• 9.380.120 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Tommy Doyle

Marion Chambers

Graveyard Keeper

avatar van Reinbo

Maa naast fullscreen en widescreen kan je je ook nog druk maken over de exacte kleur, want die schijnt ook nog niet helemaal goed te zijn.

New BD of HALLOWEEN still has color timing issues during the night scenes.... - forums.highdefdigest.com

lloydbarker

Als dit zo doorgaat en die ''volledige versies'' van Halloween verspreiden zich flink dan zal het gemiddelde van de stemmen waarschijnlijk flink stijgen en stoot hij The Shawshank Redemption van zijn troon, want volgens mij heeft bijna iedereen die halve versie gezien.

lloydbarker

Of heeft die halve versie de film veel meer suspense gegeven en gaat het gemiddelde van de film flink kelderen. Hoe dan ook, ik wil hem zien en wel zo snel mogelijk!

Hier nog een leuke:

Fullscreen

Widescreen

Doordat hij in het shot omhoogkomt, zie je het nog veel duidelijker, denk dat met het in de full screen versie vooral met een geluidseffect moet doen, maar nauwelijks ziet waarom.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

lloydbarker schreef:

Grappig dat je dat zegt, want volgens mij is bij de dvd van The Shawshank Redemption ook de helft van het beeld weggesneden

avatar van Reinbo

Maar die is oorspronkelijk 1:1,85, dus daar mis je maar 25%. bovendien zou die dvd ook 'open mate' wat zou inhouden dat je juist meer beeld hebt. Blijft wel anders dan de bedoeling.

Tot slot is het belang van de juiste kadrering minder sterk bij die film, moet het toch meer van de personages en het verhaal hebben.

avatar van gorelover

gorelover

het zal waarschijnlijk nooit mijn favoriete film worden, maar mocht ik ooit de uncut versie, te pakken krijgen zal ik hem zeker nog een kans geven.

ik hou persoonlijk van heel veel horrorfilms (hoewel je bijv. een eden lake geen horror mag noemen).

de meest aangrijpende horrorfilm/thriller die ik gezien heb is Martyrs.

gruwelijke film.

waar ik bij saw lekker aan het eten ben bij de bloederigste scenes had ik het heel erg moeilijk met die film.

gelukkig heeft niet iedereen dezelfde smaak.

het belangrijkste is dat we elkaar respecteren om hun mening, zoals dat hier gebeurd.

top forum (mag ook wel eens gezegd worden).

lloydbarker

Eden lake vond ik goed en was geen probleem maar Martyrs is inderdaad erg heftig zo erg dat ik het niet trok en hem nooit helemaal heb gezien, knap als je dat zo kan maken, dat is zeker voor mij ook de heftigste.

Echt mooi gesproken hoor gorelover !

lloydbarker

Beste mensen, de beste wensen!

Ik ben vanmiddag bij Fame geweest om navraag te toen: Halloween 25th anniversary edition hebben ze niet en het loopt niet zo lekker met die leverancier uit Engeland dus kon hij niet zeggen of en wanneer ze hem ooit weer zullen hebben, ze hadden hem voor het laatst in juni 2010 in het schap en de prijs was toen 15 euro, hij adviseerde mij naar de engelse site van amazon te gaan.

avatar van Reinbo

Play.com is ook een prima plek.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Horror is niet echt mijn genre zie ik wel weer, ik vind het bijna nooit eng.

Er loopt een moordenaar rond. Het idee van Halloween en die kliniek vond ik maar weinig toevoegen. Het blijft een vent met 'n masker op.

Die spook was wel leuk. Maar wat een domme trien zeg, gaat ze met haar rug naar hem toe bellen. Ze denkt waarschijnlijk dat het haar vriend is maar dan wil je toch nog zien wat 'ie doet...

Het is wel te merken dat het Jamie Lee Curtis' eerste rol is. Ik heb haar wel 'ns beter gezien.

Er werd veel gelopen, het leek de avondvierdaagse wel.

Beetje vergezocht met die wasmachine in het tuinhuisje omdat ze 'n heel klein beetje gemorst had.

Nadat Laurie bij het lijk van Annie is geweest bij het bed, gaan er twee kastdeuren open en ze ziet die lijken. Ze schrikt, maar vraagt zich niet af hoe die deuren open gingen... misschien is er wel iemand met 'n mes, moet je je dat niet afvragen? Dan komt de beste man uit het donker aanzetten en Laurie houd er wonder boven wonder maar een schampschot van over. What the fuck is the problem Michael, je had alle kansen.

Wat een dom wijf is Laurie toch ook. Er vanuit gaan dat de killer dood is, het masker gewoon laten zitten, en naar de andere kant van de kamer lopen. Kom op zeg... en dit meerdere malen. Dat vind ik gewoon storend gedrag.
Per slot van rekening vlucht ze naar eigen huis, om d'r eigen kinderen in gevaar te brengen. Misschien dacht ze dat de boogeyman een kopje koffie wilde drinken maar dan had ze niet zo hysterisch hoeven te doen.

Camerawerk was prima, settings waren redelijk en de muziek kon er wel bij.

Verder was het niet veel.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Jij moet echt geen horror meer gaan kijken John. Ik had ook zo'n fase dat ik alles ging ridiculiseren. Maar uiteindelijk ontneem je jezelf dan het kijkplezier. Horror heeft zijn vaste ingrediënten en dat moet je een beetje liggen. Het gaat vaak ook om de sfeer die gecreëerd wordt en dat doen ze meer dan aardig in Halloween. En die soundtrack blijft natuurlijk 1 van de beste ooit.

avatar van rep_robert

De film kut vinden omdat een meisje haar kleren wast omdat het vies is geworden vind ik ook een beetje te ver gaan ja. Slechte mentaliteit om een horrorfilm te kijken

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

rep_robert schreef:

Nee hoor, dat is slechts één zin van m''n recensie...

avatar van melvddonk

melvddonk

De remake van Rob Zombie heb ik een tijdje terug gezien en die was me erg goed bevallen. Vandaar dat ik graag het origineel wilde kijken. Ik ben erg blij dat ik dat gedaan heb, want deze beviel me nog veel beter.

De openingsscene was meteen al erg sterk. Je zit hierdoor meteen in de film en de spanning is dan ook gelijk aanwezig. Zodra Myers ontsnapt is wordt de spanning nóg groter. Het dreigende sfeertje dat constant in de lucht hangt is vooral te danken aan het personage van Myers. Voor mij is hij een van de beste serial killers aller tijden. Wat een briljant karakter! Hij is altijd op de juiste plaats en door de rust die hij uitstraalt wordt het allemaal nog een tikkeltje enger en spannender. Ook de muziek helpt constant mee aan het dreigende sfeertje en is dan ook echt geweldig!

Met recht een klassieker te noemen.

avatar van Akron777

Akron777

Het is best lastig om deze film nog ergens aan te schaffen in dit land, maar het is me uiteindelijk dan toch nog gelukt. Zeer sterke film met een heerlijke sfeer. Het bewijst gewoon hoe je met behulp van prachtig uitgewerkt licht en schaduw een vreselijk sfeervolle horrorfilm kunt maken zonder al te veel bloed te tonen. Ik dacht alleen dat de personages nog wat beter werden uitgelicht, ik was namelijk onder de impressie dat Michael achter zijn zus aanzat. Maar zover ik nu weet wordt dit in het tweede deel toegelicht. Ik heb me het vervolg in ieder geval al besteld. Wat ik zeer goed vond is dat deze film Michael iets minder toont als de antiheld, iets wat ik altijd minder vond bij bijvoorbeeld het Friday the 13th franchise. Hij komt in deze film duidelijk naar voren als de "villain". Een ander sterk punt was de cameravoering, vooral in de eerste paar scènes. Ten slotte moet ik er nog bij zeggen dat de muziek echt geniaal is, zeer simplistisch maar wel degelijk effectief.

avatar van puckb96

puckb96

Goede film en doet het horrorgenre eer aan maar de remake vind ik persoonlijk beter. Maar ja, voor vele fans is dit natuurlijk de klassieker. Dat snap ik ook wel.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik ben normaal gesproken een 'Remake meisje', dat wil zeggen dat ik remakes vaak beter kan waarderen dan originele films die vaak wat 'oubolliger' en 'stoffiger' aanvoelen, maar bij deze Halloween is het omgekeerd.

Ook al weet je precies wat er komen gaat omdat je beide films al eens hebt gezien, het blijft spannend en de sfeer is geweldig. De soundtrack weet je op sommige momenten kippenvel te bezorgen en dat maakt de spanningsboog alleen maar groter.

Fijne suggestieve cameratechnieken, afwisselende beelden tussen het perspectief van Michael en van de kijker zelf. De regie is zeer stijlvol te noemen en zelfs het acteerwerk is van hoog niveau. Als kijker voel je telkens de dreiging van gevaar.

Heerlijke film, met een prima JLC a.k.a. 'The Scream Queen'. Classic.

avatar van Friac

Friac

Voor de Belgische filmliefhebbers, deze last-minute tip: vanavond wordt de film om 21u vertoond in de Brusselse Cinematek.

Voor mij persoonlijk iets waar ik al jaren naar uitkeek, om mijn lievelingsfilm eindelijk in al zijn Panavision-heerlijkheid te mogen aanschouwen op het witte doek

avatar van Reinbo

Let ook op het kleurgebruik, op de dvd en BR schijnt de kleur blauw iets te veel gepushed te zijn. Heb 'm zelf nooit in de bios gezien, dus kan er niet over oordelen.

avatar van Friac

Friac

Helaas was de filmspoel al behoorlijk aangetast, bij momenten leek het alsof Halloween een pure Grindhousefilm was. De kleuren oogden (bijgevolg) ook een pak fletser dan op de betere DVD-versie (niet de budget, maar die van bv. Anchor Bay), de BR heb ik nog niet gezien. Het is een feit dat de kleur blauw veel sterker aanwezig is op de DVD-versie, behalve misschien tijdens de scènes in de straten.

Ik ben erg blij dat ik hem eindelijk in de bioscoop gezien heb, maar de kwaliteit van de filmspoel zorgde ervoor dat het geen vlekkeloze voorstelling was (maar wel erg charmant!). Eén van die momenten waarop ik de nieuwe technieken erg toejuich.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Blijft Carpenter's beste werk.

Begin is ijzersterk en daarna ook veel spannende en gruwelijke scenes met de grootste killer aller tijden Michael Myers.

De muziek is ook legendarisch.

avatar van akira124

akira124

Kan niet wachten op de Blu-ray versie!!!!!!! Mijn all time favourite horror movie

avatar van akira124

akira124

John Lee Hooker schreef:

Nee hoor, dat is slechts één zin van m''n recensie...

En dan The last horror movie 3 *** geven ......zucht

avatar van killer13

killer13

wanneer komt die blu-ray versie uit? ik wil hem namelijk ook graag aanschaffen

avatar van Dennis the movie

Dennis the movie

Zo oud maar zo VET

Ik vond hem super, spanning heel de film lang. Egt super.

Het is niet de beste horror maar ik vind het voor zijn leeftijd te vet voor woorden.

Dit krijgt van mij een 5 omdat ik erg trots ben over deze film

avatar van superhenkie

superhenkie

Fantastische slasher klassieker die hier en daar ietswat verouderd aanvoelt.

Dit mag de pret echter niet drukken. Het is vanaf het begin griezelen geblazen met Michael Myers. De sfeer en kleurgebruik is super. De muziek is ook geweldig. Ik kan niets negatiefs over deze film bedenken behalve misschien het acteerwerk. 4,5 ster.

avatar van NightSpirit

NightSpirit

Ik vond hem eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Was er als kind wel redelijk van onder de indruk, maar hij kon me niet echt boeien. Vond hem echt niet in de buurt komen van a nightmare on elmstreet of friday the 13th.

avatar van DeCol

DeCol

Uitstekende slasher.

Ik had hem slechts op 3,5* staan en wist zeker dat hij meer waard was en bij deze herziening is dat dan ook bevestigd. Natuurlijk is het verouderd, maar hij is nog steeds erg goed. Lekker spannend, niet meer zo eng als vroeger, maar wel een geweldige sfeer. Zeer geschikte muziek ook die bijdraagt aan de dreiging van Michael Myers. Wat een horroricoon!

avatar van zaaf i

zaaf i

John Lee Hooker schreef:

Er werd veel gelopen, het leek de avondvierdaagse wel.