Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Richard Marquand
Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford
8,3 (1.205.889)
Releasedatum: 13 oktober 1983
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
"Return to a galaxy far far away."
Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.
- IMDb (8,3 / 1205889)
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: Return of the Jedi (BoekMeter)
- Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (MusicMeter)
- Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (Special Edition) (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
The Emperor
Yoda (stemrol)
Darth Vader (stemrol)
Filmpje1
Waarom veranderd die George Lucas z'n films toch de hele tijd?is de Anakin Skywalker die aan het einde als geest verschijnt plotseling die kerel uit deel 3... Hij stierf toch zeker als oude man? Wat was er mis met die oude geest?
Misschien omdat hij toen nog niet naar de dark side was bekeert, en zijn goede deel dus herinnerd word
The_CrY
Misschien, maar toen hij stierf was hij toch weer terug aan de light side, dus met dat argument zou je net zo goed de oude Anakin kunnen gebruiken. Neen, laten we eerlijk wezen, George Lucas moet gewoon leren dat gedane zaken geen keer nemen, ook al verander je die op DVD.
tommykonijn
Met deze film is mijn herziening van de complete Star Wars-Saga ten einde. Het was een mooie filmervaring en ik ben blij dat ik ze nog eens allemaal heb gezien. Deze vond ik na Episode V de beste.
Het jammere is, dat het eerste stuk bij Jabba the Hutt me niet zo interesseerde. Je moet de eerste 5-10 minuten kijken naar hoe ruim 3 pogingen om Han Solo te bevrijden (en daarmee hebben we iedereen gehad) mislukken. Bovenal vond ik het vreemd dat Luke zijn lightsaber niet bij zich had. Maar in plaats daar van even snel ter plekke een pistool jatte van een guard. De bevrijding zelf is dan wel weer leuk gemaakt. En gelukkig wordt vanaf dat moment de film ook beter.
Het ultieme eindgevecht... Met Ewoks! Velen vinden het dé afknapper van de laatste film. En in het begin dacht ik ook dat dat voor mij zou gaan gelden, maar gelukkig als het gevecht eenmaaal op gang is vind ik ze wel leuk. Waar het natuurlijk vooral om draait zijn alle onthullingen (Leia komt erachter dat Luke haar broer, en dus Darth Vader haar vader is). De scenes die vooral indruk maken zijn die tussen The Emperor, Luke, en Vader/Anakin. Het gevecht lijkt een beetje stroef te gaan (doordat Luke weigert), maar voor de rest zag het er goed uit. De uiteindelijke beslissing van Darth Vader wordt zo mooi in beeld gebracht. Hier zien we dat hij
De special-effects vind ik er dus wel goed uitzien. De gehele oorlog tussen de Clones en Ewoks ziet er prachtig uit, en zoals ik al eerder zei, uiteraard het tafereel op de tweede Ster des Doods. Het acteerwerk is erg goed. Harrison Ford weer in een erg leuke rol als Han Solo. En Mark Hamill als Luke Skywalker was ook erg overtuigend. De muziekscore van John Williams (heb ik geloof ik nog niet besproken in eerdere reviews
) is echt subliem. Hij zorgt altijd voor prachtige muziek en hij heeft gewoon deze Star Wars-Saga net dat beetje extra gegeven.
Het einde vond ik ook niet slecht. Op Youtube had ik de originele geest van Anakin bekeken op deze leeftijd. Maar op de een of andere manier vind ik Lucas' keuze om hier Hayden Christensen neer te zetten, nog niet zo slecht. Dit is wel eigenlijk de laatste keer geweest dat wij hem als echte Jedi hebben gezien, en toen hij weer goed werd op het einde zag hij er een beetje toegetakeld uit. Maar ik vond ook de originele versie wel oke.
Al met al is dit gewoon een prachtige film, die in mijn ogen gewoon nooit verloren mag gaan. Star Wars is een geweldige reeks. En normaal gesproken ben ik nog niet eens zo heel erg van de Science-Fiction films (enkele uitzonderingen - bijv. James Cameron) maar die van Star Wars maakte al vanaf het begin af aan diepe indruk. Zowel de sequels als prequels. Het totaal plaatje vind ik gewoon echt prachtig!
maxroelofs
Zo de finale.
Eigenlijk is hij me toch best goed bevallen. Alweer een nieuwe regisseur en deze deed het meteen een stukje beter. Niet de beste Star Wars maar ik ben blij dat ze de dalende scores tot deel 4 weer wat op hebben kunnen krikken.
De sfeer is weer en beetje aanwezig alleen nog steeds vind ik het niet helemaal geweldig. De vervolgdelen missen allemaal iets van beleving dat ik bij deel 1 wel kon opbrengen alleen hier erg moeilijk werd. Toch vind ik de serie met de oplopende scores: 4.5 - 3.0 - 2.5 - 2.0 - 3.0 - 3.5 erg geslaagd.
Een van de leukste dingen in de film vond ik de bosmannetjes. Erg grappig gevonden van de regisseur. Hij heeft ze gelukkig ook nog in het verhaal verwerkt, het is dus niet bedoelt vermaak maar heeft ook nog een toegevoegd waarde aan het verhaal.
Een teleurstelling bij de race in deel 1 was dat je telkens maar 1 seconde door de ogen keek van Anakin. Hier is deze fout weer rechtgezet. Bij de achtervolging in het bos laten ze je meer dan genoeg door de ogen van de piloot kijken. Erg mooi gemaakt en stiekem ben ik toch ook wel een beetje benieuwd hoe ze dat in die tijd voor elkaar hebben gekregen.
Helaas niet helemaal geweldig alleen het geheel is zeker de moeite waard.
tommykonijn
Mooie recensie! Enkel en alleen één vraag:
Ja, wat zien we hier?
Huh?

Ik zou toch zweren dat ik het erin had gezet.
Nouja: Hier zien we dat hij eigenlijk weer een Jedi wordt.
Chucky92
Mooie, spannende afsluiter van de Star Wars reeks. Empire Strikes Back blijft het beste deel, daarna komen Return of the Jedi en A New Hope. Daar ver weg gelaten komen Revenge of the Sith en de matige andere 2 delen.
Jammer dat ze op het eind die waardeloose Anakin uit de nieuwe delen erin hebben gestopt, met het shot met Yoda en Obi. Al die stomme theoriën die ik lees op de site, jullie mensen denken te simpel. Waarschijnlijk wilde Lucas gewoon dingen 'logisch' maken en dacht hij: die nieuwe Anakin wordt gezien als de 'echte' Anakin dus die verwissel ik gewoon met die oude. Niet al die theoriën van ja toen was die nog Jedi enzo, daar geloof ik echt niet in.
puckb96
De epische finale van deze geweldige science fiction filmreeks.
Ik hoor hier boven negatieve reacties over de prequel trilogy maar die vind ik persoonlijk ook echt super, misschien komt het een beetje omdat ik in de iets wat nieuwere generatie zit, maar ik kan echt zowel de prequel als de original trilogy erg goed waarderen. Voor z'n tijd heeft ook dit deel prachtige effecten, mooie planeten en gave actie scènes. Dit is zeker een genot op Blu-Ray: de complete saga die ik laatst heb aangeschaft. Ik ben wel blij dat George Lucas een aantal veranderingen heeft gemaakt want ik heb het oudere einde voor deze film gezien (voordat het werd veranderd) en dat vond ik echt tien keer niks. Flauwe muziek en totaal niet meelevend. Dit einde (de nieuwere) vind ik echt super. Meelevende muziek en je denkt toch weer effe terug aan de vorige delen. En het acteerwerk is natuurlijk ook weer voortreffelijk, met als hoogtepunt vind ik zelf Mark Hamill.
Dit laatste deel vind ik een mooie afsluiter.
horizons
M'n volgorde van beste naar minste:
Star Wars (a new hope) 10/10
Return of the Jedi 10/10
Empire Strikes Back 9/10
Revenge of the Sith 8/10
Attack of the Clones 7/10
the Phantom Menace 6/10
Freud
Terug wat minder dan het tweede deel (na ja, het vijfde), met dezelfde opmerkingen plus het feit dat een aantal leuke ideeën uit The Empire Strikes Back gewoon terugkeren en er niet veel nieuws bijkomt (de Ewoks als belangrijkste nieuwe idee doen het gewoon niet echt). Wel worden een aantal herhalingen wat beter uitgewerkt: het vliegen doorheen de Death Star is hier veel cooler dan in A New Hope en ook het duel tussen Vader en Luke werkt hier beter dan in The Empire Strikes Back. Maar het blijft een zwakte hoe er zo weinig frisse nieuwe ideeën blijken te zitten in deze hele reeks: alles wat een keer werkt, wordt vervolgens gewoon herhaald. Het feit dat de Emperor nu meedoet vond ik interessant, maar het wordt nooit echt duidelijk wat deze oude kerel nu zo machtig en boosaardig moet maken. Wel cool waren de vliegscenes tussen de bomen.
Na drie films blijft mijn oordeel staan: ontspannend voor een keer, maar eigenlijk zijn het toch gewoon slecht gemaakte filmpjes met een leuk basisidee dat meer en meer uitgemolken wordt in plaats van dat het ontwikkeld wordt tot een echt indrukwekkend episch verhaal. De grote strijd tussen de Empire en de rebellen wordt zelden meer dan een vechtpartij op de speelplaats, nergens krijgt het enorme dimensies die de films pretenderen te hebben.
Ik ben nu wel benieuwd hoe de volgende drie films gaan zijn, als die zo veel slechter zouden moeten zijn
RandallFlagg24
Ik vind de eerste toch het minst (A New Hope) en deze het best. Snap eigenlijk niet wat er zo goed is aan de eerste. Maar ik ben in de minderheid
. Nu op naar de prequel trilogie.
ehs21
De meesten vinden deel 5 het beste volgens mij hoor, maar mijn stem gaat ook naar deze film idd.
congo
. Nu op naar de prequel trilogie.
Doe toch geen moeite zal ik bijna zeggen.
Naar mijn mening is de prequel trilogy niets meer dan George Lucas' poging om extra merchandise van de filmreeks in de winkels te verkopen.
Prachtige film waarin aan de bouw van een nieuwe Death Star wordt begonnen. De film begint al meteen goed met een lange en spannende opening. Ook de rest van de film zit weer vol spektakel en het verloop van het verhaal weet ook te boeien. Het (voorlopig) laatste deel van een fantasierijke en nog altijd immens populaire reeks.
Jimmy9
Geweldige film. Ik heb iets met deze film. Het is een soort stukje van mijn jeugd.
Resh
Voor mij de beste Star Wars deel! Prachtige beelden van verschillende planeten en natuurlijk de stam op het laatste planeet was ontzettend leuk. De spanning zat vanaf het begin er al goed in. De ontknoping was werkelijk prachtig! Natuurlijk maakt de bekende soundtrack het helemaal compleet. Acteerwerk was ook goed en ook de acties en special effects waren vergelijken met de vorige delen flink verbeterd. Het Is soms moeilijk te geloven dat de film uit 1983 afkomstig is! Met deze deel heb ik de Star Wars saga afgerond. Ik moet zeggen dat het een werkelijke avontuur was, de wereld die gecreeërd is, is ontzettend leuk en fantasierijk. Veel verschillende planeten, aliens, futuristische stufjes, kortom heel creatief. Het Star Wars reeks heeft zeker deze status en bekendheid verdiend en zal zeker nooit vergeten worden. Ik vind wel dat alle delen niet gelijkwaardig zijn, sommigen steken er flink boven uit en sommigen scoren slechts gemiddeld bij mij. Dat is wel een minpunt op het Star Wars reeks in het geheel. Kortom deze was de leukste en ook de beste Star Wars deel.
AC1
Deze is de meest kinderachtige met veel flauwe en beschamende momenten. Ook de geliefkoosde karakters komen er deze keer bekaaid van af. Was Harrison Ford hier aan het slaapwandelen? Als het van deze film alleen had afgehangen dan was hij nooit een superster geworden. Ook het verhaal is niks nieuw onder de Star Wars zon. Een groot deel van het plot uit de eerste film wordt doodleuk herhaald. Uiteindelijk is de film een voorbode van de hernieuwde visie van George Lucas: films maken om merchandise te kunnen verkopen. Het derde deel kent wel één goede scéne, namelijk de confrontatie tussen Luke, Vader en The Emperor. Misschien dat de film wel werkt voor jonge kijkers die nog nooit in aanraking zijn geweest met het Star Wars universum maar wat een teleurstelling voor diegene die er na The Empire Strikes Back 3 jaar lang hebben naar uitgekeken.
richiedoom
Ik heb nooit iets gehad met Star Wars (geen fan, ook geen hater), maar ik vond dat ik ze toch allemaal een keer gezien moest hebben als filmliefhebber. Ik ben er dus ingestapt zonder verwachtingen.
Ik ben begonnen met deel 4, die ik wel vermakelijk vond maar verder niet.
Deel 5 vond ik echt goed, vanaf het begin zit de vaart er in en de locaties waren erg mooi.
Nu deel 6. Ik vond het een behoorlijk slechte film, en dat heeft vooral te maken met de misplaatste humor en de soms belachelijke characters. Ok, in de vorige twee delen moest ik ook wel af en toe lachen om sommige creaties, maar dit deel sloeg werkelijk alles. een vent in een olifantenpak, een gremlin, een hele stam furby's, een raar wezen dat op een chinees leek. Ook de misplaatste humor elke keer, ik probeerde de film echt serieus te nemen maar dit bemoeilijkte het alleen maar. met als dieptepunt dat Harrison Ford zon witte gast op zn schouder tikt, hij draait om naar de verkeerde kant en ziet niks, ziet dan ford en rent er als een idioot achteraan.....hoe kinderachtig zeg
Acteerwerk vind ik sowieso al niet het sterkste punt in de Star Wars films, hier was het ook niet veel soeps. Ik vond het allemaal een beetje houterig overkomen.
Binnenkort de andere trilogie bekijken. Over het algemeen vond ik dit een goede trilogie, met een mindere afsluiter helaas.
brabusRUS
Vond 'm iets slechter dan deel 1, en iets beter dan deel 2.
Leuke film. Vooral het begin wanneer ze een kijkje gaan nemen bij Jabba the Hutt vond ik leuk. Al die verschillende monsters. Maar ook het gedeelte met de Ewoks was erg leuk. Knap hoe mooi het decor en de setting is.
Heb mij ontzettend vermaakt met deze reeks. Op naar de nieuwe. Hopelijk is ie net zo leuk!
”Obi-Wan has taught you well.”
Return of the Jedi is het laatste deel van de oude trilogie en ondanks dat ook dit een vermakelijke film is, is het wel het minste deel. T.o.v. van de twee vorige films komt er hier eigenlijk maar weinig nieuws tot stand en gaat het in feite precies verder, waar ze de vorige keer gebleven waren.
Het donkere karakter uit The Empire Strikes Back heeft hier plaatsgemaakt voor enige vrolijkheid, ondanks dat er overigens nog meer dan genoeg op het spel staat. Het zijn echter vooral de Ewoks, die voor de vrolijke uitstraling zorgen. Het zijn een soort van kleine teddybeertjes, die er erg vrolijk uitzien en wiens hulp hard nodig is in de strijd tegen het keizerlijke leger. Aan de ene kant zijn ze grappig, maar aan de andere kant halen ze een hoop van de spanning weg. De gevechten met het keizerlijke leger, krijgen namelijk een ietwat lachwekkende uitstraling, en dat vind ik toch net wat minder dan de strijd in de voorgaande delen. Wel heeft The Emperor hier een geweldige duistere uitstraling gekregen en staat hij nog meer voor de verpersoonlijking van het kwaad, dan ooit tevoren.
Aan de andere kant heeft ook dit deel zijn mooie momenten. De strijd tussen Darth vader en Luke Skywalker, en het gevecht tegen Jabba the Hutt mag er trouwens ook zijn. Daar komt nog bij dat John Williams ook hiervoor een geweldige filmscore weet te verzorgen. Verder moet ik zeggen dat ik me hierbij ook geen seconde verveeld heb, en er zijn genoeg films die dat niet lukt.
Return of the Jedi is daarom toch een waardige afsluiter. Een afsluiter van een mooie reeks, die veel mensen in hun hart hebben gesloten. Ik zelf niet, maar ik kan de reeks absoluut waarderen en het blijft leuk om ze eens in de zoveel tijd een keertje te zien.
AC1
Opmerkelijk dat vele de klemtoon op het kinderachtige niet eens opmerken. Alsof de derde gewoon een normale voortzetting is op de vorige films. De toon van Star Wars is dramatisch veranderd en het wordt hier gewoon over het hoofd gezien.
Dreiecke
Voor mij zijn deze drie delen een onlosmakelijk geheel. Het geheel waardeer ik dan met 1 cijfer.
congo
Inderdaad, George Lucas doet met die beertjes al wel een poging om merchandise in de winkels te verkopen, maar hier stoor ik me er nauwelijks aan.
Dreiecke
Jammer genoeg vind ik de latere 3 delen wel minder leuk. Ik heb zelfs geen zin om ze binnen afzienbare tijd nogmaals te kijken om te kunnen waarderen
SENGOK
Scene op einde met Palpatine is beste uit de hele reeks.
megaman
Nah, ik heb vaak genoeg gelezen hier dat mensen deze film wat minder vinden dan de twee vorige films vanwege o.a. de ewoks. Maar om eerlijk te zijn verschilt Empire ook erg veel van Hope qua sfeer en stijl. Hope is meer een straight-forward adventure film met (zeker voor zijn tijd) mooie effecten en memorabele personages maar in Empire worden deze figuren veel verder uitgewerkt. De sfeer is dan wel weer veel minder heroïsch en bevat meer drama.
Vader wordt vaak bekritiseerd in Jedi dat hij een pussy is maar ik zie hem liever als iemand die z'n verstand en gevoel weer een beetje terug krijgt. En het verschil tussen de Hope en Empire-Vader was ook aardig groot. In Hope was Vader een ongeduldige schreeuwerd en in Empire weer een sarcastische rotzak. Toch passen alle drie de films perfect bij elkaar. Op naar Episode VII in 2015!
ThaMovieVoter
Wat geniaal is aan deze film zijn de gezichtsuitdrukkingen op het uitdrukkingsloze masker van Darth Vader.
baspls
Geweldige film!!! Net wat een heel klein beetje minder als zijn voorganger. Net als in The Empire Strikes Back zie je nog meer van het Star Wars-universum. Jabba's paleis op Tantooine is heel mooi uitgewerkt. Maar nog mooier vind ik Endor de wereld van de Ewoks. Ik blijf die bosplaneet echt heel prachtig vinden. Daarom vind ik de spin-off Ewoks: The Battle for Endor ook zo mooi. Verder is de confrontatie met Sidous geweldig gefilmd. En het gevecht tussen Darth Vader en Luke is gewoon ontroerend op de een of andere manier. Hoe Luke het opneemt tegen de Ranchor in Jabba's Palance is ook echt geweldig. Heel erg goed geacteerd, Heel erg goede effecten, Heel goede muziek, Heel goed verhaal en mega fantastische locaties.
Perre
Ik kon mezelf niet toestaan een film met zo een legendarische scènes minder dan een 3 te geven maar die kinderachtige ewoks verpestten het wel zo een beetje voor me.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980

Star Wars
1977

Denis Villeneuve voelt niks voor de regie van een 'Star Wars'-film: 'De formule staat vast'

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
broer of zus relatierebelruimtevaartuigkeizerspace battlematter of life and deathwouddeath starjabba the huttewoks jediwoestijnruimte-operaamusedstar wars universe