Genre: Horror / Thriller
Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)
Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween
Geregisseerd door: John Carpenter
Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes
Releasedatum: 23 mei 1979
Bekijk via CANAL+
Plot Halloween
"The Night He Came Home!"
Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.
Dr. Sam Loomis
Marion Chambers
Graveyard Keeper
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11924 berichten
Klopt als een bus, jammer dat het - helaas - een kwestie van smaak is en blijft...
erik1677
blijft gewoon een topfilm!!!!!
Je moet halloween gewoon niet vergelijken met horrorfilms van nu.
Doe je toch ook niet met een hitckcock.
tenminste dat lijkt mij.
En nee dat heeft niks met leeftijd te maken.
goed is goed, hoe oud een film ook is.
Karl van H.
Je spreekt jezelf toch een beetje tegen, Erik: als goed goed is, hoe oud de film ook mag zijn, dan zou je 'm in principe best kunnen vergelijken met hedendaagse horrors. Laten we niet ontkennen dat Halloween op bepaalde punten wellicht enigszins verouderd is - zo komt Myers vergeleken met hedendaagse filmmoordenaars misschien wat braafjes over -, al heeft dat ook zo zijn charme, natuurlijk. Bovendien is de (eind jaren zeventig-)sfeer in deze film ook top.
ILDIB
Omdat er 1 kunstje (het weglaten van myers) goed wordt uitgevoerd is de film prachtig? De film is een klassieker en wellicht ook 1 van de rowmodels uit het genre. Maar dat doet voor mij niets af van het feit dat ik het pulp vind. Even wat punten waarom ik dat vind:
- Spanning in beeld = gemaakt
- de dingen die de personages doen - onnatuurlijk en dom
- heel de scene van die psych savond als myers ontsnapt. Elke logica ontbreekt. Slecht gespeeld en ook nog eens slecht in beeld gebracht.
- de scene van meisje in washok, tenenkrommend gewoon.
- myers die loopt te klunzen 1e klas, terwijl ie daarvoor de 1st class kller is.
- het overdreven gepingel op de piano als het eng moet worden, culter dan cult.
De totale film ontkomt gewoon niet aan het feit dat het matigheid alom is. Dat curtis goed speelt kan, maar haar rol is zo debiel vanaf het moment dat ze wordt achtervolgd.
Precies datgene wat in scary movie en scream gezegd wordt over dom gedrag in oude horrorfilms gebeurt in deze film. DOM gedrag. DOM gedrag equals pulp voor mij, zeker als het ook nog eens matig geacteerd is door 3kwart van de cast.
Maarals jij vind dat het technisch en visueel een hoogtepuntje is, ga je gang, van mij mag je.
Voor wat betreft vergelij met blair witch, die had toch echt een vele malen kleiner budget. En los daarvan, die geeft een moglijke situatie weer en is derhalve semi documentair. Deze film is wat mij betreft bedoeld als popcorn vermaak. En dan vind ik m slecht. De parabel met de amerikaanse buitenwijk slaat kant nog wal als je het mij vraagt. Immers het huis van myers staat leeg en wordt zowieso als eng gezien door de kleine kids (en wellicht ook door volwassenen, anders staat het geen 15 jaar leeg). En waarom draagt die gast een huidmasker en geen clownsmasker?
Het enige waarom ik deze film nog 2.5 geef is dat de algemene sfeer die wordt geccreeerd wel goed is.
Ben het met je eens dat de spanning 'gemaakt' is, al zou ik wel liever de term gestyleerd willen gebruiken. Ben het vooral daarom oneens dat dit pulp zou zijn. Daarvoor heeft het veel te veel klasse. (Carpenter, Cundey)
Daarbij is Myers nergens een 1st class kliller, maar meer een onstopbare oerkracht, het gekluns in de kast past daar volgens mij prima bij.
Je opmerking over dat het gepingel op de piano culter dan cult zou moeten zijn snap ik niet.
ILDIB
Pardon? Als je ziet met welke snelheid en precisie en daadkracht hij ontsnapt en die jongeren te grazen neemt. Die zijn volslagen kansloos tegen hem. En bij curtis is het ineens een slome sufferd die over zijn eigen voeten struikelt.
Door het riedeltje steeds terug te laten komen forceer je een sfeertje. Dat sfeertje is cult. (omdat het is gemaakt).
Dan hebben wij niet enkel een verschil van mening over wat pulp is, maar ook wat cult is. Verder neem je de film veel te serieus.....
Spanning in beeld = gemaakt
- het overdreven gepingel op de piano als het eng moet worden, culter dan cult.
Een opstapeling van onzin. Halloween is allesbehalve pulp. Ga eens een Ilsa: She Wolf of the SS, Bloodsucking Freaks, Contamination of Zombie Holocaust kijken en vergelijk deze werkjes dan met Halloween. Dát is pulp. Het straalt van je berichten af dat je veel te weinig kaas hebt gegeten van het horrorgenre.
Wederom onzin. Ik zie ook genoeg dom gedrag in dure Hollywoodfilms. Is dat nu dan ook pulp? Je associatie raakt kant noch wal.
En zo redeneert de meerderheid van de cinefielen hoor. Zal toch niet voor niets zijn?
Halloween is natuurlijk veel meer dan enkel popcorn vermaak, maar al zou je de film zo zien, dan is de sfeer toch wel een hele belangrijke factor? En die vond je toch goed?
ILDIB
Wat ik dus zeg is dat de film an sich een lekker sfeertje heeft. Maar de invulling binnen die sfeer vind ik ronduit pulp. En wat dan
Even gezocht op wikipedia. Halloween had een budget van zo'n 320.000 dollar en Blair Witch Project tussen de 500.000 en 750.000.
Halloween is misschien als popcorn vermaak gemaakt, dat is evengoed zo bij Blair Witch. De documentairestijl is slechts een manier van filmen. Beiden zijn fictiefilms. De ene doe het als een documentaire, de andere met sfeerzetting rond Halloweenavond.
En je geloofwaardigheid is ook eigenaardig. Ik geloof eerder in een psychopaat dan in een legende rond een heks...
TBW project had een budget van ik meer rond de 20.000 euro, ze hadden immers niet meer nodig dan een handicam, 4 vrienden en een bos. O, ja en een kluwe touw met wat tanden.
Denk dat die 500.000-750.000 het bedrag waarvoor de film (op Sundance) is aangekocht door een distributeur. TBW is ontzettend slim gemarkerd, maar stelt als film natuurlijk geen donder voor, we hebben ook nooit meer iets van de makers vernomen..... Ik althans niet.
Dan zou je eens wat van die films die Dutchtuga noemde moeten kijken...... want je hebt blijkbaar geen idee wat echte pulp is. Begin maar eens aan de Troma catalogus.
ILDIB
Laat ik mijn definitie van pulp dan geven: slecht geacteerde, slecht geschreven, stompzinnige scenes met als enig doel simpel vermaak (vergelijk het met een bouqet reeks roman).
En daar heeft Halloween er in mijn ogen veel van.
Dat er veel slechtere films bestaan geloof ik ook wel, maar dat noem ik geen pulp maar bagger.
ILDIB
Budget van TBW was 20.000 dollar. Daarna is ie opgekrikt voor promotie ja. Maar om te schieten was er maar 20.000.
En daar heeft Halloween er in mijn ogen veel van.
Daar kan ik deels in mee gaan, maar je gaat daarbij wel volledig voorbij aan de cinematografische klasse van de film, die doet 'm ver boven het bouquet reeks niveau doet uitstijgen. Ik ken namelijk geen enkele slasher die kwalitatief in de buurt komt. (en dan heb ik het over de filmische kwaliteiten, het vakmanschap waarmee met cameravoering, kadrering, belichting, geluidseffecten en muziek, sfeer en spanning worden gecreëerd. Zelfs, ondanks 'slecht geacteerde, slecht geschreven, stompzinnige scenes'. Zo je wilt
De meeste van dat soort films komen bij mij niet hoger dan 1,5*
Karl van H.
Ik ben het overigens wel met ILDIB eens dat de ontsnapping van Myers enorm klungelig en grappig is
Ach, in een automaat kan iedere boere l*l autorijden.
dutchtuga
Tsja, klungelig of niet, de scène is wel ontzettend sfeervol.
De meeste van dat soort films komen bij mij niet hoger dan 1,5*
Komen we toch nog een beetje tot elkaar
Ik had toch gezegd dat ik de sfeer wel goed vond, daarom een 2.5. Alleen de inhoud vond ik pulp. Die 1,5 ellende waar jij op doelt heeft en pulp scenes en geen sfeer. Dus wat dat betreft vind ik deze wel beter dan een hoop anderen. Maar nog steeds vrij zwak, itt TBW waarbij ik echt van begin tot eind geboeid was en in het verhaal werd getrokken zonder me te storen.
ILDIB
Tsja, klungelig of niet, de scène is wel ontzettend sfeervol.
Tsja, er zijn ook fans van frans bauer, net zoals er fans zijn van jon anderson. Wat is goed he?
dutchtuga
Alleen de inhoud vond ik pulp
Je hebt het continu over de inhoud, maar zoals al vaker aangegeven is, stijgt Halloween op cinematografisch vlak ver boven elke pulp film uit. Pulp wordt toch echt grotendeels gekenmerkt door het auditieve en visuele. Dit lijkt jou keer op keer te ontgaan. Nog even ter versterking hiervan, Reinbo's eerdere quote:
En dit wordt niet alleen door Reinbo bevonden. Ik ken geen pulp film die op zoveel waardering van critici of cinefielen kan rekenen, zoals Halloween dat doet.
ILDIB
Nogmaals het kader: camerawerk, geluid en omgeving dragen bij aan sfeer. Inhoud doel ik op teksten, acteren en datgeen personages doen. Het Kader (waar jij over spreekt) van deze film is prima, edoch de inhoud is troep.
The Blair Witch Project (om opnieuw het vergelijk te maken) staat ook niet bekend vanwege zijn dialogen, Oscarverdiend acteerwerk en verhaal. Sommige films zijn net sterk door hun sfeerweergave en Halloween hoort tot dat soort films volgens mij (en vele anderen).
- Spanning in beeld = gemaakt
- het overdreven gepingel op de piano als het eng moet worden, culter dan cult.
Nog even deze quote naar boven gehaald. Je noemt Halloween hier toch echt in zijn geheel pulp. Lees ik het helemaal verkeerd, of begin je langzamerhand een stapje terug te nemen op deze uitspraken.
moviemafketel
- 19752 berichten
Het geluid draagt dus wel bij aan de sfeer maar het overdreven gepingel op de piano als het eng moet worden is dan weer culter dan cult.
Ik denk inderdaad dat je er voor jezelf nog niet helemaal achter bent hoe je deze klassieker moet waarderen.
Bottleneck
we hebben ook nooit meer iets van de makers vernomen..... Ik althans niet.
Offtopic, Sanchez heeft onlangs een aardige film gemaakt Seventh Moon, en ze wachten op groen licht voor een vervolg op Blair Witch (al circuleren die geruchten al jaren, nu is het concreet
ILDIB
Nee. Zoals je kan lezen zijn het bijna allemaal zaken die niet te maken hebben met het kader, maar met de uitvoering. De algehele muziek vind ik goed, maar het specifiek spannend maken door de muziek in bepaalde scenes vind ik gemaakt. De algemene muziekscore vind ik dan weer wel oke. Hopelijk snap je het verschil.
maxcomthrilla
The Keys....The Keeyyss.....The Keyyysss
Mijn liefde voor deze horrorklassieker zal niet snel verloren gaan. Deze film heeft gewoon alles in zich waarover een horrorfilm zou moeten beschikken, namelijk spanning! Geen hoop gedoe, om de moorden maar zo inventief en goor mogelijk voor de dag te toveren, de geinige spookmoord uitgezonderd.
De huiveringwekkende Michael Myers heeft aan een oogopslag genoeg om je lekker te laten sidderen. Hij verschijnt en verdwijnt. John Carpenter maakte met Halloween gewoon de ultieme suspensefilm die inspeelt op de meest basale angsten van de mens. Al ben je nog zo oud, je ontkomt er niet aan om even onder je bed en achter je gordijnen te snuffelen voor het slapen gaan, als je deze film bekeken hebt.
De muziek heeft een stevige vinger in de pap als het om de grandioze sfeer in deze film gaat. Maar laten we ook niet de prachtige, onheilspellend gekadreerde shots vergeten waarin bv. een schooljochie tegen Michael Myers opbotst, gezien vanuit diens schouderblad. Halloween beklijft opnieuw en consolideert zijn 5* met verve. Slechts zijn 10# positie staat wat op de tocht, al vraag ik mij af of Michael Myers het toestaat dat collega tegenstanders bij hem in zijn nek beginnen te hijgen.
dutchtuga
Je noemt de film pulp en gaat dan over op argumenten. Anyway, zoveel sleutel elementen pulp vinden, maar het geheel niet, is vrij ongeloofwaardig. Verder laat ik je lekker pulp vinden wat je pulp vindt. Ik concentreer me voor nu even op de meer dan treffende recensie van maxcomthrilla
maxcomthrilla

Halloween Ends