• 9.379.002 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Graveyard Keeper

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Halcyon schreef:

Maar ik heb helemaal geen breedbeeld-televisie... dus ja

En ik wil er ook geen, ik vind het niks.elke film wordt tegenwoordig in breedbeeld uitgebracht. ik zoom altijd het beeld in, hoewel er dan weer stukken buiten het beeld vallen.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Halcyon schreef:

Ja, maar ooit gedacht dat die balken ook storend kunnen werken? Voor mij dus wel!

Bij oude Franse films mogen gerust balken in zitten,die komen zo ook altijd op tv,maar bijv: Bij James Bond films e.d. vind ik het storend

avatar van film_kaza

film_kaza

Ik vind het vooral storend als mensen zeuren dat ze de balkjes storend vinden.

avatar van Mug

Mug

Ik vind het vooral storend dat er hier niet over de film wordt gediscussieerd. On topic aub.

Tijdens Halloween op BBC1 te bewonderen, dat betekent meestal in breedbeeld.

avatar van Horrordude

Horrordude

of je kijk hem binnenkort op rtl ???

avatar van Reinbo

Mug schreef:

Ik vind een discussie over het juiste beeldformaat absoluut on topic, zeker bij halloween. Het zou toch te gek voor woorden zijn als men ruim 45% van de Nachtwacht zou afknippen. Zo is film ook een visueel medium waar niet aan getoornd zou moeten worden.

avatar van Mug

Mug

De laatste berichten gingen anders niet meer over het beeldformaat bij Halloween. Tevens hebben we hier een forum-topic over, dat weet je ook.

film_kaza schreef:

Ik vind het vooral storend als mensen zeuren dat ze de balkjes storend vinden.

Ik vind het vooral dom. Vooral als je dan ook nog zegt dat je geen breedbeeld tv wil....

Carpenter is een van de meesters van het skopekader. Deze film 4:3 zien is eigenlijk een onvergetelijke zonde.

avatar van Halcyon

Halcyon

Wouter schreef:

Aangezien ik een van die mensen ben die geen breedbeeld-tv "wil", voel ik me aangesproken als je me "dom" noemt. Het zit zo, niet alles wat je "wil" kan je ook per definitie betalen. Ik ben zo iemand, ik heb weinig geld, technisch gezien leef ik zelfs ver beneden de armoedegrens, en spendeer enkel geld aan dvd's (het enige wat ik koop, naast voedsel). Ik kan me geen breedbeeldtelevisie veroorloven, jij misschien wel. Ik ben tevreden met wat ik heb en als ik me stoor aan zwarte banden, dan wens ik niet "dom" gevonden te worden.

Charles Manson

Sowieso getuigt het beoordelen van iemands verstandelijke vermogens op basis van die persoon zijn danwel haar mening omtrent een beeldformaat van een ongekende kortzichtigheid.

Daarnaast denk ik niet dat Wouter een psycholoog, psychiater, RIAGG medewerker is o.i.d.

Derhalve mogen we zijn opmerking denk ik wel met een gerust hart als "gelul" beschouwen.

avatar van Quentin

Quentin

Manson stel je niet zo aan. Wouter vindt het dom dat men een prachtig in breedbeeld schoten film het liefst verknipt op een 4:3 kijkt. Hij beticht toch helemaal niemand er van dom te zijn .... ben het overigens helemaal met hem eens.

Halcyon schreef:

Dit is dan ook een heel ander verhaal. Ik reageerde op niet willen; niet op niet kunnen betalen. Dat begrijp ik natuurlijk volkomen.

Charles Manson schreef:

Gediplomeerd agogisch werker. Gewerkt met zwakziniggen en zou dat ook met psychiatrische patienten kunnen.

how convienient...

ok mensen:

Halycon is dom, ik ben overstag

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Het woord 'Jammer' lijkt me in deze discussie beter op zijn plaats dan het woord 'Dom'.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Sneakerjeans29 schreef:

En in breedbeeld gefilmd. Ik snap niet waarom mensen haast wíllen dat er een stuk van de kunst die zij waarderen wordt afgehaakt.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Reinbo schreef:

Er is toch een stuk van afgehakt?(Dat gebruikte iemand in ieder geval als argument toen ik van de zomer deze zelfde discussie voerde.)

Charles Manson

mensen, laten we nu toch absoluut eventjes reeel blijven in deze hele discussie:

Ok, een film in breedbeeld zal wellicht iets verschillen van de niet breedbeeld versie. Zal mooier zijn, zal wat toevoegen.

maar opmerkingen als: "je hebt Halloween eigenlijk nog niet gezien als je hem niet in breedbeeld hebt gezien", is gewoon overdreven.

als of je met 4:3 dus zo'n 45% van de film nu niet gezien hebt.

wat een flauwekul zeg.

avatar van ToNe

ToNe

Moet je eens een venstertje maken met je duimen en wijsvingers en in een bioscoop zo naar een 2.35:1 film kijken.

Ik heb me vroeger (zonder verdere referentiemateriaal) altijd geërgerd aan de rare kadrering van de oude Bruce Lee films, niet wetende dat zulke dubs automatisch gecropt werden tot 4:3.

Je ziet iemand centraal in beeld tijdens een midshot, maar bij een closeup staat hij er voor de helft op.

Maar ja, je beleeft het naar voorkeur en vermogen.

Voor elke pan & scanner heb je tegenovergesteld 16:9 uitrekkers.

avatar van metaledje

metaledje

blijft geweldig deze halloween,heerlijk sfeertje, weet niet wat het is maar ik kijk met plezier naar gore horrors,andere horrors en slashers, maar deze vind ik gewoon creepy 4* heerlijke muziek ook

avatar van Redlop

Redlop

Eng jeugdsentiment voor mij vooral. Pure angst, erg knap weergegeven. Akelige monotome deuntjes gecomponeerd door Carpenter himself. Zoals in de beste horrorfilms is de suggestie sterker dan de aanwezigheid. Uniek in zijn genre. 4,5*

avatar van Bert1

Bert1

Teleurstellend, is dit nu het alom geprezen Halloween?

Op uitzondering van de muziek en enkele spitsvondigheden een vrij slechte film.

Chance, dat het entertainend bleef.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat vond je precies zo slecht aan deze klassieker, die erg belangrijk voor het genre was?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Puur toeval dat het entertainend bleef...

avatar van Bert1

Bert1

De dialogen, de acteerprestaties, de saaie personages (nul diepgang), zit vol onnozele foutjes, bepaalde scènes die eng bedoeld zijn komen lachwekkend over (bvb. Het vallen van het derde lijk uit het kastje in de slaapkamer.) What are the odds?

En dan, datgene dat ik het ergste vind.
Alhoewel ik geen koele kikker ben vond ik de film noch eng noch spannend.

Mijn conclusie:
Simpel puberaal entertainment dat mooi in beeld is gebracht.

avatar van Reinbo

What are the odds?

Ik had geen betere vraag bij dit genre kunnen verzinnen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mijn conclusie:

Simpel puberaal entertainment dat mooi in beeld is gebracht.

Ach, niet alles hoeft Tarkovsky te zijn he? En vooral de laatste 6 woorden van je conclusie zijn misschien belangrijk in dit geval. Opgeteld bij het feit dat dit natuurlijk wel de moeder van het genre is

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Die eer hoort naar Black Christmas te gaan...

avatar van film_kaza

film_kaza

Bert1 schreef:

Alhoewel ik geen koele kikker ben vond ik de film noch eng noch spannend.

Ik vind Halloween niet een film die allerlij "coole"mensen kijken vanwege de eng uitziende beelden. De rede dat ik hem ging kijken was omdat hij mij goed leek. Hij is inderdaad eng in de spannende richting. Kwa ranzige horror is Halloween een amateur. Niet dat daar iets mis mee is want daar gaat het niet om.

Eigenlijk vinden alle "coole" mensen die ik ken Halloween juist geen top in het horrorgrene. "Omdat hij nie eng is" zeggen ze, dat vind ik eigenlijk wel één van de domste/zieligste redenen om een klasieke horrorfilm slecht te vinden.

Dat laatste had even niets met Bert1's bericht te maken.

avatar van kiriyama

kiriyama

Idd. psycho is ook niet eng, maar wel 1 van de beste films ooit. Die films hebben andere (erg sterke) kwaliteiten.