• 9.385.326 stemmen

Releasedatum: 11 maart 2004

• meJane Bekijk via meJane
  • HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Elephant

"An ordinary high school day. Except that it's not."

Elephant laat je een 'gewone' schooldag op een Amerikaanse high school zien. Deze dag is gevuld met schoolwerk, football, roddelen en gezelligheid. Voor elke student die we ontmoeten, is de high school een andere ervaring: stimulerend, leuk, traumatisch, eenzaam en hard. Stimulerend en leuk omdat ze hun vrienden weer ontmoeten en traumatisch en hard omdat de jongeren gevolgd worden in de uren voor een dramatisch bloedbad.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Dacht altijd dat de titel stoelt op een parabel over blinde mannen en een olifant. Ze voelen allemaal aan het onbekende 'object' en komen tot verschillende conclusies. De een voelt namelijk aan de slurf, de ander aan een poot.

Dat is in ieder geval een titelverklaring die beter past bij mijn beleving van de film (en die ik dus graag geloof).

avatar van werke027

werke027

Ik had een exemplaar met een hele stomme omschrijving op de DVD-hoes. Weet niet meer wat er precies stond, hij is alweer terug naar de videotheek. Maar niks wees erop dat het eigenlijk een document over Colombine HS en de andere scholen is. Met die omschrijving had het ook een tiener-feelgood kunnen zijn. Heel maf.

Erg realistisch, met de ellenlange shots. Wordt het heel persoonlijk van. De benadering "Wij willen het niet uitleggen" komt voor mij zeer goed over. Enig geromantiseer of overdreven drama over dit onderwerp en het zou meteen walgelijk worden, nu is het integer. Therapeutisch bijna.

avatar van Webby

Webby

Ik ken die omschrijving... vond dat wel ok. Zo was hij destijds ook omschreven voor de bios vertoning. Elephant laat een doodnormale dag zien op een Highschool. Dat die shooting plaats vindt is natuurlijk wel een thema, maar het had net zo goed die dag niet kunnen gebeuren en gewoon een 'kijkje' op een highschool kunnen zijn en hoe de scholieren met elkaar omgaan.

Zo omschrijft Gus dat ook, de shooting is helemaal niet waar het om draait in die film, maar om de personages en hun bezigheden.

matthijs_013

Sorry, maar dit is de nr. 1 van mijn persoonlijke flop 100.

De eerste keer dat ik hem keek was in 2003 en vond hem niet leuk. door al die positieve reacties en hoge waardering ging ik hem maar nog een keer kijken, maar mijn mening blijft het zelfde. Dat herhalen en herhalen van scènes is niet mijn ding

*0,5

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

matthijs_013 schreef:

Sorry, maar dit is de nr. 1 van mijn persoonlijke flop 100.

De eerste keer dat ik hem keek was in 2003 en vond hem niet leuk...

Ben het met je eens dat het geen goede film is, maar leuk? Ik denk niet dat het de bedoeling is dat hij leuk is...

avatar van boccamiseria

boccamiseria

Voor mij is dit een hypnotiserende film: zo'n film waar je niets bij kan zeggen als hij is afgelopen. Had ik bij Dancer in the dark ook.

boccamiseria schreef:

is dat negatief of positief?

avatar van Art

Art

5 sterren is best positief te noemen

avatar van FillumGek

FillumGek

Net gezien en had er hoge verwachtingen van.
De eerste twintig minuten zijn retesaai. Je wordt voorgesteld aan een aantal scholieren en er wordt een beetje laten zien wat zijn/haar interesses zijn en wat voor typetjes het zijn. Allemaal heel leuk, maar ik hoef echt niet van die lange shots te zien waarin iemand een volle minuut alleen maar van de camera wegloopt. Een beetje tijdrekking, maar het zal wel met de stijl van de film te maken hebben.

Zoals ik al zei wekte het wel veel realisme op. Het leek bijna alsof ik ook op die school was. Het was zelfs een beetje té realistisch, ik bedoel, zelfs de meiden gingen met zijn drieeën tegelijk (!) naar de WC

Verderop in de film werd het trouwens niet veel beter. Weer van die oersaaie lange shots ( o.a. eentje waarin die gast een minuut of 4 á 5 piano aan het spelen is...gaap!).

Daarna werd het iets spannender, als die gast uiteindelijk zijn gun binnenkrijgt. Vanaf dat moment had ik het gevoel dat de film stukken beter zou gaan worden. Niet dus. Het was allemaal vrij saai in beeld gebracht ( weer van die té lange shots en té lange stiltes...aaah!) en ik had zeker ook veel meer paniek verwacht. Een leerling wordt neergeschoten en de leraar zegt zonder enige paniek in zijn stem:"Hij is neergeschoten". Ik bedoel, ik denk dat onze leraar er gelijk op af was gerent en ze minimaal twee weken na had laten komen

En tot slot denk ik ook dat in het echt al veel eerder de nooddiensten gearriveerd zouden zijn. Je zag nergens een politieauto of brandweer staan. Iedereen stond buiten te kijken, het dampte en rookte als een gek, en niemand die even belt?

Zoals jullie al kunnen ruiken, een flinke tegenvaller dus.

avatar van prospero

prospero

Ik hoor van zoveel mensen dat men deze film saai vind. Mijn ervaring is juist dat de blik die het je gunt in de dagelijkse routine van een "willekeurig" aantal mensen, waarvan binnen de korte tijd de wereld volledig op zijn kop gezet gaat worden, heel erg (soms te erg) realistisch overkomt. Dat is toch juist het summum van jezelf helemaal onderdompelen in de wereld van een ander. Ik vond dat in deze film heel goed gedaan.

Ik was er werkelijk van onder de indruk.

Wat mij betreft dus duidelijk een 4,5*

Beklemmend, sterk.

Eén ding echter: Vanwaar die zoenscene in de douche tussen de daders?

avatar van FillumGek

FillumGek

Ze hadden allebei nog nooit gezoend en dit was hun laatste kans omdat ze bijna dood zouden gaan. Dus pakten ze elkaar. Dat is wat ik dacht in ieder geval...

avatar van krang74

krang74

Hmm... hij viel me toch tegen. Ik had er meer van verwacht.

avatar van Werwolf

Werwolf

krang74 schreef:

Hmm... hij viel me toch tegen. Ik had er meer van verwacht.

Hetzelfde bij mij. Ik kon de film niet waarderen..

avatar van Latesta

Latesta

avatar van Cupido

Cupido

• 1912 stemmen

Fantastische film van Gus van Sant!

De getoonde leerlingen roepen zeer veel herkenning bij me op, figuren met wie ik hooguit alleen oogcontact zal hebben bij mij op school. Daarom kon ik me ook makkelijk over - wat sommige mensen misschien als geforceerde subplotjes typeren - heen zetten. Wat weten we nou eigenlijk van deze jongeren die we zo nu en dan op school passeren? Wat vreet je kind uit op school of in zijn of haar vrije tijd? In wat voor thuissituatie verkeren je leerlingen? Verontrustende vragen die niet makkelijk te beantwoorden zijn en wat een dergelijk schoolincident gewoon onvermijdelijk maakt. Iets dat me best wel angst in boezemt.

Van Sant's longtakes die de lome, haast hallucinante sfeer van de film bepalen werken als hypnotiserend en verstikkend, een gevoel gevend van onmacht en uitzichtloosheid.

Al met al een vreselijk sterke film.

avatar van Latesta

Latesta

avatar van Inperfections

Inperfections

Cupido schreef:

Fantastische film van Gus van Sant!

Al met al een vreselijk sterke film.

Prachtig verwoord. Viereneenhalve ster van mij, maar omdat ik liever in schoolcijfers werk: een 9.

avatar van Cupido

Cupido

• 1912 stemmen

Hoofdrolspeler Alex Frost zal weer een rol spelen in een film over highschool tieners en hun problemen. Deze film, die 'the Standard' heet, is net als Elephant deels gebaseerd op Columbine.

avatar van Marley18

Marley18

Wat een saaie film. Ik vond het vreselijk om naar de lange camera beelden te kijken, hoe iemand een minuut lang van de camera wegloopt, en een jongen die 5 minuten lang piano zit te spelen (gaap) na ongeveer 3 kwartier dacht ik dat de film wel wat beter zou worden, omdat er toen wat meer actie kwam, maar ja dat was dus niet het geval de film bleef waardeloos. Geen aanrader dus. een 0.5 voor mij.

avatar van .Fee.

.Fee.

Ik kan me helemaal voorstellen dat mensen deze film ongelooflijk saai vinden, maar je moet er gewoon meer achter zoeken.

Ik vond 'm prachtig. Helemaal geweldig zelfs. En het eind...

Ik zat op de bank, en wist niks te zeggen.

Je bent letterlijk stil.

4.5 ster

avatar van Misantro

Misantro

Het is misschien al gezegd, maar deze film is donderdag 19 oktober te zien op Kanaal Twee (Belgische Televisie) om 22.50u.

Ik kan best geloven dat er verschillende meningen zijn over deze film, maar er zijn nu eenmaal mensen die dit genre appreciëren en mensen die dat niet doen.

Marley18 schreef:

en een jongen die 5 minuten lang piano zit te spelen (gaap)

Beetje respect voor de muzikanten aub?

Misantro schreef:

Beetje respect voor de muzikanten aub?

Alsof hij zo geweldig speelde. Jôh, dat stukje kan ik zelfs spelen

avatar van Misantro

Misantro

matthijs_013 schreef:

Alsof hij zo geweldig speelde. Jôh, dat stukje kan ik zelfs spelen

Het gaat om het principe, niet of hij al dan niet goed speelde...

avatar van Film Pegasus

Marley18 schreef:

Deze films moet het vooral van de sfeer hebben en wil met de lange beelden een gewone doorsnee dag vertolken. Geen echte actie dus, maar de gewone gang van zaken. Zo kan je je er ook snel in inbeelden. De piano deed bij mij effe kippenvel opwekken. Gewoon meesterlijk vond ik dit, als een soort climax in de stilte voor de storm. Als je een film met actie zoekt is dit inderdaad niet je film. Maar dat is kwestie van smaak natuurlijk.

avatar van Brakeburner

Brakeburner

Film Pegasus schreef:

Inderdaad, de beelden van de "wandelende studenten" lijken in het begin misschien vervelend. Na een tijdje worden ze echter een soort handelsmerk van de film en zorgen ze voor het langzaam opbouwen naar de climax.

Zap dus zeker niet weg wanneer deze film misschien even "traag en saai" lijkt!!!

Prachtige film 4,5* en een plaats in mijn toptien!!!

avatar van speedy23

speedy23

Hier staat een prachtige recentie over Elephant.

avatar van J.S.

J.S.

speedy23 schreef:

Hier staat een prachtige recentie over Elephant.

Die Dennis Van Dessel is echt de beste recensent die ik ken, wat een geweldige filmrecensies schrijft die kerel zeg.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

En juist de dingen die hij in zijn recensie positief noemt, vind ik juist zo slecht aan deze film.

avatar van Seppe17

Seppe17

Heb deze film vorige week nog gezien en vond hem best goed, hij deed me denke aan de docu-film "Bowling for Columbine" van Michael Moore