• 9.378.090 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.203)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik weet ook niets van het boek, maar in de film van The Godfather geven sinaasappelen onheil aan.

avatar van katteke

katteke

Best een goede film. Is voor mij 3,5 sterren waard. Het was leuk om naar te kijken maar ik zou hem niet snel nog een keer kijken. Ik zou hem alleen al kopen, om mijn kleine Stephen King film collectie compleet te maken

avatar van mikey

mikey

geniaal geschoten film met een overdosis aan memorabele scenes. af en toe erg eng. het boek was matig maar dit is een absolute topper! bekijk hem nooit in je eentje!

mikoz

deze film rockt echt .. die zweer.. damn

te mysterieuz gewoon

meesterwerk 5 sterren

Nouseforaname schreef:

echt bagger film! 0,5 * ik begreep er ook niet veel van

ban dat kind eens het enige wat hij doet is 0.5 geven ( ''the shining , kill bill vol.2 , psycho , lord of the rings , the godfather o.a )

jah hoe kom je er op '' ? )

en dom commentaar geven.

meningen respecteer ik maar dit gaat te ver.

mikoz

by the way... waarom staat die versie van stephan king niet op moviemeter?

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Omdat dat een miniserie is.

avatar van Rujar

Rujar

Toch erg jammer dat deze niet op Moviemeter worden geplaatst. Stephen King heeft natuurlijk nog een aantal ontzettende mooi films gemaak, zoals:

- Rose Red

Rujar schreef:

- Rose Red

- Storm of the Century

- The Stand

Tja, heb Rose Red hier op dvd gekocht, wilde ff de stemmen lezen van MM, blijkt et een miniserie te zijn Hoewel ie heeel goed door kon gaan als film!

Enneh... Regisseert Stephen King dan zelf???? Hij is schrijver, en heeft The Shining toch geschreven???

avatar van De GeuS

De GeuS

Bij herziening eigenlijk grotendeels totaal niet spannend en zelfs en tikkeltje saai. Nicholson begin goed, maar zijn grimassen en rare uitdrukkingen werden me op het einde wat teveel van goede. De laatste 10 minuten kunnen dat nog weer iets recht trekken; verlaagt naar 3*....

Diesel

Niet spannend? saai? onbegrijpelijk! Dit is toch echt een van de meest beklemmende films ooit gemaakt. De paranoïa druipt gewoon van het scherm af. Kubrick leeft zich uit met de camera en elke scène is een genot om naar te kijken. Meesterlijke spanningsopbouw, een onvergetelijke Nicholson en een geweldige finale. Subliem op alle fronten. Kijk de film over een paar jaartjes nog eens GeuS..

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Dit is ook een film waar je in de juiste stemming moet zitten om er echt van te genieten.

avatar van De GeuS

De GeuS

Diesel schreef:

Kijk de film over een paar jaartjes nog eens GeuS..

Ik heb hem al wel een keer gezien, lang geleden. Om een of andere reden irriteerde me meer dingen aan deze film....

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Zeker dat wijf.. (maar dat is meer de bedoeling)

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Ik had ergens gelezendat Stanley Kubrick genomineerd was voor slechtste regisseur (waar weet ik niet, waarschijnlijk bij een of ander film-festival), maar dit is gewoon klasse regie! Klasse klasse klasse soundtrack en klasse acteerwerk van Jack Nicholson! Boek van Stephen King zou niet goed verfilmd zijn, maar dat vind ik dus echt niet. Who cares dat hij niet de hele verhaallijn van het (prachtige) boek van King volgt, ik kan me geen beter persoon bedenken die voor Jack gecast zou moeten worden. Nicholson is ideaal voor de rol. Zou misschien de heggedieren wel willen zien uit het boek, maar dat de hamer is vervangen door een hakbijl is alleen maar beter! 5.0*

avatar van PatrickL

PatrickL

Gizzmann schreef:

Dit lijkt me toch bijzonder onwaarschijnlijk.

djelle

Alom uitgeroepen als klassieker natuurlijk, maar is hij daarom ook per definitie goed? Persoonlijk vind ik het een redelijke prent, maar weet niet altijd te boeien, en verveelt met momenten te lang dan goed is voor een film. Wel zeer creatief, origineel, kunstig zelfs en wat dieper dan de gemiddelde horrorthriller. Intelligent en ergens ook met een diepere betekenis/waarde. Mooie regie ook met enkele goeie vondsten en rare beelden en allemaal zeer stijlvol. Overtuigende Nicholson die een angstaanjagende doorflipper neerzet. Eigenlijk is alles zeer goed en kan je er praktisch niks op aanmerken, het enige dat het wat verpest heeft is het tempo en de scenes die niet altijd even boeiend zijn. Het tempo past nochtans bij de film en zou niet veel vlugger mogen alleen was het er ietsje over. Goeie klassieker maar niet voor iedereen natuurlijk. Persoonlijk lust ik nochtans alle genres en subgenres en combi-genres heel graag, maar deze was een klein beetje teleurstellend. Toch nog een kleine 3, uit respect.

avatar van JackTorrance

JackTorrance

"Ik had ergens gelezendat Stanley Kubrick genomineerd was voor slechtste regisseur (waar weet ik niet, waarschijnlijk bij een of ander film-festival)"

WAT?!?!?!?!

beste mensen, luister: Stanley Kubrick was, is en blijft de grootse regisseur die deze wereld kent.

En The Shining is geweldig. Ergens op deze site noem ik Clockwork Orange misschien wel de grootste film ooit. Hij wedijvert altijd met The Shining.

Let wel, dit alles is slechts mijn persoonlijke mening hoor. Maar ik vind Kubrick en The Shining echt een 10!

djelle

Ik kan ook moeilijk geloven dat hij voor zoiets zou genomineerd zijn???? Full Metal Jacket vond ik ook zeer goed, overigens.

avatar van MarkFish

MarkFish

Wat ik van hem gezien heb, vond ik alleen Eyes wide Shut niks aan. De rest zeer goed of geniaal (The Shining, Dr. Strangelove)

avatar van AHWA

AHWA

Het is toch echt zo. Hij werd in 1981 genomineerd voor een Razzie voor Worst Director voor The Shining.

Aldus IMDb.

avatar van MarkFish

MarkFish

AHWA schreef:

Aldus IMDb.

Belachelijk!

Inderdaad! onterecht!!

Diesel

Die Razzie awards stellen toch niets voor.

avatar van gotti

Vind het wel lollig. Respect voor Verhoeven; naar mijn weten de eerste man die hem ooit zelf ophaalde (dit was voor Showgirls). Tom Green maakte er ooit eens een show van (voor Freddy Got Fingered) : hij kwam d'r met limousine en rode loper en had bij elke prijs een leuk toespraakje.

gotti schreef:

Dat was erg leuk ja..

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Erg goed gemaakt, maar de afstandelijke, Kubrick-manier van filmen zorgde er weer voor dat voor mij erg moeilijk was om met de personages mee te leven. Als geheel vond ik de film dus niet echt spannend, maar sommige scènes laten wel zien welk supertalent Kubrick is. Het labyrinth-motief is misschien wat simpel uitgewerkt, maar zowel bij het jongetje dat door de gangen van het hotel rijdt, als bij de achtervolging in het besneeuwde, echte labyrinth werkte de combinatie van beeld, muziek en de vloeiende camerabewegingen heel goed. Zelden zo'n mooie en tegelijk ook verontrustende shots gezien.
Nicholson acteerde niet slecht, maar zoals enkele anderen had ik hem ook liever wat meer ingehouden zien spelen. Eigenlijk zie je zijn personage nooit normaal handelen. Het was interessanter geweest om hem aan het begin van de film wat meer 'gewone' scènes te geven.
Niettemin een bijzondere film.

Wolkenmeter schreef:

Niettemin een bijzondere film.

dat afstandelijke en dat idee van ze zijn helemaal op wereld was juist heel goed aan de film

avatar van mr TB

mr TB

prachtig, volgens mij de beste van stanley kubrick, hele goeie dialogen faschinerende verhaallijn alleen het Einde is wat flauw

avatar van Purmerend

Purmerend

Jack Nicholson wat een goede acteur, zijn gezichtsuitdrukkingen, stemverhevingen en gebaren. Super!! En wat ligt er toch een hoop sneeuw in de film. Krijgen we dat ooit in Nederland nog.