• 9.376.808 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Burke Dennings

Dr. Barringer

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Exorcist hoort in de top 250.

avatar van dominion

dominion

Het gedeelte dat ze elkaar onderkotsen is geniaal.

Vroeger kon ik dat stukje nooit uitstaan ik vond het toen ook de engste film.

avatar van rep_robert

Filmkriebel schreef:

Exorcist hoort in de top 250.

Ondanks dat ik de film niet goed vindt kijk ik er wel raar van op dat een film met zo'n erkenning en geschiedenis niet in de toplijst staat hier. Maar dat heb ik bijvoorbeeld ook met Jaws.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Heeft met het genre horror te maken, denk dat er maar een stuk of 5 horrors in de top 250 staan en The Exorcist net niet, dr zijn nu eenmaal veel mensen die dat geen leuk genre vinden, shame on them!

In de horrortoplijsten duikt The Exorcist gelukkig wel overal hoog op.

AC1

Dat ... en het feit dat Morgan Freeman niet meedoet!

Horror + Morgan Freeman = 8ste plaats

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Absoluut, een voice over van Freeman erbij als engel en je staat op 8.

avatar van mikey

mikey

Welke horror met Freeman staat op 8 dan?

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Ik vond deze film niks boeien. Te weinig sfeer, dat duintje word in Bassie en Adriaan vaker gedraait dan in deze film en verder vond ik het ook totaal niet eng.

Als je bang bent voor de duivel dan is deze film mischien wel schokkend maar de duivel heeft met de bijbel te maken en daar heb ik personelijk niks mee. Ik geloof niet in die troep.

avatar van Temparer

Temparer

De film keek lekker weg, had er alleen meer van verwacht! Vooral door alle reacties.. Toch 3*

avatar van euroshopper

euroshopper

Gaat dat tegenwoordig al door voor horror?

avatar van witboek

witboek

Vroeger durfde ik niet meer slapen na deze film gezien te hebben. Zo spannend vond ik hem.

avatar van Thom1994

Thom1994

Een van de beste horrors ooit gemaakt, als het niet de béste is.

Een enorm spannende film. Van dit niveau heb ik er nog nooit eentje gezien.

Dit vind ik erg vreemd, deze verdient een plek in de top tien het meeste van alle horrors.

euroshopper schreef:

Gaat dat tegenwoordig al door voor horror?

Onder andere, ja.

avatar van Gish

Gish

Thom1994 schreef:

De grote vraag die bij mij meteen boven komt, is: Waarom staat deze niet eens in de Top 250, en staat een middelmatige film als seven, welke helemaal niet zo eng is, in de Top 10?.

Je zou kunnen beginnen om hem in je eigen top 10 te zetten, dat scheelt weer punten.

En Se7en is niet eng, maar wel erg goed.

avatar van Stewie Griffin

Stewie Griffin

Niet slecht.

De scenes waar Regan in voor komt zijn echt heel goed en spannend, maar de scenes waar Regan niet in voorkomt zijn een beetje vervelend.

Als er wat gebeurt is het wel in een scene waar Regan in voorkomt.

avatar van Gish

Gish

De mooiste scene, wat mij betreft, is de eerste confrontatie tussen de moeder en de priester waar zij hem om hulp vraagt. Ellen Burstyn met zwarte bril en betraande blik waaruit alle hoop lijkt vervlogen. Prachtig.

avatar van Franklin1975

Franklin1975

Ik heb sinds afgelopen week deze film op bluray (Engelse release met beide films en een aantal interessante docu's) en heb de BBC-docu Fear Of God uit 1998 zitten kijken. Een erg boeiende en interessante docu met o.m. de schrijver van het boek en de regisseur aan het woord. M.n de discussies over scenes die de ene er per se wel in wilde en de andere niet en vice versa, waarna 2 jaar later dus de 2000-versie uitkwam en ze allebei hun zin kregen.

Ik vind dit een van de beste films ooit. Hij kan bloedeng zijn, vooral door het 'goedkope' documentaire-achtige sfeertje wat er soms hangt. En Mike Oldfields muziek lijkt wel voor deze film geschreven te zijn, wat niet zo is overigens.

avatar van filmofieltje

filmofieltje

Dit is met 5 sterren de allerbeste horrorfilm aller tijden. Wat een geweldige film. Ik heb hem ook in 1973 in de Bios gezien, prachtig. Nu nog in 3D!!

avatar van dylan35

dylan35

ik heb een box gezien voor 5 euro voor deel 1tm3 is dit een aanrader

avatar van Akron777

Akron777

Heb gisteren de langere versie gezien van de film. Ik weet niet hoe de bioscoopversie eruit ziet, maar die wat ik gisteren gezien heb zag er erg goed uit. De film had in ieder geval een zeer sterk einde. In het algemeen had de film een vrij sterke sfeer, vooral de eerste helft waar het meisje nog niet volledig bezeten is, en er dat mysterie omheen hangt. Daarna wordt hij steeds "schokkender" en eindigt het allemaal met een fantastische climax. In ieder geval een mooie sfeer. Ik zie dat hij vaak wordt vergeleken met The Omen, die ik persoonlijk iets beter vond dan deze. Maar dit werk mag er zeker zijn.

avatar van tapilatu

tapilatu

leuke horror niet meer niet minder.....waarom deze niet in de top 250 staat? Misschien omdat de horror films bij een minder breed publiek aankomen! En 7 is geen horror maar een thriller, deze film staat zo hoog om het verhaal( en misschien gore).

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Krachtige film die met de jaren beter wordt. Voor mij is Jason Miller als de door schuldgevoelens getergde priester Damien Karras het hart van de film.

avatar van sluitom

sluitom

Vroeger mocht ik hem nooit zien van mijn ouders. toen ik hem eindelijk te zien kreeg vond ik het een echt goede film.

Nu heb ik hem zo vaak gezien dat ik er geen rillingen meer van krijg. maar het is wel 1 van de weinige films die ik wel vaker heb gezien en die ik in de toekomst nog wel eens wil zien.

en ik vind ook dat ze het bij deze film hadden moeten laten.

deel 2 vond ik dit deel grandioos verpesten.

avatar van ViesPatrick

ViesPatrick

Een waar horror-meesterwerk. Dit soort horror is is daadwerkelijk goed, in tegenstelling tot de moderne horrorfilms; de highschool horror waarbij de momenten dat je moet gaan schrikken al ver van te voren worden aangekondigd.

avatar van woopie

woopie

Ja, heerlijke "nostalgische" horrorfilm.

Daar heb ik heel wat slapeloze nachtjes aan over gehouden. Het sfeertje en het opbouwen van de film vind ik echt fenomenaal!!

avatar van yeyo

yeyo

Intense horrorfilm met een ijzersterke dosering: rustige, serene momenten worden afgewisseld door hectisch gekrijs dat werkelijk door merg en been gaat. Ook qua compositie vindt de film een mooie balans tussen klare en duistere beelden. De shot op de poster is daar een goed voorbeeld van en de symboliek van het contrast zal wel duidelijk zijn.

Door een relatief lange inleiding versterkt de film ook het menselijk drama en laat het op een overtuigende wijze de psychologische afdaling van de jonge Regan zien. Het maakt de film eens zo eng dat het zich allemaal afspeelt in een gewoon huis in een gewone buurt. De alledaagse, onschuldige setting heeft iets zeer onheilspellend. Dit ging trouwens later de dominante trend worden in hororrfilms en werd verder gecultiveerd o.a. door John Carpenter's Halloween.

Typerend voor zijn tijdsgeest weet de film ook het enigmatische van subliminale boodschappen aan te kaarten (de audiotapes die omgekeerd worden afgespeeld en de flitsen van de demoon).

avatar van puckb96

puckb96

Flauw horrortje als ik daar nu naar kijk. Gelukkig hebben we ook nog het spannende Exorcist: The Beginning. Tja, misschien komt het ook omdat het een 1973ger is.

avatar van Vascago

Vascago

puckb96 schreef:

Dit kan je toch niet serieus menen?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Andere generatie filmkijkers Vascago. Misschien als we zo jong als puckb waren geweest, dat we hetzelfde hadden gezegd.