• 9.378.059 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Allison Kerry

John Kramer / Jigsaw

avatar van De GeuS

De GeuS

Niet spannend, niet overtuigend, slecht tot matig acteerwerk en het motief van de dader was wel erg vergezocht; 2*....

Moest trouwens direct aan "phonebooth" denken toen ik de "dader" al vroeg in de film door het raam zag gluren....

avatar van mikel

mikel

hele zieke film !!!

maar geweldig goed ,tot het end aan toe! zeker een aanrader

we hebben na de film wel even een biertje moeten halen,even de hersens weer op een goeie rij zetten .

avatar van freakn

freakn

Zekers te weten een gave en aparte film...ok ok hij is wel een beetje ziek hoor, maarja...tegenwoordig zijn mensen niet snel meer tevreden he

K moest ook meteen aan seven denken bij het kijken van de film, maar eigenlijk had de film net zoiets mysterieus als cube (ook een zeer aparte zieke film )

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Is er eigenlijk geknipt in deze film? Voordat Lions Gate Saw aankocht was de rating NC-17, en werd vervolgens gereleased met een R-rating.

Toch maar wachten op de DC-DVD?

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Sterke, sfeervolle en van tijd tot tijd best zenuwslopende thriller. De film opent vooral erg sterk, mede doordat de film geen gebruik maakt van lange of saaie introducties en gewoon meteen midden in het verhaal stapt, om vervolgens met flashbacks de film wat meer toe te lichten. Deze flashbacks, met name over de vreemde spelletjes van de dader, zien er voortreffelijk uit en zorgen ervoor dat de kijker de aandacht bij de film niet verliest. Ik zat in ieder geval helemaal in de film.

Tegen het einde zakte het allemaal een tikkeltje in, de spanning nam ietwat af en het werd te gewoontjes. Gelukkig komt men met een briljante ontknoping, tijdens de climax heb ik echt even een tijdje met open ogen en mond naar het scherm zitten staren. This game is over!, een voortreffelijk slot. Naast de spanning en sfeer ziet de film er goed uit en wordt alles netjes geregisseerd. Het doet allemaal niet erg vernieuwend of meesterlijk aan, maar de uitwerking is zonder meer een groot pluspunt.

4,5 sterren.

avatar van Nimo

Nimo

Ik vond de film redelijk tot goed, einde is zeer verrassend....!

Zeker de moeite waard deze film!

3.5 sterren

avatar van Mr. Rogers

Mr. Rogers

Oke, net gezien en ik moet zeggen dat hij me niet tegenviel. Ik vind het echter geen topper. Daarvoor waren de acteerprestaties niet goed genoeg voor (vooral die dokter...). Verder leek het erop dat het einde echt heel flauw zou gaan worden met veel over the top geweld , maar gelukkig herstelde zich dit nog wel door (toch nog) te stoppen met een verrassend einde.

3,5 *

avatar van Beetje

Beetje

Goede thriller , origineel , had hem toch wat enger verwacht

Vet einde.

avatar van dttom

dttom

we saw SAW and it was good!

avatar van Phoenix

Phoenix

Damn... Wat een film. Deze wordt dus in de VS totaal afgekraakt omdat hij te grof zou zijn :/. Zal best, ik vond eindelijk weer es een film echt angstaanjagend.

Goeie muziek, sterk geacteerd en enkele gruwelijke scènes. Niets wordt geschuwd te tonen en als je denkt dat het niet erger kan dient zich een plotwending aan die het allemaal nog een tikkeltje sadistischer en zieker maakt.

Van het einde ben ik zeer onder de indruk.

Oja: IMDB zegt bij James Wan's pagina: Saw 2 (2005) (announced) (executive producer). Dat de film maar nog zieker mag worden .

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Phoenix schreef:

Ik las het ook net en heb daar maar één ding over te zeggen : Laat maar komen !!

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik zal wel de enige zijn die het maar middelmatig/slecht vond; misschien was het de griep wel....

avatar van Prips

Prips

Super film!

einde ook erg verrassend...

vooral die flashbacks naar de eerdere moorden van de Jigsaw.. best zieke shit..

avatar van Safri

Safri

James Wan for president!

4.5 *

Ik heb mijn vertrouwen in de betere horrorfilm weer terug.

Na het zeer goede Dawn of the dead (4*) en de instant klassiekers House of 1000 corpses en Haute Tension. (beide 4.5 *) komt nu ook nog eens dit (bijna) horrormeesterwerk.

Ik heb gehuiverd, gewalgd en ook gebiologeerd gekeken naar de psychologische ontwikkelingen van de karakters. Wan heeft het allemaal tot in de puntjes begrepen en legt hopelijk de lat bij zijn volgende film net zo hoog of nog hoger (?!).

Dit is psycho-thriller-horror op z'n best!

avatar van BS

BS

Inderdaat gewoon een goede en spannende film,kan het ook niet anders zeggen

Over dat grove .. nou ja, ik kan dan misschien wat meer hebben,maar het is zeker een graad beter dan in andere film.

Verder zit de film goed in elkaar en het verhaal en camerawerk zijn prima!

Einderlijk weer eens een film wie boeit en niet bang is lekker psychisch tekeer te gaan !

Hulde!

4,5 ster

Best geinig. Ziet er wel leuk uit en is wel spannend, al is hij bij lange na niet zo 'ziek' als ik van tevoren dacht. Vrij standaard eigenlijk.

Het einde is geweldig, maar het hele plot een beetje gejat van een Twilight Zone aflevering geloof ik. Niettemin wel vermakelijk.

avatar van keysersoze

keysersoze

damn!!!!...it's goood... daaamn goood!!

Eindelijk weer een goeie psychologische thriller na jaren.

Alle seven fans moeten deze film zien.

komt zeker in mijn top tien beste thrillers.

ik hoop dat die in nederland in de bioscopen te zien is binnenkort want dan wordt het mijn derde keer

p.s. de muziek is ook wreed goed.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Niet echt bijzonder.

Een beetje Se7en 2.

3,5

avatar van jd

jd

heb uurtje saw erop zitten. oudewets spannende thriller toe nu toe. nu al 4* waard en nog 40 minuten spanning tegoed

avatar van empirekees

empirekees

Op de vervelende muziek en montage effecten na, een puike thriller/horror.....4*

avatar van voetbal

voetbal

Vond de film en de acteurs een beetje B-garnituur. Door het verrassende slot verdient de film een extra halfje. Wel aardig.......

avatar van incubus

incubus

Ik was diep onder de indruk van deze film. Hij is kennelijk met veel aandacht en liefde geregisseerd door James Wan. Ik had al een hele tijd geleden veel positieve feedback gelezen op het net op de meer respectabele horrorsites maar niets van die berichten had afbreuk gedaan aan het gevoel en de intensiteit van deze film.

Het heeft iets van Seven, een vleugje isolement zoals Cube en ook wat exploitatie van jaren 70 thrillers zoals de Italiaanse Giallos.

Het gebruik van een Houten buiksprekerspop deed me bijvoorbeeld helemaal aan Deep Red van Dario Argento denken. Het heeft een intens verhaal dat bovendien ook nog eens erg knap in elkaar zit. Het sadisme zit hem eigenlijk niet in de bloederigheid, ook al zit er toch wel degelijk bloed in, maar meer in het sadisme van het verhaal. Het verhaal stopt niet waar Silence of the lambs of Seven dit wel doen... maar wanneer je denkt dat het stopt, gaat deze film weer net een hele stap verder. Het Amerikaanse, puriteinse publiek knapt hier meestal op af en rendt gillend het gangpad van de bios uit.

Het gebruik van minder bekende acteurs vind ik in dit geval een positieve zet aangezien bekende acteurs alleen maar afleiden van het goede verhaal en sfeer. Ik vond dat ook een domper in The Grudge, Sarah Buffy Michelle Gellar is gewoon TE getypecast als vampierendoder om nog mee te doen in andere horrorproducties.

De acteurs in deze komen dus meer over als je buurman of de gewone middenstander waardoor je je meer kan identificeren en kan meeleven in hun leed. De ene plotwending is sadistischer dan de andere en laat je niet meer los voor een uur en drie kwartier.

Het einde van de film is erg verrassend en doet je hart meerdere keren overslaan. De titel van de film krijgt nog zijn nasmaak tegen dat de aftiteling over je scherm rolt. De muziek is beklemmend, past goed bij de film en is lekker luidruchtig.

Hoe minder je over het plot weet, hoe beter het wordt voor je kijkervaring... maar geloof me, het wordt een helse rit!!

De plannen om al een tweede saw te maken lijkt me wel geen goede zet want dan weet je al wat je kunt verwachten...

Voor mij persoonlijk al meteen het beste wat ik gezien heb in 2005!!! en het jaar is nog maar pas begonnen

5 volle sterren!!!

avatar van Esssmeralda

Esssmeralda

Ik vind het de meest enge film echt het zit zo goed in elkaar. Zeker een tweede deel waard. Ik deed het bijna in mn broek toen de echte dader opstond.
ik geef het 5 sterren

avatar van Reverb

Reverb

goede horror/thriller. Lang geleden dat zo goede film heb gezien in dat genre

Film was niet voorpelbaar en leuk dat het terugging d.m.v. flashbacks terug ging, zo kreeg je een goed idee wie ze waren en waarom ze in die ruimte terecht zijn gekomen.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Wat staat deze film lekker hoog!

Momenteel op 3,92* met 69 stemmers.

Ik verheug me er nu al op - 'm binnenkort te bewonderen!

avatar van Chr.s

Chr.s

Ik ga hem vanavond bekijken. Ben enorm benieuwd. Hou wel van wat zieks op zijn tijd.

avatar van Chr.s

Chr.s

Oké, ik heb hem dan eindelijk gezien.

In het begin was de film, buiten de moord scenes, rondom cliché en kreeg ik enorm het gevoel dat alle aandacht aan die moord scenes was besteed en de rest maar bij zaak was.

Gelukkig trok dit richting het einde allemaal bij en kwam de film tot een geweldige climax.

Verder was het acteerwerk over het geheel gezien niet goed en niet slecht; middel matig dus.

Al met al kende de film erg goeie momenten ( dat kaakbrekende apparaat is geniaal :D ) en kom ik op 3,5*

Deze film is echt toppie!

Ik zou hem zeker aanraden. Eindelijk een film waar je tijd vrij voor kan maken en er geen spijt van zal krijgen.

avatar van King Maikmen

King Maikmen

Een vriend van mij heeft deze film in de bios in amerika gezien en rade deze mijn zeker aan om te kijken. Ik kan je vertellen wat een vette film dit was. De film blijft continu boeien en het einde is geniaal. Echt jammer dat deze film niet in de bios uitkomt, want dan is het volgens mij nog spannender. 4,5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

De film leent hier en jat daar maar potjandorie! Wat is dit spannend zeg! Lang geleden dat ik zo'n film zag. Prachtig begin waarin je ongeveer in dezelfde situatie zit als de hoofdrolspelers. Alles wordt daarna duidelijk gemaakt door middel van flashbacks en dat werkt erg goed.

Natuurlijk ga je de hele tijd nadenken over wie de moordenaar kan zijn en ik dacht al heel snel aan Zep, beetje jammer vond ik dat dus toen de echte moordenaar bekend werd was ik erg verrast. Briljant einde! De film is mooi geschoten en de moordenaar heeft lekker zieke methoden.

Lees hier en daar dat het acteerwerk tegenvalt maar dat vond ik niet. Vooral Elwes vond ik erg goed en de rest van de cast kon me ook bekoren. Alleen Glover heb ik wel eens beter gezien.

Doodzonde dat dit niet in de bios komt want daar komt hij helemaal tot zijn recht.