menu

The Hunger Games (2012)

mijn stem
3,30 (3713)
3713 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Sciencefiction
142 minuten

geregisseerd door Gary Ross
met Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Elizabeth Banks

In de nabije toekomst wordt Noord-Amerika geteisterd door droogte, brand en oorlog. Het wordt nu Panem genoemd, een land verdeeld in de 'Hoofdstad' en twaalf regio's. Elk jaar worden twee jonge deelnemers van elk district uitgeloot met het doel om in een competitie de andere deelnemers uit te schakelen. Het volk wordt gedwongen om deze 'wedstrijden' te kijken. Voor vermaak, maar ook ter intimidatie van de onderworpen districten. Katniss neemt vrijwillig de plaats in van haar zusje, die geselecteerd was om deel te nemen. Peeta, een man zonder enige gevechtsvaardigheden, zal haar vergezellen. Samen moeten ze het opnemen tegen veel sterkere en beter getrainde deelnemers...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=DOM8bKU3eLc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Elineloves
4,0
Vooral erg lief.

De vergelijking met Battle Royale is natuurlijk vrij snel gemaakt. Toch moet ik bekennen dat ik die film, vooral wat actie en tempo betreft, beter vind. The Hunger Games vind ik voornamelijk goed geslaagd door de prachtige, verbluffende beelden en de verschillende personages waar je direct iets voor voelt. Met name natuurlijk 'team district 12' Peeta en Katniss. Katniss is een prachtig meisje en zo ontzettend lief en puur, daar zou je als vrouw zijnde jaloers op worden. Peeta, gespeeld door Josh Hutcherson die ik zeker in de gaten ga houden, is gewoon om op te vreten.

De scènes tussen de twee zijn zo ontiegelijk zoet ondanks de omstandigheden dat je ze echt het perfecte koppel gaat vinden en hoopt dat ze samen blijven. Ook de scènes tussen Katniss en de kleine Rue God, die 'begrafenisscène) bezorgden me af en toe een emotioneel moment. Net als de band die ze krijgt met die donkere, wat was het stylist met zijn felle oogschaduw? Ja, mooi. Vriendschap, hoop, liefde.. Dat vond ik centraal staan. Met dat gevoel liep ik naar buiten.

Met de PG-13 rating viel het geweld ook wel tegen, het bleef allemaal erg braaf en het meeste gebeurde buiten beeld. Maar ach, ik zat op mijn roze bubbel te genieten van Katniss en Peeta, het grof geweld kon me gestolen worden.

Stanley Tucci is natuurlijk een komische verademing. Hij weet toch altijd wel een lach op mijn gezicht te brengen, zelfs met zijn blauwe haar. Die mensen zagen er trouwens écht niet uit, leek wel een DragQueen festival!

Het enige puntje wat een béétje knaagt, is dat ik me afvraag of het allemaal wel zo zoet en romantisch bedoelt was als hoe ik het nu ervaren heb. Volgens mij was dat helemaal niet de bedoeling. Komt misschien omdat ik vrij recentelijk Battle Royale heb gekeken, ik weet het niet, maar ondanks een ontzettend lief 'tragisch liefdesverhaal' weet ik verder niet echt waar ik nou meer dan 2 uur naar gekeken heb.

Misschien het boek maar eens lezen, maar eerst nog even dagdromen over Peeta en Katniss.

avatar van DiDa
3,5
Gister naar The Hunger Games geweest. Voordat ik mijn mening ga geven wil ik vermelden dat ik nog nooit van de boeken had gehoord. Ik had wel heel veel gelezen en meegekregen over de film.

The Hunger Games is een van de grote blockbusters die Lionsgate dit jaar uitbrengt. De promotie heeft er dan ook niet om gelogen. Ik had dan ook hoge verwachtingen. Maar hoe graag ik ook wilde, ik bleef na het verlaten van de zaal met een teleurgesteld gevoel zitten.

The Hunger Games is absoluut geen slechte film, maar ik kan hem ook niet heel goed noemen. De film begint heel sterk. Het selectiegedeelte, de aankomst bij Het Capitool en de voorbereidingen op de Games. De sfeer die dit eerste uur gecreeerd wordt is verbluffend en ik was dan ook zeer benieuwd wat me te wachten stond. Helaas valt het 2e gedeelte van de film tegen. En dat komt voornamelijk omdat de focus op het mediaspektakel en de invloed van de Games op de bevolking nergens meer te vinden is. Dit was juist zo sterk in het eerste deel. De makers spelen het 2e gedeelte ook te veel op safe. Katniss komt namelijk nooit voor echte grote dilemma's te staan. Ze slaat zich dan ook makkelijk door The Games heen. Ze hoeft weinig moeite te doen om haar concurrentie uit te schakelen, want de oplossingen komen haar dikwijls aanwaaien. Dit haalt een groot gedeelte van de spanning weg. Ook de romance tussen Katniss en Peeta zorgt ervoor dat de film uiteindelijk ietwat gaat slepen. De makers kiezen dan uiteindelijk ook voor een gemakkelijk einde.

Wat wel heel sterk is zijn de acteerprestaties. Jennifer Lawrence is zeer overtuigend als Katniss. Ook de overige bijrollen worden perfect ingevuld. De acteurs tillen deze film naar een hoger niveau.

Daarnaast vond ik het camerawerk bij vlagen zeer irritand (shaky cam tijdens gevechten).

Ik vond het een leuke film. Niet meer, niet minder. 3 sterren

avatar van cordiacovens
3,5
Leuke film met een hoog amusements gehalte maar niet een no brainer..
Jennifer Lawrence vond ik erg goed als Katniss..

de film speelt zich in mij optiek af vanuit haar oogpunt en hierdoor komen andere karakters niet zo goed uit de verf.
De film is goed in beeld gebracht en voelt ondanks de lange speeluur zeker niet lang aan..
Wat natuurlijk jammer is is dat het een nogal brave verfilming is..het had en stuk realistischer/heftiger gekund. Alleen deze keuze begrijp ik volkomen..het is een film voor een breed publiek.
Goed uitgewerkt en die sfeer van de film kwam op mij goed over..het is wel duidelijk dat dit een 1e film is in een reeks van films want de film komt door het schetsen van de situatie en uitleggen hiervan nogal langzaam op gang..dat was overigens wel goed gedaan..

wat ik wel jammer vond was dat de spelen zelf nogal een soort aftellen was..dit is natuurlijk het principe maar het had gewoon wat rauwer gekund.


Zeker een dikke voldoend en ik kijk uit naar de volgende films, misschien ga ik zelfs de boeken lezen

avatar van Linn
4,5
Veel beter als dat ik verwacht had. De romantiek tussen Katniss en Peeta, waarvan ik verwacht had dat het zwaar overdreven zou worden is uiteindelijk precies zoals in het boek..Fake. In scene gezet door Katniss en Haymitch om zieltjes te winnen Ik snap de vergelijking met Twilight nog altijd niet, om over Harry Potter maar te zwijgen.
Verder erg getrouw aan het boek en Lawrence is perfect gecast voor de rol van Katniss Everdeen. Lenny Kravitz was een rare keuze maar stoorde verder niet. Prachtige scene als de games beginnen, want dat was precies als dat ik het voor me zag toen ik het boek las. Een onverwachte 4,5*

En ik hoop dat deze regisseur de volgende delen ook zal gaan verfilmen, maar ik heb er niet al te veel vertrouwen in..meestal geven ze het stokje al snel door.

4,0
Verrassend leuk fimpje. Een beetje een mix tussen The Truman Show, Battle Royale en The Running Man. Gelukkig neemt de film ruim de tijd om het bizarre uitganspunt en de hoofdpersonages te introduceren waardoor je als de actie losbarst het gevecht op leven en dood zowaar serieus neemt en volledig meegaat in de belevenissen van Katniss Everdeen (een uitstekende Jennifer Lawrence).

Het maakt van The Hunger Games een redelijk brave film als je naar het onderwerp kijkt, die echter wel heerlijk wegkijkt en ook voor mensen die tot voor kort nog nooit van de boeken hadden gehoord laat staan er één gelezen hebben (zoals ik) absoluut de moeite waard is.

avatar van Onderhond
2,0
Matig.

De film is opgedeeld is twee losse delen. Het hielp ook niet dat er ook effectief een pauze tussenzat in de bioscoop (heh?). De introductie duurde in ieder geval redelijk lang. Op zich geen probleem als de tweede helft weet te overtuigen, maar dat deed het niet echt.

Wel een lollige bijrol van Harrelson, ook Lawrence doet het best goed. De toekomstvisie is ietwat karig, al is de Capitol wel een leuke mix van toekomst en verleden. Doordat de intro echter een uur in beslag neemt vond ik de opzet van de film niet geheel overtuigend. Heel zinnig klinkt het idee van de Hunger Games niet en elke keer als er op teruggekomen werd, werd het er niet ook niet overtuigender op.

Tweede deel van de film laat te wensen over. Niet zozeer omdat het meeste geweld off-screen gebeurt, of doormiddel van erg warrig (lelijk warrig) camerawerk verborgen wordt, maar omdat Collins eigenlijk alle hekele punten nogal makkelijk wegschrijft. De brand, de wespen, de hulp van de sponsers, de dood van Rue en het einde zijn allemaal voorbeelden van moeilijke scenes die op een wat flauwe manier opgelost werden. Iets meer durf daar hadden de arena scenes goedgedaan.

Vond het uiteindelijk veel te lang duren, en ondanks de kleurrijke setting toch iets te serieus uitgewerkt.

2.0*

avatar van rep_robert
3,0
Ook the Hunger Games is een aardige blockbuster dat ondanks de gigantische lengte een makkelijke zit vormt. De film is als het ware opgedeeld in twee gedeeltes. De aanloop naar de Hongerspelen en de Hongerspelen zelf. Achter de Hongerspelen zelf zit niet echt een sterke gedachte helaas. Wat dat betreft is dit gewoon een Amerikaanse versie van Battle Royale(was the Condemned dit ook niet?) dat gericht is op jonger publiek. Zo origineel is het allemaal niet, raar dat dit een populaire boekenreeks is.

Anyway, vooral het eerste gedeelte weet te imponeren. Mede dankzij sterk spel van de gehele cast leef je wel sterk mee met de personages. Ook ziet het er visueel allemaal wel aardig uit.

De Hongerspelen zelf vallen een klein beetje tegen. De vechtscènes ontzettend slecht gefilmd(warrig) en je hebt niet echt het idee dat het een gigantisch avontuur vormt voor Lawrence. Het gaat haar soms even iets te gemakkelijk af. Hierdoor heb je constant het gevoel dat de film op jonger publiek mikt.
Daarnaast is het einde een beetje een zoethouder en een overduidelijke opzet naar een eventueel vervolg. Een vervolg dat ik overigens niet heel erg zou vinden, ondanks dat dit geen topper is.

3*

p.s. de synopsis op MovieMeter geeft al meer achtergrondinformatie dan de film zelf. Dat Amerika Panem heet komt volgens mij helemaal niet naar voren in de film.

5,0
Echt een fantastiche film, van het begin tot het einde spectaculair!
De acteurs spelen geweldig, het is visueel gewoon perfect!
Dit is de beste film die ik in jaren gezien heb. Nu ga ik alleen de boeken nog lezen, misschien wel meerdere keren.
De film is zijn geld driedubbel waard!

3,5
goede film, maar ook niet meer. Buiten Jennifer vind ik het acteertalent gemiddeld, maar ook niet meer. En ook de uitwerking had meer kunnen zijn.
Bovendien ook een veel te lange zit als je het mij vraagt. De personages worden geleidelijk uitgelegd (wat op zich goed is), maar waarom dan niet kort iedereen aanhalen. Ik had eerijk gezegd ook iets 'mooiere' battles verwacht dan een pijl hier of daar.

Nu, ik moet ook niet alles negatief gaan vinden; want sommige scènes zijn wel bijzonder goed uitgewerkt. Bvb het aftellen (in de trailer nog iets meer dan in de film) zorgt ervoor dat je even je adem inhoudt; en sommige acties worden ook bijzonder mooi in beeld gebracht. Ohja, en Jennifer doet het natuurlijk geweldig goed en overtuigend.

Soit, een nieuwe hype is geboren; zoveel is zeker. En dat is nog niet zo erg. Verrassend is wel dat nu al 3 (!) vervolgdelen zijn aangekondigd, zeker aangezien er blijkbaar maar 3 boeken waren.
Of ik de volgende delen ga kijken weet ik nog niet

3.5*

avatar van Naomi Watts
2,5
Honger gestild


De verhoudingen met het boek die scheef zouden komen te staan die de eerste dagen hier te vinden waren kan ik nu gelukkig ontkrachten. Vooral wat betreft romantiek is nihil want de plichtmatige chemie van Katniss en Peeta komt goed naar voren. Bovendien is de troef van de film dat Collins herself het script heeft geschreven waardoor de essentiele elementen uit het boek gewoon aan bod komen. Geen enkele kritiekpunten op dit gebied, wat er verteld moest worden werd aan bod gebracht. Dan kan het voor een boekverfilming moeilijk mis gaan.


Ik ben al fan van Lawrence sinds Winter's Bone wat ze ook goed doortrok in één van mijn favoriete comicverfilmingen in First Class en nu schittert ze weer in één van de sterkste young adult reeksen. Ook de rest van de zeer charismatische cast doet het naar behoren. Heerlijke casting. Aankleding rond de Capitol vond ik sterk gedesigned maar ook de Hunger Games zelf worden naar behoren weergegeven. Tuurlijk is de camera bewust shaky (om de intensiteit met succes te versterken) en zijn de kills vaak off-screen. Braaf? Verre van want de focus ligt niet in de shock hoek en dit is bovendien geen slasher. Hopelijk gaan velen dit realiseren.


Met name het script van Collins die hier een geweldige film van maken met zeer goede ondersteuning van cast en de regie van Ross. Zolang Collins de screenplays van de andere twee delen ook gaat schrijven voorzie ik geen problemen.

avatar van Rianneke_Dan
3,0
Geweldige film. Ik heb het boek vorige week in twee dagen uitgelezen en ik was gelijk verslaafd. Wat een geweldig vernieuwend verhaal, wat een spanning en sfeer. Het fijne aan het boek vind ik het feit dat je er zelf beelden bij kunt verzinnen, je hebt je eigen idee bij bijvoorbeeld Peeta en hoe de arena eruit ziet. Het boek was zeker niet braaf, als lezer kon je je zeker voorstellen hoe bloederig het er wel niet aan toe moest gaan in de arena. Mijn angst was dan ook dat de film zich daar totaal niet aan zou gaan houden en dat die zich lang niet kon meten aan het niveau van het boek, gelukkig was dat totaal niet het geval.

Met het boek vers in mijn geheugen dus op naar de bioscoop en het eerste was me gelijk opviel was dat de dialogen precies paste bij het boek. Complete zinnen waren precies hetzelfde en dat vond ik persoonlijk erg fijn. De omgeving van District 12 was ook precies zoals het er in mijn fantasie uitzag, die sfeer, de armoede en dat in contrast met het Capitool en zijn inwoners vond ik erg sterk gedaan.

Jennifer Lawrence was in één woord geweldig. Kan me werkelijk geen betere Katniss voorstellen. Wat een talent en overtuiging. Goed gedaan! Haar band met Prim word redelijk weergegeven, toch was dat in het boek iets sterker, maar dan nog kan ik hier niet over klagen want het was overtuigend genoeg. Haar band met Gale daarentegen vond ik maar mager, daar hadden ze wat mij betreft iets meer tijd aan mogen besteden. Want Gale was voor Katniss zeker zo belangrijk als dat Prim was. Ook haar 'liefdes' gevoelens werden in het begin van de film ook niet duidelijk. Wat in mijn ogen toch wel belangrijk was voor het verhaal zelf. Het personage van Katniss word verder genoeg uitgediept met haar ups en downs en toch ook sterke wil om te overleven voor haar zusje Prim. Het moment waar ze dan ook Prim's plaats in nam gaf mij werkelijk kippenvel, in het boek al, maar ook in de film was dat een erg sterke scene!

Dan heb je nog de mannen Gale en Peeta. Van mij hadden ze de acteurs dus net mogen omdraaien want in mijn gedachte was Gale een 'jochie' en juist Peeta wat groter, breder en mannelijker, iemand waar dus juist Katniss veel steun bij kon vinden in de Arena. Dat gevoel had ik dus niet bij Jennifer en Josh. Josh die ik overigens niet veel aan vind, hadden zat leukere jongens voor geweest, maar ik heb me er verder niet teveel aan gestoord. Liam als Gale was natuurlijk heerlijk, maar heeft hij in mijn ogen te weinig screentijd gehad.

De andere 'tributs' (deelnemers) uit de andere districten vond ik goed, met name Rue en Cato. Ook precies zoals ik me had voorgesteld in het boek. De relatie met Rue is overigens erg mooi in het boek, maar in de film toch wel wat minder hoor en erg versneld, iets wat ik persoonlijk erg jammer vind want dat vond ik toch één van de mooiere stukken in het boek. Gelukkig kon het me in de film ook wel raken maar toch minder. Cato was heerlijk bruut, zoals het ook hoorde. Rest vond ik ook redelijk. Daarnaast heb je natuurlijk nog de andere personages zoals Lenny Kravitz als Cinna (geniale casting) en Woody Harrelson als Haymitch. Ook hier had ik me geen betere acteurs voor kunnen wensen. En Tucci als Caeser haha geniaal gewoon. Erg leuk gedaan!

Cast was dus gewoon om te genieten. Maar de uitwerking van het verhaal was ook top. Zoveel gelijk met het boek en dat had ik dus echt niet verwacht. De gevechten vond ik goed, de schokkende camera heeft mij totaal niet gestoord en gaf in mijn ogen juist alleen maar beter aan hoe groot de chaos wel niet geweest moest zijn tijdens de gevechten. Het bloederige bleef een beetje uit, maar daar had ik me helemaal op ingesteld dus dat was verre van een teleurstelling. Zoiets verwacht je dan ook niet bij een young adult boek/verhaal. Het Capitool zag er geweldig uit, heerlijk kleurrijk en totaal geschift, eigenlijk nog gekker dan dat ik in gedachten had, maar des te beter eigenlijk. Daardoor was het contrast met de Arena zo goed. Het eerste uur word je totaal meegenomen in de gekte van het Capitool en het tweede uur neemt het verhaal je mee in de grauwe en stille Arena. Goed gedaan, want ik had in beide delen totaal niet de moeite om me erbij te houden, de film houd je vast, zelfs als de verschillen zo groot zijn en dat is toch knap om voor elkaar te krijgen.

Ik ben dus (bijna) alleen maar positief over The Hunger Games, ja let op BIJNA. Helaas kan ik wel één minpuntje bedenken in mijn ogen. Want ik vond de relatie tussen Katniss en Peeta totaal verkeerd neergezet. In de film werd het nergens echt duidelijk dat het allemaal fake is. Dat viel me echt heel erg op. Zeker niet zoals dat in het boek wel gedaan werd, met de dwingende briefjes en het omkopen voor eten en medicijnen in de Arena. In de film werd erg wel geduid naar het briefje wat bij de soep zat met de worden "noem je dat een kus"? Iets in die trant in ieder geval, in het boek stond er "voor elke kus, een pan soep", klinkt toch weer heel anders. En dat vond ik toch jammer, want het verloop van die 'nep relatie' is uiteindelijk wel nodig voor een eventueel tweede deel in deze reeks. Werd dus niet genoeg aandacht aan besteed. Maar dat is mijn ervaring, kan zijn dat andere dat verschillend ervaren hebben.

Ja ik heb hier onwijs van genoten. Erg gelijk aan het boek, wat een enorme pluspunt is. Jennifer Lawrence die werkelijk geniaal is als Katniss, een goede dosis spanning en sfeer. Op wat kleine puntjes na zoals het uitwerken van de relatie met zowel Rue als Peeta is dit gewoon een hele waardige boekverfilming! Op naar het tweede deel!

Dikke 4.5*

avatar van Albus Dumbledore
4,0
Erg goeie fantasy / science-fiction film met een goed verhaal: erg leuk hoe er wordt gespeeld met het feit dat The Hunger Games eigenlijk niets meer is dan hoe wij films kijken ('Oh, meer geweld, ik hoop dat de hoofdpersoon er levend vanaf komt, laten we er een romantisch subplotje ingooien'). We houden van conflict, we houden ervan als de personages pijn hebben. We genieten in feite van andermans leed. Een gedachte waar deze film met zijn Hunger Games veel mee speelt, wat ik erg interessant vond.

De acteerprestaties waren ook goed. Vooral Jennifer Lawrence: prachtige vrouw, maar ook een erg goede actrice, zo blijkt. Een van de beste scènes vond ik dat dat kleine meisje Rue stierf en we haar District compleet in opstand zagen komen vanwege haar dood. Prachtig gedaan! Qua technische aspecten wil ik nog even kwijt dat ik de cinematography lekker rauw vond, met veel goed gebruik van de handheld camera die uiteindelijk scherp bij elkaar gemonteerd was. De muziek was absoluut ook niet mis en wist hier en daar kippenvel op te leveren.

Wat ik alleen minder vond aan de film was die irritante en kleurrijke vrouw die de loten trok en bepaalde wie er uit District 12 meedeed aan The Hunger Games. Wat een complete rip-off van het personage Dolores Umbridge uit Harry Potter! Aan die onorginaliteit stoorde ik me lichtelijk. Waar ik me ook lichtelijk aan stoorde was dat ze dat ze er toch nog (waarschijnlijk om de fan-girls tevreden te houden) dat romantische subplotje tussen Katniss en Peeta erin moesten gooien. Wat ik dan wel weer interessant vond was dat er lichtelijk werd geïmpliceerd dat Katniss deed alsof ze ook op Peeta verliefd was puur voor de show.

Voor de rest vond ik het in ieder geval een erg goede film. Laat deel twee maar komen!

4,0 sterren

avatar van Jessen0wnt
3,0
Op zich een leuke popcorn film die ondanks de vrij lange speelduur weet te vermaken, maar door de verschillende stijlen en het nogal vage verhaal wat ik eignelijk helemaal niet zo bijzonder vond toch niet echt onderscheidend. Hoeft ook niet, maar door belovende woorden wel meer van verwacht. De film heeft te veel kwaliteit-verschille en het acteren is dramatisch (thank god the script) waardoor het af en toe moeilijk mee-avonturieren was. Zonde, maar zeker geen slechte film. 3 sterren

avatar van Donkerwoud
3,5
Tienerfilm die bijzonder goed uitpakt omdat het een cynische satirische onderlaag heeft. Ik hoop dat ze de hele trilogie zullen gaan verfilmen, want hier zit zeker meer materiaal in.

4,0
The Games That Play Us

Mijn 100ste bioscoopbezoek moest uitgaan naar een film die het ongetwijfeld waard was. En wat past er nou beter bij me dan een tienerfranchise? Na maanden van uitkijken en een spetterend openingsweekend kon ik 'The Hunger Games' dan eindelijk bezichtigen.
Het verhaal is buitengewoon intrigerend. Alle lof naar schrijfster Suzanne Collins die een prachtig, episch verhaal heeft bedacht. De thema's van het lot (waar je geboren wordt), het opofferen voor je geliefden en het spelen van een spelletje voor het publiek zijn sterk uitgewerkt. Denk jonge gladiatoren op televisie of Big Brother met een bloederige afloop. De satirische onderlaag van de film speelde zowel met de regels van vermaak als met onze verwachtingen. Hoeveel films benoemen nu werkelijk de climax als 'de finale'?
De cast is formidable. Jennifer Lawrence is perfect gecast en Elizabeth Banks was nauwelijks te herkennen. Extra kudos naar de art department en de special effects team die gelikte shots en een schitterende wereld neer zette. De enige die echt buiten de boot viel was Josh Hutcherson. Hoewel hij een redelijke acteur is was Peeta oninteressant en niet erg charmant. De chemie tussen Peeta en Katniss, die toch belangrijk is voor het verhaal, ontbrak volledig.
'The Hunger Games' wist me niet te bevangen a la franchises als 'Harry Potter' of 'Pirates', maar ach, 'Batman Begins' zal ongetwijfeld het slechtste deel zijn van Nolan's meesterwerk. Met andere woorden: ik kan nu al niet meer wachten tot 'Catching Fire' en het lezen van de boeken.
Een uitzonderlijk goed verteld verhaal, een sterke actrice en een lekkere actie maken dit wel een must-see. Al is het maar om te weten waar die hype nu over gaat.

avatar van RooieBloemkool
3,5
The Hunger Games is 'The Condemned' meets John Guidetti. Originele insteek van een 'Battle Royale' film waarbij op een uitgebreide manier kennis wordt gemaakt met de personages en de Spelen, maar ook een film die anderzijds bij vlagen afgeraffeld overkomt.

avatar van Number23
3,5
Toch ietsjes anders dan de gemiddelde blockbuster en dat trekt de film boven de middenmoot. Ben niet bekend met het verhaal (lees ook nooit boeken, ze maken een eventuele verfilming alleen maar slechter), dus ik kan oprecht zeggen dat ik het als flink meeslepend heb ervaren. De film zit ook qua aankleding in de hoek waar de klappen juist niet vallen, vooral de inwoners van The Capitol(?) zien er fantastisch kleurrijk uit. Dus lage verwachtingen voor een film hebben wederom een positieve beoordeling opgeleverd.
Waar ik wel enigszins enthousiast over was, was de casting. Niet zozeer Lawrence, Sutherland en Hutcherson die al bewezen hebben dat dit soort rollen voor hun een makkie is, maar vooral het casten van Banks, Harrelson, Tucci en Bentley lieten me glunderen. Woody maakt veel meer van zijn rol dan verwacht, Bentley ziet er geweldig uit (wat een baard! ), Banks is lekker excentriek en Tucci is samen met partner in crime Jones heerlijk bezig als presentator/commentator. Wel zeer jammer van het gebrek aan chemie tussen de 2 jonge hoofdrolspelers.
Beter dan verwacht!!

avatar van kels92
3,0
Ik heb de boeken nog nooit gelezen en er ook nog nooit van gehoord.
Toen ik de trailer zag was ik erg entousiast en had ik zin om er zo snel mogelijk heen te gaan, maar het viel toch een beetje tegen.
In tegenstelling tot vele anderen vond ik het eerste deel van de film minder leuk dan het tweede deel. Als ik het zo mag noemen een beetje twilight achtig. Vooral de intervieuws waren saai.
Het verhaal komt op mij over als een beetje simpel en niet echt diepgaand of ingewikkeld.. ik vind ook niet dat je deze film kunt vergelijken met de harry potter films, die zijn wel veel beter qua verhaal vind ik.
Het kan best zijn dat het boek wel heel goed is, maar de film is niet sterk genoeg om me echt te boeien.
Maar ik ben wel echt weg van de acteurs, vooral van Jennifer Lawrence. Had nog nooit eerder films van haar gezien maar ik heb de dag erna gelijk winter's bone gekeken.

Al met al geef ik de film dus 3 sterren.

avatar van DiKKe_OsCaR
3,0
Bij verfilmingen is het boek vaak beter dan de film. Deze film was niet slecht, maar het volledig afwezig laten van het belangrijkste: de honger en het afzien, dat stoorde mij toch wel heel erg.

De 2,5u ging erg snel. Wat op zich in het voordeel van de film spreekt. Maar waar het boek beduidend interessanter werd zodra de Games begonnen, daar werd de film niet veel interessanter... Jammer.

avatar van stkolaf
2,5
Wat jammer zeg. Ten eerste wil ik zeggen dat ik het boek niet heb gelezen. Maar ik heb van tevoren wel een aantal kritieken gelezen. Geen spoilers, alleen een aantal dingen die misschien beter hadden gedaan kunnen worden. En deze dingen kloppen helaas. Vanaf nu zet ik alles in spoilers.

Ten eerste het camerawerk. Er wordt vrijwel alleen gebruik gemaakt van extreme close-ups. Zo af en toe een medium-long shot. Maar nooit een long shot. Hierdoor waren vooral de vecht-scenes erg vervelend om te zien. Moeilijk te volgen. Slecht in beeld gebracht. Maar ook de scenes in de trein, wanneer Catniss en Peeta net zijn uitgeloot. Geen enkele mooie zoomout van het interieur van de trein. Geen all-around shot van de luxe, de overdaad. Alleen maar die eeuwige close-ups.

Op geen enkel punt in de film werd er gebruik gemaakt van een stevige camera. Altijd maar dat eeuwige geschok. combineer dit met de eindeloze close-ups en je verkloot de hele sfeer van het spel in de film; 'The Hunger Games'. Neem bijvoorbeeld het startmoment van het spel. Wanneer alle deelnemers in een cirkel staan. Waarom de hele tijd dat gezoom. Geef eens een mooi overzichtsshot, man! (Los van het camerawerk, waarom zijn alle 24 deelnemers zo vastberaden. Er moet vast wel één 12-jarig jongetje zijn dat blijft staan en in zijn broek zeikt van pure angst. Of één van de deelnemers stapt te vroeg van zijn cirkeltje en wordt aan stukken geblazen.)

Er waren zoveel mogelijkheden om in deze film mooie plaatjes te schieten van de omgeving. De enige keer dat dit wordt gedaan, is 1 of 2 keer een mooi aanzicht van de skyline van de Capitol. Maar hier blijft het bij. Geef ons een mooie long-shot. Katniss net iets links van het midden, met die machtig mooie rivier op de achtergrond, het bos eromheen, en in de verte een bergketen, en dat terwijl ze op zoek is naar Peeta. Of een long-shot van Katniss in de bossen, terwijl ze stil luistert naar geluiden om haar heen. Maar helaas, slechts schokkerige kutclose-ups.

In de kritieken hierboven en op andere sites heb ik een aantal dingen gelezen die pijnlijk genoeg niet goed worden benoemd in de film, of ruwweg worden weggelaten.
- De armoede die heerst in de districts - Dit was één van de weinige dingen die ik eigenlijk wel goed vond gerepresenteerd. In de eerste scenes, vóór de loting, wordt dit goed duidelijk gemaakt.
- Het honger- en kou-lijden van de deelnemers van the Hunger Games - Dit wordt gewoon weggelaten! Waarom heet het the Hunger Games? Het kleine donkere meisje dat in bomen klimt heeft een keertje erg honger als ze een eekhoorn aan het eten is die Katniss heeft gevangen. Maar thats it! Wat. De. Fuck. Waarom heeft niemand extreme dorst? extreme honger?Voordat the Games beginnen wordt nog gezegd dat 30 procent niet doodgaat doordat ze vermoord worden, maar door honger, dorst en kou! 24, gedeeld door 100, keer 3 is... 7, minstens! Btw, hoe heeft Katniss die eekhoorn uberhaupt gevangen? Ze had toen haar boog nog niet eens...
- Het vermoorden van, en door tieners! Dit is misschien nog wel het belangrijkste punt. Eén keer wordt er stil gestaan bij de dood van een kind, en dat is bij bovengenoemd 12-jarig meisje. Eén keertje maar!? De rest van de deelnemers heeft er blijkbaar geen enkele moeite mee om hun medemensen tot pulp te hakken. Kinderen van 13 die neergehaald worden met een kebabmes en niemand die er een traantje om laat? Ik dacht dat dit ook één van de belangrijkste punten van het boek was. Het feit dat je bij elk sterfgeval niet kan juigen. Op etisch niveau is het zo tegensprekend. Je wil dat de rest doodgaat, zodat Katniss wint. Maar kinderen? Je moet hierdoor verscheurd worden! Maar dit gebeurt niet. De groep uit district 1 en 2 wordt neergezet als een stel maniacale mobsters zonder gevoel voor ethiek, daardoor krijg je de mogelijkheid te juigen wanneer zij het onderspit delven. En de kinderen die het doden zelf in handen nemen zijn geen kinderen. Toevallig zijn dit allemaal 18-jarige, bovenontwikkelde vroegbloeiers. Dat maakt het allemaal weer een stapje makkelijker te verteren. De jongere kinderen worden allemaal off-screen gedood (behalve bovengenoemd 12-jarig meisje natuurlijk).
- De reden van the Hunger Games. Ik weet het nog steeds niet precies. Om burgers er aan te herinneren wie oppermachtig is, puur machtsvertoon. Maar in de film worden bijna geen reacties getoond van het publiek wanneer één van de deelnemers doodgaat. Geen schreeuwende moeders, jankende vaders of wegrennende broertjes en zusjes. Alleen de kleine riot in district 11 wanneer dat meisje overlijdt, maar ook dit is weer snel onder de duim.
- Wat maakt Katniss speciaal? De reden waarom je 'voor Katniss bent' is er eigenlijk niet. De enige reden is, dat haar verhaal wordt gevolgd. Maar als je er objectief naar kijkt, waarom is de rest minderwaardig? Katniss moet winnen om terug te keren naar haar zusje. Maar de andere kandidaten hebben ook een familie! Wat maakt haar speciaal? Niks!
- Bij de lotingceremonie zijn er ongeveer 100 jongeren uit district 12 aanwezig. Dit betekent dat de populatie van district 12 niet groter kan zijn dan 15.000. Er vanuit gaande dat er in de andere districts niet meer dan 2 keer zoveel mensen wonen, zal dit betekenen dat er in de districts ongeveer 300.000 mensen wonen. En dan neem ik het nog erg ruim! Maar in het stadion, waar de Miss-verkiezingen en dergelijke worden gehouden, zitten al ruim 100.000 RIJKE mensen te kijken. ik dacht dat het rijke gedeelte van de bevolking een elite was? Het lijkt erop dat er meer rijke mensen zijn dan arme. Een beetje uit balans dus. Een beetje erg uit balans.
- Het personage van Woody Harrelson maakt wel een erg abrupte character development mee. De eerste scene waarin hij te zien is, is hij een dronken egoist die niks geeft om zijn mentor-leerlingen. Maar na 10 seconden verandert hij al in de goeie goedzak die hij diep van binnen is (ook al heeft hij in een vorige Hunger Games eigenhandig 23 andere kinderen om zeep geholpen). Ook wilde hij nog graag een keer persoonlijk trainen met Katniss, maar dit zien we niet gebeuren helaas. Ik ga er vanuit dat dit wel gefilmd is, maar helaas tussen de deleted scenes terecht is gekomen? Waarom? We zien al bijna helemaal niks van die hele training die ze krijgen. (als ze deze al krijgen, want wat hebben Katniss en Peeta geleerd? Niks wat ze niet al konden!)

Verder is Woody Harrelson, ook al verschijnt hij weinig in de film, een miscast in mijn ogen. Net als Lenny Kravitz, een nietszeggend flutacteurtje, die beter één van zijn oude singles weer opnieuw kan uitbrengen. Ook Josh Hutcherson oogt als een flutterig ventje waar je niet eens medelijden mee kan voelen (ook al wordt hij meerdere malen om de tuin geleid door zijn grote liefde, wat hartverscheurend moet zijn).

Pluspunten, in mijn ogen:
- Jennifer Lawrence, die een zeer sterke prestatie neerzet met Katniss.
- Het schrikmomentje met de eerste 'hond'. (De rest aan die honden was slecht. Slecht in beeld gekomen, slecht geanimeerd, niet eng)
- Het boek, waarschijnlijk
- De speld met de mockingjay, en het mooie gebruik van de vogel in het spel!


Als ik nog wat heb gemist komt er een update. Maar voor nu: 2*

Absoluut geen goede film. Langdradig, het duurt veel te lang voor het spel begint. De film leeft op zodra de spelers in de arena staan maar neemt weer een duikvlucht als de 'regels' worden aan gepast. Zonde van mn 12 euro...

avatar van wwelover
3,5
Leuk, maar heel erg overhyped. Dat meiden hem meer kunnen waarderen kan ik wel begrijpen. Want ik vind de actie en spanning een beetje tegenvallen. Ondanks de lange speelduur gebeurd er eigenlijk te weinig. En het was ook gewoon erg voorspelbaar, en nee ik heb het boek niet gelezen. Qua acteerwerk is er niks op aan te merken, dat was gewoon prima net als de muziek. Qua art-department zag het er ook prima uit, al is het contrast tussen de werelden zo groot dat ik het een beetje vaag, maar dat komt natuurlijk vanuit het boek. Maar ja over het algemeen, leuk voor in de bioscoop maar het is geen wereld film.

3.5*

avatar van Filmkriebel
3,0
Nog even naar de laatavondvoorstelling geweest. The Hunger Games, gebaseerd op een vlot verkopende trilogie bleek ook een vlotte film te zijn. Het tempo van de film ligt hoog; van verveling geen sprake en er zitten enkele edge-of-your-seat momenten in die je alle tijdsbesef doen vergeten.

Jennifer Lawrence is één van de grote beloftes voor de nabije toekomst. Ze heeft een ongelooflijke uitstraling en ze zorgt ervoor dat je werkelijk mee gaat voelen met het hele gebeuren. Ook in Burning Plain en Winter's Bone ging ze niet onopvallend voorbij. Meer leuks kwam er met een onverwachte rol van Lenny Kravitz en een onherkenbare Stanley Tucci, met blauw haar en kunstgebit. Dan weer ontgoochelend was de rol van het meisje Rue in de film. De romantische verwikkelingen kwamen er een beetje onnatuurlijk bij maar dat was te verwachten.

Eén van de minpunten vond ik het ontbreken van rauw geweld die samengaat met zo'n survival situatie. Hunger Games is natuurlijk een film die een erg breed publiek wil bereiken en op zeker speelt door alle bloederige scènes offscreen te houden en voor een PG-13 rating te gaan; dat vind ik een tactische fout want twee of drie zo'n scènes onscreen hadden zeker meer impact gehad op de volledige beleving. De bad guys, de spelmeesters, vond ik kleurloze figuren die geen indruk nalieten. Ik had me aan een einde verwacht zoals in The Truman Show, waarbij de hoofdpersonages op de vlucht zouden slaan en ontsnappen uit het decor, met nog een confrontatie met Seneca erbij bijvoorbeeld. Ook dat mocht er niet zijn en weer werd voor een gemakkelijke oplossing gekozen. The Hunger Games is de moeite waard, maar mocht nog iets puntiger en agressiever zijn.

avatar van Film Pegasus
2,0
Film Pegasus (moderator)
The Hunger Games... na het vergelijk met een ffilm als Battle Royale, dacht ik dat dit wel een fijne film zou opleveren. Misschien geen betere, het blijft Hollywood, maar toch een leuke blockbuster. Het concept doet me ook wat denken aan The Running Man met Arnold Schwarzenegger. Eveneens een tv-programma waarbij het gewoon de bedoeling is dat één persoon de rest moet doden. The Tournament en The Condemned zitten allemaal in de stijl van Battle Royale. Elk met hun eigen accenten natuurlijk.

The Hunger Games stelt wat dat betreft enorm teleur en is de minsten van de films die ik noemde. Pas na een uur (verschrikkelijke pauze inbegrepen) begint pas het tv-programma. Daarvoor is het een gezwets met futuristische kostumering, training en tienertalk. Nu begrijp ik goed de vergelijking met een film als Twilight. Het verhaal is helemaal anders, maar fans daarvan zullen deze Hunger Games ook wel lusten. Dan pas begint het toernooi en je zou denken dat het dan ook geweldige cinema wordt. In tegendeel, het kabbelt rustig voort. Slechte montage en rommelig script bevorderen de drive niet echt. En veel 'killings' zijn er ook niet te zien.

De film zal de carrière van Jennifer Lawrence nog wel verder de hoogte in helpen. En de opvolgers zullen gezien het commerciele succes ook wel aanslaan. Maar ik denk toch dat ik pas voor dat deel. Jammer...

avatar van sinterklaas
3,5
Na het zien van de trailer verwachte ik niet bepaald veel van deze film. Maar de vele goede reacties enz hebben me toch wel intresse gewekt. Eergisteren gezien in de bioscoop en het is een beetje hetzelfte variant als Gamer, Battle Royale en The Running Man, maar dan voor pubers.

Om te beginnen vond ik de opbouw en de subtiele shots van het verwoeste Amerika erg goed en ook de futuristische steden waar die hongerspelen werden geintroduceerd. Verder moet ik ook erg denken aan een retro achtige sf, met een knipoog naar de jaren 70. Jennifer Lawrence, die ik nog ken met haar ijzersterke rol in Winter's Bone, zet wederom hier ook weer een erg sterke rol neer als een deelnemer van het hongerspelen. Eerst krijgen we soorten trainingen en introducties en daarna (pas in het tweede helft van de film) kan het spel beginnen. En ik moet nog best zeggen dat dat er heftig aan toe kan gaan en het nogal bloederig neigt te worden. Ook is er natuurlijk weer plaats voor liefde en de vele spelregels eromheen. Verder zijn de futuristische stuffs ook prima in orde en ook het speelveld (de bossen) is nog best boeiend. Die trein vond ik ook een uitschieter.

Al met al is dit toch nog een vrij sterke en verzorgde bioscoop prent geworden. Ik kan nu al zowat met zekerheid zeggen dat hier over 30 jaar een remake van gemaakt zal worden.

3,5*

avatar van The One Ring
3,0
Vermakelijke blockbuster die niet zijn complete potentie benut. Ik lees hier en elders nogal wat vergelijkingen met Battle Royale en The Running Man (degenen met wie ik naar de bioscoop ging noemden ook nog Death Race, waar ik nog nooit van gehoord had), maar bij mij komt The Hunger Games daar mee weg door de simpele reden dat ik die allemaal nooit gezien heb, al komt dat beslist nog wel eens.

Allereerst wil ik vooral benadrukken dat het als blockbuster een bijzonder geslaagde film is. Hij is gewoon erg vermakelijk, vooral omdat het met de spanning wel goed zit. Ik vond het voor een blockbuster eigenlijk wel verfrissend dat het er allemaal niet te gelikt uit zag. De handheld wordt natuurlijk flink ingezet om door flink schudden extreem geweld te verdoezelen, maar tegelijkertijd werkt de handheld ook in het voordeel. Voor een film van dit type is het namelijk niet gewoon om een filmstijl te hebben die wat realistischer (documentaire-achtig gaat me wat te ver) is en wat meer op de huid zit. Het voegt wat toe aan de intensiteit, bijvoorbeeld bij een scène waarin Katniss onder druk en van een grote afstand een object moet schieten. De extreme close-ups van de verschillende elementen van deze scène dragen dan echt bij aan de spanningsopbouw. Deze techniek is niet bepaald verzonnen door deze film, maar het is toch wat uniek om het bij iets als dit aan te treffen en het voegt wat extra's toe.

Een andere sterke troef is het goed opgebouwde verhaal, waarbij ik de langzame start eigenlijk wel prettig vond. Sneller naar de arena gaan had waarschijnlijk de dramatische impact van de gebeurtenissen daar verpest. Sterker nog, van mij had er nog wat langer stilgestaan mogen worden bij de gebeurtenissen in de stad, met een wat uitgebreidere introductie van de andere deelnemers aan de wedstrijd, al is het punt nu ook wel duidelijk. Ook de casting was goed, waarbij geen van de jonge acteurs uit de toon viel, al moet er weer bij gezegd worden dat alleen Lawrence werkelijk een gedenkwaardige rol had. Geweldige actrice, zoveel is me na Winter's Bone en deze wel duidelijk.

Maar er zijn zwakke punten. De meest duidelijke is toch wel het ontbreken van een werkelijke beet. Toegegeven, de satire rond de media en fascisme komt wel over, al komt dat ook weer omdat er genoeg vergelijkbare verhalen verteld zijn waar voorbeeld aan genomen kon worden. Maar het is vooral het uit de weg gaan van werkelijk moreel lastige situaties dat wat knaagt. Het is net iets te makkelijk allemaal. Niet de gevechten zelf, maar je zou toch op zijn minst één scène verwachten waarin Katniss misschien een medestander zou moeten neerschieten. Aan het einde is er kort de twist dat ze Peeta om zou moeten leggen, maar dat wordt te snel en makkelijk weer opzij geworpen. Het is een gevolg van het willen behouden van de leeftijdsgroep van 13 jaar en jonger, maar dit stoorde mij meer dan het gebrek aan expliciet geweld, wat mij niet zo heel veel kan schelen. Natuurlijk, de situatie op zichzelf is al moeilijk, met morele vraagstukken te over, dus al te erg is het allemaal niet dat de moeilijkste keuzes achterwege blijven. Toch voelt het als een gemiste kans. Vooral Peeta had naar mijn gevoel moeten sterven. Dat de twee helden beiden zomaar het einde haalden past op de een of andere manier niet bij het verhaal.

Verdere waren er nog wat idiote plotelementen. Zo is de hele reden om die spelen te houden op zijn minst bizar. Ter herinnering van de vrede die ontstond nadat een rebellie was neergeslagen moeten 24 tieners elkaar afmaken? Jaja. Kennelijk moet het ook angst inboezemen die een nieuwe opstand moet voorkomen, al lijkt me dat averechts te werken. Of heb ik een deel van de verklaring gemist (ik zou niet weten hoe)? Maar goed, ik accepteer dit nog wel als een plotelement die de spelen mogelijk maakt. Vreemder is de keuze van het "slechte team" om hun voedselvoorraad te omringen met mijnen. Ik snap dat dit is om andere deelnemers er uit de buurt te houden, maar het blijkt dus dat als één van hen op zo'n mijn was gaan staan de complete voorraad de lucht in geblazen was (wat hier door een appel gebeurt). Een bescherming dat bij activatie het beschermde vernietigd? Ik zou mijn kostbare bezittingen in ieder geval niet aan dat team toevertrouwen.

Minpunten ten spijt blijft er toch een uiterst vermakelijke avonturenfilm over, die absoluut uitstijgt boven de gemiddelde blockbuster.
3,5*

avatar van John Lee Hooker
1,5
Ik heb niet zoveel belangstelling kunnen opwekken voor dit rare spelletje. Twaalf teams worden na een korte training in het bos gedropt om elkaar af te slachten terwijl de medewerkers van de show stiekem alles in de gaten houden met behulp van camera's die wonderbaarlijk genoeg steeds precies op de goede plek staan opgesteld. Het koppeltje dat de belachelijk uitgedoste toeschouwers en wijzelf als kijker mochten volgen bestaat uiteraard uit twee geliefdes die elkaars wonden teder verzorgen en tussendoor wat kusjes uitdelen. Terwijl er in de trein nog werd gesproken over noodzakelijke lucifers en kleine overlevingskansen leek het eenmaal aangekomen meer op een simpele speurtocht voor de
brugklassers. Ongeloofwaardig, langdradig en sentimenteel.

avatar van Justinw
1,5
The Hunger Games

Ik hoorde iedereen over de boeken en omdat de film al ik weet niet hoeveel had opgebracht koos ik de film uit in de bios. Dit bleek echter maar weer dat de massa nogal snel tevreden is met hedendaagse blockbusters. Want de film was een tegenvaller. Het verhaal had zeker potentie mits er anders mee was omgesprongen.

Grappig dat de film gemaakt is door Independent Films. Terwijl we bij het echte geweld gewoon de camera zien wegdraaien om maar een gunstige rating te krijgen zodat we nog meer geld kunnen binnenslepen. Hier slaat de film alleen al de plank helemaal mis.

Andere punten waarop het misgaat is het verhaal zelf. Ook al neemt de film de tijd voor zijn opbouw toch lijkt de film afgeraffeld. De band met de hoofdpersonages kwam niet echt goed door. Ik vond de personages vrij kleurloos. De daadwerkelijke actie matig en het hele gedoe heeft plotholes waar je u tegen zegt.

Ten eerste had ik graag meer gezien over de geschiedenis van de districten in plaats van een kort promo filmpje. Best grappig idee om de geschiedenis van een volk even snel door te nemen maar het werkt niet echt. Ook de reactie van districten op de daadwerkelijke games word weinig mee gedaan. We zien alleen District 11(dacht ik) een kleine opstand beginnen als hun kindje eruit ligt. Dit word even snel afgerond.

Tevens vond ik locatie van de games vrij gemakkelijk. Een klein bos met een open veld in het midden. Met het hele overlevingsinstinct gebeurt weinig. En uiteindelijk wint gewoon wie het Capitol wil dat er wint. Het lijkt niet uit te maken wie er sterker is. Het hele sponsorgebeuren slaat werkelijk nergens op en lijkt alleen een trucje te zijn om de hoofdpersonages niet volledig ongeschonden uit de strijd te laten komen. Maar met de sponsors kunnen ze dit snel rechtbreien. Ik zal wel niet eens beginnen over iemand die in een boom word bedreigd en waar maar 2 keer op word geschoten. Ben het dus helemaal eens met John Lee Hooker boven mij. Speurtocht met pijl en boog.

Het acteerwerk is overigens in orde en Lawrence doet het goed maar het komt allemaal niet echt aan door eerder genoemde storingen. Dus blijft er een film over die vooral teleurstelt. En vooral door de uitwerking van de games zelf.

1.5*

avatar van Halcyon
Persoonlijk heb ik wel een zwak voor films die zich afspelen in een dystopische toekomst. The Hunger Games maakt handig gebruik van dit gegeven om aan de hand van setting en kostumering een fantasierijke wereld te creëren. Verhaaltechnisch wordt met enkele intrigerende concepten gegoocheld, zoals een sterk gemediatiseerde samenleving (cfr. The Running Man) en een arena waarin een select groepje pseudo-gladiatoren elkaar moet uitmoorden tot er slechts één overblijft (cfr. Battle Royale). Toch wordt het filosofisch en psychologisch potentieel van deze concepten niet helemaal benut. The Hunger Games blijft op de vlakte en is daarmee een klassiek voorbeeld van een boekverfilming die zich op de massa richt. Deze film zit dan ook vol gemiste kansen, waaronder het voorspebare slot. Ik had bijvoorbeeld liever gezien dat de overlevenden werkelijk van de giftige bessen hadden gegeten in een poging om extra drama toe te voegen. Gelukkig weet dit modern SF-sprookje wel te vermaken door de goede opbouw en een verrukkelijk hoofdpersonage waar elke gezonde jongeman hopeloos verliefd op zou kunnen worden.

avatar van Jawaddedadde
3,0
Truman Show meets Gladiator (of zo)

Toch een lichte tegenvaller.

Voor een 'actiefilm' overigens erg weinig actie. Het helpt ook niet dat de weinige actie die wel aanwezig is heel erg matig in beeld wordt gebracht. PG-13, het zal allemaal wel. Ik had het allemaal iets rauwer en grimmiger willen zien.

Blijf ook een klein beetje moeite hebben met het feit dat een moordpartij onder kinderen als een hele show wordt opgevoerd en dat er kennelijk niemand aanstoot aan neemt (ik heb het dan over de toekomstige wereld waar de hoofdpersonages zich in bevinden). Wellicht dat dit in het boek beter omkaderd wordt, maar hier kwam het over als een gemakzuchtige soort van vertier voor de rijken (er even van uitgaande dat de mensen in de Hoofdstad rijk zijn, zo kwam het op mij alvast over).

Visueel valt het allemaal nog wel mee: design en make-up zijn best aardig hoor (vreemde vogels die hoofdstedelingen trouwens).

Toch heb ik een net-niet gevoel bij deze film. Zo kwam dat groepje kinderen wel heel erg snel tot een samenwerking en kennelijk vertrouwden ze elkaar blindelings want ze slapen allemaal lekker samen. Ik zou persoonlijk geen oog dichtdoen als ik weet dat slechts één kan overleven. Het einde is ook zo'n sof. Moest natuurlijk weer een happy end zijn. Een uiteindelijke zelfmoord zou inderdaad veel dramatischer zijn geweest en wellicht ook een betere basis voor een vervolgfilm (zo hebben de districten een reden om echt in opstand te komen). Enfin, ik zou er een hele andere film van gemaakt hebben

Wel positief is Jennifer Lawrence die bewijst dat ze een film volledig kan dragen. Haar présence is overweldigend en het is geen straf om een dikke twee uur naar haar mooie smoeltje te moeten kijken. Het verhaal zakt gelukkig ook nergens in en die 143 minuten voelen helemaal niet zo lang aan.

Nou ja, de basis voor een succesvolle franchise is gelegd neem ik aan.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:39 uur

geplaatst: vandaag om 02:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.