Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Richard Marquand
Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford
8,3 (1.205.889)
Releasedatum: 13 oktober 1983
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
"Return to a galaxy far far away."
Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.
- IMDb (8,3 / 1205889)
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: Return of the Jedi (BoekMeter)
- Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (MusicMeter)
- Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (Special Edition) (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
The Emperor
Yoda (stemrol)
Darth Vader (stemrol)
baspls
Ik kon mezelf niet toestaan een film met zo een legendarische scènes minder dan een 3 te geven maar die kinderachtige ewoks verpestten het wel zo een beetje voor me.
Ik kan mezelf niet toestaan een film als deze onder de 5 sterren te geven. Wat is er mis met de Ewoks? Okee ze zijn een beetje irritant maar dit is een van de meeste epische films van de wereld!
mjk87 (moderator films)
Met de Ewoks is alles mis. Maar sowieso de eerste helft van deze film vind ik op momenten traag en matig. Het laatste uur is echter fenomenaal.
93.9
Ewoksgevecht is om te janken zo slecht. Afbreuk aan de rest van de toch al mindere Star Wars in verhouding met de eerste en tweede (gemaakte).
baspls
Hoezo? Er is helemaal niets slechts aan.
mjk87 (moderator films)
Kom op, Ewoks, pluizige knuffels die de machtige oorlogsarsenaal van het Rijk verslaan? Het had beter op Kashyyyk kunnen spelen, want ook dat soort Chewbacca's worden door het Rijk als minderwaardig en uiteindelijk ongevaarlijk beschouwd, maar als zij gaan vechten ziet het er een stuk geloofwaardiger uit.
Overigens neem ik je niks kwalijk, maar over 10 jaar krijg jij ook kriebels van Ewoks en Jar Jar. Dat heb ik ook gehad.
baspls
Jar Jar is nu al stront irritant hoor
. Maar met Ewoks is niets mis.
Weirdo_W
De Star Wars-trilogie; ik heb hem dan eindelijk gezien. Hoe je het ook wend of keert, de films hebben een status en je gaat er eens even goed voor zitten. Het viel me allemaal wel redelijk tegen. Goed, ik heb ze eindelijk eens gezien en het was leuk, onderhoudend avonturenverhaal in de ruimte. Meer kan ik er ook niet van maken.
Deel IV en V kon ik nog wel beter waarderen dan dit matige deel. Die jolige freakshow in het begin van de film kon me al niet echt bekoren en dat gedoe met die Ewoks in het bos evenmin. Nou is Star Wars in zijn algemeen 'familie science-fiction', maar in dit deel werd het ergerlijk. De ontmoeting van onze held Luke Skywalker met Darth Vader en de keizer was dan wel weer boeiend. Dat zijn voor mij ook de meest interessante personages in de reeks. Leuk verhaal dus, maar het mocht allemaal wel wat 'volwassener'.
baspls
Wat viel er dan zo tegen? Ik bedoel, de effecten zijn fantastisch de film was zijn tijd erg ver vooruit.
En het verhaal waar George Lucas 10 jaar mee bezig is geweest en invloeden van oude mythes in zich meedraagt. Goede acteurs als Harrison Ford, Peter Cushing, Alec Guinnes en James Earl Jones. Is er werkelijk één echt minpunt te bedenken?
Hoezo niet? Die zijn toch erg mooi en goed gemaakt? (Tenzij je de met computer gerestoreerde VHS uit de 90's hebt gekeken). Ik snap niet zo goed wat er mis is met Ewoks. De Ewok-films The Ewok Adventure en The Battle for Endor vind ik schitterend.
Star Wars is eigenlijk geen Sceince-fiction en zeker geen Familie/Sceince-fiction. Noem het maar Fantasy of Sceince-fiction/Fantasy. Films als Star Trek zijn Sceince-Fiction omdat die in de toekomst in het normale universum spelen. Maar films als Star Wars en Krull zijn Fantasy omdat deze in een totaal bedacht universum in het verleden afspelen.
Nou, vond je de scène dat Luke tegen Darth Vader vecht dan niet erg emotioneel? Of Darth Vader's zelfopoffering? Ik vind dit een van de beste films ooit staat op nummer 3 in mijn persoonlijke Top 250. Het blijft een kwestie van smaak. Vreemd dat je ze nu pas gezien hebt, ik zag ze voor het eerst op mijn 5e. Ze zijn namelijk overal te koop (of te "pindakazen") en ze komen ieder jaar op RTL7.
Weirdo_W
Akkoord het hele verhaal van de trilogie is wel mooi en heldhaftig. Al die monsters en die Ewoks vond ik er eerlijk gezegd niet zo leuk uitzien. Vooral die Ewoks vond ik wel erg kinderlijk ook. En dat gevecht daar in de bossen...kijk ik snap best dat de vijand verslagen moet worden maar die stormtroopers zijn wel erg klungelig dat het een beetje flauwtjes wordt. Zeker dat gevecht met die Ewoks die meer de uitstraling hebben van geinige beertjes dan te vrezen wezentjes.
Goed science-fiction/fantasy kun je het gerust noemen. Het mag zich dan afspelen in een bedacht universum, maar er zitten wel hele typische elementen in die je ook wel bij andere science-fiction films ziet. Met dat 'familie science-fiction' bedoel ik dan ook dat dit zo'n 'geschikt voor alle leeftijden' film is. Geeft opzich niet, maar de film is groots en episch aangezet maar dat komt niet echt uit de verf doordat het wat knullig en kinderlijk oogt bij tijd en wijle.
Die scenes met Darth Vader en Luke vond ik best mooi ja...'erg emotioneel' werd ik er dan weer niet van. Ach...soms doet een hoog gewaardeerde film je gewoon vrij weinig. Waarom ik de films nu pas heb gezien? Nooit heel erg de drang gehad om Star Wars te gaan kijken, maar op aanraden van anderen werd ik toch wel nieuwsgierig
baspls
Ja oké maar dat is toch wel erg vermakelijk. En er gaan een heleboel ewoks dood, hoor.
En eigenlijk is Star Wars zoals George Lucas het noemde "Een Sprookje in een ander Universum". En ja het wel ongeveer voor alle leeftijden. Ik zou de film 6+ geven want 12+ (wat het nu heeft) is een beetje overdreven. Het blijven mijn favoriete films en ken ze al sinds mijn 5e.
Toen ik hem voor het eerst keek heb ik zelfs een traan gelaten
Mocht het verhaal achter Star Wars je erg interesseren lees dan het boek 'Star Wars" (Sterrenoorlogen/Strijd tussen de Sterren) van George Lucas. Dat is het verhaal van de eerste film. Mocht je dat dan mooi vinden kun je ook 'The Empire Strikes Back' (Wraak uit het Heelal), 'Return of the Jedi' (De Terugkeer van de Jedi) en boeken als 'Heir to the Empire' of 'De Wraak van Han Solo'.
Weirdo_W
Toch wel grappig om te lezen hoe tegen een film zo verschillend wordt aangekeken. Bedankt voor de boekentips. Zulke dingen sla ik op in mijn achterhoofd. Om eerlijk te zien wist ik niet eens dat hier boeken van waren dus ik ben weer wat te weten gekomen
Korbie
Dit derde deel (die helaas onterecht Episode VI wordt genoemd) is de afsluiter van George Lucas' oorspronkelijke Star Wars-trilogie. Een mooie film, die aan de ene kant een geweldige mooie conclusie brengt aan het prachtige verhaal maar aan de andere kant ook haar minpunten heeft. Ten eerste, het is heerlijk om weer alle karakters terug te hebben. Harrison Ford en Carrie Fisher schitteren weer in hun rollen, maar het kwaad is nog lang niet versterken in het verhaal. Visueel is het ook weer een genietbaar spektakel: mooie SFX special effects die volledig in het verhaal dienen. Ook volgt er een introductie van een nieuw soort ras in het universum: de teddybeer-achtige Ewoks, wat volgens Lucas gedaan was om het jongere publiek te amuseren. Kan zo zijn, maar hoe schattig, ze zijn overduidelijk gemaakt voor de actiepoppen. Maar het einde is dan weer schitterend in combinatie met alles en leidt tot een mooi einde.
die helaas onterecht Episode VI wordt genoemd
Hoezo onterecht? Lucas noemde hem in 1983 zelf zo. Eind 70's besloot Lucas al dat hij later nog I, II en III zou maken (die vele male minder zijn maar dat wist hij toen niet).
Korbie
De prequels zijn gewoon cash-graps. Voor mij is Star Wars eigenlijk gewoon de original trilogy, de prequel trilogy kan mij vrij weinig bekoren al is het maar omdat Obi Wan Kenobi wordt neergezet als een grote nicht en Yoda met zijn extravagante jumps.
mjk87 (moderator films)
Dan nog was het hele gebeuren door Lucas wel bedacht als voer voor zes films. Dat je die prequels minder vindt doet daar niets aan af.
Niet helemaal waar.
After losing much of his fortune in a divorce settlement in 1987, Lucas had no desire to return to Star Wars, and had unofficially canceled his sequel trilogy by the time of Return of the Jedi.[42] Nevertheless, the prequels, which were quite developed at this point, continued to fascinate him. After Star Wars became popular once again, in the wake of Dark Horse's comic book line and Timothy Zahn's trilogy of novels, Lucas saw that there was still a large audience. His children were older, and with the explosion of CGI technology he was now considering returning to directing.[43] By 1993 it was announced, in Variety among other sources, that he would be making the prequels. He began outlining the story, now indicating the series would be a tragic one examining Anakin Skywalker's fall to the dark side. Lucas also began to change how the prequels would exist relative to the originals; at first they were supposed to be a "filling-in" of history tangential to the originals, but now he saw that they could form the beginning of one long story that started with Anakin's childhood and ended with his death. This was the final step towards turning the film series into a "Saga".
baspls
Kan wel zijn. Ik vind de originele ook 1000 maal beter maar het blijft wel zo.
AC1
Indien het een troost mag zijn, mijn oordeel is net hetzelfde. ROTJ is het moment wanneer Star Wars zijn 'cool' verloor.
@AC1
Hoezo? RTOTJ vind ik ook nog erg goed. En begin niet weer over Ewoks
Jij hebt ook niks beters te doen he ! Dan andere mensen hun mening te gunnen
Starscream
Jij hebt ook niks beters te doen he ! Dan andere mensen hun mening niet te gunnen
Jij hebt ook niks beters te doen he ! Dan andere mensen hun mening te gunnen
? Begin jij nu ook al? Ik mag toch wel onbegrip tonen voor uiterst (in mijn ogen) vreemde meningen? Daarbij is dat bericht al erg oud.
VanRippestein
de minste van de oude drie star wars, voornamelijk door de ewoks en daarnaast het idee dat de deathstar, die al kapot is, stug overnieuw gedaan wordt, zij het met een wat groter budget (or so it seems). Van de nieuwe Star Wars ben ik na het tergende deel 1 opgehouden, en daarnaast staan deze 3 goed op zichzelf. Leuk om ze allemaal nog is terug te zien, de Lord of the Rings van de jaren '70/'80.
missl
Het eindgevecht met de stormtroopers tegen de knuffelbeertjes is echt een tegenvaller. Het ziet er wel mooi uit, het is mooi gedaan maar het gaat helemaal nergens over. Dat doet wel wat afbreuk aan de film. Verder vind ik R2D2 en de robot die veel met hem samen is het leukst van de Star Wars reeks, zij brengen toch wat luchtigheid in best wel veel ruzie en vechten. Maar dit laatste deel, is vooral op het eind heel spannend, laten we zeggen het laatste uur. Het eerste deel kabbelt maar wat voort.
alexspyforever
Ik heb al een waardering gegeven van 2 * aan de gehele reeks dus geen apart cijfer voor deze in mijn ogen de minste van de trilogie. De film heeft voor mij slechts 2 memorabele scènes: met name het laatste gesprek tussen Luke en zijn vader en Leia die zich van haar meest verleidelijke kant laat zien bij Jabba al zal dat wellicht niet haar bedoeling zijn geweest. Niet dat ze zo een geweldige schoonheid was maar het was wel welkom in een wereld die gevuld is met weliswaar kleurrijke maar toch vooral lelijke personages
Dit wilde ik gewoon nog even kwijt.
Ik ga me niet wagen aan een debat over of Star Wars nu meer fantasy of sci-fi is. Bij fantasy denk ik vooral aan Lord of the Rings, Narnia en sprookjesachtige verhalen. In de ruime zin van het woord valt Star Wars zeker onder fantasy maar het heeft ook een heel hoog sci-fi gehalte.
Dat gezegd zijnde is de zwakte van Star Wars voor mij vooral het verhaal en de nogal flauwe dialogen, hoewel de echte fans natuurlijk gaan zeggen dat het wel heel diep gaat. Anderzijds vind ik de karakters nogal vlak en soms wel ergerlijk met stip Chewbakka en Han Solo kan ik niet hebben. Ook het last minute wijzigen van een romance tussen Luke en Leia (vaak genoeg gelezen dat het eerst niet de bedoeling was om ze broer en zus te maken) naar Leia en Han Solo vond ik geen goede keuze van Lucas. Ik zie geen chemie tussen die 2, maar dat zal wel aan mij liggen. Star Wars is dan wel top op het vlak van special effects zeker in die tijd, maar daar kijk ik geen films voor.
RuudC
Voor mij het beste deel van de serie en dat komt ongetwijfeld doordat ik me met geen mogelijkheid kan storen aan de Ewoks. Return Of The Jedi is het meest vlotte en veelzijdige deel van de (oude) serie en heeft zonder twijfel de beste visuals (al zie je ook hier helaas weer wat er later aan CGI toegevoegd is). Het verhaal heeft hier een erg genietbare ontknoping, waarbij bij jabba The Hutt nog even het laatste obstakel voor de eindsprint uit de weggeruimd moet worden. Daarmee krijgen we te zien dat Luke zijn laatste stappen heeft gezet als jedi knight.
Zo heeft ook deze film een aantal iconische momenten. De confrontatie met Jabba The Hutt is er een van, maar ook de laatste ontmoeting met Yoda maakt nog altijd indruk. De finale is spectaculair. Het ruimtegevecht is ongelooflijk gaaf, al oogt het vanuit de Death Star II als een schermutseling. Dat staat zeker met de slag bij Coruscant, waar The Revenge Of The Sith mee begint in schril contrast. Toch heeft het iets ongelooflijk episch. De situatie op Endor vind ik niet minder. Waar Jarjar me niet gauw genoeg een ongeluk kan krijgen, vind ik de Ewoks erg aandoenlijk en humoristisch. De strijd op Endor oogt erg kitscherig, maar daar houd ik persoonlijk wel van. Al met al komt de serie tot een einde op een manier waar ik na twintig jaar (sinds ik de films voor het eerst zag) nog erg goed mee kan leven. Behalve dat er in de toko van Jabba the Hutt ineens een extra (spuuglelijk) optreden zit, heb ik eigenlijk geen op- of aanmerkingen. Gaaf avontuur vol actie en een goed gevoel voor drama. Onvergetelijke serie!
Ebenezer Scrooge
Voor mij het beste deel van de serie en dat komt ongetwijfeld doordat ik me met geen mogelijkheid kan storen aan de Ewoks.aanmerkingen.
Voor mij ook het beste deel van de serie, die achtervolgingsscene door dat enorme bos bijvoorbeeld op die, tja wat zijn het eigenlijk?, vliegende waterscooters..

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980

Star Wars
1977

Denis Villeneuve voelt niks voor de regie van een 'Star Wars'-film: 'De formule staat vast'

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
broer of zus relatierebelruimtevaartuigkeizerspace battlematter of life and deathwouddeath starjabba the huttewoks jediwoestijnruimte-operaamusedstar wars universe