• 9.381.560 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Tommy Doyle

Marion Chambers

Graveyard Keeper

avatar van Reinbo

De sfeer is realistisch en de gebeurtenissen in hoge mate ook. De killer niet, dat leek me wel duidelijk.

avatar van AC/DC

AC/DC

Reinbo schreef:

Ok dan, wat mij betreft is deze discussie dan gesloten.

xxxunderworldxxx

AC/DC schreef:

Saai, langdradig, onvermakelijk

Vond de remake niks, maar deze ook niet.

Je hebt al alles samengevat voor mij

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Ik geef deze een 4,en Halloween h20 ook maar die vind ik net iets beter,deze een 3.80,h20 4.20,tja afronden op een 4 he...

Goeie film,maar toch hier en daar wat houterig en gedateerd,en matig geacteerd.

Maar ja,deze film is in 3 weken gemaakt dus nog steeds knap.

Vanuit de ogen van de moordenaar kijken is vaak nagedaan,maar hier begonnen ze er toch mee,wat toch een bepaalde spanning aangeeft.

De muziek is top,en de sfeer ook,waardoor de hele film spannend is.

Veel bloed vloeit er niet,ook zijn de karakters allemaal erg boring en nikszeggend op Curtis & Pleasence na.

Goede klassieker,maar h20 kan zeker aan deze tippen.

avatar van Nomak

Nomak

Vandaag met de berichten van Reinbo in mijn hoofd de widescreen versie gekocht bij Boudisque.

Binnenkort eens kijken.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Nomak schreef:

Binnenkort eens kijken.

ik hoop voor je dat hij iets toevoegt.

ik vond het verschil welhaast nihil.

avatar van invincible

invincible

Heb maar weer een kans gegeven en voila; ik blijf gewoon bij mijn menig. Saai, traag, langdradig, niet eng en ook niet spannend.

En dan durven ze een extended cut uit te brengen. Zeker om het publiek in slaap te laten vallen.

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

Poster ziet er wel vet uit.

avatar van clockwork72

clockwork72

De film is ook vet!

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

Da's vet, zal hem a.s.a.p. kijken

avatar van Reinbo

Zoek wel even naar de widescreen versie...

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Chloe Moretz schreef:

!Ik heb deze film gezien op m'n 13 de,

Ik ook...Whatever...

avatar van niethie

niethie

Reinbo schreef:

Zoek wel even naar de widescreen versie...

Waar is die te krijgen eigenlijk, ook in Nederland soms?

Zit namnelijk nog steeds met dat pruts dvd(tje) van Bridge!

avatar van Reinbo

Volgens mij is de widesreen versie niet uitgebracht in NL. Moet je toch het internet voor op.

avatar van supermovieman

supermovieman

Deze film vond ik wel redelijk! De film heeft een geweldig begin, dat een perfecte toon zet. Daarna komt er een fantastische spanningsopbouw, alleen vind ik de conclusie wat teleurstellend, er gebeurt niet zo veel.

Dus als de conclusie net zo spannend was geweest als de opbouw, zouden het 4 sterren geworden zijn, maarja.

avatar van CdeJ

CdeJ

Fantastische horror/thriller,de beste in het genre wat mij betreft..Enge Sfeer,Michael Meyers, met zijn angstwekkende masker,de muziek vooral erg creepy en redelijke acteer prestaties.

De omgeving ook mooi gekozen,brede lanen,grote huizen.

Deel 2 kan je er gelijk wel achteraan zien,sluit mooi aan.

Die is wel wat minder,maar dan heb je een afgerond verhaal.

Latere Halloweens halen het er lang niet bij.

Topper!

avatar van mike&jos

mike&jos

Hele vermakelijke film ! 1 van de spannendste horror die ik ooit heb gezien, maar dan ook een compliment aan de acteur van Michael Myers. Ik vondt het zo goed dat hij langzaam liep in de film , een andere moordenaar zou snel lopen om te moorden ! Maar Michael Myers niet .. Hele leuke bedachte film*

avatar van erik1677

erik1677

halloween is een horrorklasieker van groot formaat.

natuurlijk niet meer te vergelijken met horrorfilms van deze tijd, maarja je gaat toch ook niet zeggen dat de 1e hammer draculas flutfilms zijn omdat ze te oud zijn.

Vind dat je films ook moet zien na hun jaartal en in dat perspectief.

En carpenters halloween is wat mij betreft gewoon een van debetere horrorfilms van die tijd

avatar van mikey

mikey

Als je een film gedateerd vindt, mag je dat gewoon zeggen en een lagere stem geven.

avatar van bild

bild

Mooie sfeervolle thriller met goede opbouwende spanning en zeer goed acteerwerk.

avatar van rep_robert

en een meesterlijke soundtrack

avatar van LiveALife

LiveALife

ongelofelijk ENG!

avatar van charmed one

charmed one

eng is goed want dan is de film ook goed hij verdiend een dikke 5* het is gewoon een klasieker en jamie lee curtis die goed schreeuwen kan en ze werd met deze film bekend en haar moeder natuurlijk met psycho

avatar van Lucsz

Lucsz

Inderdaad zeg, je verwacht vaak precies wat er gaat komen, wat het sleutelwoord blijft toch echt: eng!

Groot, zwaar groot minpunt was wel de killer, wat een lompe zak aardappelen was hij zeg. Verder echt een gigantisch spannende film die geen halve seconde inkakt.

avatar van Metalfist

Metalfist

Trick or treat... or die

Ik had de eerste twee Halloween films ooit al wel eens gezien maar ben om de een of andere reden gestopt met de rest van de reeks. Gisteravond besloten om die nu eindelijk toch eens af te kijken maar dan begin ik liever toch wel terug met deel 1.

Michael Myers is een puur horror icoon en is sowieso een blauwdruk voor latere slashers. Niet zo goed als Freddy Kruger, die voor mij toch HET horror icoon is, maar Myers komt toch wel op een mooie tweede plaats. Vooral dankzij de eerste helft van de film waar hij op sommige momenten gewoon uit het niets blijkt te komen en dan weer even snel verdwijnt. Carpenter maakt dit dan nog allemaal wat spannender door te pas, en jammer genoeg te onpas, het bekende Halloween muziekje te laten spelen. Ik zeg te onpas omdat het altijd hetzelfde deuntje is en er had van mij best wel eens wat variatie in mogen zitten. Later begint Carpenter te suggereren dat Myers wel eens bovennatuurlijk zou kunnen zijn en daar komen we ineens aan het minpunt van heel het killer verhaal. Dat hij zijn slachtoffers inhaalt door gewoon te wandelen terwijl de anderen lopen vind ik op zich niet slecht, het geeft zelfs nog een extra touch aan het boogey man gebeuren maar het probleem zit hem in de aanvallen die hij krijgt te verduren. Een ijspriem, een messteek, een kapstok in zijn oog en een heleboel kogels in zijn borstkas en nog staat hij doodleuk op en verdwijnt hij. Dat vind ik nu juist jammer maar misschien wordt het in de latere films wel allemaal duidelijk wat Myers nu juist is. Wat wel een pluspunt aan Myers uiterlijk is, is het masker. Het begint al in de openingsscène van de film waar kleine Michael zijn zus afslacht en een clownsmasker opzet maar dit spierwitte ding was effectiever. Jammer genoeg wordt het even afgetrokken en zie je een stuk van zijn gezicht...

Over de drie andere hoofdpersonages ben ik minder te spreken. Annie en Lynda zijn de typische feest-hoeren die precies seksverslaafd zijn en om die reden past Laurie er langst geen kanten bij. Wanneer ze door Annie wordt gekoppeld aan iemand waarop ze een oogje heeft vraagt ze, smeekt ze zelfs om dit terug af te zeggen. Je kunt je gewoon moeilijk voorstellen dat dit drie hartsvriendinnen zijn. Jamie Lee Curtis zette het personage dan ook verschrikkelijk neer. In '78 was ze effectief 20 jaar maar ze kwam even oud over als dat ze nu is, met een verschrikkelijke kleerkeuze die het verschil tussen haar en haar vriendinnen nog maar extra benadrukte. Donald Pleasence die een aantal jaren daarvoor furore had gemaakt met zijn rol van Ernst Stavro Blofeld in James Bond acteert wel sterk en is, samen met Myers, één van de personages die realistisch overkomt.

Michael Myers is cool en straalt een angstaanjagende sfeer uit. Alleen hiervoor al een voldoende maar het is dankzij het sterke camerawerk van Carpenter en een paar uistekende scènes dat het een 4 wordt. Jammer genoeg blijven er uiteindelijk nog een aantal vragen over maar die worden hopelijk in één van de vele sequels beantwoord.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Metalfist schreef:

Trick or treat... or die

Annie en Lynda zijn de typische feest-hoeren die precies seksverslaafd zijn

dus als een vrouw een vriendje heeft en daar af en toe sex mee wil, is het een hoer?

avatar van LiveALife

LiveALife

Lucsz schreef:

Ooh ik vind dat juist een pluspunt Ik denk dat ze hem zo'n uitzicht hebben gegeven om te tonen dat hij een koelbloedige vent is, die zich niets van zijn slachtoffers aantrekt. Ik vind dat juist heel gepast. Vooral die scene in de psychiatrie vind ik ongelofelijk eng. Als hij daar zo stapt met het mes in zijn hand en zijn hoofd vooruit.... Brrr toen kreeg ik gewoon kippenvel...:)

avatar van Metalfist

Metalfist

Max en Joep schreef:

Nee, dat bedoel ik niet echt. Het was meer om het verschil tussen die twee en Laurie te benadrukken.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

LiveALife schreef:

Me too, ik vind dit sowieso een van de beste horrors ever, vooral dankzij de koelbloedige Michael Myers en die zenuwslopende muziek. Myers is met dat masker en de trage bewegingen echt de ultieme killer.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11925 berichten

Waarom heb je dan nog niet gestemd????