Dawn of the Dead (1978)
Genre: Horror / Drama
Speelduur: 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)
Alternatieve titels: In de Greep van de Zombies / Dawn of the Living Dead / Zombi / Zombie: Dawn of the Dead / Zombies / George A. Romero's Dawn of the Dead / Zombie
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: George A. Romero
Met onder meer: David Emge, Ken Foree en Scott H. Reiniger
Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans
Releasedatum: 2 oktober 1980
Plot Dawn of the Dead
"When there’s no more room in HELL, the dead will walk the EARTH!"
Over de hele wereld komen steeds meer doden tot leven en maken het de overlevenden niet bepaald makkelijk. Reporter Francine besluit om met haar vriend Stephen en de twee soldaten Peter en Roger te vluchten met een helikopter. Het viertal vindt vervolgens onderdak in een enorm winkelcentrum, waar ze barricades opwerpen om zich te verdedigen tegen de gruwelijke vleesetende doden. In eerste instantie lijken ze veilig in het winkelcentrum, maar de levende doden blijven maar oprukken.
Stephen "Flyboy" Andrews
Dan Givens
Police Commander
salvatore
- 1937 berichten
Ja maar de klassieker/meesterwerk kan niet altijd de actie/spanning bezitten die jij gewend ben van tegenwoordige films. Ook vind ik dat je rekening moet houden met de beoordeling van zulke films dat hij in zn tijd gewoon erg goed was en dat je daar respect voor moet hebben. Al vond ik het gewoon een geweldige film.
BoordAppel
Ik vind het ook een erg goede film hoor (4*) maar ik beoordeel films niet op hoe men er over dacht toen ze gemaakt werden. Anders moet iedereen films als Citizen Kane, Vertigo en La Dolce Vita een 5 geven
Diesel
Ik geef Double Indemnity en Psycho als voorbeeld.
Diesel
salvatore
- 1937 berichten
Ja maar dat sommige een beetje rekening mee houden bij dit soort films. Dat ze niet de actie/spanning bevatten die resident evil wel heb bijvoorbeeld
Dat ze niet de actie/spanning bevatten die resident evil wel heb bijvoorbeeld
dat geldt dus niet voor deze film. Ik vond RE en 28DL helemaal niet spannend, ik moest constant aan DOTD denken...en dacht: Ach keek ik maar naar DOTD, die is tien keer beter.:)
Mug
Dawn of the Dead is natuurlijk niet een horrorfilm pur sang.
Het is een mooie mix van komedie, drama, spanning, actie en [vooruit] horror. En tevens heeft de film een kritische toon t.o.v. de destijdse (en hedendaagse) consumentenmaatschappij.
Maar ja, de huidige, verwende bioscoop-consumenten willen natuurlijk alleen maar rondvliegend bloed en ledematen, actie-rijke scenes, gillende tieners in korte rokjes en doorschijnende t-shirts, etcetera.
Ieder z'n meug...
moviefreak#1
Mooi gesproken Mug , ik mag hopen dat er op deze site niet alleen verwende bioscoop-consumenten zitten want dan zit ik hier geloof ik verkeerd
WB
Maar ja, de huidige, verwende bioscoop-consumenten willen natuurlijk alleen maar rondvliegend bloed en ledematen (...) zien
Dan zitten ze bij deze film goed toch? Je ziet hier het een en ander rondvliegen en opgegeten worden (darmen, etc).
Vond deze film eigenlijk niet echt speciaal! De film gaat over zombies, en dan gaat ongeveer aant eind van de film het plot wenden, en zijn de plunderaars de badguys! En zombies die zo langzaam lopen en zo achterlijk zijn, is niet echt angstaanjagend! Als je wil ontsnappen, loop dan wat harder, of ren desnoods, maar dat ze zich daardoor laten afschrikken... zucht...
Ben blij met de snelrennende-zombies-remake

3 sterren...
ps: Vond et einde ook niet echt denderend, maar wel onverwacht
tovenaar
De film gaat over zombies
jassonn
Vond het maar een saai gedateerd zooitje.Die zombies vond ik niet bepaald om bang van te worden,hoop dat de 2004 versie beter uitpakt. 1,5*
Zavo
Ik ben het helemaal met tovenaar eens, de film gaat niet alleen maar over zombies, er zit veel meer in, dat maakt hem juist zoveel beter dan al die andere zombie-films.
WB
Okee, maar dan moeten ze die film ook niet "Zombies; dawn of the Dead" noemen...
Dat stond namelijk aant begin van deze film als titel...
Zavo
Dat heeft denk ik meer met marketing te maken. Niet bepaald geslaagd, want als je de film ziet liggen en je kent 'm niet denk je dat het een hele slechte horrorfilm is.
as
[quote]salvatore schreef:
Hahahaha. Meer actie betekent niet automatisch meer spanning.
DIXI
ahum Resident Evil spannend? dan heb ik denk ik een andere versie dan jij gezien. wat een butfilm. Dawn of the Dead was voor zijn tijd een gruwelijke goeie film vind ik. ben benieuwd naar de remake
SSeagal
What can i say, heerlijke klassieker, geweldig! **** Kort maar krachtig, hij is VET!
Ter voorbereiding van het kijken van de remake het lekker rommelige meesterwerk van Romero maar weer eens bekeken. Wat een film.
Zo'n rommelige Romero kun je in Nederland vast ook wel schieten voor no-budget, of niet ?
Yak
Dagje Megastores in Den Haag afhuren en gaan met die banaan.
Vast. Maar dan wel iets origineels. Kom maar op met dat script.
Welke van de vele versies van vinden de fans hier het beste? De lange Cannes Cut? De extra lange Duitse versie? De 127 minuten versie van Romero? De Argento versie?
JoeHallenbeck
Ik zou gaan voor de Italian Cut van Argento. De extended version vond ik net even te lang duren.
as
Hmm. Ik zou in ieder geval voor een Cut van Romero. Die vind ik wel beter. Ook omdat het Romero's eigen film is en hij er meer affiniteit mee had.
bioscoopzaal
Ik zou ook kiezen voor de director's cut van Romero. De 139 minuten zijn zeker niet te lang, en in tegenstelling tot de andere versies, is deze cut perfect in balans. Veel gore, maar minstens even veel verhaal en character development.
Ik heb een tijdje geleden voor het eerst de bioscoopversie gezien, maar net als de versie van Argento, voelde die niet goed aan ...
Argento's versie vind ik plat. De 139 minuten versie vond ik geweldig, maar ik denk dat hij wat strakker kan. Die 139 minuten versie wordt overigens vaak onterecht de director's cut genoemd. Romero had die snel in elkaar geramd voor cannes. Zijn favoriete versie is de Amerikaanse release van 127 minuten.
Yak
Bestaat er overigens ook een versie met het beruchte 'alternatieve einde', of is dat een sprookje?
Weet niet of dat materiaal nog bestaat. Misschien dat het bij de deleted scenes komt van upcoming Anchor Bay release die vele extra's zal kennen.
Het is in ieder geval ooit geschoten.

Survival of the Dead

Day of the Dead
1985

Night of the Living Dead
1968

David Emge, ster van horrorklassieker 'Dawn of the Dead', op 77-jarige leeftijd overleden

Vanaf vandaag op Netflix: 'Dawn of the Dead' en 'Schindler's List'

Laatste kans: Netflix verwijdert vrijdag deze topfilms

Alien

Braindead
Komedie / Horror, 1992

Milano Odia: La Polizia Non Può Sparare
Actie / Misdaad, 1974
helikopternews broadcastmaterialismmachetebitechaosmartial lawstate of emergencyrock gang infectionlegershopping mallmotorrijdertruckbloedvergietenconsumerismzombiemotorbendeexploding headgeweldcultfilmstore malltv production zombie-apocalypspittsburgh, pennsylvaniaanxiousfrightenedzombies