• 9.377.395 stemmen

Dawn of the Dead (1978)

Horror / Drama | 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Genre: Horror / Drama

Speelduur: 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Alternatieve titels: In de Greep van de Zombies / Dawn of the Living Dead / Zombi / Zombie: Dawn of the Dead / Zombies / George A. Romero's Dawn of the Dead / Zombie

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: David Emge, Ken Foree en Scott H. Reiniger

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 2 oktober 1980

Plot Dawn of the Dead

"When there’s no more room in HELL, the dead will walk the EARTH!"

Over de hele wereld komen steeds meer doden tot leven en maken het de overlevenden niet bepaald makkelijk. Reporter Francine besluit om met haar vriend Stephen en de twee soldaten Peter en Roger te vluchten met een helikopter. Het viertal vindt vervolgens onderdak in een enorm winkelcentrum, waar ze barricades opwerpen om zich te verdedigen tegen de gruwelijke vleesetende doden. In eerste instantie lijken ze veilig in het winkelcentrum, maar de levende doden blijven maar oprukken.

Stephen "Flyboy" Andrews

Police Commander

avatar van Phoenix

Phoenix

avatar van starbright boy

Wouter bedoelt natuurlijk welke versie van de 1978-film. Want er zijn nogal wat mogelijkheden. Zie Alternate versions op IMDB.

stan schreef:

he wouter denk is na ten 1e er staat bij de film uit 78 dat hij word uit gezonden ten 2e zouden ze nooit een film uit 2004 al uitzenden! snap je

Zeg bijgoochem. Ga jij eens wat beter je best doen op je Nederlands. Je maakt mij niet wijs dat je op school ook zo slecht schrijft.

En, om welke versie ging het nu eigenlijk?

avatar van Diesel

Diesel

Een film die vele herzieningen waard is..

avatar van Minotrax

Minotrax

Dat is een ding wat zeker is...

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Vast en zeker, maar de film kwam voor mij nog wat vaag over, tweede keer kijken helpt vast. Maar hou het nu nog even op een 3.

avatar van Guuzzel

Guuzzel

1* voor de moeite....vooral dat stuk waarin die vrouw die ladder probeert op klimmen en vast gepakt word door "iets" is echt te erg voor woorden gewoon bar slecht....

Ga je mond spoelen.

Wouter schreef:

En, om welke versie ging het nu eigenlijk?

Hé, sommige mensen vinden dat gewoon makkelijker typen op internet, kan ik me ergens wel voorstellen.

Ik geef de film trouwens maar een hoger cijfer, want de manier waarop al die thema's in de film zijn verwerkt die eigenlijk niks met het verhaal te maken hebben vind ik geweldig!

avatar van Leno

Leno

Zeg Flip, je gaat de film toch niet beter vinden dan de remake?

Leno schreef:

Zeg Flip, je gaat de film toch niet beter vinden dan de remake?

Eh... weet ik niet zeker. Kijk, om de spanning en de goed uitziende Zombie's moet je de remake kijken, inderdaad. Ik bedoel, de Zombie's in deze film zien er niet uit, ik vind 'm ook totaal niet spannend. Maar de thema's die erin zijn verwerkt, die willen wel wat zeggen en ook al zijn ze subteil, ze komen wel heel mooi uit de verf. En zoiets zie je nou weer niet in de remake!

Maar qua horror blijf ik de remake echt beter vinden hoor, maak je maar geen zorgen !

avatar van krabat

krabat

BoordAppel schreef:

De beginscene van de remake werd een keer in zijn geheel door Yorin uitgezonden. Voorafgaand aan deze film meen ik. De scene die je beschrijft krabat zit 100% zeker niet in deze film.

Ah, verhelderend antwoord. Die scene werd inderdaad voorafgaand aan het origineel uitgezonden, nu weet ik het weer. Toch maar eens wat vaker van de drank afblijven

Flipman

Ja, dat wete ik nog, de eerste negen minuten van de film werden uitgezonden, dat komt geloof ik niet vaak of zelfs nooit voor. Ik baalde zo dat ik dat had gemist, het zou een goeie manier zijn geweest om te bepalen of ik nou naar die film toe zou willen. Uiteindelijk las ik een goeie recensie in de Kunstbijlage van De Volkskrant. Ik zei tegen m'n broer: "Hé, Joeri!"

"Hm?"

"Binnenkort ga ik naar Dawn Of The Dead, ga je mee?"

"Mkay!"

WAT een enthousiasme, zeg ! Maar uiteindelijk hebben we één van z'n klasgenoten nog meegenomen en hebben we een perfecte avond gehad.

Epitaph

Wat een slechte film.Vooral zeer slecht geacteert,zombies zyn net nep,t begin is een choas,hoe kan zoiets traags en stomzinnigs als een zombie een sereus gevaar zyn voor ons mensen?Helemaal niet eng maar soms een kleine glimlach (leedvermaak).

Kortom bestaat er zoiets als een C-film?

De remake kan niet slechter wezen.

avatar van xangadix

xangadix

Hoe kan zoiets traags en stomzinnigs als een zombie een sereus gevaar zyn voor ons mensen?
Underestimate those suckers... and you get eaten!

Eat me alive

Oké, deal !

Smakeloos eten.:)

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Deze heb ik ondertussen al een keer of 10-12 gezien en het blijft één van m'n lievelingsfilms.

Als bespreking neem ik gewoon een copie van een stuk van m'n bespreking voor Dawn of the Dead (2004):

Ok, “Dawn of the Dead” (originele versie) ziet er erg gedateerd uit en het tempo ligt aan de lage kant vergeleken met wat we vandaag voorgeschoteld krijgen, maar voor de rest is er weinig op aan te merken. Spanning, humor, sfeer, actie, veel goor en natuurlijk de effectieve muziek van Goblin om het geheel af te ronden. Om duimen en vingers bij af te likken!

avatar van nickvanzutphen

nickvanzutphen

Ik heb het niet zo op die oude zombie films , de zombie's zijn ontzettend sloom (wat de gewoonte toen was) ,en de zombie's zien er helemaal niet eng uit ,en de personen die erin spelen zijn altijd ontzettend stom bezig.Maar bij deze film laat ik deze fouten toch maar over het hoofd zien want het blijft toch een goede oude klassieker , hoewel ik het vervolg zelf beter vind

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Erg leuke, grappige film. De nadruk ligt duidelijk niet op de horror, maar op de humor en het avontuur. Ze hadden de motorrijdersbende wat mij betreft eruit mogen laten, maar ach ja. Is trouwens gefilmd in de Monroeville Mall in Monroevile, PA (voorstad van Pittsburgh); een winkelcentrum waar ik menigmaal geweest ben. Maar enfin, de film is zeer geslaagd. 4*

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Er word vaak verwezen naar deze film als de beste Zombie film ooit.

Daar ben ik het zeker niet mee eens. Ik vind het verhaal opzich wel gaan, en de acteurs ook wel redelijk voor een zombie film. Maar die zombies in deze film zijn te belachelijk voor woorden. Geen enkel stukje rottend vlees kom je tegen. Gewoonde mensen die voor de form groen zijn geschilderd.

Het verhaal dat ze in 1978 geen goede zombies zouden kunnen maken klopt natuurlijk ook niet gezien andere veel betere zombie films uit deze tijd waarin ze er uitstekend uitzagen met ongedierte in de opengerotte oogkassen en al.

2,5

avatar van as

as

SuperSideSwipe schreef:

Je hebt er duidelijk niets van begrepen. Het gaat in deze film niet alleen om de bodycount.

avatar van Heinrich5

Heinrich5

Suffe film. Die zombies leken meer op smurfen. De remake is veel beter. Maatschappij kritischer ook.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

as schreef:

Dat bedrijp ik, maar in een zombie film vind ik het belangrijkste toch de zombies. Maar als jij iets anders uit een zombie film wilt halen hou ik je niet tegen.

Heinrich5 schreef:

Dat laatste mag je me uitleggen, want juist op dat vlak vind ik dat de remake het laat afweten.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Zal ik die Europese versie die op 'Dead Trilogy' op de bonus disc staat ook kijken of doe ik er beter aan die links te laten liggen?!

avatar van Quentin

Quentin

Niet kijken, wel de docu op het tweede schijfje kijken die is zeker de moeite waard.

O, deze film heb ik vorig jaar geloof ik gezien s'nachts een keer. Ik lag echt in een deuk, die zombies 2*5 sterren voor de prachtige zombies

avatar van moviemike

moviemike

phantomfreak schreef:

2*5 sterren voor de prachtige zombies

Is dat het enige waarop je voor dit meesterwerk sterren geeft?