The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.657)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf 6 februari in 100 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Movie_fan#
Hij komt regelrecht mijn top 10 binnen wandelen door de fascinerende scene's en prachtige acteerprestaties mede door nicholson.... Het verhaal was echt heel top en heb hem helemaal gesnapt, het einde was perfect! De scene's waarbij dat jongetje door het hotel fietste was meesterlijk. Van begin tot eind de spannendste film die ik OOIT gezien heb! De muziek was fenomenaal, waarbij danny dus door het hotel fietste.. Hele schokkende film die meesters is in mijn ogen van begin tot eind!
Movie_fan#
Heb trouwens laatst gehoord dat de zin: here's johhny ter plekke is verzonnen door nicholson, kubrick zelf vond het wel passend
Doom
de beste acteerprestatie van nicholson tot nu toe!
Lijkt me sterk. Zo goed is hij namelijk ook niet bezig. Vooral in het begin is het acteerniveau van de gehele cast dramatisch. Zo enorm overdreven. Jack Nicholson op z'n best zie je toch in One Flew over the Cuckoo's Nest, zeker niet in The Shining.
Jimmy009
Een rol op het lijf geschreven voor Jack Nicholson. De vrouw acteerde wel heel slecht. Het einde vond ik ook wel raar. Maar wel vrij eng soms, vooral met die tweeling! 3.5*
MiekieMow
Vreemd dat deze versie en die nieuwere versie zonder Jack zo dicht bij elkaar liggen in sterbeoordeling.
Deze is véél beter vind ik !!
orbit
- 12092 berichten

Er zit bijna één punt verschil tussen.. en meer dan terecht natuurlijk
FemkeD..
Ik snap het einde niet helemaal
Ik heb hem 3x gezien en elke keer kwam ik weer achter nieuwe dingen..
Super film!
killerfreak
schitterende film. Ik wist dat ik deze film ooit ns moest zijn, en ik ben bijzonder blij dat ik het nu gedaan heb. Een van de spannendste films aller tijden!!
TdW
heb hem gister voor het eerst gezien. Ik vond hem erg tegenvallen. Ik had meer spanning verwacht. Wel goed geacteerd door Nicholson.
3,5
by_the_way
Geweldige film. Vanavond voor het eerst bekeken had er hoge verwachtingen van en die zijn ook uitgekomen.
Jack Nicholson speelt geweldig en ook het jongetje (Danny)komt zeer geloofwaardig over. De hamvraag blijft natuurlijk hoe gaat het verder??
Op bepaalde plekken was de film echt ontzettend spannend. Het camerawerk is echt een van de beste dingen in de film (En sowieso is het camerawerk heel speciaal,). In de Making of zie je hoe zie je hoe ze al die loopshot's hebben gefilmd (En de shots met het jongetje op zijn fietsje). Muziek is ook zeer spannend en passend. In het begin dacht ik aan 'A Clockwork Orange'
Deze film is helemaal goed.
4,5* voor nu kan verhoogd worden naar 5 bij herziening.
basketballerke
Als je doelt op het eind is er nog een apart topic, maar meestal net zoals bij 2001 biedt internet natuurlijk veel uitkomsten.
by_the_way
een aantal maanden terug hoorde ik dat er rond het eind van 2006 enkele Kubrick films in een special edition zouden uit komen.
weet iemand daar iets over?
Ik hoop namelijk stellig dat daar dan de USA versie op staat van The Shining, de lange versie dus, 146 min.
Gister een versie gehuurd waarbij een making of zat, maar die uitgave zag er niet echt nieuw uit, zal ook aan de videooot liggen. Er stond wel gewoon de 115 min versie op.
tuureluur
jaja blijft een goede film, moet deze nog eens op dvd aanschaffen.
jayytjee
Ben het helemaal met je eens ! Een TOPPER
basketballerke
Ik wil 'm snel weer eens een keer zien, denk niet dat hij over 2001: kan gaan, maar ik denk wel over Clockwork.
soom
Mijn vader, die nog iets minder van films afweet dan ik doe, herkende, toen hij de hoes zag, meteen Kubrick's naam.
Dit was mijn eerste kennismaking met Kubrick, en hij weet me zeker weten te raken. Vanaf de allereerste minuut dat de film begon, tot aan het zenuwslopende, enge einde, is dit een film die zeker op je netvlies gebrand blijft staan. Dit is zeker te danken aan de rol van Jack Nicholson. Ik vind het einde van deze film erg goed, maar wellicht komt dat juist omdat ik nog maar net kom kijken qua thriller/horror. De muziek is ook geweldig, en past gewoon helemaal binnen de film. Kubrick was perfectionistisch, en dat is duidelijk te merken, want zowel de muziek als de scenes lopen parallel, naar mijn idee..
Bij herziening zit er zeker een verhoging in, nu vooral even de film laten zakken, en er even heel goed over nadenken.
jayytjee
Ik denk dat ik 'm in mijn top 10 ga zetten..
annenas
Indrukwekkende film.
Jach nicholson speelt hier ontzettend goed in.
Je ziet hem gewoon helemaal gek worden.
cohnuh69
Ik heb hem net gezien en ik vind hem erg slecht. Ik snap niet hoe hij zo overgewaardeerd kan worden. Het is totaal geen horror, en de rollen zijn niet overtuigend gespeeld. Het was erg moeilijk om de film helemaal af te kijken. Ik heb me geiriteerd aan de achtergrong muziek, aan tony, vooral aan het 100 maal herhalen van redrum met een verschrikkelijke stem, aan wendy's overdreven gegil, aan het bloed uit de lift etc. Ook kreeg ik totaal niet het idee dat het huis spookte, het leek eerder of jack zelf gewoon gestoord was en dit niks te maken had met het huis. Ik ben blij dat er een betere versie van gemaakt is. hier komen de rollen van dick, wendy en jack veel beter naar voren. In deze film heeft danny the shining en niet tony die hem ff wat dingen verteld en die hij daarna vergeet. Ook wordt het in deze film wat rustiger opgebouwd en krijg je een beter beeld van waardoor jack veranderd. Ook krijg je een goede indruk over de schandalen die zich in het hotel hebben afgespeeld, in de kubrick's versie gaat het alleen maar over de concierge die zijn gezin heeft vermoord. Ik moet toegeven dat de special effects in king's versie wat matig zijn maar er zitten er tenminste in.
In het kort gezegd vind ik het een slechte film en zou ik bijna willen zeggen het is een slechte film. 1*
ingmarz
ik heb m laatst gekocht voor 7.50 bij de f recordshop maar op de dvd van mij staat wel een making off , ik heb de making off overigens nog niet bekeken, maar ik heb ook nog een stuk of 20 dvd's die ik pas heb gekocht en nog moet kijken , de film is erg goed en vond jack nicholson ook goed acteren alleen het jochie vond ik vaak nogal irritant met zijn vingertje, en shelley duvall vond ik ook niets , ze leek eerder op schmeagol dan op een bezorgde moeder
orbit
- 12092 berichten
Hoe komt cohnuh69 erbij dat het hotel niet bezeten was, dan heb je de film echt niet goed gezien ofzo..
Verder ergert hij zich aan punten die deze film juist uniek maken en ver verheffen boven die inferieure remake. Voor mensen die deze horror juist geweldig gestileerd vinden en de morbide sfeer van de film helemaal te gek vinden slaat zijn kritiek nergens op, sorry..
Dankje wel orbit
Dat je ff orde houd bij deze.... UNIEKE film!!!!
Yuma Q.
Dit is wel Kubrick's slechtste film, met name de mooie beelden missen en bovendien kan die mevrouw dus even mooi niet acteren he... Zelfs Nicholson is niet grappig in deze film. Dat Kubrick niet gewoon afstand heeft gedaan van dit wanproduct verbaast me. Het ergste is nog dat de film niet eens echt een thema heeft. Het breidt nergens naartoe, de gekte van Jack is ongelooflijk random, shelley krijgt ondanks haar gegil toch nog wat cameratijd en dit gaat gewoon door tot het einde van de film. Er zit geen ontwikkeling in, waardoor de film niet veel anders is dan de gemiddelde B-horrorfilm.
mister blonde
Dit is wel Kubrick's slechtste film,
Ze heeft geen doorsnee Hollywood koppie, nee. Wellicht ergerde je je daaraan? Was blij met een keer een andere manier van acteren (want ook dat deed ze). Het moment Dat Nicholson doorslaat (here's Johnny!) acteert ze heel sterk. Schijnt ook dat ze voor een deel echt bang was.
Het volgen van Danny in de gangen van het hotel vind ik tot het mooiste camerawerk ooit behoren.
Een van de eerste keren dat het gevaar van binnenuit kwam, ipv buitenaf. Allesbehalve random. Verder kan je van 99% van de films beweren dat ze geen thema hebben. Het blijft echter onzin, net als hier.
Maartenn
Goedzo! Geef hem maar een pak slaag! Ik sluit me overigens helemaal bij je aan mister blonde! Hoe kan je deze film zo onderwaarderen?
by_the_way
Kwestie van smaak he, maar ik vind dit ook een geweldige film.
Yuma Q.
Je zag ze allemaal, ook zijn niet te krijgen debuutfilm of het iets minder bekende Killer's Kiss?
Ik denk dat je ook wel snapt dat dit uberhaupt subjectief is. Als ik zeg "dit is Kubrick's slechtste film" dan bedoel ik ten eerste dat ik dat vind en ten tweede van de films die ik gezien heb. Maar van Kubrick heb ik er onderhand toch een aardig rijtje gezien om te kunnen zeggen dat deze film niet brengt wat ik van deze regisseur verwacht.
Ik had het nog niet eens over het mislukte hoofd van de actrice gehad, maar het is inderdaad nog mislukter dan dat van de gemiddelde hollywooddoos. Ik denk dat je me veel kunt verwijten, maar ik ben geen hollywoodlikker.
Daarnaast bedoel ik met "de mooie beelden missen" dat er geen mooie shots zijn van de omgeving omdat alles zich binnen afspeelt. Dat vind ik jammer. Als ik zou willen genieten van danny die door de gangetjes rijdt, dan zou ik geen breedbeeld willen.
Hij geeft anders een masterclass in karakteracteren. Hilarisch en angstaanjagend tegelijk.
Als je wat meer films van Nicholson ziet, verwacht je toch een stuk mee van hem dan dit 1920-achtige acteerwerk.
Dat het gevaar van binnen kwam is ook niet echt origineel. Denk bijvoorbeeld aan the Exorcist... Wat ik overigens ook niet veel vond. En inderdaad, 99% van de films is bagger.
De ontwikkeling van de gekte van Nicholson (hier heb je een van de thema's) door het verlaten en ruime (maar toch claustrofobische) hotel, alleen is al ruimschoots de moeite.
Dat is het hem juist, de ontwikkeling is nogal benedengemiddeld uitgewerkt, waardoor de film de plank volledig misslaat. En irritant die scene met dat bloed waar ze zo trots op waren dat we hem 10x moeten zien
...
italian
De film wilt wel meer laten zien dan Danny die door de gangen rijdt... Kubrick geeft de verlatenheid en afstandelijkheid van dat immens groot hotel magistraal weer door zijn strakke cinematografie. Als kijker geraak je ook verdawaald in de oneindige gangen en ga je je meer en meer identificeren met de slachtoffers.
En de schaarse buitenopnames zijn zeker niet lelijk !
En Shelley Duvall is de perfecte actrice voor dit soort films !
Heb altijd het gevoel dat ik naar dat schilderij van Munch " De Schreeuw " zit te kijken

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic