• 9.379.668 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Ja.

avatar van dreamtheater19

dreamtheater19

Jimmy92 schreef:

#1 :als je dat een goed verhaal wilt noemen...

#2 : ik vind horror films leuk maar scene's zoals dat ze iemand zijn schedel open gaan boren of ribben uit elkaar trekken vind ik ziekelijk

#3 : als mensen echt genieten van zulke scene's dan vind ik dat heel raar, en ik mag een mening hebben volgens mij

maarja, jij zult het wel beter weten want jij bent heel volwassen met je 15 jaar

Ik geef je helemaal gelijk, ik houd ook niet van die stomme Saw films. Het verhaal op zich gaat nog wel maar de rest is gewoon crap.

avatar van decicco

decicco

@ Thom,

waarom ben je hier wat ruzie aan het maken.

Ga je ook nog eens over jezelf zeggen dat je vet volwassen bent blabla, erg knap. En dat Jimmy zijn mening niet normaal formuleert oké dan heb je misschien een punt. Maar hij mag altijd zijn mening uiten, en hem de les lezen om even te wachten met moviemeter vind ik zoieso nogal belachelijk. Ik kan zijn standpunt begrijpen alleen had hij het anders mogen verwoorden bijv. Ik vind de persoon die deze film heeft geschreven nogal ziek. ( Vind ik persoonlijk ook. ) Komop hoe kun je zoiets gruwelijks verzinnen? Dan heb je toch ergens een stoornis of niet dan?Ik denk ook dat dit is wat Jimmy bedoelt. Hij zei tenslotte zelf dat mensen voor hem uiteraard de film goed mogen vinden. Overigens vond ik het wel een topfilm maar geen horror-film met van die geweldige schrikmomenten.Het was uiteraard erg schokkend en gruwelijk om al die heftige scenes in deze film te zien.

avatar van BjornH

BjornH

Fantastisch einde van een verder matige film. Voor een horrorfilm vond ik t maar matigjes, aangezien ik als lichtgewicht in het kijken van horror geen enkele moest schrikken. Daarnaast vond ik het als thriller tot aan het einde toe weinig boeiend. Wel vond ik het een sterk verhaal met erg leuke plotwendingen, maar verder was t niet zoveel :S....daarom kan ik me ook alleen verbazen over de hoge notering van deze film....

• 19752 berichten

Het is een "zieke" film als je ziet op wat voor manier de mensen dood gaan, maar ergens is het ook best knap opgezet allemaal.
Jigsaw ligt in het ziekenhuis met kanker en hij wordt meer als een soort ding/studie-object gezien dan als mens met gevoel en angst voor de dood.
Hij geeft zijn slachtoffers valse hoop om vrij te komen, maar aan de andere kant heeft hij ook dingen neergelegd waar ze meteen mee gered hadden kunnen zijn.De sleutel die door de wasbak is gegaan bijvoorbeeld Hij zoekt zijn slachtoffers a la Se7en niet echt randsom uit.De dokter en Zep die niet echt gevoelig met Jigsaw omgaan in het ziekenhuis en de drugsverslaafde vrouw en de fotograaf ziet Jigsaw als mensen die hun leven verkwanselen. Tuurlijk gaat Jigsaw veel te ver in zijn woede/wraak dat juist hij niet lang meer te leven heeft en het geeft hem dan ook voldoening dat hij niet roemloos ten onder zal gaan of vergeten zal worden.
Het einde zag ik de 1e keer niet aankomen en ook het begin hield me meteen bij de les. Overall vind ik de film net iets minder dan ik hem in mijn geheugen had. Bijna een hele film die zich afspeelt in een badkamer vraagt erom na een tijdje toch een beetje saai over te komen.
Toch raad ik iedereen aan deze film eens te kijken en dan wel bij dit deel te beginnen.

avatar van Aapje81

Aapje81

Ik kon hier heel weinig mee. Hoewel er zeker mooie schrikmomenten inzaten en een knap opgebouwde scénes voelt het scenario voor mij veel te kunstmatig. Daarnaast vond ik de acteerprestaties met uitzondering van Bell erg ondermaats en sommige beelden veel te mtv-achtig. Regisseur Wan heeft veel talent maar in mijn ogen is dit nog altijd met afstand zijn zwakste film.

avatar van chevy93

chevy93

Wat bedoel je precies met MTV-achtig?

avatar van Aapje81

Aapje81

Met MTV-achtig bedoel ik de ultra snelle montage beelden die hier en daar werden gebruikt.

avatar van Bounty

Bounty

Het is gewoon een geweldige film.. low budget en er is zo ontzettend veel geld mee verdient!

Het verhaal is goed doordacht. Er is flink wat denkwerk te pas gekomen. Daarmee krijg je ook dat verschrikkelijk goed einde. Wat tot mijn 1na beste eind is van alle films die ik gezien heb op Saving Private Ryan na.

Mij verveelde juist niet dat in die badkamer. Ik vond het geweldig hoe ze over elkaar dachten. Als je wilt weten hoe al die mensen die het niet hebben gehaald daar terrecht zijn gekomen dan moet je de series daarna bekijken!

Veel mensen zeggen dat de volgende films minder goed zijn. Maar het is maar net hoe je het oppakt. Er zijn zoveel flashbacks in de volgende delen. Dat het erg leuk is om te raden hoe die spelletjes gaan.

Let the games begin ^^ 4,5*

avatar van Cheapcaster

Cheapcaster

Dan is er eens een goede horrorfilm mét verhaal zonder gewoon maar afslachten, wat meer in Saw 3 het val is.

Saw 1 zie ik telkens zakken in de top, die film is gewoon geniaal!

avatar van RipCurl

RipCurl

Onverwacht fantastisch goede horror met beste WTF-moment dat ik ooit in een film heb gehad. De games zijn behoorlijk ziek en goed bedacht. Jammer dat deel 2 minder wordt, maar daarna gaat het weer goed verder.

avatar van thisistimo

thisistimo

Geweldige horror. Vooral het verrassende einde.

Jammer dat deze film zo is uitgemolken.

avatar van DrJ

DrJ

Ik heb dus enorme hekel aan horror.

Ze zijn meestal saai en nikszeggend.

MAAR deze.. Saw-film is echt geweldig.

Thriller van top tot teen.. dus niet echt een pure Horror inderdaad.

Er zit echt een geweldig origineel verhaal in.

Die ranzige momenten hoort gewoon bij dit verhaal.

1 van de beste films die ik gezien heb

avatar van Thug_074

Thug_074

De enige die ik heb gezien van de reeks en volgens mij ook de beste. Het was namelijk een spannende thriller en niet echt horor daarom kon deze film mij boeien.

Ik heb genoeg gehoord en gelezen over de andere saw films en daaraan ga ik mijn tijd dus niet verdoen maar dit deel was SUPER.

jipt

Hetgeen waar deze film op leunt is een ijzersterk verhaal en slimme wendingen voor de rest is het niet heel veel soeps.

Het is een bende van gore martelwerktuigen, schreeuwende personages die er uit zien alsof ze jaren niet gedouched hebben.

Veel slecht acteerwerk in deze film.

Voor de rest is het hele plot goed uitgewerkt en heel erg verrassend.

Het is echt een moderne horror waarbij het niet meer gaat om de spanning maar om bloed vergieten en mensen dood hebben.

Al met al ben ik zeer te spreken over het ijzersterke plot, wat ook in deel 2 ijzersterk is.

Een 3*

avatar van *Thijs*

*Thijs*

Naar mijn mening beste horror van deze eeuw! Ook nog eens met een goed verhaal!

Keane1983

De film heb ik in de bios gekeken toen hij net uitkwam. Nu ik net deel 5 heb afgerond en nog eens terug heb geblikt kwam ik erachter dat ik op deze film nog niet gestemd had.

Vandaar dat ik dat nu eens even ga doen.

Deze film is gewoon super cool. De eerste ook in zijn soort.

Op manier hoe om wordt gedaan met psychologische mind-games, in combinatie met de flinke hoeveelheid gore erin verwerkt. En een zeer goede plottwist maakt dit tot een geheel van een van de beste horrorfilms/thrillers ooit gemaakt.

Aqua acteerwerk was ik niet bijster onder de indruk, dat maakt ook zeker dat deze film van mij ook geen 5 sterren krijgt.

De film moet het hebben van zijn beklemmende sfeer (met name dan de badkamerscene waar het gros van de film zich afspeeld).

Ik ben erg te spreken over deel 1. Deze krijgt dan ook duidelijk...

Op naar deel 2

avatar van dinhus

dinhus

Zeker een goede horror, snap alleen niet zozeer waarom deze nou beter is dan de vervolgen?

• 19752 berichten

Omdat het trucje daarna gewoon herhaald wordt denk ik.

Keane1983 schreef:

Ik vond de twist ook helemaal niet zo goed doordacht, waarom ligt die moordenaar daar nou midden in de kamer te doen alsof hij dood is?

jipt schreef:

Natuurlijk wel...wist jij meteen vanaf het begin van de film dat dit zo was????

Keane1983 schreef:

Natuurlijk wel...wist jij meteen vanaf het begin van de film dat dit zo was????

Nee natuurlijk wist ik dat niet, maar waarom ligt hij daar nou?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Om te kijken hoe zijn slachtoffers het er vanaf brengen. Toegegeven, het is een vrij geforceerde verklaring, maar het is wel de verklaring die aan het eind van de film wordt gegeven. Je merkt ook wel dat die twist vrij vroeg in het verhaal is gebracht bij het schrijven.

Keane1983

Ik heb ook nog eens op internet rondgekeken als er een verkalring is waarom the jigsaw tussen de twee mannen inligt.
Ik kan ook niet een twee drie een verklaring hierop verzinnen, hoewel ik het erg goed verzonnen vond en het zeer vernieuwend en best wel sick overkomt
(toch!)

avatar van Dziban

Dziban

Misschien omdat het engelse woordje "saw" niet alleen zaag betekend, maar ook gezien.

Hannibal

Ja, goede reden om urenlang bewegingsloos op een koude vloer te gaan liggen...

• 19752 berichten

Je kan er ook gewoon een niet TE moeilijke reden achter gaan zoeken. Jigsaw vindt het leuk om zijn slachtoffers te laten leiden en bang te maken VOOR ze daadwerkelijk dood gaan. Je wordt er als gevangenen iig niet vrolijker van als er een lijk vlak voor je neus ligt met bloed. Dan ga je toch meteen denken: Ik kom hier nooit levend uit!

Dat sadistische trekje komt hier mooi uit voort vind ik. Jigsaw geniet van de wanhoop van de 2.

Hannibal

Hoe kan hij nou genieten met zijn snufferd op de grond, zonder een spier te kunnen verrekken. Hij had beter een camera kunnen installeren, een echt lijk kunnen neergooien (desnoods een dood varken, het gaat om het idee) en een kop warme chocolademelk kunnen maken.

avatar van Dziban

Dziban

Hannibal schreef:

Daar gaat het helemaal niet om. De bedoeling is de kijker op het verkeerde spoor te zetten. De film krijgt als titel Saw en mede door de trailer en de cover leggen we de link met een zaag. Maar eigenlijk is de zaag in de film helemaal niet relevant, het is alleen maar onderdeel van het spel dat Jigsaw speelt. De ware betekenis van de titel Saw krijgen we juist op het einde wanneer Jigsaw opstaat. Hij was erbij en heeft alles gezien. Een aanwijzing hiervoor wordt al eerder in de film gegeven door de rechercheur die zegt "Looks like our killer likes to book himself front row seats".

Dziban schreef:

Jigsaw gaat op de grond liggen om DE KIJKER op het verkeerde spoor te brengen!?
Jigsaw: "Ik ga tussen mijn slachtoffers liggen, dat verwachten ze nooit!"

Dziban schreef:
Hij was erbij en heeft alles gezien.

Heeft hij niets gezien, in ieder geval zeer weinig als je voor lijk moet spelen en niet betrapt wil worden. Hoe kun je de link "Saw" met "zien" hier dan maken?