The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.036)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf woensdag 4 februari in 100 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- IMDb (8,4 / 1212036)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
WB
Jack Nicholson was overigens uitgeroepen tot de meest angstaanjagende persoon in de filmwereld, door zijn rol in deze film! Tenminste, zijn smoelwerk als hij de zeer befaamde woorden roept "Here's Johnny!" (Bron: DVD Valley van November of December 2003).
Maar deze film is briljant, en blijft een creepy sfeertje creëren! Jammer dat Shelley Duvall een beetje minder goed acteert, maar dat wordt goed gemaakt door Jack...
U-96
- 2081 stemmen
Het spijt me dat ik het zeg, maar ik vind het nogal overdreven dat veel mensen die scene van "Here's Johnny" de meest angstaanjagende scene ooit vinden. Ik vond hem dus totaal niet eng, zelfs niet grappig.
Maar over de film.... Goede film met sterke akteerprestaties en een verhaal dat mij constant liet boeien. ***
WB
Er wordt ook niet gezegd dat die scène eng is, maar dat smoelwerk die Jack daar vormt...
Maar vond et zelf ook verre van eng hoor, ik ken namelijk wel angstaanjagendere gezichten (kleine ventje in Pet Semetary, wat figuren in Thir13en Ghosts), maar dat is allemaal door 'prfessionele mensen' onderzocht ofzo! Ze kunnen het beter testen bij kleine ventjes van een jaar of 7...
maar dat is allemaal door 'prfessionele mensen' onderzocht ofzo!
dat was toch gewoon een enquete? En de meeste mensen kozen die scene.
Derkje
Boeiende horror/thriller met een bloederig goede Nicholson. Toch hoopte ik gedurende de film dat die slecht acterende Duvall om zeep zou worden geholpen, maar ja in het boek niet, dus. Met name de hallucinaties zijn goed in beeld gebracht. Spannende climax. dikke 4
WB
dat was toch gewoon een enquete? En de meeste mensen kozen die scene.
Hmmmm, misschien NOG es een keer lezen! Staat me wel iets van bij ja! Ach ja...
En Derkje, volgens mij is dat een spoiler wat je daar getypt hebt over Duvall...
Esteban
Jack Nicholson in een rol die hem op het lijf geschreven staat. Een meesterlijke vertolking die je gewoonweg doet huiveren.
De regie van Stanley Kubrick is gewoonweg subliem waardoor de spanning nog maar es optimaal is. Een intilligent aangepakte horrorprent die in alle opzichten geslaagd is... Een inbreng asl migriaine-verwekkende tapijten in ellenlange gangen waar een kind aan het fietsen is op een driewieler is schrikwekkender dan een computergeanimeerd monster dat je aanvalt deze dagen. Sommige beelden bezorgen je gewoon een soort van 'afschuw' terwijl je eigenlijk niets ziet.
The Shining ****
Yak
Jáá, die tweeling! Zo godsgruwelijk eng!
mieke
zeker niet de beste film van Jack Nicholsen.
Ik vond hem maar matig.
One Flew over the ........Nest's vind ik veel
mooier.
Benninf
Ik vond haar niet storend slecht acteren. Wat vond je zo slecht aan haar acteerspel?
WB
Ze acteert heel oplezerig! En dat is regel nummer 1: Kom in je rol, en speel et zo realistisch mogelijk, voordajje voor de camera's duikt...
narva77 (crew films)
WTF, als er iemand goed acteert in deze film, is het wel Shelley Duvall. Als je je realiseert dat de makers haar tijdens maar ook buiten de opnamen de stuipen op het lijf hebben gejaagd, alleen maar om een nog beter resultaat te verkrijgen...
En dat noem jij "niet in je rol komen" en "niet realistisch"?
En Jack Nicholson, die loopt alleen maar te schmieren!
WB
Ik vond haar gewoon een beetje irritant worden opt laatst...
Zo zie je maar dat meningen verschillen!
flipsen
Waarom staat de miniserie van Stephen King niet op MM, wordt deze niet onder film gerekend?
Deze is goed, 4 sterren, maar de miniserie heb ik laatst gezien en die is super! 5 sterren!
jassonn
De mini-serie is wel wat uitgebreider qua verhaal maar of hij ook echt beter is...
Daarnaast zeg je zelf al waarom hij niet op MM staat
Take One
Zo ongeveer de eerste horror die ik bekeek. Danny op zn fietsje door de gangen van het Overlook hebben nog lang in mijn geheugen gespookt.
De rol die Shelly Duval speelt is goed geacteerd. Het zal je niet in de koude kleren gaan zitten dat je familie opeens compleet van het potje is. Daarnaast vond ik Shelly qua uiterlijk ook het engst van de hele film. Ze draagt naar mijn idee behoorlijk bij aan het horror-effect.
Ik ben geen liefhebber van horror, maar vind deze film er wel met kop en schouders bovenuit steken vanwege de suggestieve effecten. Die dragen de hele film van begin tot eind.
sn@ke
- 2077 berichten

tuppietje
ongeveer de eerste horror die ik bekeek
ik vindt het een hele goede film
Take One
Gister weer even gezien na enige tijd, met de mini-serie in m'n achterhoofd deze keer. Alsof die serie ooooit beter zou zijn dan de film. Wie ga je meebrengen als vervanger van Nicholson?
Het blijkt maar weer eens dat series gebasseerd op films maken een heel slecht idee is. De kans dat je het origineel overtreft is wel errug klein. Hier zouden straffen op moeten staan. Ik herinner me bv ook nog een tv-versie van Lock Stock, wat een meuk...
Ik verhoog btw m'n stem met een halfje, de sfeer in deze film blijft onovertroffen.
Esteban
Het is niet echt een serie gebasseerd op de film hoor
Stephen King himself is nooit echt tevreden geweest over de verfilming van Kubrick. Vandaar de serie, de serie is hoe King wou dat het werd verteld.
Maar King of niet, The Shining van Kubrick is een meesterwerkje.
Take One
Hmmm, in dat geval kan King dat voortaan toch beter aan goede regisseurs overlaten...
flipsen
Ho Take One, dat zeg je verkeerd. Stephen King heeft een boek geschreven, The Shining. Daar heeft Kubrick een film van gemaakt en hij heeft ontzettend veel van dat boek weggelaten (hoeft het niet slechter op te worden overigens). Hier was Stephen King het niet mee eens, en hij wou zelf een film maken waarin hij het boek beter volgt en alle beweegredenen, vooral van Jack, beter uitgediept worden, en dat is hem gelukt met zijn (Stephen King's) versie van het boek.
Stephen King's film over zijn boek The Shining is dus niet van Kubrick's versie afgeleid. De twee films hebben eigenlijk niks met elkaar te maken.
Ik vind Stephen King's versie beter, niet veel beter, maar wel beter. Deze krijgt 4 sterren. Stephen King's'versie zal er 4.5 krijgen
Ikzie niet dat esteban hetzelfde zag Take One, maar ik laat mij berichtje onveranderd verder.
jassonn
Ik vonds de serie anders ook erg goed,hier en daar wat spannender zelfs.
Take One
Bedankt voor de uitleg jongens, mijn fout. Afgezien van dat wilde ik eigenlijk alleen maar zeggen dat ik de film zo ontzettend veel beter vind dan de serie. Maar da's natuurlijk een smaak-kwestie.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic