The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.203)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf woensdag 4 februari in 101 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
senseoaddict
Klopt dat de DVD al jaren bestaat maar goed ik had hem nog niet met 5.1... Het is een leuke kinderherinnering van mij. keek hem voor het eerst toen ik 8 was ofzo en toen nog eens op mijn tiende en zo elk jaar wel een x
Mister_Pink
Dat stond laatst in de Veronica gids, Wouter.
Chainsaw
Las zojuist op teletekst dat wetenschappers een manier hebben gevonden om uit te rekenen hoe een perfecte horrorfilm moet zijn. En door een hoop wiskundige berekeningen kwamen ze tot de conclusie dat Kubrick's The Shining de perfecte horrorfilm is.
mary
als ik eerlijk moet zijn vond ik de miniserie beter! alhoewel het acteertalent van jackie boy niet overtroffen wordt
BoordAppel
Al net zo loos als die wetenschappers die hebben uitgerekend wat de kans is dat God bestaat.
John Doe
Inderdaad maar in dit geval heb je iets meer houvast. Namelijk welke elementen de goed bevonden horrorfilms hebben. Dan krijg je ook maar een succesformule hoor, geen horrorfilm die iedereen direct aanspreekt.
Ziggy007
Wat mij opviel in mijn (gedownloade) versie van The Shining was iets in het begin van de film. Je ziet tijdens dat de regisseur, acteurs en titel in beeld komen de auto waar Jack Torrence in zit naar het hotel rijden. De auto wordt van bovenaf gevolgd naar hotel Overlook. Helemaal in het begin zie je de schaduw van een helicopter op een bergwand. Lijkt mij niet de bedoeling ?? - tis volgens mij namelijk de helictoper van waaruit die scène gefilmd wordt.
Mister_Pink
Ik had daar laatst iets over gelezen. het was volgens mij zo beoeld. Ik weet niet meer precies wat.
Facedown
Ja, die helicopter was wel heel erg duidelijk, vraag me ook af of het de bedoeling was...
JoeHallenbeck
Nee, was niet bedoelt. is alleen te zien in de tv-versie (4:3)
Dat wist ik niet. Hebben ze het voor de DVD digitaal verwijderd, of zoiets?
iwi
Beetje jammer dat het onmogelijk is dat de hotelmanager hem niet herkent, ook al werkt hij er net hij zal de foto's toch gezien hebben.
Blijft natuurlijk een meesterwerk van de meester zelf.
Watts & Franco#1
Prachtig werkje. In mysterie verpakte settings, prachtige scenes, ijzingwekkende muziek. 4*
John Doe
Blijft natuurlijk een meesterwerk van de meester zelf.

Naomi Watts
Ja en ook al kwam het in de hoteleigenaar op, je overtuigt jezelf dan ook van dat het gewoon toeval is en je sluit de mogelijkheid uit dat hij dezelfde persoon is als op de foto.
Maar John Doe heeft een heel sterk punt.
mister blonde
waarom? de hoteleigenaar kan zich vergissen. het zou juist raar zijn als hij alle feiten helemaal op een rijtje heeft...
Take One
begreep er ook niet veel van
Dat blijkt ja
flipsen
Volgens mij valt er niet zo veel te begrijpen aan deze film. Er zijn gewoon 3 mensen, die zitten vast in een hotel waar geesten huizen, de geesten willen Danny graag hebben vanwege zijn grote talent "The Shining", het hotel gebruikt Jack om Danny daar voor altijd te houden. Dat is het volgens mij. Sommige dingen zijn dan nog een beetje vaag, maar op het forum staat nog het een ander uitgelegd wat Stanley Kubrick met deze film wou bereiken en wat de achterliggende gedachte van de film is en het gedoe om die foto wordt er geloof ik ook in uitgelegd.
Scorpio11
Een huiveringwekkende film die nergens gaat vervelen. Veel beter dan het boek van Stefan King dat veel te langdraderig is.
moviemike
stephen king
Bananas
Ijzersterke film maar het boek (zeker als je het nog eens leest na de film) vond ik nog spannender. Wellicht komt het omdat ik het lelijke hoofd van de leading lady er telkens bij in gedachten had. In het boek ruikt de kok sinasappelen als er iets vervelends te gebeuren staat en dat laat zich moeilijk vertalen naar de film. Derhalve is zijn rol aanzienlijk verkleind.
BoordAppel
n het boek ruikt de kok sinasappelen als er iets vervelends te gebeuren staat
Zou dat een verwijzing naar The Godfather zijn?
Bananas
Ik weet niet of het in het boek van de Godfather (M. Puzo, 1969) voorkomt maar het zou best een inspiratie geweest kunnen zijn.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic