• 9.374.052 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 1996

Plot Twelve Monkeys

"The future is history."

Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

De commentaartrack op de DVD is heel amusant. Zeer enthousiast verteld. Ik kijk wel uit naar de volgende film van Gilliam, want deze is vooralsnog zijn laatste. David Morse is trouwens ook één van mijn favoriete acteurs

Jordy

he verrek, die heb ik nog helemaal niet geluisterd! eerdaags maar even doen dan

Gilliam's laatste film was trouwens Fear and Loathing. Hij probeert nu al tijden een Don Quixotte-film en een verfilming van Terry Pratchett's Good Omens van de grond te krijgen, met weinig resultaat.

avatar van Wouter

'Vaag' is volgens mij een typisch moviemeter-woordje. Wordt hier vaak gebruikt en op momenten dat ik het niet begrijp.

avatar van Wouter

vind het wel erg belachelijk dat ze denken dat psychiaters zo te werk gaan.

Stel je niet aan.

Jordy

wordt denk ik mee bedoeld (bij mij tenminste) "niet gelijk 100% duidelijk bij de eerste keer dat je de film ziet"

't ook een beetje een modewoordje "vaag", kan het ook aan liggen. Hoeft niet per se in de betekenis te zijn die in de Van Dale staat denk ik.

avatar van Macmanus

Macmanus

Mooie Interessante Goeie Film.

Erg goed verhaal.

Je moet wel opletten ( ik in ieder geval)

alles klopt in deze film dus als je denkt HuH dan moet je hem nog maar een keer kijken want alles klopt (tenminste van de het verhaal of een psychiater nou wel of niet zo te werk gaat of andere dingen weet ik niet maar het verhaal klopt wel bedoel ik)

Acteurs zijn heel goed Bruce speelt goed.

Madeleine Stowe was ook wel aardig maar niet heel goed.

Brad Pitt liet weer eens zien wat hij kan.

David Morse is goed in van dit soort rolletjes.

Muziek is ook weer sterk

Dus 5 sterren uit 5 sterren.

avatar van jester

jester

Sterke film, intelligent verhaal met goede acteurs. Het verdient aanbeveling de film meerdere keren te zien om het verhaal goed te kunnen volgen.

avatar van Linda

Linda

hele goede film

goed verhaal en een nog betere cast

klein beetje vaag maar daar hou ik wel van

cornelis

Zie: weer dat woord 'vaag'.

Wat wordt er nou eigenlijk mee bedoeld?

FisherKing

ALs de meeste mensen 'vaag' gebruiken hebben ze het meestal niet erg goed begrepen; of kunnen ze het niet onder woorden brengen. Laten we dan maar een verbod uitbrengen op het woord 'vaag' .

avatar van Goodfella

Goodfella

Mmm... Vaag verbod.

- een 'vaagverbod' uitvaardigen -

Mooie uitdrukking in het Nederlands

avatar van Jos2

Jos2

Vooral vreemd vreemd zijn de hier vaak gebezigde uitdrukkingen: 'lekker vaag' of lekker wazig'. Daar kan ik niets mee.

ok een 'vreemd-vaag-wazig-verbod' uitvaardigen

Jordy

met "vaag" wordt volgens mij bedoeld iets dat bij de eerste kijkbeurt niet gelijk duidelijk is

van mij mag die uitdrukking gewoon gebruikt worden hoor

ok een 'vreemd-vaag-wazig-verbod' uitvaardigen
Ok Heffen we die politie dan nu maar op.

van mij mag die uitdrukking gewoon gebruikt worden hoor

Alles mag, maar 9 van de 10 keer snap ik het ook niet.

avatar van Mik

Mik

Ik vind het maar vaag dat jullie de betekenist van vaag zo vaag kunnen omschrijven, en vooral dat jullie er zo vaag over kunnen lullen. Iedereen weet toch wel min of meer wat vaag betekend?

Als het mistig is buiten, kun je niet zo goed zien, alles wat dan verder weg is, zie je vaag/vager. Ook als iets weggehaald wordt, wordt het weggevaagd.

M.a.w. als iets vaag is, dan is het gewoon vaag, klaar!

Een heel normaal woord/begrip in mijn ogen hoor

cornelis

In dat geval blief ik uitleg over waarom deze film vaag zou zijn. Ik vind hem glashelder.

avatar van tovenaar

van vandale.nl:

vaag (bn.)

1 onduidelijk, niet scherp omlijnd => schimmig, wazig

2 op verschillende manieren te interpreteren

goh hoe zou het toch komen dat veel mensen het woord "vaag" met 12 monkeys associëren?

cornelis

Zoals gezegd, ik vond de film glashelder. Wat men er vaag, wazig, onscherp of multi-interpretabel aan vindt, ontgaat mij. Zelfs met de Van Dale ernaast.

Jordy

Ik vond het (lange tijd) multi-interpretabel of Cole gek was ja of nee. Welke kant de film op zou gaan vond ik lange tijd onduidelijk, niet scherp omlijnd. De rol van The Army of the 12 Monkeys was lange tijd schimmig, wazig

Aha.

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Te gekke film. Een van de eerste films waarin Brad Pitt een keer niet het mooie jongetje uit houft te hangen.

Muziek=super!! Ik zou hiervan nog wel eens de soundtrack willen hebben

avatar van RTC

RTC

Zo krijg je inderdaad weer meer respect voor Willis & Pitt....

avatar van maximus

maximus

Ja je moet deze film mischien een paar keer bekijken of zo...

Ik heb hem een hele lange tijd geleden gezien

en ik kon er niet warm of koud van worden.

Vond hem ja beetje warrig of vaag in de zin van

volg ik het allemaal nog wel.

Ga deze film nog een keer kijken en dan geef ik

pas sterren...

avatar van tovenaar

tovenaar

Ga deze film nog een keer kijken en dan geef ik pas sterren...

Good choice

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Heel verstandig maximus.

schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex