• 9.378.153 stemmen

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett en John C. Reilly

Releasedatum: 20 januari 2005

Plot The Aviator

"The way of the future"

De film vertelt het waargebeurde verhaal van regisseur en vliegtuigbouwer Howard Hughes. Vanuit een fascinatie voor vliegtuigen probeert Hughes vanaf de jaren 30 voortdurend de grenzen op dit gebied te verleggen. Ondertussen heeft hij twee liefdesaffaires met Hollywood legendes Katharine Hepburn en Ava Gardner en ondervindt hij steeds meer problemen van zijn smetvrees. Vlak na de oorlog raakt Hughes in een strijd verwikkeld om de macht in het trans-Atlantische luchtruim.

Katharine Hepburn

Noah Dietrich

Senator Ralph Owen Brewster

Professor Fitz

Juan Trippe

Jean Harlow

Errol Flynn

replicator schreef:

Een kandidaat voor een historische klassieker.

Gaandeweg wordt de film steeds beter 4,5*

Denk dat bijzonder weinigen het zo correct hebben gesteld. Als àl die monumentale scènes één ding in me opriepen, dan was het wel 'bij voorbaat klassiek'. The Aviator is een grootse film, met fabelachtige vertolkingen, een griezelig perfecte mise-en-scène, een fantastische soundtrack en een overdachte en beredeneerde persoonsbeschrijving. Heil martin!

Bigking.nl

Verschrikkelijke film. Zo cliché en voorspelbaar. De sets, kostuums en dergelijke waren wel mooi verzorgd, maar voor de rest was het om te janken. Nergens is de film spannend, verrassend of zelfs erg vermakelijk. Het is gewoon een overdreven bigbudget film waar ze het verhaal op een zo klassiek(lees: cliché) mogelijke manier proberen te vertellen. Leonardo diCaprio speelt het onverzetbare mannetje met een grote mond, dat zoals gewoonlijk redelijk buiten de toon valt in het sjieke wereldje(*kuch Titanic kuch*) en die koste wat het kost zijn vliegtuig de lucht in wilt krijgen. Natuurlijk krijgt hij veel tegenslagen en liefdesproblemen. Maar drie keer raden hoe de film zal eindigen.

Langdradige, saaie, te Amerikaanse budgetverspilling. Het is gewoon een overduidelijke Oscar-film(ouwe bokkelullen daar neem ik al niet te serieus). Enorm veel geld beschikbaar en daarom angstvallig op safe gespeeld, wat gewoon duidelijk aan de film te zien is. Enorm mainstream, simpel A naar B verhaal, nergens vernieuwingen, geen risico's genomen, happy end etc.

avatar van The One Ring

The One Ring

Bigking.nl schreef:

Heb je de film wel echt gezien? En je weet ook dat ie waargebeurd is? Jij zegt happy end. Ik zeg niet dat het een slecht eind was maar supervrolijk is het ook niet. Hij loopt nog steeds het risico dat de concurrentie hem zwartmaakt als ze hem telkens woorden horen herhalen. En als ik jou stuk zo lees krijg ik het gevoel dat hij zijn geliefde terugkrijgt. Dus niet! Ze leggen hoogstens hun ruzie bij. Dat het hem ondanks alle tegenslag lukt om dat vliegtuig in de lucht te krijgen is gewoon waargebeurd, heeft niks met clichés te maken. Dat Leonardo's personage een figuur is met die buiten de toon valt heeft ook weer met waargebeurde feiten te maken. Eigenlijk valt hij niet eens zo heel erg buiten de toon. Het is geen eeuwige goedzak als Forrest Gump of zo, maar iemand met fobieën. Zo was Howard Huges. En omdat jij Howard Huges karakter te standaard ( ) vind moet het maar anders? Zo werkt het niet.

avatar van kantoorpikkie

kantoorpikkie

BBBBBRRRRRAAAAAAAAAKKKKKKKKKK, dat moet ik van deze film. Voorspelbaar, slecht gespeeld, langdradig en euuhhh waar ging de film nou daad werkelijk over.

Slecht, slecht, slecht. Het handige van zo'n dvd speler is dat je per hoofdstuk kan vooruit spoelen 32x de normale snelheid. Dan kan je de film sneller bekijken.

Heb de film 1 punt gegeven, eigenlijk nog te veel

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Sneller, maar blijkbaar niet beter, anders had je misschien wel geweten waar 'ie over ging.

Met 32x de werkelijke snelheid, kan ik me niet voorstellen dat je een goede beoordeling kunt geven.

avatar van mutsieputs

mutsieputs

over het algemeen ben ik erg te spreken over de films van leo, maar met deze had ik niet veel.

Opzich een goed verhaal maar erg sloooooooooooooooooom.....

Jammer, maar helaas!

avatar van frojo

frojo

goeie film met een goeie rol van dicaprio (en ik ben geen fan van hem) veel mensen kraken deze film af ....ok smaken verschillen en je hoeft dit ook niet mooi te vinden ....maar dit is wel erg goed

xangadix

Tsjongejonge wat een gekanker op deze film hier zeg! Ik had er geen problemen mee, behalve dan dat hij m.i. inderdaad wat te lang duurt.

olivier

Wat is er in godsnaam fout met heel deze rotmaatschappij? Alles moet vliegen van snelheid; auto's, treinen, concordes,... En ontegensprekelijk voelen al die opgefokte, psychotische mensen zich geneigd om zich uit te spreken over alles wat niet direct racet en flitsend is. Nét zo in de kunst en de cultuur. Zinnen moeten kort zijn, films moeten een ràzende montage hebben. Zien jullie dan niet dat Hollywood jullie brein tot pulp vermaalt door élke film tot een strict minimum te herleiden?? Vanaf het moment dat er een deftige persoons- en karakterbeschrijving aan te pas komt, vallen jullie als vliegen. Nét zozeer als hollywood, verkrachten jullié de cinema! Eindelijk beschikken we nog eens over een mooie hollywoodfilm in zijn beste vorm, en het énige dat ik hier lees zijn kankerende mensen die deze film 'afzétten'. Trouwens wat voor een barbaar meent nu een film op speed 32x te kunnen beoordelen?

avatar van FisherKing

FisherKing

Hear hear!

The One Ring schreef:

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal ja. Denk je nou echt dat het werkelijk allemaal zo is gegaan. Zeker weten dat er veel geromantiseerd is.

Al die woensdagavond tv films op RTL 4 zijn ook 'based on a true story'. Ja, ik denk ook werkelijk dat in het echt iedereen aan het eind elkaar een groepsknuffel gaf, zoals ze altijd in die cliché filmpjes doen.

En erg boeiend of iets waargebeurd is of niet. Als het een cliché verhaal is, dan is het een cliché verhaal en hadden ze een ander waargebeurd verhaal moeten verfilmen. Of er zelf een moeten verzinnen als dat beter was.

Het is dat ik niet lager kan geven dan 0.5 ster, want de blote billen van Di Caprio zouden eigenlijk voor een punt aftrek moeten zorgen. De nadruk had veel meer op z'n psychische afwijkingen moeten liggen. Nu doen ze meer alsof het een miskend genie is.,

Zoals?

Bigking.nl schreef:

Ik zag geen groepsknuffels, noch een happy end. Eerder een erg wrang einde.

Bigking.nl schreef:

Ja, films over geniale gekken die in verschillende industrietakken voor revoluties hebben gezorgd, maar uiteindelijk ten onder gaan de beperkingen van hun eigen psyche, zo zie je er elke week wel een stuk of 5. Wat een cliché.

Bigking.nl schreef:

En Hughes was geen miskend genie?

Van mij mag je het gerust een absolute shitfilm vinden, maar ik vind de argumentatie niet overtuigend.

Zoals?

Hoe de personages zich gedragen. Ze gedragen zich allemaal zo typisch 'Hollywood'. De conversaties zijn zo voorspelbaar en niet memorabel.

En Hughes was geen miskend genie?

Tijdens zijn leven en na zijn dood stond hij vooral bekend als een volslagen gek. In deze film wordt dat geromantiseerd zodat het lijkt alsof het wel meeviel.

Ik zag geen groepsknuffels, noch een happy end. Eerder een erg wrang einde.

In mijn ogen ging de film meer om iemand die koste wat het kost iets probeerde te bereiken, ondanks tegenslagen en handicaps. En datgene bereikt hij dus (namelijk dat stomme vliegtuig dat de lucht ingaat, iets wat je natuurlijk als kijker niet zag aankomen... kuchkuch).

Weer zo'n typische Disney-moraal zo van: iedereen is uniek en alles is mogelijk als je er maar in gelooft.

Heel uniek inderdaad.

avatar van lngrid

lngrid

SaintOfKillers schreef:

Wat mij betreft gaat het er niet om of het verhaal cliché is of niet (je kan dit trouwens prima zien als een clichéverhaal, wat de grote verhaallijn betreft: iemand heeft succes en gaat weer ten onder, dat is toch niet nieuw?), maar om de uitwerking ervan. En in deze film was dat naar mijn mening maar (cliché)matig. Groots en plat. Beelden, acteerwerk, allemaal in orde, maar het kon me slechts oppervakkig boeien. Bij mij geen ontroering, spanning, plaatsvervangende schaamte of wat dan ook. En als het dan lang duurt en de snelheid af en toe uit het verhaal is, blijft er gewoon niet genoeg over.

Heel uniek inderdaad.

Zo zie ik de film dus helemaal niet. Het gaat over een man die alles bereikt, maar alles door z'n eigen verwrongen psyche terug verliest. Af en toe zie je nog een heropflakkering van wat hem groot heeft gemaakt, maar uiteindelijk wordt het duidelijk dat hij gedoemd is om de strijd tegen z'n eigen demonen te verliezen.

Tevens stond hij in zijn glansperiode zeker niet te boek als volslagen gek. Hij was een excentriek multi-getalenteerd iemand die pas in de tweede helft van z'n leven ontspoorde tot een wereldvreemde "freak" die z'n urine bijhield in bokaaltjes (wat ik dus niet meteen een geromantiseerde versie van feiten vind). Het is dus eerder een schrijnend verhaal dan een feel good Disney-film. Een Disney-moraal zie ik er helemaal niet in. Een briljante beroemdheid die zichzelf vervreemdt van z'n vrienden en minnaressen en z'n macht ziet verloren gaan door z'n eigen paranoia. Zoiets zie ik niet meteen als een "be all that you can be" verhaal.

En dat het stomme vliegtuig vloog..... tja...... het echte vliegtuig vloog ook en dit was een van de grootste stunts van Hughes, dus vrij logisch dat het in de film zit. Zo kun je ook beweren dat The Longest Day voorspelbaar is is omdat iedereen zag aankomen dat de geallieerden gingen winnen.

lngrid schreef:

Uiteraard kun je elk verhaal zo beknopt samenvatten tot je een clichéverhaal hebt, maar dan sta ik erop dat wel het juiste cliché wordt gebruikt.

SaintOfKillers schreef:...

[/quote]
De film stopt op het hoogtepunt en niet waar hij zou moeten stoppen, namelijk bij z'n dood. Dan had je een veel completer beeld gekregen. Aan het eind van de film is hij tenslotte niet echt verloren gaan in zijn paranoia, maar is hij een soort van overwinnaar omdat hij dat vliegtuig de lucht in heeft gekregen.

En tuurlijk kun je elk verhaal beknopt samenvatten, alleen wordt er in deze films niks met het gegeven gedaan. Nergens is de film aangrijpend, spannend ofzo. Dat de bioscoopzaal volzat met bejaarden verbaasde me dan ook niks. Alles is expres oubollig gemaakt, zowel het kleurgebruik als de acteerprestaties. Hierdoor is er gewoon 0.0% spanning. Geen spannende gebeurtenissen, geen spanning van hoe het zou aflopen, geen spanning van hoe de personages ergens op zouden reageren. Geestdodend saai.

Bigking.nl schreef:

Nou, nou, een hoogtepunt. Iemand die, na één van de belangrijkste momenten van z'n leven, zwaar flippend door een achterdeurtje wordt afgevoerd, vind ik geen hoogtepunt. Eerder een trieste indicatie van wat hem te wachten staat.

Ik neem mijn 'te lang' uitspraak terug. Deze film is geweldig. 4*

avatar van Don Gregorio

Don Gregorio

Film is goed al had ik er zelf iets meer van verwacht en denk dat ze beter een andere hoofdrol speler hadden kunnen nemen maar okay dat is mijn mening vond dat de hoofdrol iets sterker neer gezet had kunnen worden voor deze historische figuur een 4 van mij

avatar van michael1588

michael1588

dit was egt een stomme film, heel saai en snapte niks van het hele verhaal heb hem dan ook maar voor de helft gezien en diit is egt een afrader.....vieel me erg tegen....1 ster of lager zelfs...

olivier

*met ingehouden colère* Als ik ooit bij machte ben dan richt ik een rechtbank op die in staat is om de doodsstraf uit te spreken over al de barbaren die beweren een film te mogen (én kunnen!!) beoordelen door die film half te zien, niet te zien, in versneld te zien, etc. In engeland bestond ten tijde van de grote acteur garrick ook zoiéts barbaars: bij theaters mocht men tegen halve prijs binnen als men nà het 3e bedrijf binnenkwam. Garrick noemde deze mensen "cultuurzwijnen". Film is nét als theater een gehéél, een cyclus. Zo ook the aviator: een veelgelaagde film die een paar keer een geheel andere wending neemt. Ik schaam me in de plaats van diegenen die beweren een film na een uur te kunnen beoordelen.

avatar van Chr.s

Chr.s

Dit was een enorme meevaller, had er absoluut niet veel van verwacht. De sfeer en de muziek waren fantastisch en DiCaprio speelde geweldig. Een terechte 8.

Bigking.nl

Dus ik kan een crapfilm als Crossroads of Scary Movie niet beoordelen als ik hem voor pakweg de helft heb gezien? Wat een onzin. Als je je ergert aan een film kan je hem maar beter niet kijken dan je tijd te verdoen door hem verder te kijken en je dood te vervelen. Als ik 5 minuten, wat zeg ik, als ik de voorstukjes van Ernest goes to *** heb gezien dan weet ik al dat ik het een baggerfilm vind. Noem me een cultuurzwijn of iets dergelijks. Zal me een worst wezen. Ik bekijk films om me te vermaken, niet om een of andere cultuurkenner te worden.

olivier

Ik kan toegeven dat het soms erg moéilijk valt om sommige films uit te zien, maar toch lijkt het me getuige van bijzonder weinig intelect om je mening te verkondigen wanneer je niet eens het geheel hebt gezien. Bovendien wil ik je er vriendelijk op wijzen dat -of je nu houdt van the aviator of niet- er simpelweg een enorm groot artistiek niveauverschil is tussen crossroads en de films van scorsese. Bovendien vind ik de stelling "ik kijk films om me te vermaken" persoonlijk een zéér verwerpelijke stelling, aangezien de beste films helemààl niet vermakelijk zijn, in tegendeel. Ten slotte denk ik dat er aan de mensen die films niet uitzien gigantisch veel sterke plots verloren gaan, eveneens als subtiliteiten, plotwendingen en cinematogrische hoogstandjes. Maar het is wel zéér de vraag of dàt is wat mensen interesseert die "vermaakt willen worden" We're here, entertain us. Cobain is bedankt!

xangadix

Tsja, soms kijk ik een film ook niet af, als ik me stierlijk verveel of me er dodelijk aan erger. Ik beoordeel hem dan met 0,5.

Dat er mensen zijn die The Aviator slecht vinden ('saai', 'er gebeurt niks', 'te lang', jaloers op DiCaprio en hem daarom een slecht acteur vinden) verbaast me niks, maar dat zijn dan vaak de mensen die actiefilms als The Day After Tomorrow 5 sterren geven. De één vindt dit leuk de ander dat. Het is niet anders...

olivier

Tuurlijk kijk ik ook niet elke film uit die ik begin. Maar wat ik niet begrijp is dat zelfs mensen die puur voor de lol naar de bioscoop trekken (en bijgevolg in the day after tomorrow het meesterwerk van de eeuw vinden), toch geen klasseverschil opmerken tussen the aviator en pakweg crossroads. Over sommige kwaliteitsfilms valt te discussiëren, pakweg gangs of new york als meesterwerk of gerateerd meesterwerk, c'est arrivé près de chez vous als chef d'oeuvre of smakeloos vermaak, matrix reloaded als filosofisch cybermeesterwerk of als pretentieus popcornentertainment, dogville als emotionele uppercut of als theatrale aanstellerij, en ga zo maar voort. Toch vind ik dat er zich een zeer groot kwaliteitsverschil bevindt tussen deze betwistbare kunstwerken of de lopend-band-films waar hollywood ons voortdurend mee plat slaat. Al mag je the aviator dan al saai of stom vinden (waar ik me allesbehalve in kan vinden), zelfs dan nog moet je toch erkennen dat het artistiek van een geheel ander kaliber is dan constantine en i, robot.

avatar van flipsen

flipsen

Ik bedoelde met mijn vorig berichtje te zeggen dat er niet zoiets is als "een objectief gezien een goede film",Olivier denkt dat dat er wel is (toch?). Het gaat er uiteindelijk om wat mensen er van vinden. Sommige films zijn heel knap gemaakt, maar die vind ik niet leuk om naar te kijken.

xangadix

Tsja Olivier, helaas zijn er dus wél genoeg mensen die dat niet kunnen...