• 9.416.783 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Marion Chambers

Graveyard Keeper

avatar van otherfool

otherfool

Horrorklassieker, jammer dat de vervolgen en de remake daar dan wat afbreuk aan doen; dit is namelijk een geweldig spannende film.

3,5*.

Heb hem gisterenavond nog eens gezien. Blijft een geweldige film, ondanks een paar (weliswaar onopvallende) schoonheidsfoutjes. Het stalking-effect wordt echt heel goed uitgebeeld, ook de Halloween-sfeer is bij momenten bijzonder creepy. Deze film verveelt op geen enkel moment.

Gentse filmfreak schreef:

Ik neem aan dat je bedoelt dat het niet wordt uitgelegd waarom Michael auto kan rijden?

BlueJudaskiss schreef:

Onder andere ja, wat me ook opviel de laatste keer dat ik hem zag: Laurie en Annie hebben afscheid genomen van Lynda op weg van school naar huis, in de verte staat Michael hun op te wachten. Zowel Laurie als Annie kijken op dat moment recht voor zich uit en moeten hem dus gezien hebben. In de daaropvolgende scene zit Annie plots in haar boekentas te grabbelen en kan ze hem dus zogezegd niet zien. Enfin, dat is dus een typisch voorbeeld van wat ik hier met een schoonheidsfoutje bedoel

avatar van Jules15

Jules15

Niet zo goed als verwacht maar er zit wel een sfeer aan.

avatar van kaydegreef

kaydegreef

Dit is én blijft een geweldige film

Klopt!

avatar van Chloe Moretz

Chloe Moretz

Erg mooie film!Ik heb deze film gezien op m'n 13 de, en ik vond 'm erg goed. Suspence was volop aanwezig, griezelig, mooie scenes

goede soundtrack. Dit is zeker 1 van de betere klassiekers, het heeft ook een goede sfeer. Er zit weinig bloed in maar dat is ook niet nodig voor zo'n enge film

Mooie film

Ralf81

Dubbel kut.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Ik moet 'm nog eens kijken wanneer ie over tien jaar op tv komt...

avatar van mikey

mikey

niet om door te komen

Matig

avatar van Chloe Moretz

Chloe Moretz

En wat vonden jullie van Halloween: Resurrection ?

avatar van Reinbo

Niet best. Enkel deel 4 is wel aardig. (afgezien van deel 1 dan)

avatar van Ralf81

Ralf81

Chloe Moretz schreef:

En wat vonden jullie van Halloween: Resurrection ?

Speelde in op de hypes van toen: Big Brother en tienerslashers.

Beetje jammer om icoon Myers in zo'n setting te zien, maar de film was toch wel vermakelijk!

AC/DC

Saai, langdradig, onvermakelijk en vooral goedkoop. Hoe zou in vredesnaam Michael auto kunnen rijden nadat hij 15 jaar in een psychiatrische kliniek heeft gezeten? Zoveel van die foutjes, he. Het moment dat de vriend van Michael's oudere zus het huis verlaat had hij Michael makkelijk kunnen zien. Hoe kun je nou na een klerenhanger in je oog (wat makkelijk afketst op zo'n masker, en een kans van 1 op 20 dat je hem ook in het wilde weg precies in het oog raakt) en een messteek in je maag nog verder achter iemand aan zitten? En zo nog veel meer van die fouten waar Gentse filmfreak ook een paar van beschreef.

Vond de remake niks, maar deze ook niet. Denk dat ik de Halloween-serie maar aan me voorbij laat gaan.

AC/DC schreef:

Dat zijn geen fouten. Michael kan dat, want Michael is Michael: een iconische killer..., "pure evil" En dan wel Shawshank 4,5 * geven

avatar van lykathea

lykathea

Beetje vreemde redeneringen inderdaad. Als heel de film lang wordt beschouwd dat Myers pure evil incarnated is, moet je toch niet gaan afvragen hoe hij na een messteek door kan lopen. Dat lijkt mij evident.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

AC/DC schreef:

Saai, langdradig, onvermakelijk en vooral goedkoop.

Heerlijk langzaam opgebouwd, met veel gevoel voor sfeer en vooral: met weinig middelen tot een maximaal resultaat kunnen komen. Dát is wat ik daar lees, met mijn Halloween-fanbril op...

Reinbo schreef:

Correctie: 4,0*

Kan ik ook zeggen: jij geeft Doomsday 5,0*, die ik minder vind.
We hebben het nu over Halloween ofniet?

Dat Michael Michael is, hoeft geen reden te zijn om hem zomaar auto te laten rijden . Waar moet hij dat geleerd hebben, in de kliniek met flintstone autootjes? En dat je op je 6e leeftijd al een 'iconische killer'/pure evil bent lijkt me niet zo..

lykathea schreef:

Nou, ik denk dat de meeste mensen met een 'beste prik' in het oog -zo werd het teminste afgebeeld - en een messteek in de maag niet zomaar doorlopen, pure evil incarnated of niet.

AC/DC schreef:

Wel dus, dat is nu net het uitgangspunt....

avatar van Jules15

Jules15

zeker een vette film!:D

avatar van lykathea

lykathea

AC/DC schreef:

Als je Myers gewoon niet wil zien als pure evil, dan kan je inderdaad blijven muggenziften tot je erbij neervalt.

Zijn situatie vergelijken met wat een "gewoon" persoon zou doen is uiterst onzinnig.

lykathea schreef:

Wou je dan zeggen dat Michael iets bovennatuurlijks in zich heeft ofzo? Daar vind ik het niet op lijken, zou ook heel onrealistisch zijn..

avatar van Reinbo

Goh, muntje valt eindelijk. Hoe dacht je anders dat hij na 6 kogels gewoon verdwenen is op het eind en al 6 vervolgfilms weet te overleven.... En ja (horror)films zijn vrijwel altijd onrealistisch. Maar dan maakt ze net als sprookjes, sf en andere fictie niet minder leuk. Als realisme zo belangrijk voor je is blijven enkel documentaires over...

(maar als ik naar je top 10 kijk vind je realisme blijkbaar lang niet altijd belangrijk.)

Reinbo schreef:

Klopt, ik vind realisme niet altijd belangrijk. Maar ik dacht zelf dat het in Halloween wel belangrijk was, dat het echt realistisch werd weergeven, maar blijkbaar is dat het dus niet. Zelf heb ik alleen de remake uit 2007 gezien van de rest van de serie, dus ik kan niks zeggen over de overige delen met Michael Myers.