Genre: Thriller / Horror
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Bekijk via Canal Digitaal
Plot Saw
"Live or die. Make your choice."
Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.
Dr. Lawrence Gordon
Amanda Young
Allison Kerry
Carla

knusse stoel
De griezel/horrorfilms waar wij van houden is meer van het 'bovennatuurlijke' en daar valt 'Saw' dus niet onder. Het mag dan ook een twijfel zijn van het genre 'thriller en horror' maar ook daar valt deze film niet onder.
Jammer maar het viel ons tegen en na ruim een uur gekeken te hebben en de klok ver na 0.00u was gekomen, hebben we er een eind aan gebreid.

Dziban
Onze waardering? Een 6.
Wanneer je na 60 minuten al tot een 6 komt, kom je na 100 minuten (rekenkundig gezien) op een 10.
Afkijken zou ik zeggen...

knusse stoel
Afkijken zou ik zeggen...
Als de waardering dezelfde kant op blijft gaan wel maar stel dat deze de andere kant opgaat......., dan kom je uit op een 2
Maar goed, we zullen jouw advies opvolgen, in de komende week uitkijken en wie weet.

Dziban
Geloof me nu maar, je rating gaat de laatste 40 minuten omhoog
Enfin, ik hoor het wel

HollandGermany
Je kijkt een film toch af voordat je hem gaat beoordelen? Soms heb je van die momenten dat je het handelen van anderen mensen echt niet kunt begrijpen en dit is zo'n moment voor mij denk ik. Bij paranormale films is er inderdaad weinig nieuws te verwachten aan het einde, maar dit soort films gooit normaal gesproken alles overhoop tegen het einde. Jammer dat je hem niet hebt afgekeken.

HK Senator
Na 15 jaar weer eens herzien en dan valt hij toch wat tegen. Vooral de uitleg aan het einde gaat zo snel dat ik hem terug spoelde en nog eens keek. Erg veel wijzer werd ik er niet van.. Wel een voldoende voor de opbouw van het verhaal. Acteerprestaties hier en daar wel om te janken.

Daan258
Gister voor de zoveelste keer gezien maar nog steeds weet Saw mij altijd te boeien.
Bij het eind nog steeds kippenvel.

Blijft goed, maar ...
Saw was nooit een perfecte film, 15 jaar later vallen de foutjes alleen maar harder op. Het politiegedeelte komt eigenlijk maar zeer matig uit de verf en ik was ook een beetje verrast hoeveel tijd er naar dat deel van de film gaat. In mijn herinneringen speelde het zich toch vooral af in de badkamer.
Dat hele stuk voelt ondertussen ook wat saai en verouderd aan. Gelukkig draait het daar niet echt om en blijven de traps wel centraal staan. Het is ook daar dat de film nog steeds weet te scoren. De aftandse look, het roest en de gemene setups weten nog steeds vol overtuiging te vermaken.
Vraag is hoe lang de film dat nog kan vasthouden. Qua soundtrack en acteerwerk is het maar minnetjes, de helft van de film veroudert snel en ondertussen zijn er ook genoeg films in het zog van Saw gekomen. Geen idee of het nog steeds indruk weet te maken bij een volgende kijkbeurt, maar deze keer vond ik het nog steeds de moeite.
4.0* en een uitgebreide review

bavarois27
Nooit begrepen waarom deze film zo hoog heeft gescoord. Ben een horrorfan maar deze film komt niet in de buurt van een goede horror, op het eerste half uur na.

Filmkriebel
Destijds nog in een bioscoopzaaltje met 50 plaatsen gezien. Commercieel verwachtte men toen niet zoveel van deze film maar het werd uiteindelijk toch een monsterhit achteraf en zie hier staat 'm in de top 250. Het blijft een intense suspense film met een paar aardige wendingen waarbij vooral de laatste vijftien minuten enerverend zijn. Er wordt voor een groot deel met flashbacks gewerkt terwijl de twee gevangenen puzzelen over het waarom ze in hun situatie zijn beland, wie hen dit aandoet en vooral hoe ze uit deze gore soep kunnen raken. Ik vond het toen ook een heel vernieuwende film; Wan behoort intussen tot de nieuwe generatie horrorfilmregisseurs. Ik kijk heel erg uit naar zijn nieuwe aangekondigde film Malignant.

princesspeach
3.5 * wel plek voor verbetering, zou spannender zijn als ze uit de badkamer kwamen in plaats van 1 plek only.
Film is een beetje gedateerd dus zou niet eerlijk zijn als ik daarop mijn stem geef. Politiegedeelte was wel zwakjes qua acteren en van mij part lekker Gore, spannend ook wel.

Wat is er gedateerd aan?
En het is juist de grote kracht van de film dat het zich afspeelt in 1 ruimte waar ontsnappen niet mogelijk lijkt.

joolstein
Herziening van deze thriller/horror debuut van James Wan. En de film is nog steeds even sterk! Het verhaal is uiteraard vrij simpel (Twee mannen worden wakker in een donkere kamer ) maar dit is doeltreffend uitgewerkt en bovendien is de film goed gemaakt, ondanks het lage budget. Visueel zit de film buitengewoon aardig in elkaar. De effecten zien er prima uit maar de kills zijn niet zo grafisch als verschillende andere tijdsgenoten. (maar wel meer dan Se7en) De film wist daarmee een plekje in de voorhoede te bemachtigen van wat nu als moderne torture porn kennen. Alles bij elkaar is Saw nog steeds een film die weet te overtuigen.

Justbren338
Goede film die de aandacht tot aan het einde vast blijft houden, acteerwerk prima, evenals het camerawerk. Het verhaal kwam op mij sterk over, de gedachte achter de film. Goede en fijne horror

De_Dorstige
Deze film blijft me raken. Vooral als Jigsaw aan het einde opstapt. Ik word gek van ellende hoe ze het na deel vier hebben verneukt. Laat ik het maar niet over 'Jigsaw' en 'Spiral' hebben.
Prachtige horrorfilm. YES!

knuppel ihhh
Ik weet dat het groots was destijds maar nu pas deze film voor het eerst gezien. Maar hoewel Se7en nog steeds indruk maakt vond in deze clone tenenkrommend. Misschien dat de 2e helft de moeite waard is maar dat zal ik nooit weten

Duke Nukem
Deze nog eens in de herziening gegooid en het blijft een sterke thriller. Waarschijnlijk ook het beste deel in de reeks. Het enige wat mij wat tegenstaat is de matige acteerprestatie van dr. Gordon en ook het minder geslaagde make up werk (zijn poederwitte gezicht) nadat hij veel bloed verliest. De plottwist op het einde vond ik heel goed gevonden, tijdens de eerste kijkbeurt toch.

Boneka
Lang laten liggen omdat ik een beetje bang was dat alles zou afspelen in die kelder. Maar dat valt 100% mee. Had al wel heel erg snel door wie deze freak was. Saw zit heel goed en degelijk in elkaar en blijft spannend. Horror? Nee meer een thriller in de trend van Se7en. Daar kan ie zeker niet aan tippen, maar hij heeft wel die trekjes. Wel vond ik zoals zo vaak het eind niet lekker in elkaar zitten. Een beetje onbevredigend. Maar tot bijna het eind van de film heel goed te behappen in dit genre.
Saw is niet zo lang geleden opgefrist met een 4K transfer. Dat kan ik in die grauwe kelder met die rare groen blauwe kleurtjes niet echt zeggen, maar daarbuiten is deze transfer gewoon erg goed.
Film 3.5
Beeld (4K) 3.5
Geluid 4,0

blondiefilmfreak
Tjakka de hele reeks saw geef ik een 4 en halve ster.gewoon omdat ik dat martelen heerlijk vind om te zien,en gemarteld word er...grijns.je moet er van houden,en het is allemaal nog orgineel ook.
niet voor tere zielen.

dinhus
Onze waardering? Een 6.
Ik vind het bijzonder dat je een film beoordeeld die je niet af hebt gekeken. Vergelijkbaar met een docent die een toets nakijkt van een leerling, en halverwege zegt: “Ik heb genoeg gezien, dit wordt een 6.” Terwijl de tweede helft aanzienlijk beter/slechter kan zijn.

Curry
In het kader van op naar Saw X toch weer de behoefte om te gaan herzien. Ter overbodige info: Saw 1 t/m 6 heb ik allemaal wel van 3 tot 7x gezien (7x 1 + 2), vanaf 3D tot Spiral allemaal 1x maar.
Gisteren dus begonnen en voor mij heeft ie nog niet veel ingeboet. Eigenlijk zijn vooral de eerste 5 minuten belabberd acteerwerk van Whannel (zijn geschreeuw doet erg voorleesachtig aan). Maar je zit al snel in de film en nog steeds heeft deze als enige deel een erg nare sfeer die vrijwel de hele duur vasthoudt.
Ik lees hier dat mensen het politiegebeuren gedateerd aan vinden doen, ik denk dat het eerder de domme beslissingen zijn zoals met zn 2-en naief overal naar binnen rennen op zoek naar de psychopatische Jigsaw.
Wat me nu opviel: de traps hier worden in een sneltreintempo erdoor gejaagd (prikkeldraad en flammable flame binnen een paar minuten meteen achter elkaar en Amanda komt er vrij vlot achteraan) wat dus inderdaad extreem veel speeltijd aan het politiegebeuren en flashbacks opleverd.
Dat gedoe in Gordon's huis met Zep in de kledingkast blijft een erg creepy scene, daar lees ik hier nooit iets over
Wat de film hier nog niet aan gore heeft buit het wel flink uit in psyche en daarom is 1 toch ruim superieur t.o.v. de delen die erna komen naar mijn mening.

Vicksel82
Gisteren deze film nog maar eens herbekeken na een lange tijd en wat blijft dit toch een geweldige HorrorFilm.
Als enorm Horrorliefhebber vindt ik deze film echt één van de beste in zijn genre gemaakt.
Deze film heeft gewoon echt alle ingrediënten voor een goede avond Horror; Spanning, Gore, Mysterie en een einde waarbij je van je stoel afpleurt ......In één woord Juweeltje

ibendb
Vandaag herzien en gelukkig is dit nog steeds een klassieker. Het is niet moeilijk te zien waarom: het concept, de pop, de traps, de plottwist. MIJN GOD DE PLOTTWIST.
Uiteraard vallen enkele gedateerde aspecten iets meer op dan bij een vorige kijkbeurt. Zo is het bij vlagen hyperactieve camerawerk nogal irritant te noemen. Ook het acteerwerk is hier en daar nogal ondermaats. Jammer dat Leigh Whannell nogal cringy dialogen voert en dat het subbplot met de agent iets te lang doorgaat en best wat cheesy scènes bevat.
Dit alles kan echter de pret helemaal niet bederven want de laatste scène is zo verdomd goed.

Saw X
2023

Spiral: From the Book of Saw
2021

Saw III
2006

Saw II
2005

Angelina Jolie openhartig over haar mentale gezondheid en het moederschap: "Heb me al tien jaar niet echt mezelf gevoeld"

De tien best beoordeelde films van de jarige Brigitte Bardot (89)

Geprezen Koude Oorlog-film met Tom Hanks morgenavond uitgezonden op televisie

Acteur Reiky de Valk (23) had op moment van overlijden net eerste regieproject afgerond

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004