Genre: Sciencefiction / Thriller
Releasedatum: 18 april 1996
Maandag om 20:15 uur op ARTE
Plot Twelve Monkeys
"The future is history."
Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.
James Cole
Detective Franki
Teddy
Bee
Wolkenmeter
De commentaartrack op de DVD is heel amusant. Zeer enthousiast verteld. Ik kijk wel uit naar de volgende film van Gilliam, want deze is vooralsnog zijn laatste. David Morse is trouwens ook één van mijn favoriete acteurs
Jordy
he verrek, die heb ik nog helemaal niet geluisterd! eerdaags maar even doen dan
Gilliam's laatste film was trouwens Fear and Loathing. Hij probeert nu al tijden een Don Quixotte-film en een verfilming van Terry Pratchett's Good Omens van de grond te krijgen, met weinig resultaat.
'Vaag' is volgens mij een typisch moviemeter-woordje. Wordt hier vaak gebruikt en op momenten dat ik het niet begrijp.
Stel je niet aan.
Jordy
wordt denk ik mee bedoeld (bij mij tenminste) "niet gelijk 100% duidelijk bij de eerste keer dat je de film ziet"
't ook een beetje een modewoordje "vaag", kan het ook aan liggen. Hoeft niet per se in de betekenis te zijn die in de Van Dale staat denk ik.
Macmanus
Mooie Interessante Goeie Film.
Erg goed verhaal.
Je moet wel opletten ( ik in ieder geval)
alles klopt in deze film dus als je denkt HuH dan moet je hem nog maar een keer kijken want alles klopt (tenminste van de het verhaal of een psychiater nou wel of niet zo te werk gaat of andere dingen weet ik niet maar het verhaal klopt wel bedoel ik)
Acteurs zijn heel goed Bruce speelt goed.
Madeleine Stowe was ook wel aardig maar niet heel goed.
Brad Pitt liet weer eens zien wat hij kan.
David Morse is goed in van dit soort rolletjes.
Muziek is ook weer sterk
Dus 5 sterren uit 5 sterren.
jester
Sterke film, intelligent verhaal met goede acteurs. Het verdient aanbeveling de film meerdere keren te zien om het verhaal goed te kunnen volgen.
Linda
hele goede film
goed verhaal en een nog betere cast
klein beetje vaag maar daar hou ik wel van
cornelis
Zie: weer dat woord 'vaag'.
Wat wordt er nou eigenlijk mee bedoeld?
FisherKing
ALs de meeste mensen 'vaag' gebruiken hebben ze het meestal niet erg goed begrepen; of kunnen ze het niet onder woorden brengen. Laten we dan maar een verbod uitbrengen op het woord 'vaag' .
- een 'vaagverbod' uitvaardigen -
Mooie uitdrukking in het Nederlands
Jos2
Vooral vreemd vreemd zijn de hier vaak gebezigde uitdrukkingen: 'lekker vaag' of lekker wazig'. Daar kan ik niets mee.
ok een 'vreemd-vaag-wazig-verbod' uitvaardigen
Jordy
met "vaag" wordt volgens mij bedoeld iets dat bij de eerste kijkbeurt niet gelijk duidelijk is
van mij mag die uitdrukking gewoon gebruikt worden hoor

van mij mag die uitdrukking gewoon gebruikt worden hoor
Alles mag, maar 9 van de 10 keer snap ik het ook niet.
Mik
Ik vind het maar vaag dat jullie de betekenist van vaag zo vaag kunnen omschrijven, en vooral dat jullie er zo vaag over kunnen lullen. Iedereen weet toch wel min of meer wat vaag betekend?
Als het mistig is buiten, kun je niet zo goed zien, alles wat dan verder weg is, zie je vaag/vager. Ook als iets weggehaald wordt, wordt het weggevaagd.
M.a.w. als iets vaag is, dan is het gewoon vaag, klaar!
Een heel normaal woord/begrip in mijn ogen hoor
cornelis
In dat geval blief ik uitleg over waarom deze film vaag zou zijn. Ik vind hem glashelder.
Mik
We're all monkeys!!
van vandale.nl:
vaag (bn.)
1 onduidelijk, niet scherp omlijnd => schimmig, wazig
2 op verschillende manieren te interpreteren
goh hoe zou het toch komen dat veel mensen het woord "vaag" met 12 monkeys associëren?
cornelis
Zoals gezegd, ik vond de film glashelder. Wat men er vaag, wazig, onscherp of multi-interpretabel aan vindt, ontgaat mij. Zelfs met de Van Dale ernaast.
Jordy
Ik vond het (lange tijd) multi-interpretabel of Cole gek was ja of nee. Welke kant de film op zou gaan vond ik lange tijd onduidelijk, niet scherp omlijnd. De rol van The Army of the 12 Monkeys was lange tijd schimmig, wazig
LauraPalmer
Te gekke film. Een van de eerste films waarin Brad Pitt een keer niet het mooie jongetje uit houft te hangen.
Muziek=super!! Ik zou hiervan nog wel eens de soundtrack willen hebben
maximus
Ja je moet deze film mischien een paar keer bekijken of zo...
Ik heb hem een hele lange tijd geleden gezien
en ik kon er niet warm of koud van worden.
Vond hem ja beetje warrig of vaag in de zin van
volg ik het allemaal nog wel.
Ga deze film nog een keer kijken en dan geef ik
pas sterren...
tovenaar
Good choice

Geprezen sciencefiction-film 'Twelve Monkeys' van Terry Gilliam vanavond op televisie

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Vijf goede films die met je brein spelen

The Shawshank Redemption

Léon
Misdaad / Drama, 1994

Snatch
Misdaad / Komedie, 2000
schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex