, dan weet ik tenminste vanuit welke hoek je aan het zeveren bent.
Toen ik de film net gezien had, had ik zoiets van
Zag 'm drie keer.
*1e keer was ik 17 jaar: vond 'm toen saai
*2e keer vorig jaar : vond 'm heel goed
*3e keer onlangs (in de bioscoop) : vond 'm ronduit fantastisch
Na de 4de keer (in mei weer in de bios hier in Kortrijk) komt ie misschien wel in mijn Top10
Dus : meer dan één keer kijken is de boodschap ...
Het is een uniek stuk filmgeschiedenis, een absoluut cinema-meesterwerk !
soboer
Ik respecteer dat jullie dit een meesterwerk vinden. Alleen ik vind dat een meesterwerk oplossingen op vragen min of meer moet beantwoorden. En bij deze film moet je de oplossingen zoeken in een boek, dan denk ik de film is niet compleet en voldoet voor mij dan niet als een meesterwerk.
Yak
Onzin. Ik heb het boek nooit gelezen, maar kan de film prima interpreteren. Waarom zou een film klip en klare antwoorden moeten geven? Ik vind het juist veel interessanter om als kijker aan het denken te worden gezet.
cornelis
bij deze film moet je de oplossingen zoeken in een boek,
Volgens mij hoeft dat niet. Heb het boek niet gelezen en vond de film overweldigend.
Menni
Die 'oplossingen' zijn niet in een boek te vinden, die maak je in je eigen hoofd. Een kenmerk van heel veel geweldige films en zeker dé grote kracht van deze. Maar ja, helaas willen erg veel mensen altijd kant-en-klaar paketten.
BoordAppel
De oplossingen zijn wel zeker in t boek te vinden. Alle vage shit die je in de film ziet zit ook in t boek, alleen dan wel duidelijk uitgelegd.
Goodfella
Ik heb absoluut geen behoefte om een boek te lezen dat met (kant en klare) oplossingen voor deze film komt. Het lijkt me dat de film dan juist veel van zijn kracht verliest...
Ik vond 'm de eerste keer trouwens ook niet geweldig, maar ik wilde 'm tóch nog een keer zien... en nog een keer... Typisch zo'n film die bij herzien beter en beter wordt. Bij Blade Runner bijv. heb ik precies hetzelfde, trouwens

2010
1984

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Apocalypse Now
Oorlog, 1979
maanjupiterkunstmatige intelligentieman vs machinegebaseerd op boektechnologiesuper computerruimtereisspace missionmoon base astronautcultfilmevolutionmonolith space stationruimte-operacomplex2000sdrearyai rebellion absurdtenseambiguousaudaciousbaffledexcitedmetrocolorsuper panavision 70