• 9.374.845 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.487.641)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

maxcomthrilla

Beter dan zijn voorganger. Vooral die groene, naar een gremlin neigende creatuur had wel wat. Het gevecht in het donker tussen Darth Vader en Luke Skywalter met hun roze en blauwe straaltjes licht zag er visueel oke uit. Verder bleef het weer behelpen. Dezelfde knullige personages waren weer present met als grootste irritatiefactor wederom dat harige beest, het universum werd nogal kleurloos weergeven en dan die moraalllesjes...Dat het er gewoon te dik bovenop lag dat het weer goed zou komen, ala. Maar ga dan niet aan zogenaamde en tevens onsubtiele karakterontwikkeling in dit soort ' avonturenfilms ' doen waarbij de personages iets wat zij pas geleerd hebben daadwerkelijk gelijk succesvol in de praktijk toepassen. Deze halen de angel uit het avontuur. De muziek was bij vlagen nog wel om aan te horen, net zoals enkele droge opmerkingen van die gouden robot. 2*

avatar van CycloneXXL

CycloneXXL

Pastichio Rocker schreef:

En nu willen we natuurlijk weten waarom jij dit deel, wat door de meeste mensen als beste deel wordt gezien, het slechtste vond...

Sorry vergeten erbij te vertellen. Ik vond dit het slecht deel, omdat het verhaal me niet zo boeide.
Ik vind het begin op Hoth nog wel aardig. Daarna vind ik de film minder worden. Dat stuk dat Luke in de leer gaat bij Yoda vind ik echt saai, er gebeurd zo weinig en duurt ook zo lang. Ook het laatse deel op Bespin was nou niet bepaald interessant.
Het gevecht tussen Darth Vader en Luke was wel sensationeel.

avatar van 'Lucas'

'Lucas'

wat is dat voor doms?

in die tijd zag dat universum er harstikke goed uit, en nu nog steeds vind ik.

die hele sfeer bij star wars is gewoon goed en dan met die opmerkingen dat yoda een gremlin is is ook triest-_-''

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

'Lucas' schreef:

wat is dat voor doms?

in die tijd zag dat universum er harstikke goed uit, en nu nog steeds vind ik.

Je geeft precies weer, wat mij bij Star Wars altijd tegenstaat; Het verafgoden van de film en de personages. Het zijn maar films, zeker wel leuk, maar sommigen spreken hierover als anderen over de bijbel of de koran. Dat gaat mij veel en veel te ver. Die cultuur die rond deze film hangt roept een beetje sekte-achtige beelden bij me op. Ik houd er ook niet van als mensen verkleed als een of ander personage naar de bioscoop komen en Star Wars-Larpen moeten ze gewoon verbieden.

maxcomthrilla

En dan ben ik het nog geen eens eens met die opmerking dat de film er voor ' 1980 begrippen ' geweldig uitzag. Hoogstens die veredelde gremlin. De rest zag er vooral triest uit. Kortom: een achterhaalde film, zelfs al in 1980.

maxcomthrilla schreef:

Nu zet je jezelf met je domme geblaat toch behoorlijk voor lul. Ten eerste kun jij niet eens weten wat top-of-the-bill was in die tijd, want aan je leefttijd te zien speelde je in de jaren '90 nog met je gi-joe's (of barbies). Ten tweede: al die Oscars, Bafta's, Golden Globes en andere prijzen die de film heeft gewonnen vanwege diezelfde special effects zeggen zeker niks dan? Hmmm, kennelijk dachten de mensen er toen anders over. Het is zeker in om films die zich al ruimschoots hebben bewezen te bekritiseren en te ridiculiseren. Dat je het een slechte film vindt, okee, maar ga dan niet zitten doordraven van dingen waar je kennelijk geen kaas van hebt gegeten.

maxcomthrilla

Correctie, jij zet jezelf voor lul. Als een film een Oscar, een Bafta of een wat dan ook wint dan moet ik de film gelijk vooruitstrevend voor zijn periode vinden? Over meelopend, elkaar naar de mond pratend kudddevolk gesproken...

hoe kun je Yoda nu een Gremlin noemen

vind Yoda zeer goed gemaakt, beter dan in Episode I

maxcomthrilla

Omdat hij ook groen is en aparte oren heeft?! Grappig om te zien dat mensen zich druk maken als hun ' Yoda ' voor gremlin versleten wordt.

Kevin13

het is niet eens mijn Yoda, ik vroeg mij gewoon af wat de vergelijkenissen zijn.

ps. mij proberen uit te lachen omdat ik mij ' druk ' zou maken over Yoda vind ik zeer, maar ook zeer laag

maxcomthrilla

Je bent toch duidelijk op je teentjes getrapt...

Kevin13

toch niet, het kan mij niets schelen wat jij van deze film vind want ik vind hem super.

het is jouw keuze om altijd je goesting te willen krijgen en andere mensen proberen af te kraken maar bij mij lukt het in elk geval niet.

maxcomthrilla schreef:

Want dat is duidelijk niet je bedoeling. .

lol.

Kevin13 schreef:

Volgens mij leef jij ergens in de melkweg...Ik constateer slechts.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Volgens mij leef jij ook ergens in de Melkweg, Einstein.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Ik leef in een melkweg ver, ver hier vandaan.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Nu weer over Star Wars? Misschien is het handig om een topic aan te maken over wie er in de melkweg leeft?

BoordAppel schreef:

Volgens mij leef jij ook ergens in de Melkweg, Einstein.

Ik prefereer Nietzsche boven Einstein kerel. En weer een bevestiging dat iedereen alles weer veel te serieus neemt. Ik val andere mensen aan? Het lijkt wel alsof mensen een aanval op Yoda ( wat nog geen eens een aanval is, omdat het veruit het leukste personage is ) projecteren als een aanval op hunzelf.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Stel je niet aan, ik constateer slechts.

maxcomthrilla

Dan constateer ik dat je een gebrek aan humor hebt aangezien ik ook woorden in de trant van: volgens mij zie je spoken had kunnen bezigen. Maar dit leek mij veel toepasselijker en grappiger vooral. Dat je niet begrijpt dat dit in dezelfde trant was bedoeld is dus de enige juiste constatering.

avatar van EspenSGX

EspenSGX

maxcomthrilla schreef:

Let op je woorden hé. Als Star Wars er niet was geweest was ILM niet opgericht en waren we waarschijnlijk nu nog lang nog niet zo ver met de special effects als tegenwoordig. Daar komt nog bij dat bijna alle special effects bedrijven afstammen van ILM en misschien nog belangrijker is dat Pixar van ILM afstamd. Dus geen Star Wars -> Geen ILM -> Geen Special Effects en geen films als Finding Nemo!

maxcomthrilla

Ik kan Pixar missen als kiespijn.

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Yoda lijkt niet op een Gremlin, Gremlin lijkt op Yoda.

De Millenium Falcon.....het mooiste transportmiddel in de ruimte!

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Beste film van de oude trilogie! Mooi open einde en een duistere sfeer.

avatar van thunderball

thunderball

maxcomthrilla schreef:

Mwhaa... ik denk dat je dat toch echt zelf doet.

Je kunt er geen klap aan vinden, daar kan ik me nog wel wat bij voor stellen, maar gezien je leeftijd weet je echt niet waar je over praat, wanneer je beweert dat de film al destijds achterhaald was.

Iedereen was juist overweldigd door deze film vanwege de toen vooruitstrevende special effects, die ik trouwens nog steeds erg goed vind en bovendien liever zie dan die glikte uit de computer.

Ik weet nog dat toen ie uit kwam mijn generatie, die toen tiener was, deze film echt helemaal te gek vond. Je zag dan van te voren al stukjes op TV in filmprogramma's, zoals Simonscoop en op Belgie Premiere.

En dat ie veel prijzen heeft gewonnen qua SFX wil alleen maar zeggen dat ze vanuit de filmindustrie zelf ook zagen dat dit vernieuwend was.

Over de soundtrack van Williams ("bij vlagen nog wel aan te horen"???) zal ik dan nog maar zwijgen.

thunderball schreef:

Ik beweer dat ik deze film niet vooruitstrevend vindt voor zijn periode, louter alleen maar omdat hij bepaalde ( Amerikaanse ) prijzen ontving.

2001: A Space Odyssey is wat dat betreft de max. Star Wars: The Empire Strikes Back ziet er vooral hoekig en fantasieloos uit. De ruimte wordt in deze film veel te eendemensionaal voorgesteld. Daarbij zijn de scenes dat Luke zich in dat moeras? ophoudt en de scenes in het ruimteschip van een onnoemelijke lelijkheid. Slechts de lichtstralen van die zwaarden vielen in positief opzicht op.

Wat een onzin dit. De film ontving de prijzen gewoon omdat hij als een soort van blockbuster gold en veel bekendheid had verworven. Je wou toch niet beweren dat Hollywood van alle nieuwe filmtechnieken op de hoogte was? Net zo alsof de Oscars om maar wat te noemen, oog hebben voor de beste SFX, laat staan vernieuwing in een film. Ze kijken alleen wat binnen hun straatje past.

Pastichio Rocker

Star Wars fantasieloos? Juist ja. Weer een user die door zijn riducule uitspraken niet meer serieus te nemen is. 2001 is wat dat betreft vele malen fantasielozer, en niet alleen maar qua uiterlijk, maar ook qua directie. Sowieso een vergelijking maken tussen Star Wars en 2001 is appels met peren vergelijken. Maar kennelijk hou jij meer van serieuze en pretentieuze sci-fi films.

maxcomthrilla

Verbeeldingskracht is het toverwoord. 2001: A Space Odyssey reikt beelden aan om er zelf wat mee te doen. Star Wars betreft een simpel heldenverhaal dat zich toevallig afspeelt in de ruimte, die er inderdaad maar bekaaid vanaf komt. Verder geef ik notabene nog meer voorbeelden wat ik fantasieloos aan dit product vindt. Het bevat hoogstens brave ' binnen de lijntjes ingekleurde ' fantasie.

Pastichio Rocker

Ik zie niet in waarom elke film maar buiten die denkbeeldige lijntjes moet treden. Er zijn zat films die 'binnen de lijntjes' blijven, maar toch erg genietbaar zijn. 2001 heeft een filosofische boodschap, en is een film die je op meerdere manieren kunt interpreteren. Bij Star Wars gaat het puur om het vermaak. Geen achterliggende gedachten, gewoon simpel entertainment voor de massa. Ik zou niet weten wat daar verkeerd aan is.

maxcomthrilla

Niets, maar je onderstreept hiermee juist mijn idee dat 2001: A Space Odyssey de ruimte als doel inzet en Star Wars de ruimte als middel inzet om een (actie)verhaal tentoon te spreidden. Juist daarom is 2001: A Space Odyssey veel grensverleggender en gewaagder qua SFX. 2001: A Space Odyssey zonder vormgeving stelt niets voor. De ruimte is heilig daar. Van Star Wars blijft echter nog een verhaal over, dat veel gewoner en minder abstract is.

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic