• 9.385.526 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Amanda Young

Allison Kerry

John Kramer / Jigsaw

Onderhond schreef:
Het verschil met een "normale" moord is dat het slachtoffer wel steeds de mogelijkheid krijgt zijn leven te redden. Het maakt Jigsaw geen mindere crimineel, maar de nuance is erg duidelijk aanwezig.

Dat van die mogelijkheid was ik even vergeten, maar dat was dus precies wat ik bedoelde toen ik zei dat het geen echte moorden waren.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

JorritS schreef:

Leg uit

Dat deed ik daaronder toch? Of begreep je dat niet? Ik bedoel dat het erg kort door de bocht is om te beweren dat een film die discussie uitlokt per definitie een goede film is (waarop baseer je dat?). Het lijkt me net zo vaak het gevolg van juist een hype of een onderwerp dat stof doet opwaaien (indirect ook hype).

euroburger

@ Mr Blonde, Doodslag met voorbedachte rade is precies wat ik bedoel, Jigsaw doet de voorbedachte rade, het slachtoffer de rest, maar dat telt dus dubbel op het conto van Jigsaw.

We hebben nu blijkbaar ook al 'echte' moorden volgens een enkeling hierboven, en dus ook 'onechte'?

Zullen we deze film gewoon niet al te veel trachten te vergoeilijken?

• 11926 berichten

Te vergoeilijken? Alsof het om een echte misdaad gaat! Het is vermaak!

euroburger schreef:

@ Mr Blonde, Doodslag met voorbedachte rade is precies wat ik bedoel.

Dat is een paradox. Onmogelijk, een tegenstelling. Juridisch onjuist. In het kort; het kan niet. Van Dale zegt er bijvoorbeeld over; 1 het opzettelijk, zonder voorbedachten rade een ander van het leven beroven . Het woord 'doodslag' sluit voorbedachten rade per definitie uit.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

mister blonde schreef:

ach, je snapt toch wel wat hij bedoelt jôh.

euroburger

idd Matthijs snapt het wel, in- en uitademen is ook tegenstrijdig, maar het kan, als je met zijn tweeen bent.

Lezen blijkt ook een vak.

Ik blijf aan de kant hangen van diegenen die dit een veel te overhypte film vinden, evenals deel twee.

Misschien dat deel 3 mijnheer Jigsaw eindelijk de nek omdraaid, letterlijk EN figuurlijk, met of zonder voorbedachte rade. Tijd voor iets nieuws zou ik zeggen.....

mister blonde

Wat een onzin, zeg. Je zegt gewoon iets dat onmogelijk is en nu ligt het aan mij. Je kan ook gewoon je eigen fout toegeven. Een wezelijk onderdeel van de discussie die jullie voeren; Is het moord of dood door schuld? Dood door schuld kan niet, want het is met voorbedachte rade. Maakt nogal wat uit voor een evt. straf.

matthijs_013 schreef:

ach, je snapt toch wel wat hij bedoelt jôh.

Nee, ik snap niet wat hij bedoelt, want wat hij bedoelt is simpelweg onjuist.

euroburger

@ mr. blonde and mr. blonde ONLY

Ik denk dat zo langzamerhand voor iedereen duidelijk is, dat Jigsaw de voorbedachte rade voor zijn rekening nam, wie anders DACHT de plannetjes uit. En de slachtoffers deden de rest, zij namen het moorden zelf voor hun rekening, wie anders DEED dit dan? Eindbalans b;ijft steeds hetzelfde, en dit moet maar de laatste post zijn inzake voorbedachte rade...

mister blonde

Voorbedachten rade staat wel vast ja. Maar het is dus geen doodslag, daar gaat het om. Zelden zo'n eigenwijs iemand meegemaakt.

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Leuke film vol spanning.. Zeker een aanrader..!

euroburger

idd zijn we het daar gelukkig over eens,

zelden een zo blonde meneer meegemaakt....

hoe was de naam ook al weer?

avatar van jasha

jasha

Even om toch nog eens roet in het eten te gooien... Het zijn wel moorden; moord is namelijk de hoofdoorzaak zijn tot de dood van iemand (ziek of niet ziek en fysische aanwezigheid of fysische afwezigheid).
Jigsaw maakt zich aan de volgende zaken dus duidelijk schuldig;
- het onrechtmatig bespioneren van mensen met doel tot de informatie dat deze daaruit heeft ontvangen te gebruiken voor illegale daden
- het ontvoeren van mensen
- illegaal bezit van moordwapens of wapens die tot moord kunnen gebruikt worden
- het leggen van illegale vallen met DE DOOD VAN MENSEN TOT GEVOLG
- het niet bijstaan van mensen in nood
- het gebruiken van eigendom dat niet van de beschuldige behoordt
- het niet coöperen met de politie
- vluchtmisdijf
- het bespioneren van mensen in nood
- de rechter mag dus vermoeden dat het om moorden met voorbedachte rade ging en mag (en zal) de beschuldigde dus veroordelen voor moorden met voorbedachte rade en de misdrijven hiervoor genoemd

Een film zonder ethische moralen dus. Het enige moraal dat na ver zoeken kan worden gevonden is het feit dat mensen die vinden dat Jigsaw een goed mens is (die vrouw die in saw 1 en 2 voorkomt) zelf potentiële moordenaars kunnen zijn en dat Jigsaw ook nog slechte invloeden heeft op medepersonen.

avatar van The One Ring

- het niet coöperen met de politie
- vluchtmisdijf
- het bespioneren van mensen in nood

Geweldig.

Ik vond het ook niet logisch dat die drugsverslaafde vrouw Jigsaw dankbaar was voor wat hij voor haar gedaan had. Realistisch bekeken zou ze een trauma moeten hebben. Het lijkt me sterk dat je na zoiets je je nog makkelijk veilig voelt. Noem dat maar 'het plezier in het leven' terugvinden. Ik snap ook niet dat sommige gebruikers Jigsaws' motieven als 'goed' bestempelen.

avatar van Yveske

Yveske

Ik vond dit een SCHITTERENDE film omdat het eindelijk eens een film is waarvan je kan zeggen: "dit zie je niet vaak!". De film steekt ook goed in elkaar.

De spanning blijkt op en top met een verrassend einde dat je echt niet verwacht! Wat ga ik natuurlijk niet verklappen!

Saw II heb ik ook gezien en wacht met spanning af op Saw III.

euroburger

ahum...Ik heb al ZOOOO vaak films gezien waar psychopaten met hun slachtoffers kat en muis spelletje spelen dat ik hunker naar een film die het eens anders aanpakt......

Waarom niet eens omgekeerd? Gewone mensen die die stinkerds er van langs geven, hehe

avatar van Yveske

Yveske

Ja dat zou inderdaad wel eens leuk zijn!

• 11926 berichten

Dat zou dan een Europese film moeten worden, aangezien Amerikanen dat niet aandurven om te maken.

euroburger

Maar daar heeft iedere huismoeder wel de beschikking over een paar handguns, hier hebben we geen schijn van kans daarmee vergeleken...

Misschien leuk om de familie van 1 van de slachtoffers van Jigsaw op te trommelen, en deze onder het mom van WRAAKgevoelens eens helemaal los te laten gaan.

Kijk Jigsaw, hier in deze diepe kom ligt de sleutel van de deur, grabbelen maar. Ow sorry, het was een vleesmolen, en die is nu aangeslagen!

avatar van starbright boy

euroburger schreef:

Death Wish bedoel je?

euroburger

Ja, maar daar is de woede gericht op meerdere badguys, ik ken geen film waar alleen zoete wraak op een psycho killer de hoodfrol speelt (misschien ook geen logische situatie)

avatar van Frank7

Frank7

Erg gave film. Komt wat langzaam op stoom maar op een gegeven moment zit de spanning er goed in. Hoever ga je in zo'n situatie?. Dat is wel het fascinerende eraan. Beetje Hitchcock achtig, psychologisch. Natuurlijk is hij hier en daar net iets 'te' om geloofwaardig te zijn. Wel veel bloed en daar moet je van houden. Erg origineel deze film. Kan hem erg aanraden. 4,5 ster.

avatar van M.ike

M.ike

ik kom terug op m'n eerder standpunt heb hem herkeken en hij was toch wel goed toen ik hem alleen keek vooral het einde is geniaal ! 3,5*

avatar van Hando

Hando

The One Ring schreef:

Jij hebt zeker nog nooit gehoord van het stockholm syndroom.

Wat snap je er niet aan dat sommige Jigsaws motieven als goed bestempelen?

Omdat het nergens op slaat wellicht?

avatar van Hando

Hando

kos schreef:

Omdat het nergens op slaat wellicht?

Je kunt het er niet mee eens zijn, maar het slaat wel degelijk ergens op.

iemand terroriseren, vermoorden als ze toevallig niet een sleuteltje kunnen vinden en ook al vinden ze hem wel en komen vrij, voor altijd aan een immens trauma helpen lijkt me wel de allerdomste manier om iemand zijn daden in te laten zien.

avatar van TimD

TimD

Je moet het niet te realistisch zien allemaal.

Dat zeg ik.

avatar van ToNe

ToNe

Heh, als we toch allemaal zo aan het analyseren zijn:

ik ben wel benieuwd naar een overanalyse van deze vriend hier.

(in een andere topic)