• 9.379.030 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Graveyard Keeper

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Ik vind de film juist wél eng, een van de weinige films die me nog de stuipen op het lijf kan jagen. John Carpenter weet met geluiden zelfs hele niet-enge dingen griezelig te maken, zoals een licht dat uitgaat in een badkamer. Geweldig!

avatar van mikey

mikey

Vooral de openingsscene is geniaal, wanneer de jonge chael wordt ontmaskerd door de ouders die bevroren blijven staan en de camera maakt een vogelvlucht (in 1 beweging....) ge-ni-aaaal

avatar van deppfan

deppfan

Best een enge film. Vooral die eerste scene: prachtig. Verder houdt de film die enge sfeer, hoewel het niet meer zo goed wordt als in het begin. En het verhaal..daar had misschien wat meer diepgang ofzo in kunnen zitten. Deze film moet het eigenlijk alleen hebben van het restje sfeer dat na de moord op de oudere zus is blijven hangen.

Wat ik vooral niet snap is dat er 8 vervolgen op deze film zijn gemaakt! Beetje uitgemolken?

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Een schandalig lage waardering!

avatar van gianni34

gianni34

een vind dit echt een goede film en zeker een horror topper ik geef hem een dikke 5

deppfan schreef:
En het verhaal..daar had misschien wat meer diepgang ofzo in kunnen zitten.

Dat hadden ze in deel 6 wel gedaan en je ziet wat ervan geworden is. Vooral ik vond het niks. Het verhaal hier is gewoon dat de onbekende moordenaar Michael Myers het stadje Haddonfield op Halloween terroriseerd. Wat geniaal bedacht is is dan dat niemand iets van Michaels voorgeschiedenis weet en bovendien is het Halloween dus iedereen denkt dat "The Boogeyman"een grap is.

Ik zou zelf nog wel wat over Halloween willen zeggen want mijn cijfer is al een tijdje verhoogt.

Ik vind niet dat de openingscene het geweldigst is. Wel de engste maar ik val voor Michael verschijn en verdwijn trucks. Wat ik altijd nog één van de leukste dingen vind is het einde. Dat past bij mij. Dat vond ik persoonlijk beter dan het begin. Michael staat na 2 keer erg beschadigt te zijn gewoon op. De kinderen rennen gillend uit het huis. Dr. Loomis ziet dat en gaat er op af. Als een held schiet hij Michael 4 keer op zijn buik en Michael valt van het balkon af. Iedereen is gerustgesteld, maar wanneer Dr. Loomis weer gaat kijken is Michael ineens verdwenen. Het geniaalste hieraan is dan de muziek dan komt. Het muziekje is geweldig scary en komt op de perfecte momenten waardoor de spanning gewoon erg gaat stijgen.

De film krijgt van mij een bijzonder hoge waardering vanwege de bijzondere creepy sfeer. De spanningsopbouw is geniaal, van de muziek alleen al krijg ik kippevel! Enige minpunt: het verhaal mocht misschien wat meer uitgediept worden.

avatar van Slapstick

Slapstick

Echt een film naar mijn smaak. Misschien filmtechnisch gezien niet perfect uitgevoerd, maar in zijn soort welhaast onovertroffen goed!

avatar van Quentin

Quentin

Filmtechnisch juist perfect uitgevoerd!

avatar van Lientjuh

Lientjuh

Prachtige horror, goede sfeer, ...

avatar van pompoen

pompoen

het begin van de nieuwe generatie in horrorfilms.

De ultieme halloweensfeer in een film.

Enkel het zinnetje van Curtis: The keys...oh, the keys.

Dat was erg geforceerd.

avatar van hellraiser

hellraiser

ik ben liefhebber van gore horror movies daarom heeft deze film mij helemaal niet bekoren , ik vind hem nogal saai.Maar dat is louter kwestie van smaak denk ik , daarom dat ik deze film ook niet radicaal ga afbreken.

avatar van as

as

Over Rob Zombies Halloween remake:

AND DR. LOOMIS IS.......? MALCOLM McDOWELL

Well, here is the news you've all been waiting for. Who is Dr. Loomis? Well, the answer is..... the one and only MALCOLM McDOWELL ! Yes, lengendary actor Malcolm McDowell will be the new Dr. Loomis.

As many of you know A Clockwork Orange is my favorite film and I am a huge, huge fan of Malcolm. I know Malcolm will kick ass as Dr. Loomis. He is thrilled to be part of HALLOWEEN and is ready to make a new classic.

Goh, dat had ik niet verwacht. Ik vind het helemaal geen rare keuze. McDowell kan ,mits goed geregisseerd, wel een potje breken.

wat vinden jullie?

film_kaza

Ik ben even een beetje in de war. Ik heb laatst voor de 5e keer halloween gezien. ik keek dit keer ook de aftiteling na omdat het mij wat leek. Wat mij opviel is dat volgens die aftiteling word Michael Myers gespeeld door Tony Moran word gespeeld. Hoe kan het dan dat er word vertelt dat het Nick Castle is? Het staat ook op imdb.

avatar van kiriyama

kiriyama

Nick castle is volgens mij degene met het masker op, die het loopje doet. De ander is zonder masker, hetzelfde als met darth vader uit star wars.

avatar van FeX

FeX

Dat muzikaal meesterstukje van John Carpenter jaagt me nog steeds de stuipen op het lijf! Zeer goede, enge film!

avatar van fritsy

fritsy

Voor toen was dit echt een top horror film.

avatar van Jurado

Jurado

voor toen? Het is nog steeds een top film!!

avatar van italian

italian

Halloween zou de film geweest moeten zijn die mij de stuipen op het lijf ging jagen, die mij slapeloze nachten ging bezorgen... ...en daarmee is alles gezegd...

Natuurlijk verwachte ik niet veel van het acteerwerk of van het toen (erg belangrijk woord!) origineel verhaaltje, daarvoor moet je geen tienerhorror kijken, maar dit was toch beneden alle peil. Ik heb mijn best gedaan, maar je kon er niet naast kijken

Acteerwerk, en dan vooral van die vriendinnen , was niet om aan te zien. Als het de bedoeling was om een beeld, of ergens ook een waarschuwing, te geven van de losbandige jeugd van tegenwoordig, belust op drank en seks, is Carpenter het niet gelukt om het maar een beetje overtuigend of realistisch over te laten komen. Curtis was oke, heb haar wel beter gezien, meesterlijk in vergelijking met die vriendinnen. Beste acteur was dan ook Donald Pleasence, heeft een goed uitstraling en een geweldige stem om naar te luisteren. Spijtig dat er maar weinig zinnings uit zijn mond komt...

Ander groot struikelblok waren de dialogen, die telkens als geforceerde one-liners overkomen, als grappig bedoelde dingen of als gesprekken die niet verdergaan dan de clichés uit het dagelijkse leven. Gelukkig werd dit nog wat afgewisseld door een monoloogje van de psychiater ... geweldig hoe de camera lomp stil wordt gezet, gezoomd op het gezicht van Loomis " en nu gaan we eens luisteren wat de dokter allemaal over de gekke Michael te zeggen heeft "

Het verhaal is nu compleet deja-vu en afgezaagd, hoe origineel het ook in 1978 was, we leven nu in 2007 en daar zou rekening mee gehouden moeten worden... een film moet de tand des tijds doorstaan wil het een goede film genoemd worden.
Maar dit sloeg verder op niet echt veel. Belachelijkste moment ooit in een film : de ontsnapping van Michael Myers !! America, het land waar de psychopaten vrij mogen rondlopen gelukkig stelt de film de vraag zich ook af, maar het antwoord wordt netjes genegeerd. En dat Michael kan rijden is mij ook een compleet raadsel...

En als dit niet erg genoeg was, komt nu het ergste.
Ik, die het aantal geziene horrorfilms op een hand kan tellen, niet eens ranzig en gore films, vond deze film niet spannend... te veel keer verraadde de camera Michael Myers door de scenes op de achtergrond belangrijker te maken dan die op de voorgrond : Curtis die wenend aan de zijkant van een deur leunt, maar de camera richt zich vooral op die deur en wie komt daar toevallig te voorschijn ! Daar komt nog bij dat Michaels aanwezigheid nog altijd extra verstevigt wordt door eens een schouder, dan eens een hand te laten zien om echt te benadrukken dat ie er wel degelijkis. Hoefde niet echt. Twee keer is het trucje leuk, vijf maal niet meer. En Myers die maar niet dood wil gaan doet ook wel sterk af van de spanning...
En dat we weten dat Jamie Lee Curtis voor een vervolg speelde breekt de suspense helemaal af !

Gelukkig loopt Michael Myers in deze film rond : zo'n verschrikkelijk kalm personage,zo beheerst, alles lijkt al door hem perfect gepland te zijn, niets gaat fout, zonder enig schuldgevoel moorden en is bovendien nog eens goed aangekleed ook !
Een donker pak, een emotieloos wit masker en een scherp, lang keukenmes . Een stuk stijlvoller dan die lomperiken zoals die Jason Voorhees. Spijtig dat er af en toe wat gehijgd of gegromd wordt, had hem liever nog stiller gehad.

Juist een voldoende en dat heeft deze film vooral aan de fantastische killer te danken.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

italian schreef:

Dat is natuurlijk erg overdreven.
Halloween is de meest amusante horrorfilm / slasher (van de vele) die ik ooit heb gezien, maar slapeloze nachten heb ik nog nooit aan een film overgehouden.

Hoezo deja-vu en waarom afgezaagd?
Natuurlijk moet een 'goede' film, hoe oud deze ook is, jaren later ook nog kunnen plezieren, maar denk ook eens na of het verhaal in 1978 ook zo 'afgezaagd' was...
En ja, daar dien je echt wel rekening mee te houden.

En dat Michael kan rijden is mij ook een compleet raadsel...

Waarom? Er zijn genoeg mensen die nog nooit gereden hebben, maar wel 'zomaar' kunnen rijden. Of de veiligheid hierdoor niet minder word, daar hebben we het dan maar even niet over.

En Myers die maar niet dood wil gaan doet ook wel sterk af van de spanning...

Het is en blijft een slasher. Bovendien vond ik het niet afdoen aan spanning dat Myers niet ten prooi viel.
Dat Jamie Lee Curtis tekende voor een vervolg deed wat mij betreft ook niet af aan de spanning, gezien ze in het verhaal thuis hoort (hoorde?).

Een 2,5 (= een 5,0) aan sterren is geen voldoende.
Een voldoende is echter vanaf 3,0 sterren, dat in werkelijkheid een 6,0 betekent.

Moraal van dit verhaal:

Het is beter om weinig (gewoon niets) van een vervolg te lezen van een film die je graag wilt zien.

avatar van italian

italian

Dat is natuurlijk erg overdreven.

Na al die positieve berichten hier had ik dus degelijk een nagelbijtende film verwacht ! Had hoge verwachtingen maar het was nergens echt spannend, laat staan eng...
Ongelofelijk overgewardeerd hier...

Hoezo deja-vu en waarom afgezaagd?
En ja, daar dien je echt wel rekening mee te houden.

Halloween was toch echt wel een van de eerste 'goede' horrors met een slasherverhaal. Veel van zijn populariteit aan te danken. Was toen dus nog niet afgezaagd, nee.

Dat denk ik niet... zeker niet zo goed als hij in de film laat zien. Mijn probleem was vooral dat daar weer zo'n compleet belachelijk antwoord voor gegeven wordt : " Een van de verpleegsters heeft het hem geleerd !" Doe je zeker aan zulke patiënten

Op de duur vond ik het zelfs storend en vooral totaal onrealistisch... eerst een breinaald in zijn nek, dan een mes in zijn buik, dan nog eens vijf of zes schoten en nog altijd leeft hij nog
Je wee dat ze het overleeft, en heel die jacht op haar duurt zo'n twintig minuten, twintig minuten met een groot gebrek aan spanning volgestampt zijn met hetzelfde saai patroontje Myers probeert Curtis te pakken, Curtis komt er goed vanaf, Michael lijkt dood, maar plots ! en dan begint het weer

Een 2,5 (= een 5,0) aan sterren is geen voldoende.

Onzin...
Naar mijn weten ben je er met een 5 juist door. 5 (op 10) op een toets is niet gebuist en is dus een voldoende !

avatar van Reinbo

italian schreef:

Dom, dom, dom....een (verkeerd) verwachtingspatroon. Gewoon over een jaartje nog eens zien, zal de grootsheid je vanzelf duidelijk worden.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

@ italian:

De film is naar mijn mening juist erg ondergewaardeerd op horrorniveau.

Zoals 'Reinbo' al wist te melden: kijk deze film over een jaar nog eens, dan zijn je verwachtingen toch al laag.

Bekijk de film dan eens door de 'bril' van een film die in 1978 nog best vernieuwend wist te zijn.

avatar van Horrordude

Horrordude

iemand al nieuws over deel 9 ?

film_kaza

Hier staat wat. Ik weet in ieder geval dat Rob Zombie meer over Michael's jeugd wil vertellen.

avatar van Sueyu

Sueyu

Echte cult film, een ware topper in z'n genre!

Voor iedereen die de film vindt tegenvallen, let wel... deze film moet je kijken met de notie dat dit een film is van bijna 30 jaar oud! De meeste die deze film bekritiseren poepten toen nog luiers vol of waren überhaubt nog niet geboren...

Respect voor deze klassieker!

avatar van Mug

Mug

Berichten omtrent remake verplaatst naar Film > Genres en landen > Halloween "Michael Meyers"

avatar van film88888

film88888

De beste van allemaal en zeker en vast het meesterwerk samen met the thing van john carpenter. Het begin als micheal zijn zus dood met zijn masker op dat was ook heerlijk gefilmt, en het acteerwerk was nog wel goed. een donkere sfeer en heel veel spanning. een echte dikke horror thriller die wel een dikke 3,5 sterren krijgt.

avatar van The One Ring

The One Ring

Toen deze film afgelopen was gisteren schoot er onmiddelijk een gedachte door mijn hoofd: "dit was alles? Meer niet?"

De grote horrorfans van MovieMeter noemen dit geregeld hun favoriete film. Nou behoor ik zelf niet tot de horrorliefhebbers en heb ik een hekel aan slashers. Binnen het slashergenre vind ik Halloween ongetwijfeld de beste film. Dat zegt helaas totaal niets over de film.

Toegegeven, de film is op zich goed gemaakt. Het camerawerk is prima en de muziek was uitstekend. Maar de rest...

De openingsscène deed me niet veel. De volgende scène met de ontsnapping was zo donker dat ie nauwelijks te volgen was. Daarna werd het wat leuker. Myers die telkens overal opduikt en snel weer verdwijnt. Met plezier naar gekeken. Althans, voor even, want dit grapje gaat zeker de helft van de film door. Een leuk trukje hoor, maar om dat nou 10 keer of meer te herhalen is overdreven.

Intussen zijn al de slachtoffers geïntroduceert. Hoewel ik het van te voren al wist, vond ik het jammer dat het weer allemaal oninteressante tieners waren. Deze figuren weten nooit te boeien en het doet me niks of ze nou wel of niet vermoord worden. Uiteraard maken ze geen enkele boeiende opmerking, waardoor de dialogen haast ondraagelijk saai en verwaarloosbaar worden. Wat het nog extra vervelend maakte is dat ik van te voren al geraden had dat Curtis het zou overleven. Elke keer als haar leven in gevaar was zat ik gewoon rustig te kijken. Ze red het toch wel, dacht ik en ik kreeg gewoon gelijk. Die andere drie tieners gaan er uiteraard aan, maar de moorden zelf vond ik niet heel bijzonder. Het duurt eigenlijk vooral te lang voor het moorden begint. Enige verrassing was dat de dokter het overleefde. Dat zag ik niet aankomen. Maar om dat nou een positief punt te noemen gaat ook weer te ver. Dat de film niet eng is kan ik mee leven, maar dit werd eigenlijk zelfs nooit spannend. Alles gebeurde precies zoals verwacht, precies op de momenten dat ik het verwachtte. Dan wordt het vooral een vervelende zit.

Maar het grootste minpunt is was de meeste hier zien als het grootste pluspunt: Michael Myers zelf! Sorry, maar wat een oninteressante moordenaar. Ik snap werkelijk niet waarom het zo'n icoon is. Ik durf het eigenlijk nauwelijks een personage te noemen. Hij moord en dat is het. Niets meer, niets minder. Hij heeft geen verleden buiten een moord om, geen toekomst, geen doel, geen karakter. Het is een lege huls. Ik heb er niks op tegen dat zo'n personage mysterieus is, dat is gewoonlijk alleen maar goed. Maar Myers is zelfs niet mysterieus, maar gewoon niets. Wat me al helemaal stoorde was dat hij het grootste deel van de film heel berekend was en alles perfect speelde en op het einde begint te klungelen. Dan blijft er al helemaal niks meer over van zijn imago als onverslaanbare killer. En dan blijft hij ook steeds maar terugkomen, en terugkomen en zzzzzzz. Doe mij dan toch maar een moordenaar met karakter.

En dat was dan de beste slashermovie aller tijden. Jammer dat er niets interessants gebeurt. O wacht, er was toch één leuke scène. Myers verkleed als spook; daar kon ik nog wel om lachen. En daar houd het op. Het slashergenre laat ik waarschijnlijk voortaan gewoon met rust.
2,5*, misschien zelfs te hoog