• 9.375.045 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Sciencefiction / Fantasy | 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Richard Marquand

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,3 (1.197.384)

Releasedatum: 13 oktober 1983

Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

"Return to a galaxy far far away."

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Luke Skywalker

Yoda (stemrol)

Darth Vader (stemrol)

avatar van Miron

Miron

Weet iemand of de originele trilogie (onbewerkte versie van 4, 5, 6) ergens op dvd verkrijgbaar is?

avatar van megaman

megaman

josseheijmen schreef:
Aardig.

Voor mij de 2e ziening van Episode VI - Return of the Jedi.

Apart om na delen 4, 5 gezien te hebben opeens te realiseren dat je ooit eens deel 6 op tv heb meegepikt. In ieder geval een zeer substantieel gedeelte ervan.
Jammer, neemt toch veel van de magie van het besluit van de trilogie weg.

Over de grote aanvangsscène heb ik mixed-feelings. Knullig maar vermakelijk. Jabba, aan alle kanten geïnfiltreerd. De hilarische 'muziek'. Kinderlijke special-effects bij de woestijn-veldslag. De 'grote' Jabba die nog simpeler dood te krijgen blijkt dan een mier met een vergrootglas.
Best leuk allemaal. En gênant.

In bijna dezelfde categorie vallen de bos-scènes. Met het verschil dat deze sequenties nèt even wat professioneler en minder lachwekkend aandoen.

Dan de ultieme show-down Keizer/ Vader/ Luke. Niet spectaculair genoeg. Het besluit van dit gevecht is ronduit teleurstellend.

De korte momenten op Dagobah redden wat mij betreft de film. Yoda is een hartensteler.

Over het acteren de hele reeks door wil ik nog kwijt dat het niet overhoudt. Flinterdun. Op naar Ep. I II en III.

Je haalt deze film dan ook op bijna alle vlakken naar beneden En dat je enkel tevreden bent met de scènes op Dagobah daar kan ik niet bij. De film heeft zoveel meer te bieden. Zo zijn de effecten een stuk beter, krijgen we massale ruimtegevechten te zien en is de climax op z'n minst goed te noemen. Met de ewoks hebben veel mensen problemen maar ik heb de film nooit laten verpesten door deze schattige beertjes. En juist dat sfeertje bij Jabba is lekker underground. Een bijeen geraapt zooitje als leger, een angstaanjagend monster in de kelder en het gevecht bij de pit. Het laatste gedeelte van de sequence brengt weer even zo'n magisch Star Wars moment als Jabba's Sailbarge explodeert en de mooie overwinningsmuziek is te horen tijdens de ontsnapping van de planeet. Dat soort momenten ontbreken in de nieuwe delen. Een ander voorbeeld is bij Empire Strikes Back wanneer R2 een rookgordijn produceert met de mooie tune op de achtergrond. Zoals C3PO het al zei: Wonderfull!

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

In deze oude films ontbreken indrukwekkend coole gevechtten met de laser-zwaarden(of heb je een beter woord voor die dingen)

Erg boring die gevechtten...

avatar van Don MN

Don MN

LEIDENAAR187 schreef:

Erg boring die gevechtten...

Jep, Lightsaber oftewel Lichtzwaard

avatar van SolidKevin

SolidKevin

Ik vind dit toch de beste film uit de serie. Prachtig hoe het verhaal zich afsluit. Alles klopte gewoon 5*

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Don MN schreef:

Jep, Lightsaber oftewel Lichtzwaard

Inderdaad af en toe best wel broring. In de nieuwe trilogie waren ze wat spannender en spectaculairder...

avatar van Film Pegasus

Nu is de Star Wars film altijd een wel een kleine jongensfilm geweest. Het avonturengehalte en de nostalgie houden de reeks voor mij nog wel recht en is ook op oudere leeftijd te genieten. Alleen dit deel is er soms wat te veel aan en is met de vele Muppets bij Jabba en de kinderachtige Ewoks soms TE infantiel geworden. Ook zijn er veel zaken die al eens eerder gezien waren. De aanval op die Ster des Doods (of hoe de bol ook mag noemen) werd veel beter gedaan in New Hope. De gevechten zijn ook niet meer wat het geweest zijn. De tweestrijd van Darth Vader is nog een pluspunt en ook het acteerwerk is niet slecht. Verder veel overbodige scènes en een jammerlijke afsluiter van de reeks. Dit had beter gekund.

legian

ik snap niet waarom mensen die zo kinderlijk vinden, wat is er nou zo kinderlijk aan die ewoks?

Wat niet?

wat wel?

oke ze zijn klein en harig maar waarom zijn ze nou zo kinderlijk

Pastichio Rocker

Omdat ze zo vreselijk aaibaar zijn.

legian

is dat alles vind ik nog wel meevallen hoor.

avatar van Film Pegasus

legian schreef:

Ze zien er uit als wandelende teddybeertjes en slaan een zogezegd 'schattig' geluid uit als ze praten.

Pastichio Rocker

Met hun schattige minispeertjes en pijl-en-boogjes.

DOOD MOETEN ZE, ALLEMAAL!!!!

legian

nou dat is wel duidelijk denk ik.

ik vind 't zelf wel meevallen maarja nu snap ik tenminste waarom mensen 't vinden das wel weer zo handig.

moet em eigenlijk weer eens zien is toch wel erg lang geleden

avatar van dr channard

dr channard

sierrra schreef:

Je zit een film met special effect uit 1983 af te kraken. Verplaats je eerst eens in dat tijdsbeeld en stop met die belachelijke kritieken.

Groot gelijk

avatar van Betamax

Betamax

Deze week alle 6 de delen op Blu Ray gezien.

Wat een prachtige films en eigenlijk allemaal perfect.

avatar van Thomas3

Thomas3

De oude Star Wars films krijgen van mij allemaal 5 sterren, ik zie het als 1 verhaal! Absolute nummer 1

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

De scene waar Luke afrekent met Emperor en Darth Vader niet spectaculair genoeg?

Dat kun je toch niet menen.

Eerst probeert de keizer tevergeefs Luke te overtuigen van zijn gelijk. Daarna de lasergevecht tussen Luke en Vader. Dan denk je dat Luke even de oude keizer verslaat, maar de man kan bliksems schieten met zijn handen! Je word benieuwd hoe Luke zich hier uit gaat redden, komt zijn Vader tot inkeer en verslaat de keizer. [\spoiler]

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Waardige afsluiter van de eerste Star Wars-trilogie. Het is wel wat kinderachtiger met die ewoks en jolige bosscenes, maar het stoort niet.

avatar van clockwork72

clockwork72

Absoluut de beste Star Wars film. Volgens mij heb ik deze vroeger meer als 100 keer gezien toen ik klein was. De film verveelt me nooit. Het eindgevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader is ook mega vet. En die ewoks zijn zo lief..

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik was altijd al van mening dat Return of the Jedi de minste oude Star Wars-film was, maar hij kon nog wel goed mee met de rest. Nu bleek dat bij herziening toch tegen te vallen. Het is geen opvallend goede film eigenlijk. Vrij standaard blockbuster. Zelfs de beste scènes verbleken bij het betere werk van episode IV en V.

In een eerder bericht postte ik al wat over de lelijke poppen in Return of the Jedi en daar blijf ik bij. Het is vreemd om te zien hoeveel werk er in Yoda en Jabba gestopt is en hoe ongeïnspireerd veel andere wezens hier zijn. Dat blauwe olifantje en die biggen met van die Middeleeuwse bijlen (nooit begrepen wat dergelijke wapens in deze filmwereld voor nut zouden moeten hebben) zijn echt vreselijk. De Ewoks zien er qua ontwerp nog wel oké uit, maar ze worden teveel gebruikt. De wollige vrolijkheid van hun karakters verpesten toch wel de sfeer die opgebouwd werd in Empire Strikes Back. Het gevecht van de Ewoks tegen de stormtroopers is gewoon heel slecht. Dat die beertjes met hun steentjes en pijl en boogjes dergelijke vijanden neerhalen weten Lucas en zijn regisseur gewoon niet overtuigend in beeld te krijgen. Het concept is nog wel leuk, maar het werkt niet.

De effecten waren ook een stuk lelijker dan in de vorige twee delen. Had ik bij IV en V niets te klagen, hier viel me op hoe slecht de explosies eruitzagen in de ruimtescènes. Het ziet er niet uit.

Gelukkig is niet alles slecht. Er is zelfs één ding beter geworden: Mark Hamill overtuigd eindelijk als Luke, iets wat ik me niet herrinnerde. Verder moet deze film het vooral van The Emperor hebben. Hij is niet uitgegroeid tot een van de iconische personages uit de reeks maar hij is wel één van de overtuigendste. En hij heeft een geweldige stem. De uiteindelijke confrontatiescènes met hem werken gewoon en maken dit alsnog een waardige afsluiter van de trilogie, terwijl de rest van de film niet weet uit te steken boven aardig vermaak.

Ik verlaag naar 3*.

De allerbeste uit de Star Wars trilogy reeks.

Een fantastische afsluiter met een mega goed einde.

Het stuk met 3po en de kleine beertjes is wel leuk.

Ook als de troon waar de robot op zit gaat vliegen is FUN.

Het doet me een beetje aan kuifje en de zeven kristallen bollen denken.

Nou ja een prachtige film een 4

avatar van Skylar_Malfoy

Skylar_Malfoy

Geweldig. Zeker de beste van allemaal. Alles loopt goed van begin tot eind, en de oude sfeer zit er natuurlijk in.

avatar van Niveath

Niveath

Minste uit de trilogie, die ik nu eindelijk helemaal gezien heb. De actie scènes varieren van erg leuk (die vliegende scooters), tot erg matig en niet vernieuwend (de lichtzwaardgevechten, de gevechten met de ruimteschepen). Het verhaal is onderhoudend maar nergens bijzonder. Helaas vond ik het einde ook niet overtuigend, en niet passen bij een dusdanig grote trilogie als deze.

Gelukkig zijn de verschillende planeten met hun rare bewoners en schepsels vermakelijk, en overtuigd Hamill als Luke.

Krappe 3.0*

avatar van krosnicky

krosnicky

er bestaan nu al 3 versies van deze film de hele film lijkt op de 2de versie maar op het einde als we de geest van ben yoda en anakin te zien krijgen zie je dat ze sebastian shaw de acteur die anakin speelt hebben vervangen door hayden christensen (Anakin in epi 2 en 3)

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Een fantastische film. Wondermooi verhaal, vette gevechten en natuurlijk de muziek van Williams zorgen ervoor dat de reeks waardig wordt afgesloten. Ondanks de irrietante Ewoks.

avatar van rep_robert

Waardige afsluiter van de Star Wars saga.

Het verhaal gaat verder een aantal jaren na the Empire Strikes back, vanaf het begin word je weer heerlijk in het verhaal gegooid en krijg je ook fantastische sets en special effects voor je neus geschoteld.

Het verhaal is zeer degelijk, niet al te lastig en neemt je mee op een fantastische trip naar het einde van de saga.

Omdat dit een afsluiter van een triologie is krijg je weer het sentimentele einde, vroeger vond ik dit minder erg dan tegenwoordig.Wel is het allemaal zeer degelijk en wordt het nergens vervelend.

Kan je van de bewoners van de maanplaneet Endor niet persé zeggen, tuurlijk ogen ze allemaal lekker schattig en zo. Alleen vind ik niet echt dat ze in deze film thuishoren. Ze zijn een beetje te lief om in een film als dit te spelen. Het Ewok dorpje is echter wel weer een fantastisch staaltje werk van de art designer.

AL met al een zeer geslaagd einde van de Star Wars saga, alleen bevat het net even wat meer mindere momentjes dan de andere twee delen uit de oude triologie.

prachtige afsluiter.

C-3PO als koning van de Ewoks. grappig gewoon.

ik heb van de eindstrijd genoten een 4,5

avatar van megaman

megaman

The One Ring schreef:

Had je wel de goede bril op? ROTJ is duidelijk een vooruitgang ten opzichte van TESB wat betreft effecten. Met de woorden 'meer aktiviteit in de ruimte' heb ik al genoeg gezegd. Dat je niks hebt met die maffe beertjes en die muppets op Jabba's zeilboot..dat was al bekend. Maar zeggen dat de effecten er minder uit zagen dan bij de voorgaande films? Is dat niet wat overdreven?