• 9.374.577 stemmen

Dawn of the Dead (1978)

Horror / Drama | 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Genre: Horror / Drama

Speelduur: 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Alternatieve titels: In de Greep van de Zombies / Dawn of the Living Dead / Zombi / Zombie: Dawn of the Dead / Zombies / George A. Romero's Dawn of the Dead / Zombie

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: David Emge, Ken Foree en Scott H. Reiniger

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 2 oktober 1980

Plot Dawn of the Dead

"When there’s no more room in HELL, the dead will walk the EARTH!"

Over de hele wereld komen steeds meer doden tot leven en maken het de overlevenden niet bepaald makkelijk. Reporter Francine besluit om met haar vriend Stephen en de twee soldaten Peter en Roger te vluchten met een helikopter. Het viertal vindt vervolgens onderdak in een enorm winkelcentrum, waar ze barricades opwerpen om zich te verdedigen tegen de gruwelijke vleesetende doden. In eerste instantie lijken ze veilig in het winkelcentrum, maar de levende doden blijven maar oprukken.

Stephen "Flyboy" Andrews

TV Commentator

Police Commander

avatar van Purmerend

Purmerend

Ja kijk je kan de film op 2 manieren bekijken.

Lachen om al die mooie beelden zeker voor die tijd. Dat die zombie's elkaar opeten en handen en voeten! Het lopen of zwalken van de zombie's.

Of dat je er gewoon met spanning naar kijkt.

avatar van Hemdale

Hemdale

True

avatar van AZ SPELER

AZ SPELER

leuk hoe ze vechten om die hand en hoe ze uit die buik lopen te eten RANZIG!!!

avatar van Anatolia

Anatolia

Purmerend schreef:

Ja kijk je kan de film op 2 manieren bekijken.

Of dat je er gewoon met spanning naar kijkt.

Ik ga voor de eerste. Spannend was het nauwelijks. Aan de muziek te horen, was dat ook niet echt de bedoeling volgens mij.

• 1937 berichten

*zucht* wil ik em opnemen...neem ik eurosport de golf finale op . weet iemand waar je deze film goedkoop kan kopen op dvd??

avatar van eerdekes

eerdekes

free record shop >> 7 ¬

avatar van soboer

soboer

Ik heb de film niet helemaal gezien, dus ik zal geen stem uitbrengen. Dat wat ik zag beviel me niet. Het werd nergens spannend of eng. De zombies zag ik niet als enge wezens. Iedereen die een beetje kan rennen hoeft nergens bang voor te zijn. Ik kreeg de indruk dat het juist een kunst moest zijn om door een zombie gepakt te worden. Toch benieuwd hoe de remake eruit ziet.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

soboer schreef:

Zombies lopen bijna altijd (in de Dead trilogie van Romero in ieder geval) in grote groepen en het is zeker een kunst om van duizend zombies te ontsnappen ...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Inderdaad, de 'kracht' van de zombies zit hem immers hun aantallen. Je moet de laatste scènes van de film nog maar eens goed bekijken, waarin de bikers de barrikades voor de Mall afbreken en de zombies weer vrije toegang krijgen. Inmiddels hebben zich daar zoveel van die ondoden verzameld, dat er geen ontkomen meer aan is, zelfs niet voor de gasten op hun motor.

avatar van Lukic

Lukic

Ok natuurlijk is het een beetje een achterhaalde film maar dat gegeven met in het winkelcentrum een bestaan op bouwen doet de film toch wel erg goed! Zeker als je ziet dat ze het leuk proberen in te richten enzo ga je toch een beetje meeleven. Ik heb mij wel vermaakt hoor. 2,5 sterren....

• 1937 berichten

Ik had vandaag de dubbel dvd gekocht en meteen de film gezien en ik vond de film zeer vermakelijk. Al vond ik het jammer met die motorrijders. Dat gaf mij een soort indruk dat het allemaal iets te makkelijk was met die zombies en dat ze juist niet iets om bang voor te zijn. Toch goeie 3.5 *

Zeer benieuwd naar de remake

avatar van jassonn

jassonn

Jammer dat ze de film zo laat uitzenden.

avatar van John Doe

John Doe

Het is niet zoeen half 9 film.

avatar van jassonn

jassonn

Snap ik maar,maar ze mogen zover ik weet ze vanaf 22.00 uur uitzenden.

avatar van Reinbo

Brilliante zombiefilm. Hat maatscappij kritische verhaal waarin de zombies gewoon doorgaan met hun dagelijkse bezigheden (winkelen) is in een perfecte balans met de humor en de gore. Ben benieuwd naar de remake alhoewel die de originaliteit zal missen.

avatar van pascal83

pascal83

Zag ik het nu goed, werd vandaag voorafgaand aan de versie van Romero de eerste 10 a 15 minuten van de nieuwe versie vertoond? (ik zat niet echt goed op te letten)

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Ja klopt , vóór de film begon was de eerste scene van de nieuwe versie te zien en die duurde iets van 10 minuten waarschijnlijk. In die 10 minuten kon je echter al wel alle belangrijke veranderingen zien die voor de nieuwe versie gemaakt zijn (lees : rennende zombies ).

Deze was in ieder geval weer gewelidg. DE zombiefilm misschien wel (tenminste voor mij )

avatar van remorz

remorz

Een erg toffe, onderhoudende film met af en toe verbazingwekkend originele invalshoeken. Kreeg heel vaak het idee dat veel films van tegenwoordig veel hebben 'geleend' uit deze film. Werd ook wel erg benieuwd naar de remake n.a.v. de eerste tien minuten gister op veronica, wat een teaser zeg.

avatar van darkcity

darkcity

Vond hem redelijk, niet echt spannend of spectaculair als zombiefilms van tegenwoordig (Resident Evil, 28 Days later....)
Sommige scenes waren nogal overbodig zoals die bikers, de hele wereld wordt afgeslacht en veranderd in monsters, en een stel bikers gaan doodleuk even een winkelcentrum plunderen
De film is wel grappig en het is grappig om te zien hoe ze in dat winkelcentrum gewoon gaan wonen
Jammer dat de spanning voor mij echt ontbrak, maar ja het is ook meer een komedie, ik hoop dat ze de remake wat serieuzer gedaan hebben, kijk er wel naar uit ! Voor nu 3 sterren, misschien moet ik hem nog eens zien.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

darkcity schreef:

28 Days Later en zéker Resident Evil mogen nog niet eens in de schaduw staan van deze film.

avatar van pjotr

pjotr

moviefreak#1 schreef:

Ik zou 'm eerst maar eens gaan kijken als ik jou was - en dan die smiley 90 graden kantelen.

Van degenen die de remake hebben gezien ken ik niemand die de rennende zombies een slechte zet vonden (zelfs niet de grootste strompel-liefhebbers......toch Zombie? ).

Gewoon één van de frisse nieuwe impulsen uit de remake.

avatar van Wouter

Welke versie zonden ze uit?

avatar van remorz

remorz

Wouter schreef:

Welke versie zonden ze uit?

De strompelende versie.

De rennende versie draait in de bios.

avatar van Yak

Yak

pjotr schreef:

Thusly?

avatar van pjotr

pjotr

Ja bijna, nu nog 'ja' knikken....;)

avatar van Wouter

remorz schreef:

De strompelende versie.

De rennende versie draait in de bios.

Zo ver was ik al. Welke versie? Met welke muziek?

avatar van U-96

U-96

• 2070 stemmen

Probeer het even uit mijn hoofd..

"What the hell are they..? They're just us, that's all.. They just remember, remember that they wanna be in here..

There's no more room in hell.. What..? Something my grandad used to tell us.. Your know Mucumba..? Voodoo.. Grandad was a priest in Trinidad.. He uses to tell us: When there's no more room in hell, the dead will walk the earth.."

Helaas heb ik die quote gemist omdat ik in slaap ben gevallen.. (Kijk films nooit vanuit je nest..)

De film blijft na zoveel keer kijken echt goed, en dit keer viel mij ook op dat de muziek zo goed is.. Ik vond die neger toch wel bijzonder goed.. Ik vind hem beter dan het vervolg 'Day of the Dead'..

*3.5*

darkcity schreef:

Volgens mij begrijp je het niet echt. Deze film komt uit 1978!!! Is niet te vergelijken met films van tegenwoordig. Dit is een klassieker, een grondleggers voor de zombie/horrorfilms met NotLD natuurlijk. Je vergelijkt Frank sinatra toch ook niet met robbie williams bijv.
Ik vond dat met die bikers ook niet echt passend in de film. Maar stel je eens voor je heb de mankracht om jezelf te verdedigen..en je moet toch aan eten en kleding komen..ik kan het me best voorstellen. Op de wijze hoe ze het doen moet je maar een beetje rekening meehouden dat het dwaze motorrijders zijn.
Voor zn tijd was ie gewoon een meesterwerk.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

salvatore schreef:

Voor zn tijd was ie gewoon een meesterwerk.

Maar daar moet je een film niet op beoordelen.

avatar van mister blonde

mister blonde

een meesterwerk is tijdloos.