• 9.379.744 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Marion Chambers

Graveyard Keeper

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Vanavond gaat het eindelijk gebeuren: ik ga de volledige Anchor Bay versie bekijken...

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Eindelijk heb ik de andere helft van Halloween gezien, veel meer beeld, veel scherper beeld, veel betere kleuren en beter geluid, PRACHTIG!!!. Bedankt voor de tip Reinbo! Ik verhoog naar 5*

avatar van logghe

logghe

zeer goed !

ik kan zien waarom 'Halloween' als één van de beste horrorfilms ooit wordt gezien. De sfeer en de muziek zijn perfect. Ook qua verhaal en acteren zit het goed ! Dat gezegd is dit niet mijn favoriete horrorfilm. Ik vind persoonlijk de orginele 'A nightmare on Elm street' beter.

Maar dat terzijde, is dit één van de beste horrorfilms die ik ooit heb gezien !!

avatar van dave

dave

Man staat in deuropening! Man verbergt zich achter heg! Man springt op van achter een auto! Spanning! Horror! Sensatie!

Buiten de leuke cast, het consequente sfeertje en de oorbare muziek is er weinig in voorraad dat deze film boven water kan houden. De gebeurtenissen zijn tot op een kwartier voor het einde allesbehalve boeiend of zelfs maar vermeldenswaardig. Myers komt niet half zo maniakaal over als de overtollige dokter beweert. Zijn slachtingen zijn flauw in beeld gebracht, de moord op de man met de bril niet inbegrepen. Afijn, de haartjes bleven in ieder geval plat op de buik liggen. Het einde dat je reeds van heinde en verre ziet aanvliegen kwam gelukkig nog enigszins vermakelijk uit de hoek, al was het maar omwille van de ongeloofwaardige, doch amusante kreten van Curtis.

Matig.

2,50

avatar van Reinbo

Zeker de full screen dvd gezien?

avatar van rep_robert

Hij kan het beter bij zijn Asylum filmpjes houden

Denk overigens niet dat de versie van de film uitmaakt, slechts voor de details kan het leuk en een echte verbetering zijn. Maar de film valt of staat er niet mee in mijn ogen. Denk niet dat dave het opeens 5 sterren waard vindt wanneer hij de goede versie ziet hehe.

avatar van Reinbo

Dan ben je toch een uitzondering. De film moet het vooral van zijnesthetische kwaliteiten hebben en ook de spanning leunt zwaar op de juiste kadrering.

avatar van rep_robert

Ben heus niet de enige hoor. Of ga je er serieus van uit dat iedereen die hem op 5 sterren heeft staan de goede dvd/blu-ray in huis heeft? Ik zeg je alvast dat dat niet zo is.

avatar van mikey

mikey

Ik heb de 'slechte' dvd and I love it!

avatar van rep_robert

Daarom, ik ook. De goede versie is amper/niet te verkrijgen in NL

Reinbo schreef:

Zeker de full screen dvd gezien?

Wat heeft dit te maken met het feit dat hij de film gewoon niet spannend en boeiend vind?

Als hij nou gezegd zou hebben dat het beeld lelijk was, oké...

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Nou, ook dat kan de beleving in de weg staan. Bij die full screen mis je een groot stuk van het beeld, en dat kan een flink aandeel hebben in spanningsopbouw.

Mhow, dit soort teksten:

hebben niks met de kwaliteit van het beeld of beeldformaat te maken. Gewoon puur met de inhoud van de film. Hij vond er gewoon weinig aan, dat kan.

avatar van yeyo

yeyo

Dat er inhoudelijk 'niets vermeldenswaardig' is, heeft ermee te maken dat de formule oneindig vaak is nagebootst. Kan Carpenter weinig aan doen, maar goed, ik snap wel dat zo'n 'maniak jaagt op babysitters' plot anno 2011 niet bepaald verfrissend meer aanvoelt.

Het is dan ook de regie en cinematografie die de film zo meesterlijk maakt. Carpenter filmde Halloween in 2.35:1, wat de film van meet af aan een zeer beklemmend gevoel geeft (bedrieglijke sereniteit in de brave suburbs):

Prachtig panorama toch? In de 4:3 dvd gaat dat effect echter totaal verloren.

Dit

dave schreef:

Zijn zaken die alles met een juiste kadrering te maken hebben. Man verbergt zich wellicht achter een heg in de full screen versie, maar widescreen zie je 'm gewoon nog staan.... Ook de spanning komt vooral voort uit het gebruik van licht en donker binnen het frame.

avatar van The Oceanic Six

Reinbo, ik denk dat je het veel te moeilijk ziet. Hij bedoeld met die woorden natuurlijk gewoon dat hij het allemaal veel te simpel vind om boeiend te vinden. Of er nou wel of niet een heggetje staat...

PS: Dit is nou wel een horrorclassic die ik echt goed vind

avatar van Reinbo

Ik geloof het ook wel, maar zal elke kans aangrijpen een lans te breken voor het juiste beeldformaat.

avatar van The Oceanic Six

Niks voor jou, doorzeuren bij films om ergens je punt over te maken

avatar van Akron777

Akron777

Echt spannend zou ik deze film ook niet durven noemen. Wel degelijk goed, maar echt spannend?

avatar van Reinbo

Mijn stiefzusje vond van wel, die kreeg al de kriebels van de soundtrack... Van de tien keer dat ik m gezien heb, vond ik m overigens minstens een keer of drie/ vier echt heel spannend. Hangt er dus een beetje vanaf hoe ver je 'erin' zit. Je eigen mindset is daarin de bepalende factor, want de potentie om spannend gevonden te worden heeft de film zeker.

avatar van rep_robert

Ik vind de film ook spannend ja.

avatar van Akron777

Akron777

Het heeft inderdaad de potentie, maar helaas werkt het niet echt.

avatar van mikey

mikey

Redelijk heftige kritiek, dan wel voor iemand die 5* geeft.

avatar van rep_robert

Ik ken eigenlijk geen film met meer suspense dan Halloween.

avatar van akira124

akira124

Halloween Blu-ray

Nu nog met Nederlandse ondertiteling!!!

avatar van puckb96

puckb96

Een horror klassieker. Geniale film. Veel spanning in plaats van al dat gore in die Rob Zombie remake. Hoewel ik die ook best wel te pruimen vond.

avatar van megaman

megaman

Wat voor de meeste horrorfanaten één van de beste is in zijn soort is voor mij een vermakelijke maar overgewaardeerde slasher. Minder spannend en atmosferisch dan tijdgenoten 'The Texas Chainsaw Massacre' en 'Black Christmas' en zeker inferieur ten opzichte van Carpenter's andere film: 'The Thing'. Er is iets met 'Halloween' waardoor ik het gewoon niet snel een tijdloze klassieker kan noemen. Het hele sfeertje is perfect en ook de manier hoe Michael word afgebeeld is tof. Maar het acteerwerk is matig (op Pleacense na natuurlijk) en de spannende momenten zijn niet altijd spannend genoeg. En met dat laatste bedoel ik niet dat ik alleen gek ben op moderne horrorfilms met ADHD beelden en liters bloed. Integendeel, want ouderwetse griezelfilms zijn meer mijn ding. Misschien komt het omdat het voor het grootste gedeelte in een woonwijk afspeelt. Een verlaten blokhut (The Evil Dead), een landhuis in de middle of nowhere (The Texas Chainsaw Massacre), een kamp midden in het bos (Friday the 13th)...stuk voor stuk geschikte locaties voor een avondje griezelen. Maar een woonwijk voelt te vertrouwd en veilig aan. En hoe kan Michael zich überhaubt zo goed verstoppen tussen de huizen zonder dat 't iemand opvalt? Ik weet wel dat horror fantasie is maar heeft Michael soms een cloaking device of wat? Any way, slecht is de film zeker niet hoor. Ik geef 'Halloween' een 3 voor het thema, de sfeer en vanwege Michael Myers himself.

avatar van XfofaXX

XfofaXX

Fikse tegenvaller. Ik verwachtte een klassieker in het genre te zien, maar ik kreeg een ronduit slechte film.

Misschien heeft het te maken dat ik ben opgegroeid met moderne slashers (die ongetwijfeld heel wat hebben gehaald uit films als deze), maar de film kon me totaal niet in het verhaal of de spanning betrekken. De typische situaties die in zoveel latere slashers aan bod komen zijn ook hier van de partij, met als verschil dat ze in de latere films veel beter zijn uitgewerkt.

Zielige acteerprestaties, uiterst duffe dialogen en een spanningsopbouw die niet bij mij werkte (na een keer of 3 Myers te laten opduiken en verdwijnen had ik het wel gezien) waren de grootste minpunten. Neem daarbij een soundtrack die erg cheap en makkelijk overkomt en kills die keer op keer zo'n 5 minuten op voorhand te voorspellen waren en dan kom je uit op een pijnlijke kijkervaring.

Ook de moordenaar kon me totaal niet boeien, het mysterie dat rond hem hoorde te hangen moest worden aangeduid door het personage van Pleacense, maar door diens dramatisch gedoe vond ik dat die dokter nog eerder dan Myers krankzinnig overkwam.

Het einde maakte het compleet. Erg saai en als er al wat mysterie of engheid rond Myers hing is dat helemaal verdwenen door zijn geklungel aan het eind van de film.

Binnenkort The Thing maar eens checken, misschien houdt Carpenter meer stand in een ander genre.

avatar van rep_robert

Als je de soundtrack al cheap vindt houd het al snel op ja