• 9.375.053 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.487.641)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

avatar van Respekked

Respekked

Wil je nou beweren dat Yoda een homoseksuele affaire had met zowel vader Anakin, als zoon Luke Skywalker?

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Respekked schreef:

euhm...... nee?

(ik in ieder geval niet)

avatar van GlenX

GlenX

En dit is hem dan,na 30 jaar nog altijd (gelukkig) de beste van de gehele serie...

En de climax op het einde...Perfect!

prachtige film.
voor mij de 2de beste SW film dat er is.

vooral de special effects in deze film waren opvallend goed tegenover A
New Hope. Maar er zaten soms wel wat grappige scenes in van wat ik dacht oké. zoals waneer Han Solo op zoek is naar Luke Skywalker die ondertussen in een Wampanest zit. De Tauntaun die toen doodviel was lachwekkend.

ook de acteurs vond ik zeer goed meevallen, vooral Harisson Ford.
maar Mark Hamill vond ik niet zo best acteren, en ook zijn NO vond ik er een klein beetje over.

Het pak van Lord Vader was nu veel beter dan dat van A New Hope. Daar leek het op een carnavalkostuum.

het enigste waar ik mij aan ergerden waren die overbodige scenes en C-3Po en R2-D2

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Vind deze een stuk beter als deel 4

avatar van TonyMontana

TonyMontana

gisteren een Star Wars-marathon gehouden (alleen de oude trilogie). was lang geleden dat ik ze had gezien, maar het blijven geniale films imo.

enige minpunt is toch C-3PO, sjonge jonge, wat een irritant personage...

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Ha ha, ik wou dat ik er bij was

avatar van Snipersam

Snipersam

Natuurlijk de beste van de gehele serie.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Niet de beste van de saga maar ook niet de slechtste.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

ik vind het eigenlijk wel raar dat ze eerst met episode 4 beginnen en dan zo verder naar nummer 5 en 6 en dan een heel deel jaren later inneens deel 1,2 en 3 maken.....

avatar van christian

christian

JTV-kijker schreef:

Als ik het goed heb is dat omdat de Special effects nog niet sterk genoeg was om 1,2 en 3 te maken daarom hebben ze er mee gewacht.

idd

Pastichio Rocker

Van het weekend weer eens opgezet, en wat blijft dit toch een meesterlijke film. Episode III mag niet eens in de schaduw staan van deze film. Het valt je ook gelijk op dat echte sets veel beter werken voor de acteurs dan al die cgi troep van tegenwoordig. Ook zijn de acteurs geen houten klazen (behalve Mark Hamill dan) die alles van de autocue lijken op te lezen, zoals in de nieuwe delen. Zo'n Harrison Ford en (de stem van) James Earl Jones hebben samen al meer talent dan het hele zooitje acteurs uit Episode 1 t/m 3. Ook het gevecht tussen Darth Vader en Luke is geweldig vormgegeven. Nee, daar kan het gevecht tussen [knip spoiler Revenge of the Sith, Madecineman] niet tegenop. All in all: topfilm. Meesterwerk. Ik verhoog naar 5*!

avatar van Zuzuu

Zuzuu

christian schreef:

Kan iemand mij vertellen van waarom precies episodes 1, 2 en 3 de nieuwe versies zijn en 4, 5 en 6 de oude.. Het moet toch juist andersom Ik zou het vreemd vinden als alleen 'special effects' de enige reden zou zijn.. Anders zouden ze de delen 4, 5 en 6 dan ook maar moeten laten.

Ik heb dus totzover geen star wars film gezien. Voordat ik begin met het kijken naar alle star wars films, wil ik graag weten of ik met de oude of met de nieuwe versies moet starten, want ik wil het verhaallijn niet door elkaar halen.

Bedankt.

avatar van TonyMontana

TonyMontana

Gewoon met de oude trilogie (IV, V en VI) starten en dan de prequels (I, II en III).

Zuzuu schreef:

Bedankt.

Omdat deel IV, V, en VI in 1977, 1980 en 1983 zijn uitgebracht, en deel I, II, en III in 1999, 2002 en 2005.

En op wikipedia vinden we dit:

De delen I, II en III werden pas vanaf 1994 gerealiseerd (deel I kwam uit in 1999), omdat pas toen de technieken voorhanden waren die nodig waren om de uitgestrektheid van de "galaxy, far, far away" (een sterrenstelsel, ver, ver weg) weer te geven, alsook de grandeur van de Republiek te tonen. Deel I duurde dan ook het langst om te realiseren omdat alle special effects-software nieuw voor deze filmreeks werd gemaakt. De oorspronkelijke reeks (delen IV, V en VI) begint op het moment dat het universum van Star Wars desolaat en ontgoocheld achterblijft na de Kloon-oorlogen

Als je nieuw bent in het Star Wars universum zou ik ze gewoon lekker op chronologische volgorde kijken. Of alleen deel IV, V, en VI, die een stuk beter zijn als de 'nieuwe' delen.

avatar van pompoen

pompoen

De oude trillogie is idd veel beter dan de new age crap die te computer geanimeerd overkomt.

avatar van finitio

finitio

Prachtige film ondanks het feit dat deze lang geleden is gemaakt.

avatar van Zuzuu

Zuzuu

Als wat je zegt waar is, dan lijkt het me logisch dat ik begin met het kijken naar de nieuwe films (1, 2, 3) en daarna de oude (4, 5, 6). Voor mij maakt de special effects niet zoveel uit. Als ik maar het verhaallijn goed kan volgen.

dat zou ik ook doen

sofripa

De beste van de Star Wars reeks. Duistere sfeer. Prima. 4*

avatar van CycloneXXL

CycloneXXL

Ik vond dit het slechtste deel uit de hele serie. Deel 4 blijft de beste.

CycloneXXL schreef:

Ik vond dit het slechtste deel uit de hele serie. Deel 4 blijft de beste.

En nu willen we natuurlijk weten waarom jij dit deel, wat door de meeste mensen als beste deel wordt gezien, het slechtste vond...

Kevin13

idd, kan echt niet begrijpen dat dit het slechtste deel genoemd word.

de nieuwe trilogie oke, maar deze.

avatar van P8rb

P8rb

Vreselijke film, ik houd zoiezo al niet van dit soort films die zich in de ruimte afspelen. de special effects vind ik hier echt belachelijk. als ze bijvoorbeeld schieten zie je van die straaltjes en hoor je zo'n schietgeluidje of als er op het begin van iemand of iets een arm wordt afgehakt, zag er ook al zo matig uit En dan het ergste, dat bruine harige beest met dat gekreun, dat deed hij geloof ik zo'n 100 keer in de film, ik werd er gestoord van! :/

Het verhaal kon me ook helemaal niet boeien.Voor de rest zit er ook af en toe dingen in die grappig moesten zijn, kon er alles behalve om lachen. 1*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

P8rb schreef:

Zwaar ergerlijk inderdaad.

avatar van Baksteen

Baksteen

P8rb schreef:

Dat vond ik anders wel grappig, daarnaast ook die obey-one-kenobi die zomaar af en toe een keer door het beeld heen komt gewandeld..

avatar van Thomas83

Thomas83

Weer veel van hetzelfde, alleen dan beter. Het plot is niet minder, bevat meer spanning en actie en zelfs nog wat wendingen, en de kostuums zien er al wat minder nep uit, net als de special-effects. Die zijn soms zelfs echt mooi. Het camerawerk is ook mooi. De montage weer veel van hetzelfde. Deze keer vaak wat te gelikte overgangen tussen de scènes. Ziet er wat verouderd uit tegenwoordig.
Verder zitten er in de film veel meer grootse actiescènes, die er niet alleen goed uitzien maar ook echt goed zijn. Ook de muziek is nog een stapje verder en grootser en beter. De locaties zijn ook mooier. Er zitten niet echt meer van die overduidelijke studiodecors in, en de decors zijn wat gevarieerder. Vooral de ijsplaneet Hoth is schitterend, net als de locaties op het einde (Cloud City) waar Darth Vader en Luke Skywalker het uitvechten.Mooie (emotionele) climax is dat ook. Echt een stukje filmgeschiedenis.
Het uiteindelijke einde van de film is weer sterk en geeft genoeg stof voor de kijkers om naar het volgende deel uit te kijken.
Dit is denk ik wel de beste uit de Star Wars-reeks. Maar die andere films staan me niet heel vers in het geheugen dus die moet ik nog maar even zien dan. Ik neem aan dat RTL 7 de komende weken wel verder gaat met de films uitzenden. Een dikke 4.0*.

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Na lange tijd weer gekeken en weer helemaal van genoten!

Aktie en avontuur ergens heel ver hier vandaan met

de donkere zijde aan de winnende hand.

Dat maakt deze de beste uit de reeks!

Prachtige sets, briljante muziek en het mooiste ontwerp

ruimteschip ooit: de Millenium Falcon!

Super!

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic