• 9.375.568 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.489.807)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

avatar van thunderball

thunderball

avatar van Exploitation

Exploitation

Gisteravond nog eens herzien...het blijft een brilliant vervolg! Echt goed geacteerd en gefilmt. Boeiend verhaal en geweldige special effects voor die tijd. Net als zijn voorganger een welverdiende 4,5*

avatar van my style

my style

geweldige film!

avatar van K26

K26

Ik vind 'm met voorsprong de beste uit de reeks: een machtig verhaal, een donkere sfeer, dreigende muziek (The imperial March!) en een nog steeds adembenemende climax. Samen met The Godfather II vind ik dit één van de beste filmsequels uit de geschiedenis.

K26 schreef:

De muziek is inderdaad ook erg dreigend.

De acteurs vindt ik inderdaad ook dreigend.

Star Wars Episode V is beter dan "A New Hope".

Kevin13

prachtig vervolg op A new hope, het begin was wel overbodig, maar de special effects maakten dat wel goed, en natuurlijk de scene wanneer Lord Vader tegen luke zei,
luke, i'm you're father, was gewoon briljant.
de muziek was ook weer goed, zoals in alle films, en de acteerprestaties vond ik redelijk, het kon veel beter.
5.0

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

Kevin13 schreef:
luke, i'm you're father, was gewoon briljant.
5.0

Het begin was niet per se noodzakelijk voor het verhaal nee, maar gaf wel weer hoe de situatie was, en waarom ze bepaalde dingen deden daarna. En het zorgde voor een zeer genietbare scène!

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Ik vind de Battle of Hoth en het schip aan het begin die de droids lanceert onmisbare scenes van de star wars saga. Geweldig!

avatar van Johan311

Johan311

de op 1 na beste in de Star wars reeks

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Welke vind je dan het beste? Return of the Jedi of Revenge of the Sith (Gewoon een interesse vraag)

avatar van Johan311

Johan311

Return of the Jedi is voor mij de beste uit de reeks.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Vond het begin juist erg sterk, even inhakend op wat Kevin13 en Knarf Kenobi zeiden

thomzi50 schreef:

wat vond je daar dan zo sterk aan?

die wampa heeft niks met de film te maken + er was niks van spannig aan?

JohnWilliams

Star Wars Episode III vond ik juist de beste van de reeks.

JohnWilliams schreef:

Star Wars Episode III vond ik juist de beste van de reeks.

ik niet!

de special effects waren overdreven en hayden christenssen

JohnWilliams

Zo kan je het ook zien, dan vind je vast deel 2 ook wat minder en deel 1 wat meer vermakelijker.

avatar van Theatertje

Theatertje

Met uitzondering van de drie misbaksels van prequels die later volgden, vind ik dit het minst goede deel van de serie. In mijn ogen is er maar één echte trilogie, en dat is STAR WARS, THE EMPIRE STRIKES BACK en mijn lieveling, RETURN OF THE JEDI.

JohnWilliams schreef:

nee, de laatste 3 films dat gemaakt zijn vind ik maar niks

avatar van Theatertje

Theatertje

Kevin13 schreef:

nee, de laatste 3 films dat gemaakt zijn vind ik maar niks

Je bedoelt de moderne films van STAR WARS? Ja, die vind ik ook bucht. Gewoon even de originele trilogie naäpen.

avatar van dave

dave

juist gezien en ik moet zeggen: machtig...

ik durf zelfs zeggen dat dit de beste sf-film is die ik ooit heb gezien.. maar ik moet return of the jedi nog zien.

prachtig geregisseerd ook, beter als de vorige! ook is Mark Hamill wat beter gaan acteren. een minpunt vind ik wel die irritante C3PO! zagen dat die deed! jeez. R2D2 kwam er hier nog wel goed uit, heb een paar keer moeten lachen met deze droid!

maar het meest moest ik lachen met Chewbacca, ik lag echt strike! ook de eerste 2 minuten dat Yoda in beeld komt zijn hilarisch!! en toch blijft het een serieuze film, dat komt ondermeer door Darth Vader. Deze komt tevoorschijn als een staalhard iemand.

De gevechten met de lightsabres zijn iets beter geworden maar blijven jammer genoeg toch een minpuntje!

Morgen bekijk ik Return of the Jedi, ik hoop dat deze even goed als deze!

avatar van Musicer

Musicer

Vergeleken met nu natuurlijk slechte "special effects", maar daar ga ik dan ook niet op beoordelen.

Ik vond 'm wel wat te lang en soms dus wat saai, maar zeker niet slecht.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

een hele mooie film. Dezelfde mening die ik had bij deel IV; goed verhaal, goed geacteerd. Maar de special effects kunnen zich natuurlijk nog niet meten met tegenwoordig, alhoewel ze er wel vooruit op gegaan zijn. SPOILER! vooral tijdens het gevecht tussen Darth Vader en Luke Skywalker SPOILER!een leuke film dus!

3.5 sterren

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik vond deze nog net iets beter als deel 3 maar niet veel ik vond het toch wel een leuke film met veel actie in de lucht alleen vond ik dat er niet veel (opna dan op het laatste het niet al te lange gevecht met Darth Vader, dat gevecht vond ik trouwens heel cool ) met lichtzwaarden gevochten werd! ***

Minotaures

M'n 2e favoriet van alle Star-Wars films. Het gevecht in Hoth is toch wel m'n favoriet van allemaal.

Dirigent

Een ruig Star Wars deel, ik vind het echt goed gemaakt : die zoon en dochter van Anaikin en Padme want ze hebben mensen uitgezocht die daar echt wat op lijken, dan vind ik het wel leuk dat Yoda weer terugkeert en het gevecht met Darth Vader en Luke Skywalker vind ik heel cool ook goed gemaakt wat er onder dat gevecht met Luke gebeurt (want Anaikin overkwam hetzelfde!) maar ik vind stiekem toch de eerste 3 delen het beste!

* * * *

Dirigent schreef:

* * * *

Heb je gelijk in, maar hoe kan je de 1ste 3 delen beter vinden? Hier zit duidelijk meer verhaal en spanning achter, aangezien je hier niet ziet aankomen wat er gebeurt, maar bij de eerste 3 delen wel, aangezien je weet hoe het afloopt met Anakin en Padme. Maar voor de rest is het natuurlijk leuk te zien hoe Anakin opgroeit enz, dat weer wel. Maar toch stem ik voor de OOH ZO COOLE Darth Vader !

Minotaures schreef:

Nou dat is mijn smaak ik vind gewoon de eerste 3 delen beter ik vind het leuker om die te bekijken ieder heeft toch zijn eigen smaak ? Jij vind de laatste drie beter en ik de eerste drie dat maakt toch niet zoveel uit ?

Dirigent schreef:

Het is niet dat het me wat uitmaakt, maar ik wil gewoon weten waarom. Want ik vertel toch wel waarom ik het zo vind?

Minotaures schreef:

Oké!

avatar van Mr.Crow

Mr.Crow

Theatertje schreef:

Ehm...

Ik hoop dat je weet dat het één groot verhaal is en dat de regiseur (George Lucas) het al sinds het begin in zijn hoofd had zitten eerst 4, 5 en 6 te maken, en daarna pas 1, 2 en 3?

Van naäpen is geen sprake. :S

Anyway, deel 5 blijft de beste uit de reeks, en zal altijd een film zijn in mijn top 10.

Vond deze als kind al helemaal geweldig wanneer de trilogie ieder jaar werd herhaald op tv, en ik met mijn pa op de bank ging zitten genieten.

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic