• 9.381.258 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Graveyard Keeper

avatar van Max en Joep

Max en Joep

misschien wel omdat stemmen hier eigenlijk geen zin heeft:

de uitkomst van het topic "wat zijn jouw sterren waard", was heel duidelijk dat dat voor iedereen verschilt.

dus als hij hem er 3.5 geeft, wat zegt dat dan nog?

avatar van rep_robert

Max en Joep schreef:

misschien wel omdat stemmen hier eigenlijk geen zin heeft:

dus als hij hem er 3.5 geeft, wat zegt dat dan nog?

Niet veel natuurlijk. Alleen het is wel zo nu en dan leuk om stemlijstjes van andere users door te spitten, kan je op leuke ideeen komen voor films.

Zo ervaar ik het

Was vergeten te stemmen,,

Halloween is echt één grote nostalgische trip voor mij, kan er nog steeds van genieten en door het matige acteerwerk heen prikken. De sfeer is de beste in het slashergenre, en dat met zo weinig middelen. De muziek van Carpenter is echt geniaal, zelfs effectiever dan de Jaws-tune, werkelijk zenuwslopend.

De spanning wordt fantastisch opgebouwd, misschien wat irritant dat Myers wel heel veel kan incasseren, maar een paar scenes zijn toch wel legendarisch. Vooral die waarin Laurie in de witte kast zit

En die waarin Myers weer langzaam omhoog komt..

Dat huis aan die brede laan heeft ook zo'n aparte uitstraling. De slechte beeldkwaliteit helpt misschien ook mee

En zoals ik hierboven zei, Myers is de ultieme killer. Jarenlang geen woord zeggen, traag, koelbloedig, geen hoogte van te krijgen. En toch heeft hij iets zieligs over hem.

Niet nadenken over een plot, gewoon genieten van deze klassieker.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Reinbo schreef:

Volgens mij is de widesreen versie niet uitgebracht in NL. Moet je toch het internet voor op.

nogmaals:

ik zou me de moeite besparen

de widescreen voegt weinig tot niets toe

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Het voegt sowieso 40% toe aan het beeld, maar ook brengt de widescreen-versie Carpenetrs cinematografische kwaliteiten veel beter in beeld. Vind ik niet niks..

Super film alleen jammer dat er het 1e uur niet zoveel gebeurt...

avatar van Aapje81

Aapje81

Klassieker in het genre. Een van mijn favoriete horrorfilms.

Bart Simpson

Ook deze film heb ik net gezien. De film begint echt moordend traag, er gebeurt in het begin bijna niets, alleen het laatste half uurtje maakt veel goed. Wel lijkt deze film op een aantal punten erg veel op Friday The 13th, alleen dat maakt voor de beoordeling niets uit, deze film was er namelijk eerder.

Geslaagde horrorfilm, vooral als je hem in je eentje kijkt.

Bottleneck

Zaterdagavond op tv. Als je halverwege denkt, 'ik kan het verhaal niet meer volgen', schakel over naar BBC, daar begint 'ie dan net.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Benieuwd of Ned 3 de film in widescreen uitzendt. Zullen daar toch wat verstandigere mensen rondlopen dan bij de prutsers van RTL 7, hoop ik zo.

avatar van jordandejong

jordandejong

dutchtuga schreef:

Ja ik ook, was toen toch ook zo met Escape From New York.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Bottleneck schreef:

Ja, want het is een zeer complex verhaal

:P

Dit is trouwens wat BBC over widescreen zegt, weet alleen niet hoe ze het zelf uitzenden en doorgegeven:

Witness then the transfer for this DVD. THX-approved 2.35:1 anamorphic widescreen, and what a beauty it is too. Some scenes look so fresh you'd swear that they were shot recently. More importantly, the night-time scenes carry a new level of detail that really enhances the terror. Silhouettes, shadows, and the partial illumination of Myers' face are now all there to add a whole new chilling veneer to the movie.

avatar van jazzy

jazzy

Ik vraag me zolang al af wat michael myers is? Hij is geen mens geen geest en ook geen zombie.

Of is hij een levende gedaante zonder ziel die maar niet dood wil gaan?

avatar van wibro

wibro

Deze film voor de 3e keer gezien en hij is en blijft een uitstekende horrorfilm met een geweldige sfeer en een uitstekende spanningsopbouw, dit onder begeleiding van een fantastistische score van John Carpenter. Uitstekend acteerwerk ook van Jamie Lee Curtis.

Halloween mag terecht een klassieker genoemd worden in het horrorgenre.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

jazzy schreef:

Of is hij een levende gedaante zonder ziel die maar niet dood wil gaan?

Hij wordt als een bovennatuurlijke moordenaar genoemd.

avatar van aesop

aesop

de moeder van elke slasher!

clockwork72

ja vandaag is het halloween en vanavond ga ik hem dan eindelijk bekijken!

avatar van The Oceanic Six

The mother of alle slashers

Als ik hem niet al op dvd had, dan had ik hem vanavond herkeken.

Michael Myers

clockwork72

Alleen dat deuntje al. De soundtrack ken ik zelf al jaren maar de film (spijtig) nog nooit gezien.

avatar van thunderball

thunderball

Ben ik jaloers, de eerste keer deze kijken is het mooist!

De dreiging, terwijl je weet dat Meyers ergens staat te wachten, maar je net als Curtis niet weet waar en wanneer hij zal toeslaan.....

Wel met het licht uit kijken, hoor!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Heerlijk Halloween 1 en 2 op de BBC.

Tig keer gezien,maar blijft zo goed.

avatar van Montorsi

Montorsi

Wat doe je op Halloween...

..ik hoef het niet te herhalen. Had geen zin om te wachten tot later vanavond, dus heb de DVD maar gewoon aangezet. Ik kom me nog vrij veel herinneren, maar de echte lijn was toch al wat weggezakt.

Over Myers is natuurlijk al alles gezegd, pure evil, geen (duidelijk) motief, geen medelijden, en tot het irritante af altijd aanwezig. Blijft een geweldige spannende film. Laatste halfuur is misschien wel het spannendste stukje film ooit gemaakt, helaas blijf ik het eerste uur net wat te sluimerig voor een 4,5* of 5*. 4* is ook mooi natuurlijk, en er blijven maar weinig horrorfilms over die beter zijn dan deze.

avatar van Zandadder

Zandadder

Waanzinnig goede horrorfilm!

clockwork72

Tja wat kan ik erover zeggen? Gewoon een een klassieker in het horrorgenre. De spanning die de hele film te voelen is. Vooral op het eind kreeg ik echt kippenvel gewoon! Micheal Myers die vond ik op sommige momenten echt eng. En dan nog die fantastische soundtrack. Geweldig!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Soundtrack van halloween en van hellraiser zijn inderdaad de beste horror-soundtracks. Ben blij dat deze klassieker je niet is tegengevallen.

Op NED2 zenden ze ''Luther'' uit en hier ''Halloween''

avatar van Quentin

Quentin

NIET KIJKEN, beeldformaat is verknipt!

Bart Simpson

Ja idd, alleen ik heb hem op dvd én al gezien. Dus kijk hem sowieso niet!

avatar van Resh

Resh

Tegenvaller voor zo een klassieker als deze. Het begin vond ik slecht uitgewerkt vergelijken met de remake. Hier en daar gebeurden er dingen die echt vaag waren zoals toen die vrouw Michael met een brijnaald stak riep ze heel rustig naar haar kinderen toe terwijl er gewoon een lijk in de voorkamer lag en dat ze zichzelf had verstopt in zo een instabiele kast dat zo makkelijk te breken was en toen ze boven met een mes hem stak liet ze het mes gewoon achter bij hem en liep heel rustig verder, en dat Michael uberhaupt niet dood kon gaan vond ik raar, wel typisch hollywood. Maar ik vond de film in het algemeen heel erg spannend, en dit is ook de eerste Halloween film. daaom wordt mn cijfer toch hoog omdat de verhaal heel origineel is uit deze tijd!