The Hunger Games (2012)
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Vandaag om 12:45 uur op PRO 7
Plot The Hunger Games
"May The Odds Be Ever In Your Favor."
In de nabije toekomst wordt Noord-Amerika geteisterd door droogte, brand en oorlog. Het wordt nu Panem genoemd, een land verdeeld in de 'Hoofdstad' en twaalf regio's. Elk jaar worden twee jonge deelnemers van elk district uitgeloot met het doel om in een competitie de andere deelnemers uit te schakelen. Het volk wordt gedwongen om deze 'wedstrijden' te kijken. Voor vermaak, maar ook ter intimidatie van de onderworpen districten. Katniss neemt vrijwillig de plaats in van haar zusje, die geselecteerd was om deel te nemen. Peeta, een man zonder enige gevechtsvaardigheden, zal haar vergezellen. Samen moeten ze het opnemen tegen veel sterkere en beter getrainde deelnemers...
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Hunger Games (BoekMeter)
- The Hunger Games (MusicMeter)
- The Hunger Games (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
President Snow
Seneca Crane
Claudius Templesmith
Dreiecke
Wat vreemd dat iedereen het zo over de romantiek in de film heeft. Een ieder die zich een beetje in het verhaal heeft verdiept of goed heeft opgelet in de film, weet dat het niet zomaar "romantiek" was tussen Katniss en Peeta. Katniss maakte gebruikt van de verliefdheid van Peeta om samen de Spelen te kunnen winnen. Mede dankzij de hulp van Haymitch, die haar hierin aanmoedigde. Het was dus geen zoetsappige romantiek, het was een tactische zet in de Spelen, die verderop in het verhaal (2e boek/film) grote politieke gevolgen krijgt.
Dus wat heet romantiek...?
Romantiek is m.i. ook het voor elkaar kiezen om het leven te overleven. Daarom is romantiek subjectief, het heeft een subject als punt van exclusieve aandacht.
Romantiek is m.i. juist de persoonlijke aandacht/subjectief + verlangen an sich, kan onbevredigd zijn (in de zin van de 18e/19e eeuwse Romantiek, toen het woord bij wijze van spreken is uitgevonden). De definitie is uitgebreid omschreven.
Dus wat is romantiek? Geen eenvoudige zoetigheid per definitie inderdaad, het is een complex scala.
Re73
tjemig wat keek ik uit naar deze film..... was het eerste uur veelbelovend werd het langdradiger en langdradiger.
is er ook een boek van ? Lekker laten liggen dus.
joolstein
Heerlijke film!! Belooft wat voor deel 2. Deze film is waarschijnlijk een opmaat daarvoor. Mooi decor, goede acteurs en actrices. De uitwerking over de geschiedenis van het land en waarom de games gehouden worden had van mij iets meer kunnen worden belicht maar denk dat dit ook meer gebeurt in deel twee.Verder toch wel een fantastische film die de tijd neemt om de personage`s te leren kennen. Ben ook benieuwd naar de president( Donald Sutherland) en hoe dit verhaal verder gaat!
Lionking7
Een prachtige film om naar te kijken,van begin tot eind zit je in de film en geen enkel moment saai...........
Ongelooflijk, een gemiddelde van 3,36 na ruim 1200 stemmen?
Ik zal dan wel een andere film hebben gekeken. Wat was dit waardeloos slecht zeg. Een nutteloos eerste uur verstoppetje spelen in het bos en een uurtje het verhaal dat echt doodsaai was afhandelen. Het scheelt dat de actie er nog aardig uit zag, waardoor er heel af en toe nog wat te genieten viel. De scene met de bijenkorf vond ik nog wel oke, maar het was een heel klein plusje in een verder strontvervelende film. Ik was serieus blij toen de aftiteling in beeld kwam. Schijnbaar is de film gebaseerd op een boek? Nou, dan zal het boek wel beter zijn geweest. Ik heb ieder geval geen behoefte meer aan een 2e film van de reeks.
én een gemiddelde van 7,5 door 174.425 stemmers op IMDb

Sutherland
Ik heb alle drie de boeken gelezen, had hoge verwachtingen van deze film. Meestal vind ik de film tegen vallen als ik het boek heb gelezen, en alhoewel ik het boek wel beter vind, vind ik de film heel goed gemaakt. Oké, de spanning is wel weg, want je weet wat er gaat gebeuren, maar toch vind ik deze film erg vermakelijk.
Ik kijk uit naar deel 2!
doctari
Ok ik wist natuurlijk dat dit een beetje een brave film zou worden (vooral gericht op tieners) maar het uitgangspunt is goed en je hoopt dan toch op iets goeds.
De verwachtingen zijn uiteindelijk gedeeltelijk waargemaakt..het is zeker geen klassieker maar toch een bovengemiddeld onderhoudende film.
Om met de negatieve punten te beginnen: de films is echt minstens een half uur te lang en neemt teveel tijd voor de actie losbreekt. En ondanks deze lange looptijd wordt het hele idee achter het dystopische Panem, de ggames, en het effect ervan op de bevolking, maar erg matig toegelicht. Ten slotte is de romance die in de film zit van een bedroevend niveau en een overduidelijke paai richting het Twilight-publiek.
En toch heb ik me er prima mee vermaakt. De film heeft een sterk hoofdpersonage waar je mee meeleeft en een aantal spannende, grappige en ontroerende scenes. En ondanks het feit dat het idee natuurlijk niet helemaal nieuw is (zie Battle Royale, Running Man etc) zitten er toch voldoende interessante vondsten alsmede leuke bijrollen (Woody Harrelson) in om het allemaal erg onderhoudend te maken. Dat het allemaal dan net een beetje te braaf is, tsja, je kunt niet alles hebben.
Nicole_1989
Dat is zeker waar, ben ik helemaal met je eens. Er was heus wel een soort van romantiek in de film. Katniss geeft wel degelijk om Peeta, alleen niet op de manier zoals veel mensen het hier schijnbaar geïnterpreteerd hebben
Nicole_1989
is er ook een boek van ? Lekker laten liggen dus.
Ook in dit geval is het boek uiteraard beter en vooral uitgebreider en daardoor duidelijker dan de film (ook al moet ik zeggen dat dit voor mij één van de meest getrouwe verfilmingen van een boek was die ik heb gezien). Dus boek vooral niet laten liggen, zou ik zeggen
Laat het uitmelken beginnen.
Deze onverwachte bioscoophit lijkt vooral gericht te zijn op tieners, die enigszins Twilight-moe de film massaal omarmden. Waarom? Omdat romantiek, een vleugje fantasy en avontuur het kennelijk goed doen. Vooral uitgevoerd door hoofdrolspelers uit dezelfde leeftijdsklasse. Tucci en Banks spelen overdreven karakters die ten dele werken en de verdwaalde Kravitz lijkt hier serieus te beginnen aan een acteercarrière. Enige positieve noot is Harrelson, maar diens bijdrage is niet genoeg om deze Hollywoodversie van Battle Royale en vele andere genregenoten het verschil te doen maken.
De lange speelduur helpt ook niet mee, maar vooral het motivatiegegeven van de games zelf werkt amper. Juist omdat er best tijd wordt uitgetrokken voor een opbouw is dit jammer. Echte uitleg wordt dan ook niet gegeven en de latere samenwerkingsverbonden tussen het slachtvee zijn vaak overdreven en onrealistisch voor een film die zichzelf best serieus neemt. Sowieso zakt de film inhoudelijk nogal in elkaar tijdens de uiteindelijke games. De toon is echter gezet, het uitmelken kan beginnen. De melk blijkt hier echter al zuur te smaken.
Doorsnee.
TragieStar.*
De hongerspelen worden gehouden door het Capitool. De districten worden gedwongen door het Capitool om elk jaar een jongen en meisje naar de hongerspelen te sturen. Dit is omdat de districten vroeger in opstand zijn gekomen tegen het Capitool en dat hebben verloren. Het Capitool dwingt de districten nu tot de hongerspelen, om hen er zo aan te herinneren dat het Capitool de macht over hen heeft en dat er niet met het Capitool te sollen valt. Dit kwam inderdaad niet heel duidelijk naar voren in de film, in de boeken wordt dit uiteraard duidelijk uitgelegd.
In het begin van de hongerspelen vallen inderdaad de meeste doden. De tributen worden bij de Hoorn des Overvloeds de arena in gelaten, waar alle wapens te krijgen zijn. De meeste tributen vliegen dan ook meteen op de wapens af en beginnen gelijk met moorden. Vandaar dat er meteen zoveel doden vielen in de eerste minuut. Andere tributen vluchten meteen weg van de Hoorn des Overvloeds, zoals Katniss.
Ennuh, grappig dat smaken zo kunnen verschillen...ik kan namelijk altijd wel naar Josh Hutcherson kijken!
Bedankt! Ik snap het nu.
Matige vervelende en veel te lange Actie / Sciencefiction film waar ook nog eens
Josh Hutcherson in mee doet (brrrr) wel een pluspuntje voor Jennifer Lawrence maar ook zij kan deze matige prent niet redden de rest van de cast acteerd op de automatische piloot. De film mist elke vorm van drama en gevoel , nee een echte tegenvaller. Misschien wel leuk voor de 12-jarigen onder ons die ook Twilight konden waarderen.....
ExXxtreme
Tegenvaller, echt veel te zoetsappig. In een arena fight-to-the-death style actie film wil ik bloed & geweld zien; hier komt geen enkele goede kill in voor. En nu kan je wel gaan zeggen dat dit meer is dan puur actie in tegenstelling tot de andere films in dit genre, maar let's be honest alles er rond is toch ook voor geen meter uitgewerkt. De romance die de helft van de film in neemt vind ik ook redelijk belachelijk en te geforceerd.
Edit: ik denk dat ik nu maar even The Condemned, Battle Royale of The Tournament ga zien om het goed te maken.
*Thijs*
ik denk dat ik nu maar even The Condemned of Battle Royale ga zien om het goed te maken.
Ik vond het wel een aardige film. De setting is inderdaad al wel bekend door bovenstaande films (en The Tournament is er nog eentje). Toch keek het wel prima weg naar mijn idee.
Dat jij het zoetsappig vind, daar kan ik inderdaad wel inkomen. Het is een soort softe versie van de films je hierboven noemt. Voor harde actie zijn die inderdaad beter geschikt
kova
ik wou deze film na 50 minuten eigenlijk uitzetten, echter kreeg het verhaal daarna een wending dat het toch nog spannend maakte.... geen topper maar uiteindelijk wel een vermakelijke film!
blurp194
Ik had eigenlijk weinig verwachtingen bij deze film - een variatie op een thema wat al aardig uitgekauwd is, dacht ik. Maar na een minuutje of tien-vijftien valt het wel aardig op z'n plek en begint het verhaal toch waarachtig spannend te worden, en wordt duidelijk dat deze film er toch net weer andere richting in kiest - waarbij het verhaal niet direct om de kills en de actie gaat. En daardoor misschien wat meer aandacht voor het verhaal zelf overblijft.
En da's ook wel waar de film het van moet hebben. Niet dat er nou heel slecht geacteerd wordt - tenminste niet door de hoofdrolkinders, de rest heeft maar weinig te doen en loopt er toch wel een beetje als bladvulling bij. Niet dat dat erg is - misschien uitgezonderd Katniss, gaat het ook niet om de karakterontwikkeling of de diepgevoelde emoties, het verhaal heeft duidelijk de eerste plaats in deze film. Het stukje romantiek dat even lijkt te storen valt daarin ook mooi op z'n plek.
Qua beelden is het meer de sfeer, de omgeving, en de spelers die in beeld gebracht worden dan de actie; de actie, en er komen zeker wel wat kills voorbij, worden ietsje aan de abstracte kant gefilmd - de harde details zijn niet in beeld - een beetje als de vergelijking tussen een dromerige softporno en echte hardcore, als ik het zo mag uitleggen. Misschien wel een beetje te meisjesachtig voor de echte gore-liefhebber, als je rekent op kills alsof het bloed in de bonusaanbieding is zal je toch wat teleurgesteld worden. Verkeerd vind ik het beslist niet zo - het past prima bij de sfeer van de film, en om de bloeddorst te stillen kan je altijd nog naar een andere film gaan kijken.
Hoe dan ook, het geheel maakt me zeker wel nieuwsgierig naar het boek, en de volgende delen wil ik ook wel zien. Die zullen er gezien de opbrengsten, in een halfjaartje al krap 700 miljoen dollar volgens imdb, toch zeker wel komen. En, met dat die vergelijking toch al getrokken is, da's een tikkie meer dan de eerste Twilight-film opgebracht heeft. En de rating lijkt toch ook wel wat hoger te zijn. Ik denk ook wel terecht - er zit toch echt wel wat meer diepgang in het verhaal.
Fast Eddy
Kan ik me volledig bij aansluiten.
Re73
De film was al langdradig en een boek lees je niet uit uit in 2.5 uur dus dat kan dus alleen nog maar langradiger zijn.
Re73
Mee eens en met de aanvulling.
Die gasten gaan naar de slachtbank en maken er met zijn allen een gezellig feestje vanBoog in je handen kun je de presentator afknallen schiet je op een appel en dit alles om te slijmen bij de sponsors pfff...
paul83
Dat is toch wel het slechtste argument om te zeggen dat het boek langdradig is. Je leest weinig boeken neem ik aan?
the new guy
Ja prima filmpje, maar ik blijf toch vooral met een hoop vragen zitten. Ik kan me voorstellen dat de boeken super kei vet zijn en dat de film daar mooii bij aansluit. Maar als je de boeken niet hebt gelezen dan is het wel een heel simpel filmpje: Kinderen van elk 'dorp' op een eiland en last man stands. Eigenlijk wordt er verder ook weinig uitgelegd over het hoe en waarom. Er wordt wel anderhalve minuut geprobeerd iets van geschiedenis te vertellen, maar de makers gaan er toch wel heel erg vanuit dat dat beetje informatie genoeg is om zomaar te accepteren dat er kinderen op een eiland worden gedropt om elkaar af te maken.
Dus is het meest stuitende aan de hele film is het feit dat niemand kritiek heeft op de organisatie en dat zelfs de bewoners van de districten juichen (en een heel klein relletje). Dus is het een aardige film, maar heeft het meer weg van een deel II waarbij deel I de epische introductie in the hunger games geweest had moeten zijn.
Nicole_1989
Die gasten gaan naar de slachtbank en maken er met zijn allen een gezellig feestje van. Boog in je handen kun je de presentator afknallen schiet je op een appel en dit alles om te slijmen bij de sponsors pfff...
Nee, een boek lees je uiteraard niet in 2,5 uur uit. Dat is ook bepaald niet de bedoeling van een boek... Lijkt me duidelijk dat jij geen geduld hebt om een boek te lezen
Maar desondanks vind ik de boeken niet langdradig, maar juist erg duidelijk uitgelegd.
Wat betreft dat feestje...dat snap ik niet echt. De personages beschouwen het nou niet bepaald als een feestje om de Arena in te moeten, is ook vrij duidelijk in de film.
Ennuh...wat denk jij dat er was gebeurd als Katniss de Hoofdspelmaker (het was geen presentator
) door zijn hoofd had geschoten? Lijkt me niet dat Katniss daar zomaar mee wegkwam, en dat dan ineens de Hongerspelen afgelast zouden worden of zo
NyaH
ik had wat verwachtingen en dit was bagger mischien leuk voor de kinderen
kepi666
Snap die hoge scores hier niet, ik vind het een ontzettende saaie film met een nog saaier einde...ben misschien "too old for this shit"
gauke
Ik heb het boek niet gelezen en ik weet niet of dat een voor- of nadeel is. Een mix tussen Twilight en Potter (haalt niet helemaal het niveau van de laatste), met elementen uit de Griekse mythologie, de geschiedenis van de Romeinen, de Star Trek verhalen en uit onze huidige wereld (het publiek wil bloed zien en de buitensporige media hype). Het sombere, snelle, handige en glad in elkaar gezette verhaal, dat valt binnen het na-apocalyptische genre, bevat bedrog en een aantal ingrediënten zijn gepikt uit andere producties. En toch vond ik het eindresultaat boeiend, tragisch-spannend, vermakelijk en zo nu en dan emotioneel. De cast overtuigt.
Filmfan74
Spectaculaire film met erg orgineel verhaal. In het begin had ik even moeite om alles te kunnen volgen (heb het boek dan ook niet gelezen), maar gaandeweg werd het duidelijker. Ik vind de opbouw alles behalve te langdradig, dat is gewoon nodig. Super kostuums, goede special effects, spannende actie en veel afwisseling.
Het is een film vooral gericht op tieners, maar dat stoorde me geen moment. Stanley Tucci en Woody Harrelson doen het erg leuk en brengen (letterlijk) kleur, de rol van Lenny Kravitz is nauwelijks noemenswaardig.
Door de uitgebreide intro lijkt het einde wat afgeraffeld.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
2023

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2
2015

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014

The Hunger Games: Catching Fire
2013

Fan van 'The Hunger Games'? Netflix verwijdert snel 'The Ballad of Songbirds and Snakes'

Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson keren terug in 'Hunger Games'-franchise

Kopie van Japanse thriller 'Battle Royale'? Quentin Tarantino snapt succes 'The Hunger Games' niet

Jennifer Lawrence kijkt niet alleen positief terug op haar 'The Hunger Games'-doorbraak

Django Unchained

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

The Hangover
Komedie, 2009
gebaseerd op boekrevolutiedystopievrouwelijke hoofdrolspelerbow and arrowgamearcherydeath matchfictional tv show death matchforced to kill gebaseerd op een jongvolwassen roman