• 9.385.776 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

John Kramer / Jigsaw

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Lord Flashheart schreef:

Maar deze film vind ik absoluut niet beter dan klassiekers als 'Hellraiser', 'The Exorcist' of 'Nightmare on Elmstreet'.

Het probleem bij klassiekers zoals "Halloween, A nightmare on Elmstreet en Friday the 13th" was dat de vervolgdelen niet meer origineel waren, en het alleen ging om de "Boogyman" die maar niet dood wilde gaan.

"SAW" is tenminste weer eens iets origineler qua verhaallijn.

Ook al die Creep-speelfilms zoals "Jeepers Creepers en Creep" waren niet echt origineel meer in het horror-genre.

De definitie van "Horror" is niet alleen om alle gore scènes te laten zien, maar is veel uitgebreider.

In die zin vind ik het terecht dat "SAW" uitgeroepen werd tot horrorhit van 2004.

OK, we moeten in die zin ook weer niet te zeer gaan overdrijven, want wie weet krijgen we straks weer een veel betere horrorfilm.

avatar van M.ike

M.ike

Dead01 schreef:

Goede horror?

Het is een goede triller maar echt veel horror zit hier toch niet in vind ik persoonlijk.

vind ik ook !

avatar van JFD

JFD

Ik heb de film gisteravond gezien en ik vond hem wel redelijk.

Ik vond einde misschien een beetje te snel gemaakt, het was toen voor mij een beetje onduidelijk.

Super spannende film. Heb me geen moment verveeld. Wel bloederig, dus je moet er van houden

avatar van Dr Samba

Dr Samba

Dacht dat hier vroeger ook al een serie van was alleen met een andere naam?

Ook zoiets alleen net wat anders.

Maar oke deze film is echt goed alleen duurt het soms iets te lang zoals als ze in die kamer zitten dat duurt te lang.

Al dat geklets en foto'tjes uitwissellen recorder proberen te pakken.

Het verhaal is goed bedacht en de sfeer blijft wel hoog genoeg spanning en zeker wel genoeg bloed.

Een 4,5 voor deze film .

avatar van COCOA_BROVA

COCOA_BROVA

JFD schreef:

Ik heb de film gisteravond gezien en ik vond hem wel redelijk.

Vote dan maar als je groot genoeg bent om het einde te begrijpen.

avatar van Mug

Mug

Het goede, verrassende einde maakt de film niet automatisch briljant hoor [maar dat heb ik al vaker gezegd]

avatar van The One Ring

The One Ring

Wat is er überhaupt zo ingewikkeld aan dat einde?

avatar van danny4826

danny4826

er is niks 'ingewikkeld, maar het is meer een verrasing

avatar van Steez

Steez

Goede film. Er gebeurt een hoop en de locaties zijn goed gekozen. 4.5 van mij

je reinste troep noemen we dit soort films.

avatar van murtcelP

murtcelP

Spannende film, verrassend einde.

Originele manieren om mensen te 'vermoorden'.

***1/2

euroburger

Pagina 55 zitten we al? Mozes, wat maakt een beetje moorden zoal niet los zeg. En dat er qua film ook al niks te beleven is, komt tevens niet tot uiting in de sterretjes

Over een echt goede film bestaat weinig discussie, die is gewoon goed, mensen stemmen, klaar. Dat het hier regelrecht uit de hand loopt met welles nietes is alweer een aanwijzing dat het toch niet goed zit met SAW...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dat geldt dan voor een aanzienlijke hoeveelheid andere films ook hier op MoMe euroburger

avatar van JorritS

JorritS

euroburger schreef:

Dat is natuurlijk klinklare onzin. Vooral goede films ontlokken discussies en meningen, kijk voor het bewijs maar in de top-250.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Deze film was voor mij een complete verrassing. Ik had er niks over gelezen, niks van gehoord, dus ik ging volkomen onge-interesseerd kijken. Toen de aftiteling verscheen kon ik niet anders concluderen dan: WAUW, wat een film! Origineel, verrassend, gruwelijk, goor en dan ook nog met een heel klein budget gemaakt! Een terechte hit, wat mij betreft. Alleen hoop ik dat er niet teveel vervolgen op komen, alhoewel ik deel 2 ook niet slecht vond, maar ik heb gezien dat er ook al een deel 3 en het moet toch niet zo zijn dat we straks kunnen kijken naar Saw 666 of iets van die strekking. 4 *

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

JorritS schreef:

Dat is de stelling weer naar je eigen voordeel ombuigen JorritS

Het lijkt me dat overgehypte films veel meer discussie losmaken dan films die inderdaad goed in elkaar zitten, er staat genoeg niet in de top250, omdat de doelgroep hier daarover niet tegen elkaar loopt te blaten en te hypen... niet omdat die films niet goed zijn.

euroburger schreef:

Waarom zou het niet goed zitten met Saw? Definieer de woorden 'goed' en 'slecht'. En vergeet niet: het zijn geen moorden

avatar van hagi10

hagi10

Top Film 4*

1e deel veel beter dan de tweede..

Kijk ernaar uit om deel 3 te zien..

avatar van JorritS

JorritS

orbit schreef:

Dat is de stelling weer naar je eigen voordeel ombuigen JorritS

Leg uit

euroburger

Als Jorrits stelt dat juist goede films discussie uitlokken, wil ik wel eens weten waar dat dan op gebaseerd is. Natuurlijk trekken die film meer stemmers, maar ik heb het over de grote tegenstellingen binnen de discussies die telkens weer oplaaien.

Laten we het dan anders uitleggen: over zaken in het leven zelf die goed functioneren gaat niemand beginnen, die vallen gewoon niet op. Op het moment dat 'iets' uit de toon valt, op wat voor manier dan ook, is dat het onvermijdelijke begin van een nieuwe discussie.

Het gaat dan niet over goed of fout, maar over tegenstellingen. En over goede zaken bestaan weinig tegenstellingen, iedereen is het erover eens dat een glas water de dorst lest.

@ BJK: En waarom waren het dan eigenlijk geen moorden??

• 11926 berichten

Omdat hij ze officieel gezien niet vermoordt. Hij zet ze alleen maar in een situatie waarin de slachtoffers uiteindelijk zichzelf doden.

euroburger

Het zijn 'ongebruikelijke' methoden, maar vallen juridisch gewoon onder doodslag met voorbedachte rade.

Als ik jou in een kamer opsluit en ik zet een booby trap op de deurklink, wie heeft jou dan vermoord?

• 11926 berichten

Ik dacht dat zoiets ook in de film werd gezegd...

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Het waren wel moorden. Als de slachtoffers niet zijn orders volgden, zouden ze namelijk inderdaad sterven (door jigsaw). Als bijvoorbeeld die vrouw met dat ding op haar nek was overleden; hoe kan je dan in hemelsnaam bewijzen dat dat haar eigen schuld was?

Die logica in de Saw-films is me ook altijd ontgaan.

avatar van The One Ring

The One Ring

Is ook gewoon belachelijk. Het leek net alsof de film wou zeggen dat de slachtoffers zelfmoord pleegden. Die Jigsaw is gewoon een grote crimineel.

Het verschil met een "normale" moord is dat het slachtoffer wel steeds de mogelijkheid krijgt zijn leven te redden. Het maakt Jigsaw geen mindere crimineel, maar de nuance is erg duidelijk aanwezig.

avatar van mister blonde

mister blonde

euroburger schreef:

maar vallen juridisch gewoon onder doodslag met voorbedachte rade.

Ben ik benieuwd wat voor juridische naslagwerken je daarvoor hebt gebruikt. Die twee begrippen ('doodslag' en 'voorbedachte rade') zijn per definitie onverenigbaar.