• 9.378.921 stemmen

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)

Sciencefiction / Fantasy | 141 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titel: Star Wars: The Rise of Skywalker

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: Daisy Ridley, Adam Driver en Mark Hamill

Releasedatum: 18 december 2019

Plot Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

"Every generation has a legend"

Een jaar na de gebeurtenissen uit 'The Last Jedi' vindt voor een laatste keer de confrontatie tussen het verzet en de First Order plaats. Wie komt er als overwinnaar uit de bus? Naast de strijd moeten Rey en consorten ook hun persoonlijke demonen en verleden onder ogen zien. Terwijl het conflict tussen de Jedi en de Sith zijn hoogtepunt bereikt, mengen ook oude bekenden zich in de strijd.

General Leia Organa

Luke Skywalker

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Allegiant General Pryde

jipt

De nieuwe triologie is een ongelofelijke puinhoop geworden. 2* voor deze rammelbak.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

jipt schreef:

Dank je wel. Dat is nog best veel voor zo'n oordeel.

avatar van rep_robert

Wat reageer je kinderachtig Graaf Machine. Als een film je niet bevalt dan zeik je het tot de grond af. Maar als iemand wat over Star Wars zegt dan krijg je zo'n reactie.

Ik ben overigens gewoon een Star Wars liefhebber hoor. Maar ik herken matige elementen als ik ze voor me zie. Als je niet ziet dat de regisseurs er een zooitje van maken kan je je idd beter verstoppen en hier niet meer laten zien.

Je kan bv over de prequel trilogie zeggen wat je wil, maar er was wel een duidelijke visie aanwezig. Ik heb nu drie films gezien die los sterker zijn dan elke van de prequel trilogie, maar absoluut geen geheel vormen. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat dit bij zo'n megaproject kan gebeuren. Dat er geen duidelijke lijn was waar de films naartoe moesten.

Graaf Machine schreef:

Dank je wel. Dat is nog best veel voor zo'n oordeel.

De film kent ook een aantal pluspunten. Maar het geheel is zo overtrokken en onevenwichtig dat ik half overspannen de bioscoop uit liep.

rep_robert schreef:

Gebrek aan visie is toch wel typerend voor hedendaagse blockbusters?

jipt schreef:

Gebrek aan visie is toch wel typerend voor hedendaagse blockbusters?

Abrams heeft toch een behoorlijk goede opzet gegeven met TFA.

De twee films die volgen zijn compleet tegenstrijdig van elkaar. Ik vind dit niet zomaar blockbusters. Dit is een reeks die voor veel mensen dierbaar is. Maar er wordt nu een zooitje van gemaakt.

Ondertussen kijk ik nu the Mandalorian en denk ik, wat een heerlijke serie.

rep_robert schreef:

Abrams heeft toch een behoorlijk goede opzet gegeven met TFA.

Ondertussen kijk ik nu the Mandalorian en denk ik, wat een heerlijke serie.

TFA was ook een recycleproduct ....

jipt schreef:

TFA was ook een recycleproduct ....

Het was een nieuwe kennismaking met de reeks. Veel vertrouwde elementen, een goede Star Wars uitstraling, een kennismaking met een aantal nieuwe personages en een afscheid van wat oudere.

Geen gigantisch risico en soms op safe, maar wel een film die veel opzetjes gaf om verder op in te gaan in de vervolgen.

Rey, Kylo Ren, Snoke, Finn... Allemaal personages waar je veel meer uit had kunnen halen in TLJ.

rep_robert schreef:

De manier waarop Palpatine erin geschreven is blijft ook gemakzuchtig. Snoke is achteraf niet meer dan een beeldvullend poppetje geweest. Ja, het is damage control, maar de twee regisseurs hebben totaal geen respect voor elkaars films.

Vond zelf Snoke nooit overtuigend als ultieme slechterik. Z'n naam alleen al was beetje faal op dat gebied. Dus dat Palpatine erachter zat maakt The Force Awakens en The Last Jedi met terugwerkende kracht zelfs beter!.

En de reis van Kylo en Rey hebben vanaf TFA centraal gestaan. TLJ past daar perfect bij en TROS maakt het heel mooi compleet.

avatar van rep_robert

Wat jij zegt geeft natuurlijk perfect de onbalans weer van deze trilogie. Oh ja, eigenlijk Snoke een nobody en was hij maar de bitch van iemand anders. Beetje het Iron Man 3/Dark Knight rises syndroom. TFA zie ik er echt niet beter van worden (wat ook niet hoeft, want het is veruit de beste film van de drie) . Het geeft de serie niet meer diepte.
Juist omdat dit een last minute fix is van Abrams. Nergens in die eerste twee films worden gaten opgevuld door deze onthulling die je vragend zouden hebben achtergelaten in een eerder stadium. Nergens is een verwijzing of hint aanwezig. Ik zie niet in hoe dit een toevoeging kan zijn op de eerste twee films. Pure damage control. Opzich niet erg hoor, vond het in deze film ook sterk. Alleen in de reeks slaat het nergens op. En je weet ook gelijk dat dit een fix is om problemen op te lossen die Johnston heeft veroorzaakt.

avatar van sierrra

sierrra

horizons schreef:

Wat een onzin. Snoke was juist een heel veelbelovend karakter in TFA. De vele Snoke theorieën alleen al zijn daar een bewijs voor. Dat Rian J. Snoke in TLJ totaal verkloot is de reden dat Snoke niet meer interessant is. Snoke's dood was echter een opzet dat Kylo's rol zou kunnen worden uitgebouwd als the big bad guy, echter dat gegeven wordt in TRoS weer totaal tenietgedaan als Kylo wordt gedegradeerd tot Palpatines puppy. Great storytelling NOT

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

The Oceanic Six schreef:

Ok, met dat eerste heb je een punt. Hoop overigens dat je het doorzet en films eerlijk beoordeelt op wat ze zijn en niet op wat ze volgens jou moeten zijn.

Ik beoordeel films altijd eerlijk, maar of ik kijk naar wat ze zijn of wat ze volgens mij zouden moeten zijn, bepaal ik nog altijd zelf wel. Lijkt me dat iedereen zelf mag weten hoe ie er naar kijkt.

sierrra schreef:

?
kylo was geen enkel moment de puppy van palpatine.

avatar van Warning

Warning

Graaf Machine schreef:

Ik ben verklaard liefhebber van Star Wars en James Bond, en zal pas in uiterste nood een cijfer geven dat aan de verwachtingen van de "kenners" voldoet.

Tot die tijd blijf ik de films gewoon adoreren met een 5.

Is het niet de bedoeling om pas een review te geven nadat je de film gezien hebt? Als ik je discussie met Rep_Robert zo doorlees, ben je al van plan 5 sterren te geven voordat je een film gezien hebt. Overigens, sta wat meer open voor kritiek van anderen en zet je roze bril eens af.

rep_robert schreef:

Was hier de visie niet gewoon de originele films kopiëren? Dergelijke recycle elementen kwam trouwens ook terug in TRoS. Ik ben van mening dat Abrams toch wel een gebrek aan originaliteit verweten kan worden en daarmee ook een gebrek aan visie.

avatar van rep_robert

Ene kant wel. Maar de opzetjes met de nieuwe personages waren wel dusdanig interessant van opzet dat er met smart naar TLJ uitgekeken werd. Waar kwam Rey vandaan? Wie is Snoke (zoveel theorieën), hoe gaat het verder met Kylo Ren? Of alleen het einde al met Luke....

Deel 1 in zo'n reeks leent zich er ook prima voor om de fans weer te lokken met een typische Star Wars film en dito uitstraling. Dat miste de prequel trilogie namelijk.

Alleen zijn al deze opzetjes in de prullenbak gegooid in TLJ. Dan merk je aan deze film dat ze in 2 uur en 20 minuten van alles proberen om het weer recht te breien. En dat is dan teveel van het goede

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Gemengde gevoelens bij deze laatste Star Wars film. Wat een rommeltje! Een soort kettingreactie aan actiescènes. En dan af en toe wat stukjes verhaal er doorheen. Het lijkt allemaal wel bedacht door kinderen van 12. Zelfs voor een Star Wars film die zichzelf op een bepaalde manier toch wel serieus neemt zitten er dus echt wel belachelijke zaken in. Ik bedoel als Rey ineens spontaan vleugels krijgt en paarse laserstralen uit haar ogen schiet dan moeten wij dit maar accepteren, want het is maar een film en het is Star Wars? Maar gelukkig is het zo erg niet.

En toch heb ik kunnen genieten van de visuele pracht en de fantastische actie. Adam Driver als Kylo Ren is het best geschreven personage in Episode 7, 8 en 9. Beter dan Rey. Een goede acteur en toont daadwerkelijk emoties. En verder zijn Rey en Poe Dameron fijne personages. Finn acteert goed, maar misschien hadden de schrijvers nog iets meer met zijn personage kunnen doen. Maar wat? En erg leuk om Keri Russell te zien, want ik ken haar goed van de serie The Americans. Zij mag van mij wel een spin-off serie of een film krijgen. Ze zit wel heel erg kort in de film helaas!

Als afsluiter van de Star Wars reeks kan ik redelijk tevreden zijn, want zoals zo vaak is het gewoon lastig er een goed einde aan te breien. The Lord of the Rings sluit het mooi en goed af vind ik.. Al gaat het einde wel erg lang door. Maar ook The Avengers bijvoorbeeld vind ik wat tegenvallen. Dus ja, ik had toch wel iets meer diepgang willen zien in deze laatste Star Wars film, maar was het fijn om naar te kijken? Jazeker!

3,5.

avatar van Traxas83

Traxas83

Als trouwe Star Wars fan was deze film pijnlijk om te zien. Zoals velen hier al aangeven was het verhaal een rommeltje. De ene absurde situatie en wending na de andere. Rey is een regelrechte 'Mary Sue' die in alles uitblinkt en ook elke mogelijke kracht beschikt zonder enige training of lijdensweg. Vergelijk dit met Luke in de oud star wars films die in bijna alles faalt en een heel leerproces moet doorstaan. Dat de film op zich slecht is, is niet het ergste, wel dat het afbreuk doet op de volledige 8 films die eraan vooraf gaan. Ik ga niet in verdere details treden om spoilers te vermijden maar ik kan niet geloven hoe ver ze zijn durven gaan in het afbreken van bekende personages, verhaallijnen en aangenomen waarheden.

Traxas83 schreef:

?
Kylo Ren versloeg Rey op het Death Star wrakstuk. Rey faalde bij haar poging om die transporter naar beneden te halen.

Leerproces van Luke is ook niet zo bijzonder
. oa.

rep_robert schreef:

Het feit dat hij niet op voorhand heeft bedacht hoe de antwoorden rondom deze vragen (gedeeltelijk) in te vullen betuigt van gebrek aan visie. Had hij er echt iets moois van willen maken dan had hij het tweede deel ook moeten regisseren.

avatar van Horrid Crow

Horrid Crow

jipt schreef:

Is dat zijn schuld dan? Het was toch Disney die er voor koos om Abrams episode 7, Johnson episode 8 en Trevorrow episode 9 te laten doen...?

Horrid Crow schreef:

Dan kan Disney een gebrek aan visie worden verweten. Maar ik vind het moeilijk om me te verplaatsen in een regisseur die een film maakt, vervolgens het einde open laat en aanneemt dat het allemaal wel goed komt.

avatar van Laars

Laars

@ Jacobaco '' Het lijkt allemaal wel bedacht (door)kinderen van 12.'' …...voor.... Disney maakt nog altijd kinderfilms.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Laars schreef:

Geen probleem, maar verhaaltechnisch had er best iets beter over nagedacht kunnen worden. En dan dat simplistische. Oké vooruit 1 voorbeeldje.. Rey vind een soort speciale dolk. Een tijdje later trekt ze er iets uit. Geen idee hoe ik dit moet noemen..., een navigatie puzzelstuk? Rey snapt het meteen, staat precies op de goede plek en lost het raadsel op. Dit komt rechtstreeks uit de videogame logica. Dit vind ik niet thuis horen in een Star Wars film.

avatar van Pecore

Pecore

Matigheid troef. Veel te hoog tempo en ongeloofwaardigheden alom. Zat op een gegeven moment echt te snakken naar het einde. De trilogie begon leuk, maar gaat als een nachtkaars uit.

avatar van Warning

Warning

Voor degenen die een kater hebben opgelopen, die kunnen jullie wegspoelen met 'The Witcher'. Net prima eerste episode gezien.

avatar van Laars

Laars

Bedankt voor de tip @Warning ….. Ben voorlopig even absent..... Laters

horizons

De eerste helft van Rise deed trouwens heel erg denken aan een Indiana Jones verhaal. Artefacten zoeken, ontsnappen aan de slechteriken etc. Goed tempo erin.

Warning schreef:

Ik lees daar van sommige boekenlezers dat het verhaal helaas een mengelmoes van de boeken is in de eerste twee afleveringen. Maarrrr moet en ga zelf nog kijken.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Pecore schreef:

Hoe kun je nu aan de ene kant klagen over een veel te hoog tempo en vervolgens zeggen dat het als een nachtkaars uitging.

Ik vond juist dat de nachtkaars met een fijne steekvlam eindigde.

avatar van Pecore

Pecore

Dat veel te hoge tempo gaat bij mij ten koste van de beleving. Het stompt af. Ik heb het verveeld aanschouwd.