The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.203)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf woensdag 4 februari in 101 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Lloyd
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
De waanzin van Jack Torrence is in de film van Kubrick al vanaf het begin zichtbaar, terwijl dat in het boek van King veel langzamer gaat (en de nadruk meer ligt op zijn alcoholprobleem).
Dat is zo in de Europese versie*, in de Amerikaanse versie, die bijna een half uur langer is, gaat de aftakeling ook langzamer en komt het alcoholprobleem wat meer naar voren. Lang niet zo veel als in het boek, waar het alcoholprobleem en een vroegere mishandeling veel meer als dreiging boven het karakter van JT hangen. Kubrick koos juist voor een meer visuele oplossing om JT aftakeling creepy te maken, hij koos voor grote lege en verlaten gangen waar een aangstig en naar sfeertje hangt. In Kubricks versie wordt JT gek door het hotel en de eenzaamheid, in King's versie zat de woede/gekte er altijd al in het karakter van JT en zou alcoholgebruik deze woede weer ontketenen. Kings versie is eerder drama, daar waar Kubrick er meer horror/thriller is.
jassonn
Meestal krijg je als hij op de tv is wel de lange(schijnbaar Amerikaanse) versie te zien dan.Hierboven staat 115 minuten maar ik weet zeker dat toen hij op SBS6 was veel langer duurde.
SilverGun
Ja, dan zit Hart van Nederland er nog tussen. Da's al vlug een half uur extra inderdaad
wezli
De lange versie is op de Nederlandse TV niet uitgezonden hoor, ook niet op de BBC een tijdje geleden trouwens.
Wat King zei over The Shining:
"There's a lot to like about it. But it's a great big beautiful Cadillac with no motor inside, you can sit in it and you can enjoy the smell of the leather upholstery - the only thing you can't do is drive it anywhere. So I would do every thing different. The real problem is that Kubrick set out to make a horror picture with no apparent understanding of the genre. Everything about it screams that from beginning to end, from plot decision to the final scene - which has been used before on the Twilight Zone"
Wat King zei over The Shining:
Ooeps! Wel vreemd dat hij in vrijwel alle horrorlijstjes op een eerste plaats staat.....
Ik vraag me af of King het zelf wel weet. Echte horror kan je z'n boeken toch niet noemen, eerder suspense novels. Geef mij maar een goeie Clive Barker of James Herbert dan. King is gewoon pissed dat Kubrick, een horrorleek, het zoveel beter deed
Wat King zei over The Shining:
Wat een gelul zeg, net of King het zelf beter had kunnen doen. Hij zal wel gewoon gepikeerd zijn dat er een aantal dingen uit zijn boek niet in de film terug te vinden zijn.
Raar hoor:
The Shining wordt helemaal de lucht in geprezen, ook al gaat hij helemaal niet volgens het boek.
De LOTR wordt door sommigen helemaal de grond ingestampt omdat het boek niet goed genoeg gevolgd wordt.
BoordAppel
King is gewoon pissed dat Kubrick, een horrorleek, het zoveel beter deed
Ik denk dat King vooral pissed is omdat Kubrick zijn verhaal helemaal verneukt heeft.
Ik vond het boek erg goed, maar Kings filmversie kan nog niet in de schaduw staan van deze film.
Anatolia
Wacht even. Ik snap je beredenering niet. Zeik je Kubrick nou af, of King?
JoeHallenbeck
Hij heeft wel een paar echte horror boeken geschreven (bv. Salem's Lot, IT en Tommyknockers), maar ik ben het ben met je eens dat het grootste deel van z'n werk onder suspense valt (waaronder dus ook The Shining).
Geef mij maar een goeie Clive Barker of James Herbert dan.
Dan Simmons, Anne Rice, Edgar Allen Poe. Allen betere horror schrijvers dan King i.m.o.
BoordAppel
Wacht even. Ik snap je beredenering niet. Zeik je Kubrick nou af, of King?
Niemand
. Ik kan goed begrijpen dat King niet tevreden is met deze film aangezien zijn verhaal goed onder handen is genomen en bijna niet meer te vergelijken is. Ik vond het boek goed, maar deze film ook.
John Doe
Volgens mij is dit gewoon een geweldig spannende horrofilm, die van mij daarom 4 sterren krijgt, inderdaad goed muziek, maar alleen het acteren van Nicholson vind ik goed, maar een kunstwerk....
ManicM
Heeft Stephen King deze film echt de grond in geboord dan? Volgens mij voind ie gewoon dat deze film het hele verhaal niet vertelde, en dat doet zijn eigen versie wel. Ik vind de Stephen King's versie beter (behalve dat stuk met die wespen, dat was irritant).
Ik heb ooit eens een interview met King gelezen in boekvorm (King over King heette het) en daarin liep King pagina's lang zijn gal te spuwen over Kubrick's versie. Hij beweerde dat Kubrick als het ware zijn boek verfilmde per pagina, dat hij bij elke pagina nadacht of hij er iets van kon gebruiken. Hij liep, zoals eerder al iemand opmerkte, ook te zeuren dat Nicholsons waanzin al vanaf het begin te merken was, en ook vond hij ook de scéne belachelijk waarin Nicholson rechts in beeld verschijnt terwijl Shelley Duvall zijn 'boek' aan het doorlezen is. Dat had volgens King meer een schrik-effect moeten zijn. King vond de verfilming voor zover ik heb gelezen dus klote. Objectief ernaar kijken kun je natuurlijk ook niet als je de schrijver bent van het bewerkte boek, maar ik heb nog nergens een greintje waardering van King kunnen ontdekken. Daarnaast is het zelf produceren van een remake mijns inziens de grootste belediging die je de regisseur van het origineel kunt aandoen.
BoordAppel
Het origineel is nog altijd King's boek. Waarschijnlijk zag hij het ook als een belediging dat Kubrick het beter dacht te weten. Volgens mij hadden ze trouwens allebei gelijk.
prisje
zeer goed pijn in je buik van de spanning
hier is priscilla!!!!!!!!!!!!!!!!!!

senseoaddict
Eindelijk op DVD!!!ware toevoeging aan de collectie, toch leuk the shining met 5.1. Was ook weer ultiem genieten
Hij was er al jaren hoor. Of is dat 5.1 nieuw?
Don Gertus
Het is ook nooit goed....
Maar dat komt doordat LOTR sucked in vergelijking met The Shining.
flipsen
In welk opzicht bedoel je dat Don Gertus?
1) Dat LOTR voor geen meter het verhaal volgt en deze film wel? --> Dat is niet waar, deze film gaat absoluut niet volgens boek, over hoe LOTR het boek volgt kan (nog) niet oordelen, niet gelezen.
2)Jij vind LOTR niks aan en deze film wel. --> dat heeft niks te maken met wat je hierboven van mij gequote hebt.
Het is ook nooit goed....
Ik denk dat het ermee te maken heeft dat er waarschijnlijk meer mensen zijn die de boeken van Tolkien hebben gelezen dan mensen die het boek van King hebben gelezen. Wellicht dat er daardoor minder commentaar is op The Shining voor wat betreft het volgen van het boek.
Menghini
Behalve dan van King zelf: hij vond Kubrick zo slecht dat hij maar een remake heeft gemaakt (die wel redelijk volgens het boek ging...)
PatrickL
Die zal vast niet beter zijn dan van Kubrick.
Menghini
Ja hoor, vind ik ook!
Al is die remake niet slecht: hiermee wil ik benadrukken dat Kubrick een eigen draai heeft gegeven aan King's verhaal. En dat valt dan onder de noemer "stijl" van Kubrick. Flipsen heeft wel een punt: Jackson moest het boek volgen van de Tolkien Estates en dat, vind ik althans, is zeer goed gelukt (in hoeverre je dus een boek kan volgen voor een film). Kubrick daarentegen zou het boek volgen, maar heeft dat uiteindelijk niet gedaan en daar was King boos over...
Don Gertus
In welk opzicht bedoel je dat Don Gertus?
Dat The Shining helemaal de lucht in geprezen wordt heeft niks met het boek te maken en de mensen die LOTR niets vonden moeten toch iets verzinnen om LOTR de grond in te stampen.
flipsen
Dat komt er waarschijnlijk door dat veel meer mensen het boek van Tokien hebben gelezen en bijna niemand het boek van Stephen King.
Bij LOTR hebben mensen het boek meteen paraat, hier niet.
Mister_Pink
Het boek van King is erg matig. Kubrick zei ook dat hij het makkelijker vond om een slecht boek te verfilmen dan een goed boek.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic