The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.657)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf 6 februari in 100 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
- 12092 berichten
Eens met Halcyon. Kan ik me ook niet voorstellen dat iemand The Shining beter vindt dan The Thing. De film van Carpenter is toch wel van een ander kaliber.
Alleen die shots op Alaska al.
Alleen die shots in dat psychedelische hotel al.. nog even afgezien van die briljante scène in dat doolhof!
Tsja, zo kan je iedere vergelijking wel lukraak beslissen
The Shining is velen malen unieker qua beelden en sfeer dan The Thing, niet dat ik de laatste niet kan waarderen hoor. Maar ik vind het toch de meester tegen de leerling.. Als lekkere B-films je ding is, zal The Thing wel beter zijn ja.. net zoals je dan Aliens waarschijnlijk beter vind dan Alien
mister blonde
Kan je geeuwen, maar vind wel dat ie gelijk heeft. Carpenter is de koning van de B-films, maar ja het blijven wel B-films. Vind Carpenter ook wel goed hoor, maar niet half zo goed als Kubrick. Carpenter wordt een beetje gehypt hier.
Ik geeuw omdat het een nutteloze discussie is. En er meermaals is aangegeven dat we er niet verder over hoefde door te zeuren. De films zijn beide geweldig en onvergelijkbaar. Half zo goed, drie kwart, anderhalf. 't zal allemaal wel.
Of we gaan het nu hebben over hoeveel keer zo goed Carrie of Texas Chainsaw Massacre is dan The Shining of gewoon weer verder over The Shining.....
PS. Carpenter wordt hier zwaar onderschat. Eigenzinnig auteur met een volledige eigen, divers maar zeer herkenbaar euvre.
mister blonde
Ik vind Carpenter ook geweldig, dat voorop gesteld. Kubrick is alleen van een buiten categorie.
Ben ik met je eens. Kubrick is van een volstrekt andere orde dan de rest. Maar toch is Carpenter mijn favoriete regisseur.
Zet eens een film van hem in je top10 ofzo Reinbo
Volledig eens.
Movie_fan#
waar is deze film te koop ik wil hem heel graag kopen maar ik kom hem steeds niet tegen alvast bedankt
Halcyon
euvre
Hij bedoelt natuurlijk oeuvre. Vind je het echt zo leuk om iemand te wijzen op z'n typ/taalfouten? Erg denigrerend hoor...
Hi-Tek
Hoezo is dat nu weer denigrerend. Hij geeft (met die emoticon) alleen aan dat hij het niet echt begrijpt. Hij maakt er toch geen probleem van of maakt Reinbo er belachelijk mee ...
moviefreak88
briljante film, jack nickelson op z'n best!! hulde aan Shelley Duvall, zonder effecten zo eng zijn
remorz
Alsof de zin alleen door die spelfout niet te begrijpen is. Vind het ook een beetje kinderachtig.
finalman
Inderdaad, volkomen nutteloze vergelijking.
ik maakte ook geen vergelijking tussen die 2 films, verhaal is natuurlijk anders maar als ik moest kiezen tussen welke horrorfilm beter is, neem ik nou gewoon the thing, ziezo, punt
- 12092 berichten
Ach, beetje terugprikken omdat hij doorzeurt over "ofzo"..
Metalfist
Seg kunnen we niet terug gaan naar de discussie over de film i.p.v de discussie over euvre of oeuvre
Je hebt gelijk.
The Shining is lekker beter dan The Thing!!
car-men
Vermakelijke film. Wel jammer dat je al weet wat er gaat gebeuren met Jack als wordt vertelt wat er is gebeurd met de vorige bewoner Toch mooie film, vooral het creeren van de sfeer van de hele film en dan vooral wanneer hij de feestzaal inloopt
Charles Manson
The Thing is toch een gewone B-beestjes-film OFZO?
The Shining is lekker veel beter, lekker puh
Charles Manson
ok maar ook even serieus:
een aantal maanden terug hoorde ik dat er rond het eind van 2006 enkele Kubrick films in een special edition zouden uit komen.
weet iemand daar iets over?
Ik hoop namelijk stellig dat daar dan de USA versie op staat van The Shining, de lange versie dus, 146 min.
finalman
The Thing is toch een gewone B-beestjes-film OFZO?
The Shining is lekker veel beter, lekker puh
niet akkoord
B-beestjesfilm.
An-Sophie
Geniaal uitgewerkt;
doolhof,society feestje,hallucinante beelden van dode personages, een geïsoleerd hotel en een sneeuwstorm:
een horror die me geruststeld bij het slapengaan.
Chr.s
Alwel een aantal keer gezien deze klassieker, de laatste keer was echter een flinke poos geleden. Vandaag dus de tijd genomen voor een herziening.
Zeker een film die zijn klassieker status wat mij betreft volledig waar maakt.
Allereerst is de lokatie natuurlijk briljant, draagt enorm veel bij aan de fantastische sfeer in deze film. Zelfde geld voor de prachtige muziek en het fantastische acteerwerk, Nicholsons beste rol misschien wel.
Verder zit de film propvol briljante scénes, om enkelen aan te halen; het feest, de scéne op de trap, het "bloedbad", prachtig.
Conclusie; perfect gemaakte, enorm sfeervolle film.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic