• 9.374.764 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.487.641)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

avatar van thunderball

thunderball

Blockbuster-actiefilms worden bij Oscars etc juist meestal over geslagen, alleen juist SFX, die worden toegekend door andere mensen die in die tak van de filmindustrie werkzaam zijn en die ze dus ook op waarde kunnen schatten, komen vaak wel terecht bij dit soort films terecht. Dus wederom ....

Ps: je beweerde -los van prijzen etc- dat de film niet vooruitstrevend was voor zijn tijd, wel jezelf goed citeren.

avatar van dragje

dragje

Dat deze film fantasieloos is vind ik ook een tamelijk ridicule uitspraak. Het ligt je natuurlijk of niet, maar het tweede, en in mijn ogen tevens het beste deel, betreft een fantasievol verhaal.

En te 'stellen' dat de film prijzen ontving louter omdat hij bekendheid genoot is gewoon lariekoek. Men vergeet voor het gemak, wederom, welke technieken George Lucas heeft weten te bewerkstelligen met o.a. deel 1 maar ook met deel twee aangaande vergaande special effecten.

Op het moment wordt ILM ingehaald door tal van, terecht, betere Special Effects bedrijven die als paddestoelen uit de grond schieten maar destijds betrof deze trilogie een meesterwerk op het gebied van special effecten.

Star Wars trilogie vergelijken met 2001 betreft een none vergelijking omdat die twee nauwelijks elementen bevat die met elkaar te vergelijken vallen. Ja dat beiden tot de categorie SF behoren, maar Gerard Joling en Pavarotti kunnen ook beiden blèren maar waar de één serieus een stem 'had' kan de ander nog niet in z'n buurt komen.

Appels met peren vergelijk? Jazeker! Zo ook The Empire Strikes Back met 2001 van Stanley Kubrick.

Van 4.0 naar een 4.5. De film verdient namelijk tenminste een 4*

Kevin13

hebben we deze discussie al niet meerdere malen gevoerd ?

* zucht *

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

maxcomthrilla schreef:

Als een film een Oscar, een Bafta of een wat dan ook wint dan moet ik de film gelijk vooruitstrevend voor zijn periode vinden? Over meelopend, elkaar naar de mond pratend kudddevolk gesproken...

Dit haalde je aan Thunderball. Ik kan mijzelf dus wel degelijk citeren. Maar toch dank voor je bezorgdheid. Verder vind ik buiten dit om ook dat Star Wars nauweljks wat voorstelt qua SFX. Het lijkt allemaal op een poppenkast met decors die van karton zijn gemaakt. Inventief, maar verre van opzienbarend. Nauwelijks ruimte voor contrast. Verder dan een poging tot fantasie reikt het allemaal niet. Verder hecht ik totaal geen waarde aan ' die mensen ' die in die tak van de filmindustrie werkzaam zijn. Zijn vaak de mensen die dit, samen met Citizen Kane als de meest grensverleggende film ooit ervoeren. Zegt genoeg dus.

@ Dragje, als je goed zou lezen zou je juist zien dat ik de verscheidenheid tussen een film als deze en 2001 benadruk.

avatar van dragje

dragje

maxcomthrilla schreef:

Fair enough, daar had ik overheen gelezen.

I stand corrected.

avatar van thunderball

thunderball

maxcomthrilla schreef:

Je hebt gelijk, hier zat ik idd fout. Had het terug moeten kijken, voordat ik reageerde.

Dit zegt niet bepaald genoeg, maar louter jouw eigen niet objectieve nergens op gebazeerde mening. Namenlijk mensen die bepalen wat de beste SFX is van het jaar zullen niet echt op Citzen Kane hebben gestemd, denk je wel? En hebben wel degelijk verstand wat goede SFX is daar ze zelf namenlijk het maken. Nogmaals voor toen was het grensverleggend, maar dat valt kennelijk toch niet uit te leggen aan een 23 jarige.

Uiteraard was 2001 OOK briljant qua vooruitstrevende SFX, dat hoor je denk ik ook niemand ontkennen. Toch vind ik die film persoonlijk op het briljante begin na oersaai. Hij komt nog regelmatig op TCM voorbij, maar uitkijken is bijna een te grote opgave.

avatar van JanVR

JanVR

Ik vond hier de special effects en picture al zeker dubbel zo goed als in zijn voorganger. enkel het einde was dan weer beter in zijn voorganger.

avatar van starwars321

starwars321

een 5 goeie film

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Helemaal vergeten te stemmen op deze film!

Ik loop heel veel films na die ik de afgelopen tijd heb gezien en ik kom ze nog wel eens tegen (niet gestemd).

avatar van thewatcher

thewatcher

Je KAN gewoon niet 2001 betrekken bij een star wars film? wookies

avatar van notorious_kim

notorious_kim

dit is zonder twijfel de beste Star Wars film die gemaakt is! Ik vind wel dat je de oude films anders moet bekijken dan de nieuwere, want de effecten van toen zijn nog niet zo goed als nu.

avatar van Quaest

Quaest

Waarom is deel 4 5 6 verschillende regisseur?

avatar van Adrenal

Adrenal

Hier een vraagje:
(!!spoiler over Phantom Menace!!) Anakin wordt in episode 1 bijna geweigerd werd als Padawan omdat hij te oud zo zijn (9 jaar) terwijl Luke minstens 20 is en zonder problemen getraind wordt door Yoda. Is dit een foutje?

Adrenal schreef:
Hier een vraagje:

nee, want eerst wou Yoda Luke niet trainen, maar Obi-Wan heeft net zoals in Episode I hem omgepraat.

avatar van Adrenal

Adrenal

Bedankt, het is al weer lang geleden dat de Star Wars films heb gezien. Vroeger was ik een echte fan en was dit mijn favoriet, ik moet hem dus dringend nog eens herzien.

avatar van Minotaures

Minotaures

Kevin13 schreef:

Nou, Yoda zag iets slechts in Anakin vanaf het begin, en bij Luke was dit minder, maar hij vreesde dat Luke hetzelfde lot zat op te wachten.

Minotaures schreef:

kan ook was ook niet zeker.

Quaest schreef:

Waarom is deel 4 5 6 verschillende regisseur?

Omdat George Lucas toen nog wel durfde toe te geven dat hij eigenlijk niet kan regisseren.

sierrra

Yoda heeft ook zijn twijfels over Luke, maar omdat Luke één van de laatste is met de kracht en misschien de enige is die Palpatine en Vader kan verslaan moet Yoda het erop wagen en beginnen met de training van Luke.

Pastichio Rocker

Als je de vorige 4 replies had gelezen dan had je gezien dat die vraag al lang is beantwoord.

Edit: snel je tekst veranderen he.

sierrra

De twijfels van Yoda ten opzichte van Luke en zijn leeftijd zijn erg vreemd. Omdat Luke en Leia de enige twee zijn die ooit Palpatine en Vader kunnen verslaan. Hij heeft geen andere keus. Anders had hij beide al op jongere leeftijd moeten gaan trainen, wat logischer was geweest.

Pastichio Rocker

Lijkt me niet, want aan het einde van Revenge of the Sith wordt er gezegd dat ze moeten onderduiken, omdat de Jedi vogelvrij zijn verklaard en de Sith weer heer en meester zijn. Bovendien lijkt het dat Yoda in TESB de moed heeft opgegeven dat de jedi ooit weer zullen regeren.

sierrra

Als Yoda de moed had opgegeven had hij Luke niet getraind. Wat was de zin daarvan dan geweest?

avatar van Fumi

Fumi

Star Wars blijven voor mij de beste Sci Fi films die er zijn

avatar van AHWA

AHWA

Ver-, ver-, veruit de beste Star Wars-film. Heb nu vijf van de zes films recent herzien en deze steekt er met kop en schouders bovenuit. De spanning is de hele tijd aanwezig, er zitten bijna geen saaie scenes in en het einde is fenomenaal. Toegegeven, de sabrefights zijn niet zo intens als die in de prequels, maar het gevecht tussen Luke en Vader is een van de spannendste en meest emotionele gevechten tot nu toe.

Ook de locaties zijn weer prachtig, de ijsplaneet Hoth, de stad in de wolken, Dagobah, maar ook de interieurs van de Star Destroyers zijn schitterend, tot op de kostuums af.

Ik heb niet veel verstand van regie, maar ik merk wel duidelijk dat hier een andere regisseur op de stoel zat dan bij de vorige vier films. Het voelt gewoon allemaal veel beter aan en dat is een groot compliment voor Kershner.

Halfje erbij naar 4.5*

avatar van JacoBaco

JacoBaco

sierrra schreef:

En in Episode 1 heeft Yoda al door dat Anakin niet the one is.
In tegenstelling tot Luke. Yoda heeft waarschijnlijk bij hem wel gemerkt dat Luke degene is die weer balans gaat brengen in heelal. Of hij in de buurt was bij de geboorde weet ik niet. Maar er zit 20 jaar tussen Episode 3 en 4, dus Yoda had het tegen de tijd van The Empire Strikes Back wel door denk.

JacoBaco schreef:

het blijft wel Anakin die de Chosen One is en niet Luke.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ok, daarna had Yoda alleen nog maar vertrouwen in Luke. Want ja, veel keus was er niet.

avatar van shappy1010

shappy1010

Nederland is geen science fiction land, dat blijkt maar weer want deze film hoort minstens in de top 10 thuis, in vrijwel alle lijstjes (Imdb, Empire) staat de moeder van alle "darker, better sequels".

avatar van wimnoot

wimnoot

ik snap niet waarom deze starwars hoger staat dan return of the jedi.

die is toch leuker?

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic