• 10.945 nieuwsartikelen
  • 162.707 films
  • 10.286 series
  • 30.016 seizoenen
  • 616.410 acteurs
  • 193.482 gebruikers
  • 8.999.039 stemmen
Avatar
 
Vijf goede films die met je brein spelen
Foto: © ANP

Vijf goede films die met je brein spelen

Vijf goede films die met je brein spelen
Foto: © ANP

In de geschiedenis zijn er een heel wat films gemaakt die een loopje nemen met ons brein. David Fincher, Christopher Nolan en David Lynch zijn voorbeelden van regisseurs die ons regelmatig met een open mond achterlieten. Eerder al maakten we een andere lijst met 'mindf*ck'-films, maar ook deze titels hebben hetzelfde effect.

Nocturnal Animals (2016) • 3,62

Een 'verhaal in een verhaal', waarin het eerste deel een vrouw genaamd Susan volgt die een boekmanuscript ontvangt van haar ex-man ze 20 jaar eerder verliet, zodat ze er haar mening over kan geven. Het tweede element volgt het daadwerkelijke manuscript, genaamd Nocturnal Animals, dat draait om een man wiens familievakantie gewelddadige en levensgevaarlijke vormen aanneemt. Ondertussen volgen we nog altijd het verhaal van Susan, die merkt dat ze door het verhaal geconfronteerd wordt met haar eerste huwelijk en enkele duistere waarheden over zichzelf te weten komt.

Geregisseerd door: Tom Ford
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Amy Adams en Michael Shannon

Twelve Monkeys (1995) • 3,80

Een onbekend en dodelijk virus heeft in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid. Slechts 20% van de wereld bevolking heeft het jaar 2035 overleefd en wordt gedwongen een ondergronds leven te leiden. Een veroordeelde  man meldt zich met tegenzin aan om terug te worden gestuurd naar 1996 om informatie te verzamelen over de oorsprong van de epidemie om het virus te lokaliseren voordat het muteert, zodat wetenschappers het kunnen bestuderen. Helaas wordt Cole per ongeluk naar 1990 gestuurd, zes jaar eerder dan verwacht, en wordt hij gearresteerd en opgesloten in een psychiatrische instelling.

Geregisseerd door: Terry Gilliam
Met onder meer: Bruce Willis, Madeleine Stowe en Brad Pitt

The Jacket (2005) • 3,49

In 1991 wordt Jack Starks in Irak in zijn hoofd geschoten doodverklaard. Wanneer hij in het mortuarium met zijn ogen knippert, wordt er een dokter gebeld. Een jaar later, nadat hij uit het leger is ontslagen helpt hij een dronken vrouw, Jean Price, en haar dochter, Jackie Price, om hun auto te repareren. Later krijgt hij een lift, maar de chauffeur wordt aangehouden door de politie en hij beland wederom in een vuurgevecht. Jack wordt ook hier in het hoofd geschoten, net als de agent in kwestie. De echte moordenaar laat zijn pistool achter bij Jack die hij voor dood achterlaat. Jack wordt erin geluisd, veroordeeld voor moord, naar een psychiatrische instelling gestuurd. Hier ondergaat hij een aantal experimentele behandelingen die hem tot wanhoop drijven.

Geregisseerd door: John Maybury
Met onder meer: Adrien Brody, Keira Knightley en Jennifer Jason Leigh

The Prestige (2006) • 3,90

Een mysterieus verhaal van twee goochelaars, wiens intense rivaliteit hen leidt tot een levenslange strijd om de heerschappij, vol obsessie, bedrog en jaloezie, met gevaarlijke en dodelijke gevolgen. Vanaf het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten als jonge tovenaars in opkomst, waren Robert Angier en Alfred Borden concurrenten. Hun vriendschappelijke concurrentie evolueert echter in een bittere rivaliteit, waardoor ze felle vijanden voor het leven worden en daarmee het leven van iedereen om hen heen in gevaar brengen.

Geregisseerd door: Christopher Nolan
Met onder meer: Hugh Jackman, Christian Bale en Scarlett Johansson

The Devil's Advocate (1997) • 3,68

Advocaat Kevin Lomax heeft nog nooit één zaak verloren. Hij wordt uitgenodigd in New York om te werken voor een groot advocatenkantoor onder leiding van senior bestuurslid John Milton, die hem overladen met rijkdom en zijn ijdelheid voedt. Kevins vrouw wil gewoon een baby krijgen en is overstuur omdat Kevin altijd een zaak heeft en nooit thuis is. Ze begint haar grip op de realiteit te verliezen - althans zo lijkt het. Kevin Lomax staat op het punt meer te weten te komen over zijn ware afkomst en het grootse plan dat John Milton vanuit zijn penthouse-appartement uitvoert.

Geregisseerd door: Taylor Hackford
Met onder meer: Keanu Reeves, Al Pacino en Charlize Theron

Reacties (0)

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.

Dit artikel bevat nog geen berichten. Wees de eerste.

Gerelateerde Clips