• 9.377.570 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.036)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van flipsen

flipsen

Take One schreef:

Bedankt voor de uitleg jongens, mijn fout. Afgezien van dat wilde ik eigenlijk alleen maar zeggen dat ik de film zo ontzettend veel beter vind dan de serie. Maar da's natuurlijk een smaak-kwestie.

Ik vond eerst de kubrick film ook beter dan de stephen king film, maar sinds ik de stephen King versie heb aangeschaft en 's avonds laat de laatste twee DVD's heb gekeken en een aantal keer tegen het plafond zat en vervolgens onder de tafel verdween, vind ik de Stephen King versie beter.

Teskuh17

Ik vond er totaal niets aan.. 2 sterren zijn hier op zijn plaats.. Eveneens heb ik bij deze film zitten gapen, er zit voor mij totaal geen pakkend verhaal in.

John Doe

Als je bij deze film gaapt, heb je echt niet in de film gezeten.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Is quasi onmogelijk hier bij te gapen. Zelden zo meegesleurd geweest in de (creepy)sfeer van een film.

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

sn@ke schreef:

Indeed! Films als The Shining, Don't Look Now, The Changeling en The Sentinel leveren (of moet ik zeggen: leverden) het bewijs dat Hollywood wel degelijk sfeervolle horrorfilms kan afleveren.

Persoonlijk vind ik dit sowieso één van Kubricks beste, al is het alleen maar omdat zijn voorliefde voor klassieke muziek hier écht goed tot z'n recht komt (ja, nog beter dan in 2001). Ik kan nooit meer normaal luisteren naar stukken van Penderecki, Bartok of Ligeti (voor zover dat al mogelijk was). Vooral De Natura Sonaris past zooo perfect bij de sfeer van de film. Briljant.

Gapen? My ass...

vache schreef:

HERE'S JOHNNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

03:47 23-11-2003

Op het moment dat deze magische woorden door de speakers galmden vlogen er 24.499 handen heel hypnotiserend de lucht in. Ik wreef in mijn ogen met de wazige gedachte: sinds wanneer kunnen schapen dat? Qlimax was (L)

ow jah, briljante film ... 4,5

John Doe schreef:

Als je bij deze film gaapt, heb je echt niet in de film gezeten.

Ik vond hem niet spannend, alleen dat stukje met die bijl.. Verder vond ik het gewoon TE overdreven.. Zo zag ik het dan.

Wat_Jij_Wil

Vond je de emoties van John Coffey in the green mile dan niet iets te overdreven met je 5 sterren! Bedenk je eens de situatie in, het gaat er om hoe realistisch de situatie in beeld wordt gebracht! Deze film slaagt daar erg goed in naar mijn mening!

avatar van Wouter

Leg eens uit wat precies je hier realistisch noemt.

Wat_Jij_Wil schreef:

Nogmaals, het was een 4 (ik verklikte me).. Er zaten zeker stukjes in de Green Mile waar ik zoiets had van.. Ja, natuurlijk. Maar ik vond dat het verdere verhaal, veel beter is dan die van de Shining (al vind ik eigenlijk dat je deze 2 films niet met elkaar kunt vergelijken). Bij de Shining had ik echt zoiets van, weer die bijl en niemand raken. En dan dat doolhof, beetje voorspelbaar allemaal. Dat wilt niet zeggen dat jullie hem niet leuk hoeven te vinden!

Teskuh17 schreef:

Dit zegt al genoeg. De directe vorm van 'nu mag je het spannend' vinden heeft in deze film alleen invloed op je, dan kan je de film snel laag gaan beoordelen. Dat is jammer, want er is zoveel mooi aan deze film. Als je de opbouw al niet spannend vind is het einde zoek : het reuzachtige geisoleerde hotel (zoontje dat door de gangen rijdt), de onheilspellende visioenen van het zoontje, Jack Nicholson die naarmate de winter nadert zichzelf begint te verliezen.

avatar van Yak

U-96

• 2081 stemmen

Doe mij maar WhiteRum.

John Doe

Zou als aparte film moeten worden toegevoegd

avatar van PeterNL

PeterNL

Hebben ze ook met The Exorcist gedaan kan ik me herinneren.

avatar van HALLOWEEN

HALLOWEEN

IK vind hem mooier dan de bios film.

avatar van 93.9

93.9

aardig acteerwerk en prachtig camerawerk, maar heeft in de verste verte niet de impact die A Clockwork Orange heeft.

Standaardwerk van Kubrick 3 en halve *

John Doe

Nee het is niet zo maatschappij kritisch kwa impact, maar dat is iets heel specifieks. Als je The Shining als film bekijkt is het toch de hoogst genoteerde horrorfilm, met 2x zo laag pas de 2e horrorfilm: Hitchcock's Psycho. Dan is het 'standaardwerk' van Kubrick dus het beste werk uit het genre.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ik vind dit de engste film ooit. De film is zo stijlvol gefilmd, zo onwijs sfeervol! De film liet mij echt met een heel naar gevoel achter. Er zijn maar weinig films waarin ik helemaal op ga.

4,5 sterren

avatar van PatrickL

PatrickL

Geweldige film. Ik heb hem vandaag maar weer eens bekeken. Nicholson zet echt op geniale wijze een langzaam in een psychopaat veranderende persoon neer. Het camerawerk en de muziek zijn ronduit geweldig. De sfeer die Kubrick weer weet neer te zetten is fantastisch. 4,5*

avatar van ManicM

ManicM

Ik heb Stephen King zo'n beetje verworpen nadat ie durfde te beweren dat deze film slecht was, en hij zelf aan kwam kakken met een TV-productie die echt kant nog wal raakte. Als ze één van mijn verhalen op deze wijze zouden verfilmen zou ik de regisseur ervan voor eeuwig aanbidden. Die arrogante King weet niet wat kunst is. Deze film is qua acteren, cinematografie en muziek een fantastisch, huiveringwekkend kunstwerk...

avatar van flipsen

flipsen

Volgens mij is dit gewoon een geweldig spannende horrofilm, die van mij daarom 4 sterren krijgt, inderdaad goed muziek, maar alleen het acteren van Nicholson vind ik goed, maar een kunstwerk....

Heeft Stephen King deze film echt de grond in geboord dan? Volgens mij voind ie gewoon dat deze film het hele verhaal niet vertelde, en dat doet zijn eigen versie wel. Ik vind de Stephen King's versie beter (behalve dat stuk met die wespen, dat was irritant).

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

ManicM schreef:

King vond de film niet slecht (hij heeft vooral Nicholson veel geprezen voor zijn acteerprestatie). Hij was wel kwaad op Kubrick omdat die teveel was afgeweken van het boek.

De waanzin van Jack Torrence is in de film van Kubrick al vanaf het begin zichtbaar, terwijl dat in het boek van King veel langzamer gaat (en de nadruk meer ligt op zijn alcoholprobleem).