• 9.377.366 stemmen

Dawn of the Dead (1978)

Horror / Drama | 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Genre: Horror / Drama

Speelduur: 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Alternatieve titels: In de Greep van de Zombies / Dawn of the Living Dead / Zombi / Zombie: Dawn of the Dead / Zombies / George A. Romero's Dawn of the Dead / Zombie

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: David Emge, Ken Foree en Scott H. Reiniger

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 2 oktober 1980

Plot Dawn of the Dead

"When there’s no more room in HELL, the dead will walk the EARTH!"

Over de hele wereld komen steeds meer doden tot leven en maken het de overlevenden niet bepaald makkelijk. Reporter Francine besluit om met haar vriend Stephen en de twee soldaten Peter en Roger te vluchten met een helikopter. Het viertal vindt vervolgens onderdak in een enorm winkelcentrum, waar ze barricades opwerpen om zich te verdedigen tegen de gruwelijke vleesetende doden. In eerste instantie lijken ze veilig in het winkelcentrum, maar de levende doden blijven maar oprukken.

Stephen "Flyboy" Andrews

Dr. Milliard Rausch

TV Commentator

Police Commander

sebas83

veel beter dan de nieuwe freak

sebas83

mijn excuses maar mijn voorkeur gaat uit naar suspense voor budget

djelle schreef:

Misschien heb ik een geknipte versie gezien maar hij was ten eerste wat te braaf (Day of the dead, 3de deel van de triologie is wél een boeiende klassieker voor mij, en deze leverde dan ook o.a. regelmatiger vuilere gore-effecten die je maag doen keren), het tempo was net iets te traag, onvoldoende onderhoudend en de zombies te weinig angstaanjagend. (alles wat day of the dead wel heeft) Jammer, maar ik kan hem ondermeer daardoor niet meer geven dan een 2,5.

Damn!! **** geen verder commentaar!

sebas83

je hebt de verknipte versie gezien

avatar van predator

predator

• 1953 stemmen

Film om 's nachts te kijken en vooral niet teveel bij na te denken. Moet het vooral van de sfeer hebben en niet zozeer van de vele doden. Opmerkelijk dat een jaren '70 film nu nog leuk is. Geeft wel de kwaliteit aan. (want er zijn genoeg jaren 70 films die het aankijken niet meer waard zijn)

Correctie ****^

predator schreef:

Film om 's nachts te kijken en vooral niet teveel bij na te denken.

Dat wil niet zeggen dat het een hersenloze film is. Er zit een duidelijke boodschap achter. "Wij maken er een klote zooi van op aarde". De film is maatshapij kritisch.

avatar van mikoz

mikoz

SmuttWars schreef:

nah zo kanje bij elke film wel wat bedenken :S

er zijn veel films die veel meer te zeggen hebben ...

mikoz schreef:

nah zo kanje bij elke film wel wat bedenken :S

er zijn veel films die veel meer te zeggen hebben ...

Vind het hier toch echt wel sterk aanwezig. dat is ook de reden dat deze film zo'n klassieker is geworden. Meer dan de gore, hoor.

avatar van predator

predator

• 1953 stemmen

Wouter schreef:

Niet teveel bij na te denken is hier positief bedoeld door mij. Je moet bij deze film niet rationeel gaan nadenken of het wel of niet zou kunnen maar je moet vooral de beangstigende sfeer tot je laten komen.

En dan is het absolute topfilm!!

predator schreef:

Eh... daar hadden we het toch niet over?

avatar van rebelman

rebelman

Romero op zijn hoogte punt echt gruwelijk eng deze zombie film.

Verschansen in een Mall met buiten hordes ...

Een klassieker.

avatar van Flipman

Flipman

Misschien een klassieker, maar ik vond de zombies in deze film er nogal goed uit zien en in mijn logica zit het zo: een goeie zombie ziet er slecht uit, terwijl een slechte zombie er goed uitziet. Nou, deze zombies zagen er dus niet uit, ze waren allesbehalve eng.

Af en toe is deze film wel lollig, maar daar blijft het ook bij. Ik prefereer dan de remake, hoewel die misschien ook niet zo geweldig is als ik eerst dacht.

Flipman schreef:

Ik ken toevallig een zombie en die ziet er precies zo uit als in dit origineel.

25 jaar na dato zijn ze er inderdaad in geslaagd om de zombies extremer uit te laten zien. Dat neemt niet weg dat de sfeer in het origineel niet gevenaard wordt in de remake. De sfeer vind ik trouwens alles behalve "lollig". Zelden heb ik een film gezien die zo beklemmend is als deze. Het is ook wel eens een verademing om een film te bekijken die niet vol zit met technische hoogstandjes.

avatar van Flipman

Flipman

krabat schreef:

Ik heb het tegendeel van deze stelling nooit beweerd! En ik vind het heel interessant, de manier waarop wij van mening verschillen over deze film.

avatar van Wouter

Overigens zijn er wel degelijk technische hoogstandjes te zien in deze film.

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Een echte klassieker. De beste van Romero's Zombie Trilogie en één van de beste films die ik ooit heb gezien.

Hij is grappig, griezelig en heel erg fijn om naar te kijken. Deze geef ik 4.5 welverdiende sterren.

avatar van jedymaster

jedymaster

In deze film zie je duidelijk de kritiek op onze consumptie maatschappij de film speelt zich niet voor niets af in een enorm winkelcentrum. De 2004 versie gaat hier totaal aan voorbij en dat is jammer.

avatar van Mindflight

Mindflight

prachtige protestfilm.
er zitten allerlei verwijzingen in naar bepaalde aspecten uit onze geschiedenis die niet goed zijn geweest.

vooral mooi hoe de nazi's worden gehaat in deze film

meesterwerkje!

Flipman schreef:

deze stelling staat los van mijn commentaar op jouw bericht.

ik heb trouwens de dvd vandaag nog eens gekeken en ik dacht dat het origineel opende met een scene in een slaapkamer waar een kind binnenkomt, vervolgens de man bijt en de vrouw daarop moet vluchten uit het badkamerraam (of heb ik dit uit een andere film? Ik hoop niet dat ik de korte versie heb gekocht, deze duur 136 min.????)

avatar van starbright boy

Dat lijkt heel erg veel op het begin van de remake, uit het origineel ken ik het niet.

starbright boy schreef:

Volgens mij ken ik die scene ook van het origineel dat een hele tijd geleden alweer bij yorin werd uitgezonden. maar ja met of zonder die scene blijft het genieten

avatar van starbright boy

Ik heb het origineel denk ik een keer of drie op tv gezien en het zat er nooit in, maar het blijft een van mijn favoriete horrorfilms. En ik ben niet eens echt een genreliefhebber.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

De beginscene van de remake werd een keer in zijn geheel door Yorin uitgezonden. Voorafgaand aan deze film meen ik. De scene die je beschrijft krabat zit 100% zeker niet in deze film.

avatar van Z

Z

Film om van te houden... Kijk, geniet en kijk nog een keer. De remake is ook een aanrader.

avatar van Z

Z

krabat schreef:

Scene is het begin van de remake. Zit inderdaad zeker niet in het origineel. Het origineel begint in het tv station volgens mij. En met swat invallen...

avatar van Minotrax

Minotrax

Ga hem vanavond zeker kijken. Hij was ergens in 2004 ook 'savonds op tv, heb hem toen in zwart wit gezien (die had ik toen in mijn hok staan, ondertussen heb ik kleur dus zal het dubbelzoveel genieten worden) wat ik wel jammer vond. Maar vanavond ga ik hem bekijken in kleur (met reclame helaas) en ik zie wel of ik hem net zo kan waarderen als de vorige keer...

avatar van Wouter

Welke versie zenden ze uit?

heb de nieuwe versie laatst gezien, was heerlijk gruwelen...

Ben erg benieuwd naar het rigineel..

avatar van stan

stan

he wouter denk is na ten 1e er staat bij de film uit 78 dat hij word uit gezonden ten 2e zouden ze nooit een film uit 2004 al uitzenden! snap je