• 9.383.634 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 1996

Plot Twelve Monkeys

"The future is history."

Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.

avatar van Parisa

Parisa

Het leukste van deze film was Brad Pitt toen hij nog in het gesticht zat. Als ik er nu na de laatste tv-uitzending nog aan denk zit ik weer te grijnzen. Natuurlijk heeft Pitt in zijn carriere wel vaker de mafkees uit mogen hangen, in Legends of the Fall en Kalifornia bijv., maar nu leek het net of het nieuw voor hem was en er extra plezier in had. Dat ging wel tenkoste van zijn geloofwaardigheid trouwens.
Bruce Willis deed het goed en het verhaal was ook prima. Geen topper, maar gewoon een prima film om eens te bekijken.

avatar van finalman

finalman

de poster lijkt wel of dat Bruce Willis Terminator speelt

Straks bekijk ik deze film hier.

avatar van Seifer

Seifer

Eny schreef:

Heb ik ook niet gedaan Oke, je bedoelt een 5... ergens heb je wel gelijk, maar het kan ook zo zijn dat ik het verkeerd heb begrepen. Ik denk namelijk dat er in het verhaal fouten zitten, maar ik weet het niet zeker. Ik zou hem nog een keer moeten bekijken.
Kijk, ik bedoel het volgende:
De wereld is min of meer vergaan (bijna iedereen dood) in het verleden, geloof in 1997. Bruce's personage heeft het o.a. overleeft en leeft ondergronds en wordt op een gegeven moment "naar boven gestuurd". Hoe kan het dat hij daar een bord ziet met "we did it" of iets in die zin, terwijl hij dit pas "later" heeft opgeschreven toen hij naar het verleden was gegaan. De enige verklaring: zijn tijdreis en veranderingen, hebben het heden beinvloed... maar dan zou hij ook niet meer moeten leven? Want tijdens zijn verblijf in het verleden is hij doodgegaan.

En tegenwoordig zit bijna elke film vol met foutjes. Er zijn zoveel andere aspecten in deze film waarom ik er toch voorlopig 5 sterren voor heb gegeven.

Heb deze film trouwens in mijn eentje vanuit bed in het ziekenhuis liggen kijken en dat was heel apart.

Hij is in het verleden dood gegaan ja, maar hij stierf als volwassen en niet als kind. Hij moet in de toekomst hebben geleefd om in het verleden te kunnen sterven.

En over dat bord, het is me nooit opgevallen dat er zo'n bord was. Ik kan me het ook niet herinneren dat hij überhaupt iets opschreef. Maar als hij iets in het verleden opschrijft dan is het toch logisch dat je dit tegen komt in de toekomst? En natuurlijk beïnvloedt je het heden en toekomst als je iets in het verleden aanricht.

Wat voor fouten zaten er nog meer in?

avatar van TonyMontana

TonyMontana

Seifer schreef:

Wat voor fouten zaten er nog meer in?

Hier een grondige analyse over het tijdreizen in 12 Monkeys.

avatar van Zinema

Dat Gilliam geniaal is wisten we al van Monty Python. Maar een SF-thriller is uiteraard geen comedy. Deze is echter wel een meesterwerk. De film blijft keer op keer intrigeren. Aanrader.

avatar van Ninto

Ninto

Het is een hele goede film, begrijp me niet verkeer. Maar er onbreekt iets aan waardoor ik het toch niet super vind. Overigens is het wel enorm goed bedacht... en degen die dit geschreven heeft is geniaal!

avatar van J. Courbois

J. Courbois

Goede intrigerende film

avatar van wibro

wibro

Na Brazil heb ik me aan deze Terry Gilliam gewaagd. En weer werd het puzzelen. Heb ook nog eens de analyse gelezen over tijdreizen met dank aan TonyMontana voor de link. Maar, ik kom er gewoon net als bij Brazil niet uit. Het is net alsof ik met een cryptogram van Jan Meulendijks bezig ben, zo ingewikkeld zijn voor mij de films van Terry Gilliam. Dat maakt ze niettemin wel interessant en voor herziening vatbaar.

Wat de film verder betreft; ik ben niet zo gecharmeerd van Bruce Willis, maar van Brad Pitt, daar kon ik weer enorm van genieten. Die rol die hij speelde was ook echt weer geknipt voor hem. Geen enkele acteur zou het beter doen.

Film oogde minder mooi dan Brazil. De slotscene in de vertrekhal van de luchthaven daarentegen was fenominaal.

Waardering; voorlopig 3,5*

avatar van Teh_Pwnerer

Teh_Pwnerer

Heel lang geleden dat ik deze film gezien heb, moet hem nog maar een keer gaan bekijken.

Was toen een vet goede film verhaal was best orgineel vondt ik.

wibro schreef:

Waardering; voorlopig 3,5*

Wat is er ingewikkeld aan Brazil?

avatar van wibro

wibro

Pastichio Rocker schreef:

Wat is er ingewikkeld aan Brazil?

Kan ik hier niet zeggen, want dan ga ik off-topic. Het gaat hier om de 12 Monkeys. Maar buiten dat, beide films heb in mijn kast staan. Ik ga ze nog een keer bekijken en dan wordt het mij vanzelf wel duidelijk hoe de verhaallijnen van die films in elkaar steken.

Pastichio Rocker

Ik mag wel hopen dat je de director's cut hebt zonder romantisch einde van Brazil?

avatar van coldheaven

coldheaven

Nu heb ik niet al z'n films gezien, maar ik vond dat Brad Pitt in 12 Monkeys de rol van z'n leven speelt. Voor rollen als in deze film en Snatch waardeer ik hem veel meer dan in "coole" rollen als in de Ocean triology (1e deel was trouwens goed).

Maar in ieder geval, ligt 't aan mij of verschilt het 1e deel enorm in kwaliteit van het 2e deel van de film? De tijd dat Pitt en Willis in de inrichting zitten vond ik namelijk 'n stuk minder interessant dan het deel wanneer de twee zich erbuiten bevinden. Echter, smaken verschillen..

.....

Ik ben m'n inspirate verloren......uhm.........deze recensie wordt in de toekomst afgemaakt

3½/5

Pastichio Rocker

Geniale rol van Pitt inderdaad. Die vent komt bijna altijd goed uit de verf als hij een mafketel speelt (12 Monkeys, Kalifornia, True Romance, Snatch). Sowieso een prima acteur eigenlijk. Bruce Willis liet ook eens zien dat hij meer kan dan alleen de actieheld uit te hangen. De enige die hier tegenvalt is Madeleine Stowe.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Ik dacht voor de zoveelste keer nog eens deze goede sf-thriller te kijken, mezelf voorbereidend op een film die nu wel eindelijk eens zou kunnen gaan vervelen.
Het tegendeel bleek. Op de een of andere manier kwam de film weer fris over en viel alles beter op z'n plaats dan ooit tevoren. Gilliam geeft hier een geweldig staaltje filmmaken weg, met oog voor drama, spanning, humor en detail. Het eerste deel vond ik net als 'coldheaven'(voorlaatste bericht) soms iets te langdradig worden, maar is wel cruciaal voor het verdere verloop van het verhaal('Pitt' die het idee voor de vernietigingvan de mensheid van 'Willis' lijkt te krijgen). Tegen het einde komt er meer vaart in, met de nodige wendingen en zowaar een paar stukjes Hitchcock, prompt gevolgd door een scene die Hitchcock vast was bevallen('Willis' en 'Stowe' die op het punt staan hun dagelijks leventje vaarwel te zeggen buiten een bioscoop)...

Half puntje erbij, met een optie op meer.

avatar van lebowski

lebowski

Gisteren weer gezien, blijft formidabel. Absolute aanrader bij de extra's is The Making Off, een anderhalf uur durende documentaire waarin het ontstaan van de film en alle stress fraai in beeld wordt gebracht.

avatar van maerk

maerk

lebowski schreef:

Die documentaire wordt op MovieMeter zelfs meegerekend als film (documentaire). Hamster Factor...

Pastichio Rocker

Vreemd dat de docu van Vincenzo Natali (die van Cube) Getting Gilliam dan weer niet apart wordt vernoemd.

avatar van lebowski

lebowski

maerk schreef:

Why is that? Is gewoon een - in dit geval prachtig - kijkje achter de schermen, niets meer. Maar goed, die discussie is ongetwijfeld al eens gevoerd. The Hamster Factor wierp in ieder geval een verhelderend licht op de film, die blijkbaar tot mislukken gedoemd was. Mijn vriendin is bij veel van zulke Hollywood testscreenings geweest en dat zijn inderdaad vaak tenenkrommende exercities, waarbij regisseurs en producenten, die er net maanden keihard werk hebben opzitten,vaak onder het bioscoopkleed willen kruipen.

Gelukkig bleek het testpubliek er goed naast te zitten

avatar van Johannez10

Johannez10

Ik heb 1 ding niet begrepen Cole kreeg in de toekomst te horen dat Railly die telefoonboodschap op de voicemail had ingesproken, maar hij had zelf ook een bericht op de voicemail ingesproken, waarom kreeg hij die niet in de toekomst te horen ? Want als het goed is hadden ze hem wel, want toen hij een kind was zag hij zichzelf neergeschoten worden met dat geweer dat hij had gekregen van die vriend van hem, die dat geweer had meegenomen nadat hij de boodschap had gehoord op de voicemail. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is uitgelegd :S

Pastichio Rocker

Geen idee, maar ik begrijp er geen klap van!

avatar van Seifer

Seifer

Johannez10 schreef:

Of het ligt aan mij (dat het te lang geleden is toen ik de film zag) of jij bent gewoon onduidelijk.

Waarvoor moet hij dan zijn eigen bericht te horen krijgen in de toekomst? Dat ging toch over dat tapijten bedrijf ofzo?

avatar van Rosicky

Rosicky

Johannez10 schreef:
Nee, volgens mij zit het zo: Zodra ze op het vliegveld zijn belt hij naar dat bedrijf, zodat ze in de toekomst horen dat ze niet the twelve monkeys moeten hebben, maar een ander. Maar aangezien Willis in het verleden zit, en hij een bericht achterlaat voor de toekomst, is het zegmaar later in de toekomst ontvangen, dan hij wegging, anders kon hij het ook niet inspreken. ofzoiets. helemaal duidelijk is het niet nee

avatar van Paulus90

Paulus90

Heb de film voor sinterklaas gekregen en zojuist bekeken... Echt zo'n film waar je je volle 100 % concentratie voor nodig hebt. Toen ik hem bekeek kwam er ondertussen iemand voor de ketel, dus ik heb hem een kwartiertje moeten onderbreken. Ik denk dat ik nu snap hoe het allemaal in elkaar zit, maar ga hem toch nog maar eens opnieuw bekijken. Rosicky ik denk dat je gelijk hebt. Is inderdaad super lastig om te begrijpen, zulke dingen zie je ook terug in de Back to the Future-reeks... Al met al vond ik het een goede film met inderdaad een prachtige rol van Brad Pitt.

avatar van Inzpired

Inzpired

Eerlijk gezegd snap ik van deze film weinig, omdat voor mij het einde vrij onduidelijk was. Een van de vragen waar ik mee blijf zitten is: hoe kan Cole als klein jongetje de volwassen Cole neergeschoten zien worden en hoe kan het zo zijn dat hij hier al een droom over had? Daarnaast is het mij nog steeds niet duidelijk wat de vrouw op het einde in het vliegtuig voor een rol had.
Omdat ik dit nog niet snap, geef ik geen beoordeling. Ik denk echter dat ik rond de 3,5 uitkom. De film is interessant, verfrissend en origineel, er wordt goed in geacteerd en de beelden zijn mooi.

avatar van ILDIB

ILDIB

De eerste keer snapte ik er geen snars van, maar na m nog een keer te hbben gezien is het helemaal duidelijk. Op zich goede film maar regelmatig irriteert ie me, het tempo of the matige acteerprestaties, ik weet niet wat het is. Stowe speelt echt te dramatisch voor woorden.. Hoe dan ook, het virus is wel on the loose uiteindelijk wat het buisje is geopend..

avatar van ILDIB

ILDIB

Johannez10 schreef:

Inderdaad klopt dat niet. Want het gesprek van de doktor heeft ie wel gehoord en daarna is ie ook niet meer terug geweest, dus zou hij zijn eigen gesprek ook gehoord moeten hebben! Er zitten wel meer fouten in helaas.

Overigens dit is wat IMDB eroverzegt:
Incorrectly regarded as goofs: The scientists of the future should already have had Cole's last message from the airport before they sent him. They played back Dr. Railly's message "before" she had left it in the chronology of the movie, so they could also have had from the beginning all messages that anyone would leave on the secret machine at any time. However, the scientists explain that the process is very time consuming ("one word at a time") and that they had only deciphered Dr. Railly's message a few days ago, so they might not have gotten Cole's message yet.

Maar dat klopt dus niet, want dan zou jose er ook nog niet kunnen zijn , en ook niet dat vrouwke van de schientists...

avatar van Johannez10

Johannez10

Nou ben ik even blij dat er iemand mijn bericht heeft begrepen, heel erg bedankt ILDIB! En sorry voor de mensen die moeite hadden met mijn bericht te ontcijferen.

avatar van Joyy

Joyy

ik zag deze voor het eerst toen ik net een joint had gerookt

geen reet van begrepen maar heb me wel 2 uur vermaakt

de 2de keer werd het al wat duidelijker maar het is wel een film om bij op te letten

de derde keer heb ik nog steeds niet alles begrepen maar al met al is het wel een prachtige film, des gilliams

avatar van Mister Spock

Mister Spock

Grandioze film, ook na herhaald kijken. Prachtige tune!

schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex