• 9.375.093 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.487.641)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

avatar van Minotaures

Minotaures

Mr.Crow schreef:

Ehm...

Ik hoop dat je weet dat het één groot verhaal is en dat de regiseur (George Lucas) het al sinds het begin in zijn hoofd had zitten eerst 4, 5 en 6 te maken, en daarna pas 1, 2 en 3?

Van naäpen is geen sprake. :S

Anyway, deel 5 blijft de beste uit de reeks, en zal altijd een film zijn in mijn top 10.

Vond deze als kind al helemaal geweldig wanneer de trilogie ieder jaar werd herhaald op tv, en ik met mijn pa op de bank ging zitten genieten.

Voor mij is het ook goed gepland. Films zijn mooi gelukt naar mijn mening !

avatar van cuvack

cuvack

Ik heb de star wars films al tig keren gezien en blijven boeien,niet voor niks staat The Empire strikes back hoog in mijn top 10.

Daar zal die ook altijd blijven staan.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Steeds als ik een Star Wars deel nog eens bekijk zie ik wat voor een lage cijfer's ik heb gegeven verhoogd naar 4* met deze topper!

****

avatar van Baklap

Baklap

Ook voor mij een 4, onderdeel van mijn jeugd en voor de tijd een super film. Eenvoudig maar doeltreffend.

avatar van guulbert

guulbert

De beste tot nu toe!

Film begint prachtig met de battle op de ijsplaneet Hoth. Toch wel een halfuur lekkere actie dit!

Darth Vader vind ik echt nie stoer genoeg! Zijn stem past gewoon niet bij zijn personage. Waar Ford me irriteerde in eposide lV , viel het deze keer wel goed mee!!

Het einde vond ik dan weer zeer spannend!!

kleine 4*

Pastichio Rocker

Beste Star Wars film, period. Episode 3 kan/mag niet eens in de schaduw van deze film staan.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

weer een hele mooie film van Star Wars. John Williams laat nu eindelijk hét bekende deuntje horen, the Imperial March (het deuntje dat je hoort als Darth Vader in beeld komt).
Hele mooie film, de lichtzwaardgevechten gaan er sterk op vooruit op het einde. Het verhaal is makkelijk te volgen, maar is tegelijkertijd ook goed en spannend.

Natuurlijk dat Darth Vader Luke's vader was is dramatisch en heel onverwacht. En tegelijkertijd heel mooi. Het is wel een hele goeie Star Wars film, maar ik vind VI, II en III beter. Maar ik vind alle Star Wars films prachtig.

4,5 sterren.

JTV-kijker schreef:

Ta-ta...

JTV-kijker schreef:

ik zag dat het inneens van III naar V overging...?

Heb je niet goed op zitten letten.

Trouwens, nu je er toch bent, verklaar die 0,5 eens even a.u.b.?

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Pastichio Rocker schreef:

Heb je niet goed op zitten letten.

Trouwens, nu je er toch bent, verklaar die 0,5 eens even a.u.b.?

heb hem een tijdje geleden eens gezien maar ik vond hem toen ontzettend slecht(intussen al 5 jaar geleden denk ik), ik kan me eigenlijk al niet veel meer van de film herinneren, het is beter dat ik mijn stem verwijder tot ik hem nog eens heb gezien fzo

Inderdaad, dank je.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Eén van de mindere afleveingen uit deze saga. Het stuk bij Yoda trek ik echt niet. Verder wordt er ook te veel geluld in deze afl.

L. luchtloper

Ik vind het praatgehalte juist noemenswaardig in deze film. De filosofie van star wars, hoe idioot dat ook klinkt , komt goed naar voren in deze episode. Bij de eerste en de derde en met name bij de nieuwen keldert dit filosofie gehalte.

De echte star wars filosofie komt ook naar voren bij de Dagobah scenes, en in combinatie met de sfeer, de sets, de muziek en de verhaallijn zijn dit legendarische scenes in de star wars saga en in de filmgeschiedenis in het algemeen.

Pastichio Rocker

Inderdaad. En jammer genoeg is Lucas dat vergeten bij de nieuwe delen. Zo zie je maar weer dat een blik special effects het niet wint van een goed verhaal.

Respekked

Laatst deel III weer een keer gezien, en gisterenavond Empire, hierdoor viel me iets op. Yoda moet r2d2 toch gewoon kennen, hij is niet voor niks 800 en vecht nog als een jonge god in III. Daar zit r2d2 ook al in gevechtsvliegtuigen etc. Vond het daarom raar dat wanneer Young Skywalker op Yoda's planneet kom die twee (yoda en r2) elkaar niet kennen/herkennen.

Is dit een fout, of zit ik er naast?

Pastichio Rocker

Ik kan me niet herinneren dat Yoda R2D2 ooit heeft gezien in de eerste 3 delen.

Respekked

Ja maar het is toch wel een aanname die je kan maken. R2D2 zat in het vliegtuig van Anakin, en Anakin kende zeker Yoda. Lijkt me raar dat het vliegmaatje van de meest talentvolle Jedi niet van het bestaan afweet van de opper Jedi.

Pastichio Rocker

Ik kan me niet herinneren dat Yoda R2D2 ooit heeft gesproken in de eerste 3 delen. Bovendien, boeiend.

Een veel grotere fout is dat Obi Wan in deel IV claimt door Yoda te zijn getraind, maar in deel 1 is het toch echt Qui Gon Jinn die Obi Wan onder zijn hoede heeft. George Lucas zat zeker al met zijn gedachten bij de Special Effects toen hij het script schreef.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

en een nog VEEL grotere fout is de volgende:

Anakin wordt opgeleid tot Jedi en dat gaat mis.
En niet zo maar mis: die fout leidt mede tot het feit dat het gehele universum tot een dictatuur verwordt.
Een directe getuige en mede verantwoordelijke van al deze ellende is Obi Wan.

Maar nee, wat doet dat stomme varken een aantal jaar later?
Gewoon doodleuk het zoontje van die slechte Anakin OOK opleiden tot Jedi.

Beetje stom, niet?

Op het moment dat Luke tegen Obi Wan zegt: "I wanna become a Jedi, just like my Father", had Obi Wan moeten zeggen:

"NIETS ERVAN!!! Ben je nou g*dv@rd*mme HELEMAAL BESODEMIETERD??!?!?!
Dank zij dat stuk ongeluk van een vader van jou, is het hele fokking heelal 1 grote dictatuur geworden en woon ik al jaren in een smerige afgelegen plaggehut!!!
En dat allemaal alleen maar omdat die mooie vader van jou zo nodig 'evil' moest worden!!
Dat gore verongelijkte irritante schurftige varken heeft al ellende genoeg veroorzaakt, zijn misselijke zoontje hoeft niet NOG meer te verkloten zeg!!
Nee, echt waar hoor Luke, als jij ook alleen maar 1 keer naar een lightsaber KIJKT, sla ik je ZO ongelooflijk hard dat zelfs Yoda het nog voelt!!!!"

Pastichio Rocker schreef:

Viel me ook op, maar hij is door Yoda getraind in het terugkomen als visioen, misschien dat daar op wordt gedoeld.

Respekked schreef:

Vind het heel bizar, want vlak nadat Luke en Leia zijn geboren gaat Yoda naar emmm...Tatooine. Dat zie je ook in een deleted scene op de DVD. Dus veel tijd om Obi Wan te trainen had hij dan niet. Blijft vreemd dat Lucas dit heeft gemist, of er vanuit ging dat dit niet zou opvallen.

Respekked

Weet ook niet.. Hij zei wel 'Training for you.. I have' tegen Obi-wan.

Maar het blijft slordig want nu zitten we hele kromme zaken recht te praten, terwijl het gewoon helemaal goed had kunnen/moeten zijn. (blijf de r2d2 zaak ook raar vinden, omdat zeker 20 minuten besteed worden aan het zoeken van Yoda, terwijl r2 em allang had kunnen aanpiepen)

Respekked schreef:

"A Jedi Master who instructed me"

Zijn volgens mij de woorden van het visioen op Hoth. Geïnstrueerd wilt niet per se zeggen: getraind. Yoda doet verschillende instructies geven aan verschillende Jedi, in de nieuwste films. Yoda is de laatst overgebleven Jedi, nogal logisch dat Obi-Wan verkondigd dat Luke naar hem toe moet gaan.

avatar van Kevin13

Kevin13

Mr.Crow schreef:

Ehm...

Ik hoop dat je weet dat het één groot verhaal is

natuurlijk weet ik dat

maar de nieuwe zijn tegenover de oude BUCHT

Max en Joep schreef:
en een nog VEEL grotere fout is de volgende:

Anakin wordt opgeleid tot Jedi en dat gaat mis.
Een directe getuige en mede verantwoordelijke van al deze ellende is Obi Wan.

Maar nee, wat doet dat stomme varken een aantal jaar later?
Gewoon doodleuk het zoontje van die slechte Anakin OOK opleiden tot Jedi.

Beetje stom, niet?

"NIETS ERVAN!!! Ben je nou g*dv@rd*mme HELEMAAL BESODEMIETERD??!?!?!
Is inderdaad een goede vraag.

In a New Hope heeft Luke door het voorval op Tatooine niks meer te verliezen in zijn leven en hij geeft daarom zelf aan dat hij met Obi-Wan mee wilt, en getraind wil worden tot Jedi. Wel is het zo dat Obi-Wan een groot risico loopt indien hij Luke meeneemt en hem laat confronteren met Vader, dat Vader hem dood, of dat Luke geconvert wordt. "He will join us or die."

Van de andere kant is Luke de laatste link naar Vader's bestaan als Anakin Skywalker. Opvallend is ook dat Luke met Vader vecht in de kern van Cloud City, "You're beaten, It is useless to resist." Vader had Luke kunnen doden, maar dat doet hij toch niet.

Hij hakt zijn hand af, en daarna begint zijn poging om Luke over te brengen naar de Dark Side, maar Luke gooit zich uiteraard in de diepte.

Dit is voor mij dus een teken dat Vader Luke niet kan vermoorden, omdat hij zich bewust ervan is dat Luke zijn zoon is. Misschien heeft hij onder het masker toch nog een liefde voor Luke omdat hij een restant is uit zijn liefdevol leven met Padmé.

En dat maakt van Luke de laatste oplossing, en wellicht was Obi-Wan zich hier bewust van.

L. luchtloper schreef:
"A Jedi Master who instructed me"

Obi-wan noemt wel Yoda.

L. luchtloper

Ja oké, hij noemt Yoda, maar hij zegt volgens mij letterlijk: "You must learn from Yoda, a Jedi Master who instructed me."

'Instructed' instructies geven, wilt naar mijn mening niet per se zeggen dat Obi-Wan Yoda's apprentice of padawan was.

Zo geeft Yoda ook instructies aan Qui-Gonn en Anakin in de laatste drie films.

Respekked schreef:

Weet ook niet.. Hij zei wel 'Training for you.. I have' tegen Obi-wan.

Klopt ja, aan het eind van the Phantom Menace, staan ze bij die feestviering bovenaan trappen of een podium of iets dergelijks. Yoda en R2D2, wel op enige afstand. Ze hebben in ieder geval elkaar wel eens eerder hebben moeten zien.

Ze zouden na de intensieve strijd om Naboo, best wel even een pilsje hebben gedronken.

Kinderachtige droid dat hij zijn nieuwe meester op dat vervelende Dagobah niet inlicht met zijn *blieb* *blieb* ofwel "Dit is nu de meester Yoda waar ik het vaker tijdens het reizen over had."

(met andere woorden het is inderdaad een kleine plothole)

avatar van Max en Joep

Max en Joep

maar voor wat betreft de Yoda/R2 relatie:

misschien heeft Yoda zich nooit voor R2 geinteresseerd (en vice versa).

vergeet niet dat R2 alleen voor ONS als kijkers na 6 films een soort van herkenbare held is geworden.

Maar voor de bijv. Yoda is het gewoon een willekeurige R2 unit, een nummer, een gebruiksvoorwerp, een ding zoals elke andere stofzuiger, TV, koelkast etc..

Ik intereseer me bijv. ook niet voor de stofzuiger van mijn vrienden.

(geen top vergelijking, I know, maar dekt wel de lading denk ik).

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic