• 9.378.090 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Burke Dennings

Dr. Barringer

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

oud , maar genieten van deze sobere no-nonsens griezel.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Eergisteren weer eens gekeken en wat blijft het toch een meesterlijke film met ongevenaarde sfeer. Ik las op Imdb, dat Merrin pas 44 is in deze film, maar met make-up ouder is gemaakt. Veel mensen hier hebben het over slechte effecten, maar ik denk dat het merendeel dat niet gezien heeft. Ik iig. niet.

Ook nog ongelooflijk, dat de demonische stem door een vrouw wordt gedaan. Vette shit!

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Na 2 jaar verhalen over deze film te hebben gehoord en steeds te hebben gedacht dat het te ziek voor woorden was vond ik het nu toch tijd om hem te bekijken. Hebben horrorfilms grenzen zou je je kunnen afvragen. Ik vind van niet, je kiest zelf wat je wil zien en wat niet alleen dan moet dat aanbod er wel zijn. Zo keek ik vanmiddag the exorcist.

De film begint met de opgravingen. Dit Is goed in beeld gebracht. Vervolgens krijg je het meisje te zien en het eerste wat ik dacht was: die krijgt problemen. Dit omdat ik natuurlijk al wel plaatjes had gezien van haar. Het bezeten raken van Regan bouwt zich heel goed op en gaat steeds een stukje verder. Zoals ik las in recensies en heb horen vertellen speelt de sfeer in deze film een grote rol. Hierdoor komt het ook dat ik het gevoel krijg dat de film voor mij als het ware niet werkte. Van de sfeer kreeg ik helemaal niks mee, ik ging zelfs twijfelen of die wel in het verhaal zat. De spanning zat er ook nergens echt in. Misschien ligt het eraan dat ik deze film heb gekeken toen het licht was alleen een echt goede horrorfilm heeft het na mijn mening niet nodig om zelf sfeer te moeten creëren of dat het perse donker moet zijn.

Visueel zat het voor mij er allemaal erg goed uit, dit al helemaal voor de tijd waar de film uit komt. Heel soms had ik maar door hoe oud de film was en dat is toch wel een complimentje waard. De scène dat ze van de trap af komt, op de kop, al bloed kotsend is toch wel redelijk lachwekkend. Dit terwijl het wel goed eruit zag. Dit had ook veel beter gewerkt als de sfeer/spanning gewerkt had. De scènes trokken te veel richting het lachwekkende .

Toch wel een lichte tegenvaller dus, dit kan ook komen door de te hoge verwachtingen alleen ik vind toch dat ik hem een voldoende moet geven. Dit omdat het er visueel geweldig uit zag voor die tijd, het goed geacteerd was en ik het gevoel heb dat ik hem onder andere omstandigheden een stuk enger vind.

avatar van DragQueen

DragQueen

Geniale horror-film, die zich in het rijtje klassiekers mag scharen. Het verhaal is goed, evenals de voelbare sfeer. De effecten zien er zeker voor die tijd goed uit. Linda Blair speelt haar rol verder overtuigend. 4 Sterren.

avatar van maurice32

maurice32

dat ie niet in de top 250 is begrijp ik niet , top film .

puckb96

Inderdaad. verdient in de top250 te zitten!!!

avatar van james_cameron

Op blu-ray herzien; nog steeds een angstaanjagende en verontrustende film, die diepe indruk maakt. De blu-ray transfer is erg mooi en heeft zeker toegevoegde waarde. Fantastisch geregisseerd en qua camerawerk en montage helemaal geweldig. Prachtige rol ook van Jason Miller. Een absolute klassieker.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Net de Blu Ray besteld. Weer een mooi excuus om hem weeeeeeer eens te zien!

avatar van Daan258

Daan258

Al een paar keer gekeken, en blijft eeen super goeie film.

AmazingPP schreef:

Net de Blu Ray besteld. Weer een mooi excuus om hem weeeeeeer eens te zien!

De blu-ray is wel de moeite waard hoor

avatar van AmazingPP

AmazingPP

puckb96 schreef:

De blu-ray is wel de moeite waard hoor

Zeker weten!! Wat komt het toch allemaal veel beter eruit op Blu Ray: het beeld is 10 x zo scherp, het heeft meer diepte, meer kleur en het geluid is fenomenaal te noemen!!

AmazingPP schreef:

ja, je moet the shining ook eens uitproberen op Blu-Ray. Ook heel mooi beeld!

puckb96

the exorcist is gewoon de avondvullende horror klassieker.
in de moderne jaren is ie inderdaad heel erg goedkoop, maar gezien hebben moet je hem zeker.
en wat een legendarische scènes zitten er in deze film (de kruis scène, braak scène).
In één woord: waanzinnig.
nee, the exorcist blijft toch echt te gek!

avatar van Woeke

Woeke

psycholamp schreef:

Horror betekent toch gewoon griezel

Horror is latijn voor angst.

Gisteren de BluRay van The Exorcist gekocht. Het is jaren geleden dat ik hem gezien heb, maar ik heb weer ontzettend genoten van deze film. Wat een verhaal, wat een vette film voor die tijd! Een heel klein minpuntje: in de special features wordt uitgelegd hoe ze de draden wegwerkten bij Regan als ze boven het bed zweeft. Uiteraard ga je dan extra opletten (ik heb eerst de special features gekeken en toen de film) en dan zie je natuurlijk de draden

avatar van movie-edje

movie-edje

vorige week uit de kast gehaald.

En nog eens bekeken, hij blijft voor mij nog steends de beste uit de horror grene!

De sfeer blijft er in zitten,

En je leeft met de moeder helemaal mee, hoe ze haar dochter kunnen genezen.

in alle hulp die ze nodig heeft ( wanhopig )

En linda Blair, ze doet het geweldig.

Ze blijft toch het creepy kind ( mijn menig )

deze film verveeld mij geen enkel minuut!

avatar van SlasherMovieMan

SlasherMovieMan

Willen we door The Exorcist geen erwtensoep meer eten of krijgen we er alleen maar meer trek in?

Zoals puckb96 al zegt: een betere avondvullende horrorklassieker is er niet! Een klassieker van jewelste met legendarische scènes. Linda Blair speelt één van de engste bezeten duiveltjes ooit en het is met name een heel erg gedurfde rol naar mijn mening. Als ik al het fragment te zien krijg van het witte licht dat schijnt op Father Merrin denk ik al gelijk aan The Exorcist. En dat doet denk ik iedereen ook wel! En terecht overigens! En dan wil ik terug komen op gewoon al de griezeligste dingen: draaiende koppen, erwtensoep braaksel, bewegende bedden en dan ook nog spiderwalk Gewoon legendarische scènes die gewoon al zo beroemd zijn en classic. Een betere horrorfilm bestaat er naar mijn mening niet en dat is ook niet. Dit is gewoon de meest klassieke horrorfilm ooit gemaakt en die titel mag ie ook terecht dragen naar mijn mening. Waarom staat deze film trouwens niet in de top 250? Dat vind ik wel heel erg raar hoor. Ik zal eens een handje helpen! Een dikke 5 uitdelen.

avatar van Metalfist

Metalfist

What an excellent day for an exorcism

Zondag is hier meestal de dag waarop ik en mijn broer een filmpje zien en al even vaak resulteert dan in een horror film. Vermits de to-see collectie op gebied van horror nogal begint uit te dunnen, grijpen we meer en meer terug naar de klassiekers in het genre. Zo had hij de Exorcist trilogie al wel gezien, het eerste deel zelfs een paar keren, maar buiten wat fragmenten had ik de film nog nooit in zijn geheel gezien. Een mooie gelegenheid dus om eens met de film kennis te maken.

Misschien waren de verwachtingen te hoog, The Exorcist is een film met een serieuze status, maar ik vond hem tegenvallen. Voornamelijk doordat de film in het begin eigenlijk enorm saai is. De opgavingsscène in Irak duurt veel te lang (dan vind ik de soortgelijke openingsscène in The Omen uit '76 beter geslaagd) maar ook heel de opbouw gaat maar traag vooruit. Het wordt pas echt interessant wanneer de verhaallijnen van Karras en Regan bijeen komen maar tegen dan is de film al serieus lang bezig en ben ik verschillende keren mijn aandacht kwijt geraakt. Ik kan er niet juist mijn vinger op leggen maar heel de opbouw boeide me eigenlijk niet zo. De film heeft een beklemmende sfeer, dat moet ik wel aangeven, maar hier had volgens mij meer in kunnen zitten. Zo is het gebruik van de flitsende gezichten amper aanwezig (ergens in de metro zie je er zo een geloof ik ) en dat is juist iets dat ik altijd wel kan waarderen in dit soort films. Gelukkig is de climax er wel een die kan tellen en wordt de film qua plot hier serieus mee gered. De terugkomst van Merrin is geslaagd en de dood van hem en Karras wordt degelijk uitgewerkt. Het enige minpunt hieraan is eigenlijk de foul mouth van Regan om het zo maar te zeggen. Misschien is het omdat ik Scary Movie en Repossessed heb gezien maar de 'fuck me' quotes kwamen eigenlijk redelijk humoristisch op me over en voelden toch redelijk gedateerd aan.

Wat gelukkig niet gedateerd aanvoelt is de manier waarop de evolutie van Regan wordt neergezet. Nu ben ik altijd al wel een fan geweest van dit soort gegrimeerde effecten, zeker als je het vergelijkt met de hedendaagse computer effecten, maar dit ziet er echt enorm sterk uit. De spinnenscène op de trap (onbegrijpelijk trouwens dat Friedkin die niet in zijn originele release had zitten!) maar ook bekende 360 graden draaiende hoofd ziet er erg geslaagd uit. Sowieso is heel de make-up van Regan echt wel de moeite waard. Hiermee haalt de film al terug wat een beter niveau maar ook de cast is wel de moeite waard. Ten tijde van opnemen was Linda Blair 14 jaar maar speelt zonder twijfel iedereen naar huis als de bezeten Regan. Geweldige rol en jammer dat haar carrière hierna precies nooit echt van de grond is gegaan. Ook de Duitser Max von Sydow heeft hier misschien wel zijn bekendste rol te pakken en bewijst een erg sterke acteur voor dit soort rollen te zijn. Ook Lee J. Cobb is van de partij en die begint langzamerhand toch tot bij één van mijn favoriete acteurs te behoren. Ik zag hem voor het eerst in het uiterst sterke (en ondergewaardeerde) Brothers Karamazov waar hij geniaal is en daarna zag ik hem in films zoals Four Horsemen of the Apocalypse waar hij ook erg sterk is. Hier haalt hij jammer genoeg dat niveau van bovenstaande films niet, heeft ook een te kleine rol daarvoor, maar bewijst nog altijd wel dat hij een degelijk acteur is. Ook Jason Miller, die hiervoor nog nooit een filmrol had gehad, is erg goed op dreef als de priester Karras.

Degelijk maar niet meer dan dat. De film heeft nog altijd wel een sterke sfeer en ook de cast is van een hoog niveau maar op gebied van plot en opbouw viel me dit nogal tegen. De effecten zijn geslaagd maar het wordt me allemaal te traag gebracht en alleen de climax is echt interessant te noemen. Leuk om eens gezien te hebben maar zijn klassiekerstatus niet echt waard imho.

avatar van Jeroenymus

Jeroenymus

De moeder der Horror Films.

Dit verhaal en deze film heeft de standaard neer gezet voor al het boven natuurlijke wat zich in onze rationele maatschappij kan afspelen. De meest atheïstische persoonlijkheid zal toch op zijn minst denken na het zien van deze film; "en wat nou als". Voor dat je je ogen dicht doet wanneer je gaat slapen, of wanneer je alleen in je kamer bent 's avond laat. Je zal dan toch stiekem aan de film denken, ook al ontkent je rationele bewustzijn dat. In sommige landen werd hij destijds verboden. En later bij het uitbrengen op video gebeurde dat ook. De geluidseffecten zijn werkelijk fenomenaal. De beelden, sfeer, verhaal alles klopt in deze film.

Niet voor niets heeft deze film dan ook twee Academy Awards, waaronder die voor beste screenplay, gewonnen. Ook is deze film omgeven door mysterie. Een maand voor de première van de film kwam acteur Jack MacGowran (Burke Dennings) om het leven. Een simpele griep was de 54 jarige acteur kennelijk te veel geworden.

Reken de film vooral niet af op de special effects. Want die zullen tegenwoordig uiteraard beter zijn. Alhoewel ik van mening ben dat ze tegenwoordig vaak en veelvuldig worden gebruikt om het magere verhaal te verbloemen.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Epic!

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Jeroenymus schreef:

De moeder der Horror Films.

Dat vond ik juist niet, deze film viel me eerlijk gezegt best wel tegen.

De sfeer in deze film vond ik echt dodelijk saai, er kwam te veel in voor wat te weinig met het onderwerp van deze film te maken had, en de soundtracks en achtergrond muziek kwam er ook nauwlijks in voor.

Ik vond deze film gewoon te leeg.

Mjah mischien komt het ook wel omdat ik gewoon helemaal niks heb met de bijbel en met de duivel enzovoort. Maar de moeder der horror films kan ik deze zeker niet noemen dan heb ik toch wel wat gezien ik over het algemeen 10x beter vind, mjah dat is mijn mening.

avatar van eses_26

Wat een argumenten!

avatar van mikey

mikey

Metalfist schreef:
ehm, dat is toch een scene waarin juist enorm veel gebeurd? Al die voortekenen van een aankomend duel tussen hem en die day noon devil.. vooral dat rennende jochie is trouwens mooi gefilmd en ge-edit. En dat vrouwtje in de koets.

Metalfist schreef:
Dat kan ik me niet herinneren. Er is wel een kop van een zwerver. Daarnaast is er eentje op regans deur en iets op een afzuiginstallatie in de keuken, wanneer het huis redelijk aan het spoken is met lichten. Toen werd bekend gemaakt dat de regisseur van de trap is gevallen.

avatar van Glacius

Glacius

Te koop voor 3,33 bij de Blokker als je er nog 2 andere films bijkoopt

avatar van Jeroenymus

Jeroenymus

Metalfist schreef:

De opgavingsscène in Irak duurt veel te lang (dan vind ik de soortgelijke openingsscène in T.. .

De openingsscène in Irak is ook heel belangrijk voor het verhaal in de film. Daar waar nu Irak en Syrië liggen was in de oudheid Babylon gevestigd. De demon die Regan heeft bezeten komt daar ook vandaan. Het is Pazuzu. Volgens de overleveringen was deze lord van de sprinkhanen en bezorgde met diverse sprinkhanen plagen veelvuldige mislukte graan oogsten.

De introductie van de film is dan ook om deze geschiedenis enigszins te belichten. Wellicht kan wat enig speurwerk een hoop duidelijkheid verschaffen over het hoe en wat van bepaalde op het eerste gezicht onsamenhangende delen van de film.

avatar van Metalfist

Metalfist

Kan inderdaad allemaal wel kloppen maar wanneer ik eerst allerlei randzaken moet gaan opzoeken eer ik wat samenhang kan verwachten dan heeft regisseur imho toch gefaald.

@mikey: ik heb eerlijk gezegd al moeite om de openingsscène terug te herinneren dus daar kan ik atm niet verder op in gaan.

avatar van Rosicky

Rosicky

Viel me dat even tegen.

The Exorcist werkte voor mij enkel als komedie. Een aantal lachwekkende scenes als de beroemde masturbatie en het traplopen zijn eng bedoelt, maar komen op mij slechts grappig over. Voordat we dat voorgeschoteld krijgen zijn er al drie kwartier om waarin he-le-maal niets gebeurt. Als sfeervolle horrorfilm is The Exorcist voor mij dan ook volledig mislukt. De film is te saai en simpelweg nooit eng.

De personages in de film zijn niet allemaal even geweldig. De agent voegt nauwelijks iets toe terwijl hij erg veel speeltijd heeft. Het personage van Von Sydow komt weer nauwelijks in de film voor en dat is jammer. Het einde vond ik behoorlijk kortaf en goedkoop.

In het rijtje met horrortoppers als Psycho, Jaws en the Shining hoort the Exorcist absoluut niet thuis. De film heeft een paar memorabele momenten, maar is te saai en bij vlagen te bespottelijk voor woorden.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

The Exorcist is op nummer 4 geëindigd in mijn top 25 van de beste horrorfilms uit de jaren '70.

Cult Movies Reviewed: Horror Top 25 van de jaren '70 - special - cultmoviesreviewed.blogspot.com

avatar van K. V.

K. V.

Eens deze klassieker herbekeken, omdat 'k er eigenlijk niet zoveel meer van wist. Behalve het draaiende hoofd en het schokkende bed, kon 'k meer er niet veel meer van herinneren.

Deze film is wel een groot contrast met de film "Requiem". Deze toont wel de exorcisme.

De film zelf vond 'k niet echt griezelig, maar wel indrukwekkend: zeker hoe het meisje totaal transformeert van lief meisje tot vloekend, agressief ding.

Het eerste half uur viel wel wat tegen en mochten ze van mij zelf weggelaten hebben, want heel veel gebeurde er niet in.

Voor degene die deze film nog niet bekeken hebben, zeker eens doen!

avatar van movie-edje

movie-edje

Op blu-ray is deze film geweldig!

en vooral de making-of van deze film!

( linda Blair is een schatje )

Het huis waar deze film in afspeelt, bestaat echt, ( alleen ze hebben toen der tijds een stukje aangebouwd, zo dat het raam van Regan"s slaapkamer aansluit bij de trap!

de special effect zijn geweldig om naar te kijken, hoe ze dat nou precies gedaan hebben.

Het geluid van de demon, het schudden van het bed, draaiend hoofd.

De emotie van de kleine wereld-ster ( linda blair ) die in 1 klap mega wereld beroemd werd!

de blu-ray is een verassings-pakket, voor de echte fans van The Exorcist!