• 9.378.061 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.203)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van Wouter

Waar en wanneer zei hij dat?

avatar van senseoaddict

senseoaddict

Klopt dat de DVD al jaren bestaat maar goed ik had hem nog niet met 5.1... Het is een leuke kinderherinnering van mij. keek hem voor het eerst toen ik 8 was ofzo en toen nog eens op mijn tiende en zo elk jaar wel een x

Mister_Pink

Dat stond laatst in de Veronica gids, Wouter.

avatar van Wouter

Aha. Geloof ze maar niet.

lol!

Zijn ze echt zo onbetrouwbaar?

Blijkbaar.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Las zojuist op teletekst dat wetenschappers een manier hebben gevonden om uit te rekenen hoe een perfecte horrorfilm moet zijn. En door een hoop wiskundige berekeningen kwamen ze tot de conclusie dat Kubrick's The Shining de perfecte horrorfilm is.

avatar van mary

mary

als ik eerlijk moet zijn vond ik de miniserie beter! alhoewel het acteertalent van jackie boy niet overtroffen wordt

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Chainsaw schreef:

Al net zo loos als die wetenschappers die hebben uitgerekend wat de kans is dat God bestaat.

avatar van John Doe

John Doe

Inderdaad maar in dit geval heb je iets meer houvast. Namelijk welke elementen de goed bevonden horrorfilms hebben. Dan krijg je ook maar een succesformule hoor, geen horrorfilm die iedereen direct aanspreekt.

avatar van Ziggy007

Ziggy007

Wat mij opviel in mijn (gedownloade) versie van The Shining was iets in het begin van de film. Je ziet tijdens dat de regisseur, acteurs en titel in beeld komen de auto waar Jack Torrence in zit naar het hotel rijden. De auto wordt van bovenaf gevolgd naar hotel Overlook. Helemaal in het begin zie je de schaduw van een helicopter op een bergwand. Lijkt mij niet de bedoeling ?? - tis volgens mij namelijk de helictoper van waaruit die scène gefilmd wordt.

Mister_Pink

Ik had daar laatst iets over gelezen. het was volgens mij zo beoeld. Ik weet niet meer precies wat.

avatar van Facedown

Facedown

Ja, die helicopter was wel heel erg duidelijk, vraag me ook af of het de bedoeling was...

avatar van Wouter

Nee, was niet bedoelt. is alleen te zien in de tv-versie (4:3)

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Wouter schreef:

Nee, was niet bedoelt. is alleen te zien in de tv-versie (4:3)

Dat wist ik niet. Hebben ze het voor de DVD digitaal verwijderd, of zoiets?

avatar van Wouter

Nee, dat is de tv-versie.

avatar van Facedown

Facedown

thx voor de opheldering Wouter

avatar van iwi

iwi

Beetje jammer dat het onmogelijk is dat de hotelmanager hem niet herkent, ook al werkt hij er net hij zal de foto's toch gezien hebben.

Blijft natuurlijk een meesterwerk van de meester zelf.

avatar van Watts & Franco#1

Watts & Franco#1

Prachtig werkje. In mysterie verpakte settings, prachtige scenes, ijzingwekkende muziek. 4*

avatar van John Doe

John Doe

iwi schreef:

Blijft natuurlijk een meesterwerk van de meester zelf.
Een grotere fout is dat de twee meisjes volgens de hoteleigenaar 10 en 8 jaar oud zijn, maar het is toch echt een tweeling is te zien.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

iwi schreef:

Ja en ook al kwam het in de hoteleigenaar op, je overtuigt jezelf dan ook van dat het gewoon toeval is en je sluit de mogelijkheid uit dat hij dezelfde persoon is als op de foto.

Maar John Doe heeft een heel sterk punt.

avatar van mister blonde

mister blonde

waarom? de hoteleigenaar kan zich vergissen. het zou juist raar zijn als hij alle feiten helemaal op een rijtje heeft...

avatar van Nouseforaname

Nouseforaname

echt bagger film! 0,5 * ik begreep er ook niet veel van

avatar van Take One

Take One

Nouseforaname schreef:

begreep er ook niet veel van

Dat blijkt ja

avatar van flipsen

flipsen

Volgens mij valt er niet zo veel te begrijpen aan deze film. Er zijn gewoon 3 mensen, die zitten vast in een hotel waar geesten huizen, de geesten willen Danny graag hebben vanwege zijn grote talent "The Shining", het hotel gebruikt Jack om Danny daar voor altijd te houden. Dat is het volgens mij. Sommige dingen zijn dan nog een beetje vaag, maar op het forum staat nog het een ander uitgelegd wat Stanley Kubrick met deze film wou bereiken en wat de achterliggende gedachte van de film is en het gedoe om die foto wordt er geloof ik ook in uitgelegd.

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Een huiveringwekkende film die nergens gaat vervelen. Veel beter dan het boek van Stefan King dat veel te langdraderig is.

avatar van moviemike

moviemike

Scorpio11 schreef:

stephen king

avatar van Bananas

Bananas

Scorpio11 schreef:

Ijzersterke film maar het boek (zeker als je het nog eens leest na de film) vond ik nog spannender. Wellicht komt het omdat ik het lelijke hoofd van de leading lady er telkens bij in gedachten had. In het boek ruikt de kok sinasappelen als er iets vervelends te gebeuren staat en dat laat zich moeilijk vertalen naar de film. Derhalve is zijn rol aanzienlijk verkleind.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Bananas schreef:

n het boek ruikt de kok sinasappelen als er iets vervelends te gebeuren staat

Zou dat een verwijzing naar The Godfather zijn?

avatar van Bananas

Bananas

Ik weet niet of het in het boek van de Godfather (M. Puzo, 1969) voorkomt maar het zou best een inspiratie geweest kunnen zijn.