• 9.380.130 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Graveyard Keeper

avatar van Pete_033

Pete_033

rep_robert schreef:

en het witte paard gedoe in de 2e film. Echt te belachelijk voor woorden.

Dat is er alleen ingestopt zodat zijn vrouwtje weer mee kon doen. Als het een andere 'actrice' was geweest dan was dat, volgens mij, weggelaten uit deel 2.

gorelover schreef:

het is misschien als vloeken in de kerk, maar vind de versies van Rob Zombie vele malen beter.

vond deze erg saai, deel 2 iets beter, maar komt nog niet in de buurt van rob zombie.

alleen het muziekje was prettig, maar verder een nogal bloedeloze bedoening.

Ook aan jou de vraag, welke versie heb je gekeken?

avatar van FillumGek

FillumGek

Heb volgens mij ook de 4:3 versie gezien Stoorde me alleen niet zo aan de kleuren, maar als ik die foto's zo bekijk is het verschil wel erg groot.

avatar van gorelover

gorelover

pete_033, kan ook ontzettend genieten van rustige horrorfilms of thrillers.

hoewel mijn naam gorelover is, kan ik trage horrorfilms, zonder gore ook zeer waarderen.

heb alleen heel weinig met de oude Halloweenserie (wel met het personage Michael Meyers).

kon me gewoon niet boeien, heb wel de crappy versie gezien, maar dat heb ik wel een beetje met de hele halloweenserie tot de remakes.

vind deze halloween te traag, en voor mij te weinig spannend.

halloween 2 had al wat meer vaart. De rest van de serie vond ik eigenlijk nog slechter.

de versies van Rob zombie (what's in a name) konden mij wel bekoren.

juist het feit dat er ruim de tijd word genomen voor hoe Michael tot zijn daden kwam vond ik juist een pre.

daarnaast, en dat is ook belangrijk, zat er meer vrouwelijk schoon in.

vooral de vrouw van Rob Zombie vind ik persoonlijk een erg lekker ding en kan haar niet genoeg zien in films.

wil wel toegeven dat Halloween knap gemaakt is, daar gaat het niet om, zie ook wel dat er een getalenteerde regiseur aan het werk was, maar mij was halloween en de vervolgen te saai.

van alle horroriconen ben ik toch de grootste fan van Jason, gevolgd door Freddy, Pinhead en daarna op de voet gevolgd door deze killer.

vooral de laatste halloween voor de remake, met de realityserie vond ik echt hemeltergend slecht.

avatar van Reinbo

Laat me eens weten wat je van deze vindt als je de film echt gezien hebt, crappy versie biedt gewoon een totaal andere film(beleving). De traagheid wordt een pre, je kan niet lang genig van de prachtige sferisxhe shots en de sluimerende spanning(grotendeels voortkomend door de juiste kadrering) genieten. De crappy versie is als die van een orkest zonder de strijkers en de pauke. De melodie blijft, maar het klinkt ruk en uitbakans.

Verder opmerkelijk dat juist Carpenter film erg aan impact inboeten als ze niet in widescreen worden gekeken. Maar sfeer is bij zijn films altijd het belangrijkste element en fotografie speelt daar een grote rol in.

avatar van rep_robert

Hoezo kan je hier niet van genieten als je de 'slechte' versie hebt gezieneigenlijk? Ik heb ook meer dan prima genoten van de film al tig malen. Waarschijnlijk allemaal de crapversie

Denk dat als de kleuren iets beter zijn en de shots iets wijder dat het niet zoveel uitmaakt voor de spanning o.i.d.

Ik verwacht echt geen overgang van 2 sterren naar 4 sterren o.i.d.

Waar kan je de goede versie eigenlijk krijgen? Kan hem niet vinden op de gangbare sites waar ik kijk(dus sites waar je zonder creditcard kunt betalen).

lloydbarker

Reinbo, ik ben bang dat jouw ''niet-crappy'' uitgave de film niet zal redden voor gorelover, het is gewoon niet zijn ding haal ik uit zijn duidelijke uitleg, de film zal er ook niet vlotter op worden denk ik.

avatar van Reinbo

Hij geeft anders ook asn wel te kunnen genieten van trage horrors (thriller meer) en de eerste Halloween is natuurlijk wel 100 x zo mooi als de vervolgen en remakes.

• 19752 berichten

Vind Halloween 2 persoonlijk spannender.

rep_robert schreef:

Denk dat als de kleuren iets beter zijn en de shots iets wijder dat het niet zoveel uitmaakt voor de spanning .

Iets wijder? Je mist 46 % van het beeld en 30% van de kleur. Daarnaast is wat ik al aangaf de kadrering essentieel. Geen idee waar de goede versie zonder cc te koop is.

lloydbarker

Reinbo je weet het wel te verkopen want ik wil die versie toch echt zien maar hij is wel duur zag ik bij de volgens mij grootste online van NL

Reinbo schreef:

46% is natuurlijk erg veel. Maar ik heb tijdens het kijken nooit het idee gehad dat ik wat heb gemist. Als jij mij iets belangrijks kan uitleggen dat ik heb gemist door het halve beeld dan bestel ik zsm de goede versie. En de kleur tsjah, technische aspecten boeien me vaak niet eens zo heel erg. Ik vind de film al fantastisch zonder de kleurrijke boel.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Het is duidelijk dat gorelover meer van het type horror houdt met verhaal en uitleg. De goede versie zal weinig verandering brengen, vrees ik. Volgens mij is de goede versie van Anchor Bay (25th anniversary) bij Fame te verkrijgen.

avatar van rep_robert

Kan je alleen niet online kopen als ik het zo lees, retourtje Kalverstraat is me iets te duur

lloydbarker

Halloween: 25 Years Of Terror (Import) volgens mij moet dat hem ook wel zijn maar is ook bij Bol mag ik dat hier eigenlijk wel noemen?

rep_robert schreef:

De hele sfeer, de schiterende shots. Zie mijn screenshots van de vorige pagina.

Ik zal er o nog eentje maken om het duidelijk te maken.

Ik zit nu of eigenlijk vrijwel elke dag 1 minuut van de kalverstraat

ik zal vandaag of morgen kijken en laat het jullie weten.

Reinbo schreef:

De hele sfeer, de schiterende shots. Zie mijn screenshots van de vorige pagina.

Ik zal er o nog eentje maken om het duidelijk te maken.

Ja, maar bij zo'n raam zie ik de toegevoegde waarde niet heel erg. Tenzij in een hoekje Michael Myers staat de er uit is geknipt. Zulke momenten bedoel ik meer. Boompje of luxaflexje meer of minder maal ik niet heel erg om natuurlijk.

Al vind ik het wel schandalig dat ze zoiets ook maar durven uit te brengen, waar slaat het op?

Fullscreen

Widescreen

WS - Zie hoe de kadrering een andere emotie geeft, als kijker denk je "Ga naar links, ga naar links!, Daar is een uitweg.", terwijl het FS enkel de weg rechtdoor als optie biedt.Daarnaast is het visueel natuurlijk 100 keer aantrekkelijker om nar te kijken.

Fullscreen

Widescreen

WS - Need I say more

Zal zo even wat donkere shots plaatsen.

• 19752 berichten

Waarom bestaat er uberhaupt een versie waar je de helft niet kan zien. Ze hadden toch gewoon de versie moeten verkopen met alles erop en eraan?

avatar van Reinbo

Omdat de TV's vroeger 4:3 waren en men graag het hele beeld benutte. TV's waren toen oon niet zo groot als nu. Maar is sinds 2000 is het inderdaad compleet achterhaald.

avatar van rep_robert

Maar het werd vroeger altijd dus weggesneden ipv passend voor een vierkant scherm gemaakt?

lloydbarker

Als dat echt zo erg is als wat ik op die foto's zie, dan wil ik m'n geld terug al is het jaren terug gekocht en moet ik dan heel goed nadenken waar ik hem toen heb gekocht

lloydbarker

Dan dachten die luiwaarschijnlijk zo simpel van of we drukken hem samen dus mensen worden dunner en dat soort toepassingen merk je vooral op bij auto's of we snijden links en rechts wat weg dat zal minder opvallen.

lloydbarker

Dus als ik Reinbo goed begrijp heb ik eigenlijk Halloween maar voor de helft gezien.

• 19752 berichten

Ik zag ook al zo weinig van Myers

lloydbarker schreef:

54% minus wat kleur.

lloydbarker schreef:

Dat betekent dus dat je na de herziening van de goede versie 9 sterren moet uitdelen aan Halloween

avatar van Reinbo

Dat niet, maar ik ben wel benieuwd wat het met je persoonlijke waardering voor de film doet.

rep_robert schreef:

Klopt, voor de bios werd het 1:1,85 of 1:2,35 gefilmd, tv is 1:1,33. Dus zeker bij widescreen (2,35) films, vooral epische, actie en avonturen films wordt er gewoon veel te veel weg gesneden. Gebeurd nu nog steeds voor tv (met name commerciele zenders), maar dan naar 1:1.78 (16:9) Is minder erg, maar vind het nog steeds niet kunnen. Hoop mensen (geen filmliefhebbers) kunnen gewoon slecht tegen zwarte balken op hun tv en gaan het anders uitrekken, wat zo mogelijk nog erger is.

rep_robert schreef:

Ja daar zeg je wat, ben bang van wel