• 9.373.582 stemmen

Dawn of the Dead (1978)

Horror / Drama | 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Genre: Horror / Drama

Speelduur: 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Alternatieve titels: In de Greep van de Zombies / Dawn of the Living Dead / Zombi / Zombie: Dawn of the Dead / Zombies / George A. Romero's Dawn of the Dead / Zombie

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: David Emge, Ken Foree en Scott H. Reiniger

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 2 oktober 1980

Plot Dawn of the Dead

"When there’s no more room in HELL, the dead will walk the EARTH!"

Over de hele wereld komen steeds meer doden tot leven en maken het de overlevenden niet bepaald makkelijk. Reporter Francine besluit om met haar vriend Stephen en de twee soldaten Peter en Roger te vluchten met een helikopter. Het viertal vindt vervolgens onderdak in een enorm winkelcentrum, waar ze barricades opwerpen om zich te verdedigen tegen de gruwelijke vleesetende doden. In eerste instantie lijken ze veilig in het winkelcentrum, maar de levende doden blijven maar oprukken.

Stephen "Flyboy" Andrews

Dr. Milliard Rausch

TV Commentator

Police Commander

Niet aan mij besteed.

Even leuk, maar daarna gaat 't je tegenstaan. Meer van hetzelfde.

Ik had gehoopt dat 'ie angstaanjagend zou zijn, dat is toch het doel van horror dacht ik zo. Maar nee, dit is absoluut niet eng.

Dit is toch echt niets meer dan een b-film. Werkt voor mij vooral op de lachspieren, alleen niet voor lang.

avatar van speedy23

speedy23

Een apocalyptiche horrorsymfonie met gruwelijke make-upeffecten van Tom Savini. Tweede deel van Romero's zombietrilogie na Night of the Living Dead. Het overdekte winkelcentrum vormt een onvergetelijk decor voor deze orgie van stripachtige, maar uiterst efficiënte gruwelscènes. Hoewel de spanning iets minder is dan in het eerste deel is dit zeker geen minpunt. Tip: wie geen fan is van het genre, gelieve zich te onthouden...

avatar van Mug

Mug

Dawn of the Dead is natuurlijk niet een horrorfilm pur sang.

Het is een mooie mix van komedie, drama, spanning, actie en [vooruit] horror. En tevens heeft de film een kritische toon t.o.v. de destijdse (en hedendaagse) consumentenmaatschappij.

Maar ja, de huidige, verwende bioscoop-consumenten willen natuurlijk alleen maar rondvliegend bloed en ledematen, actie-rijke scenes, gillende tieners in korte rokjes en doorschijnende t-shirts, etcetera.

Ieder z'n meug...

avatar van 606

deze zombi's zijn echt super mooi gemaakt.

ze zijn niet van nep te onderscheiden

ze zijn heel realistisch gemaakt

avatar van Halcyon

Halcyon

Het was weer eens de week van de klassiekers en na Repulsion, Alien en The Innocents stond Dawn of the Dead op het menu. Maar dit keer de Europese cut van Argento.

De belangrijkste verschillen met Romero's versie zijn a) de soundtrack van Goblin en b) meer actie en minder diepgang. En ik moet zeggen dat deze versie me beter lag dan de originele. Bovendien vormt Dawn een mooi contrast met de eerste film uit Romero's Trilogy of the Dead. Waar Night mijns inziens eerder een artfilm is, heeft Dawn de allures van een onvervalste actie/horrorfilm, maar in essentie zijn beide films op hun manier meesterwerken.

Het leuke aan Dawn is dat je vanaf het openingsshot in de actie rolt en dat de context pas achteraf met mondjesmaat duidelijk wordt. Gevolg is dat je een vrij aparte vertelstructuur krijgt (actie - context - finale) waardoor de twee uren speeltijd zo voorbij vliegen en je geen seconde de tijd hebt om je te vervelen. De veelzijdige setting doet vervolgens de rest. Een gigantische supermarkt met genoeg middelen om een tijdje te overleven doet dienst als zwaarbewaakte burcht om de alsmaar in aantal groeiende zombies op een afstand te houden. Een tot de verbeelding sprekende locatie met onbeperkte toegang tot allerlei leuke spullen die samen met de lachwekkende oefensessies "zombie-schieten" een surrealistische sfeer oproept.

Naar het einde toe ontvouwt zich een spetterende finale met een machtsstrijd tussen zombies, plunderaars en de oorspronkelijke bezetters van het winkelcentrum. We zien hier nog even FX-held Savini aan het werk in een hilarische rol als bendeleider, hetgeen het geheel er alleen maar beter op maakt.

Kortom, een complete stijlbreuk met het eerste deel, maar desalniettemin een fantastisch vervolg dat op z'n geheel eigen manier de status van meesterwerk verdient.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Er schijnen meerdere versies in de omloop te zijn. Ik heb er geen weet van welke versie dé versie is, maar ik heb in ieder geval een "Original Uncut Version" gezien van 139 minuten.

De beelden uit Dawn of the Dead zijn eigenlijk bijzonder lelijk, de make-up en de (geluids)effecten zijn verre van realistisch, het acteerwerk is niet echt bijzonder en de muziek is verschrikkelijk fout. Al typend zou ik haast gaan denken dat ik dit niet een geweldige film vind, maar het tegendeel is waar. Romero weet namelijk een nóg hoger niveau te behalen dan hij al deed met zijn uitstekende Night of the Living Dead, wat een heerlijke film! Alles staat in dienst van de sfeer van de film. Alle factoren, die losstaand misschien wel negatief zijn, vormen als geheel een heerlijke sfeer die perfect past bij dit zombiegenre. Perfect getroffen ook, deze locatie in combinatie met de muziek en al die tientallen zombies. Daarnaast is de film bij tijd en wijle tergend spannend en de gore is domweg bijzonder vet wanneer dit je aanspreekt. Ondergewaardeerde film hier, alhoewel ik begrijp dat het 'één van die films' is die je maar net moet liggen. Zeer ruime 4.5*; dik twee uur topvermaak.

avatar van Theunissen

Een van de betere zombie films ooit. De film is heel macaber maar wel zeer spannend. De special effects zijn in deze film niet bijzonder maar de zombies zien er realistisch geschminkt uit (ze mochten wel een beetje sneller zijn).

De humor die in deze film zit is best subtiel. De film duurt behoorlijk lang maar verveelt geen moment.

avatar van Shinobi

Shinobi

Gisteren opgenomen en vanochtend gekeken. Was wel een vermakelijke film over zombies, alleen snapte ik niet echt wat dat veroorzaakt heeft. Dus wat dat betreft best wel een dun verhaallijntje. Maar ja, de film had veel sfeer, spannende momenten met al die zombies. Pff, als ze met zovelen tegelijk op je afkomen. Dat is wel heel goed neergezet, verder vond ik die totaalshots ook heel mooi, over waar je op het scherm keek zag je gewoon zombies lopen.

Ik geef 'm 4, 0 sterren.

Kon het niet helemaal uitzitten.

Heb de Cannes cut gekeken. Die houdt in dat je meer dan 2 uur kijkt naar mensen die proberen van zombies te ontsnappen. Sowieso een concept dat meer geschikt is voor een snelle film van 80 minuutjes.

Dawn Of The Dead is zo'n film die z'n status verdient mede dankzij de "meerwaarde". Het is meer dan een horrorfilm, er zit namelijk ook maatschappijkritiek in. Dat deze dan net zo lomp is als de belabberde humor doet er niet veel toe. Vreselijk plat en onsubtiel gebracht, deze zogenaamde maatschappijkritiek maakte de film alleen maar belachelijker.

Jammer genoeg was de gore en actie een stuk minder lomp. De zombies lopen erbij als een kruising tussen smurfen en standbeelden, met hun grijs/blauwe schmink. Zag er absoluut niet uit, enorm goedkoop. De rode verf (het bloed dus) stak er schril tegen af. Savini is een grote naam, zal wel ingestaan hebben voor een aantal andere effecten, maar de meeste zombies in deze film leken nergens op.

Verder weer veel verschansende mensen die erg saaie, niet spannende dingen doen. Iets wat de films in de trilogie met elkaar verbindt. Wat moet doorgaan als spanningsopbouw (vermoed ik ?) is enkel saai en uitgekauwd. Ben dan ook een aantal keer weggedommeld, en het laatste half uur heb ik maar met een half oog gekeken.

Zat wel wat actie in maar alles wordt zo duf en levensloos (hah) gebracht dat het de inspanning niet meer waard was. In een filmpje van 80 minuten nog enigszins aanvaardbaar, maar dit was bijna het dubbele. Compleet mislukt en waarschijnlijk ook pretentieus.

Slechtste deel uit de trilogie, met dank aan de lengte, enorm duffe zombies, onwerkelijke filler momenten en een hoop stompzinnige cafépraat die verward wordt met zinnige maatschappijkritiek.

avatar van Zinema

De komische soundtrack, de soms hilarische acteerprestaties en de enorm gedateerde special effects ten spijt, blijft dit een behoorlijk vermakelijk en onderhoudend filmpje. Echt eng wordt het nergens, mede omdat de zombies er nogal belachelijk uitzien. Traag bij tijden (heb de Cannes-versie gezien), een en ander had wel wat korter gemogen maar de film blijft over het algemeen boeien. Het camerawerk is vaak prima en de sfeer bijzonder. De remake echter is behoorlijk anders maar enger. Goed.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Behoorlijk dramatische film. Was ik maar begonnen met Night of the living dead, dan had ik tenminste vergelijkingsmateriaal. Ik hoor dat die wel een stuk beter is, en eerlijk gezegd kan ik het me moeilijk anders voorstellen. Deze film is in één woord gewoon oerlelijk. Een verhaal hoef je verder ook niet te verwachten, meer dan 2 uur lang (gaap) wordt je verwacht verguld te zitten kijken naar het repetitief afslachten van een stel dooien die echt totaal ongevaarlijk zijn als je tenminste niet je ledematen direct in hun mond steekt. Wat een drama. Bij nader inzien is 2/5 zelfs nog te veel van het goede. Vol verbazing kijk ik naar de hoge scores hier.

avatar van Vascago

Vascago

Wat een briljante film is dit toch. Ik heb de 139 minuten versie met heerlijke muziek van The Goblins i.s.m. Argentino . Briljant. Net als de sfeer. De zombies mogen er dan niet zo eng uitzien als in sommige andere zombieflicks, maar dat zijn ze wel degelijk. Geweldige in beeld gebrachte gore ook van meester Savini, die ook nog een erg leuk rolletje speelt als leider van de motorbende. Acteerwerk is dik in orde, vooral van Ken Foree als Peter. Nog beter dan Night Of The Living Dead. Absoluut Romero's beste. Helaas maakt ie ze nu niet meer zo. Tegenwoordig is het allemaal zwaar ondermaats helaas, alleen die maatschappij kritische boodschap blijft. Voor deze film iig een dikke 5.

avatar van Chimpz

Chimpz

Dawn of the Dead houdt zich toch beter staande dan Night of the Living Dead. De effecten zijn nog steeds belachelijk (zombies zijn gewoon blauw geverfde mensen, wat vooral bij negers vrij grappig is, bloed is heel erg roze, etc.), maar verhaalgewijs steekt het een pak beter in elkaar (ook de maatschappelijke kritiek is wat logischer).

avatar van Prudh

Prudh

Ik vond hem eigenlijk behoorlijk tegenvallen. Ik heb de Cannesversie gezien en die duurt me gewoon veel te lang. Zombies wil ik zien, zombies die mensen uit elkaar trekken of het hen in ieder geval knap lastig maken. Dat komt hier weliswaar een beetje in terug, maar voor de rest wordt het wel en wee van de hoofdpersonen veel te breed uitgemeten, waardoor de vaart uitblijft.

Na het moment dat het winkelcentrum hermetisch is afgesloten, ontstaat er een soort sleur bij de personages, maar ook in de film. De bikergang vervolgens gaat echt ver voorbij mijn acceptatiegrens. Taarten gooien? Zombies zakkenrollen? Echt veel te flauw.

En dat terwijl het concept fantastisch is. Een enorm winkelcentrum, een paar uitgangen waardoor zombies naar binnen kunnen komen en een aantal schuilplekken waar de levende doden niet kunnen komen. Vier mensen die in deze setting moeten overleven. Dat gaat in het eerste deel van de film dus goed, maar op een gegeven moment is het wel gedaan met de pret. De zombies zagen er nog eens lelijk uit ook.

Die kritiek op onze commerciële cuituur heb ik ook absoluut niet nodig, net zo min als de kritiek op onze psyche. Zombies overal en de spanning dat ze toch op je veilige locatie kunnen doordringen, dat vind ik meer dan genoeg.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Wat een bizar slechte film.

De soundtrack? Welke soundtrack? Bedoelden jullie die A-team achtige muziek tijdens actiescènes? De muziek was slecht, en de soundeffects al helemaal. Als een zombie een stomp vol op zijn smoel kreeg was er niet eens een bevredigende "BSHHHH" onder gemonteerd. Ook dat was beter bij The A-Team.

Ik begrijp niet waarom deze film zo hoog aangeschreven staat. Vanwege het fantastische acteerwerk zal het niet zijn. Of de logica. Of dat de hoofdpersonen constant de zombies pas opmerken als ze reeds van achteren worden betast (door handen die soms wel, en soms niet in dezelfde kleur als het gezicht geschminkt zijn), en dan nog steeds enorm traag reageren. Ja, zo kom je wel in de problemen met de zombies, want an sich leveren die trage groengeschminkte acteurs geen enkele bedreiging op.

De actiescènes zijn dan ook idioot slecht en zijn het predikaat 'actie' niet waard, omdat het zo traag gaat. Zelfs de scène met de auto valt tegen, er wordt niet 1 zombie vol op de motorkap genomen. In 1978 had je toch ook al stuntmannen?

Het gegeven is even leuk als simpel en tegenwoordig erg hip in allerlei computerspellen (e.e.a. lijkt sterk op Dead Rising op de Xbox of bijvoorbeeld Left 4 Dead). Maar de uitwerking is dramatisch slecht. Ik wil zombies zien die op originele manieren worden omgelegd, en niet steeds netjes tussen de ogen geschoten met een sniper-geweer.

De film duurt ook veel te lang (ik keek eentje van 126 minuten) en is na ongeveer 80 minuten compleet ingekakt (vanaf het moment dat die ene gewonde knakker in de kruiwagen gaat zitten). Dat de film ook volstrekt GEEN verhaal bevat, helpt ook niet echt. We vallen er middenin en knijpen er bij het verschijnen van de aftiteling weer tussenuit. De personages zijn oninteressant en niet uitgewerkt.

Vanaf 90 minuten zijn we gaan skippen tot er ineens een bikergang aan kwam zetten, en ook dat leverde geen leuke scènes op.

1 ster. Een bruine.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Ik vind het erg lastig om hier een eerlijk beoordeling aan te geven.

Ik kan me dan ook goed vinden in 'Captain pervert's commentaar, die muziek was vreselijk misplaatst in de versie die ik heb gezien (Geen idee welke, btw) en sommige momenten waren inderdaad A-team taferelen, maar laat ik dat dan net weer tof vinden

Aangezien mijn nummer 1 film altijd al de remake van snyder is geweest, moest ik natuurlijk het origineel een keer aanschouwen om een eerlijke vergelijkenis te kunnen maken. Nu heb ik dat gedaan en blijf ik er bij dat de remake voor mij persoonlijk stukken beter is.

Het zal dan ook wel vooral aan de leeftijd liggen, ik ben gewend dat er een beetje vaart achter zit, dat de zombies er beter uit zien dan wat blauwe schmink op hun kop, dat de sfeer beter ondersteund word door een creepy soundtrack (Kan dus aan mijn versie liggen?). Maar toch ondanks al die punten waarop ik normaal een film zou afkraken doe ik dat hier absoluut niet, ik vind sommige dingen meer dan geslaagd en zeker gezien die tijd en het budget mag er best wat anders naar gekeken worden door mij als dit in deze tijd m'n eerste kijkbeurt is.

De gore bijvoorbeeld, heerlijk, de sfeer in het winkelcentrum die nog vele male overgenomen zou worden (o.a in recente games, is overduidelijk). Helaas kom ik met dit niet hoger dan een 3.5. Ik heb me erg vermaakt maar het is voor mijn gevoel gewoon te langdradig en soms erg matig uitgevoerd. Had op meer gehoopt

avatar van Goldenskull

Goldenskull

De Cannes-versie dus..

De remake heb ik al twee keer gezien en die ben ik bepaald niet minder gaan waarderen na Romero's versie. Leuk om te zien dat de remake geen klakkeloze kopie is geworden.

Film kent voldoende spanning, humor en goed opgebouwde scènes. Toch jammer van de wisselende kwaliteit van zombies en bloedbaden. Zoals al vaker opgemerkt leken de zombies net smurfen. Zo'n Roger die dan uit de lift komt sukkelen, dat is dan echter weer prachtig (net als die zombie die constant een wapen boven zijn hoofd houdt). Ook de kills zagen er maar wat wisselvallig uit, soms het leek het ontzettend nep en soms juist niet van realiteit te onderscheiden.

Iig beter dan Night of the Living Dead; 3*

avatar van movie acteurs

movie acteurs

George A. Romero weet zo'n zombie film altijd perfect in elkaar te zetten.

Wat me wel opviel was het feit dat sommige momenten saai en vervelend zijn. Het had zeker spannende stukjes (zoals het begin en einde), maar sommige stukken in het midden waren een beetje slaapverwekkend. Maar goed, dit heb je er wel eens bij.

De film moet natuurlijk zijn sfeertje niet te snel afraffelen en dat doet deze film zeker niet. Dat geldt ook voor de spanning.

Het gore in deze film vond ik nogal "stupido" uitzien, maar destijds, toen men nog niet veel gewend was, zag het er goed uit.

Het verhaaltje is ook best goed verzonnen. Men weet er toch altijd weer een leuke verhaal van te maken vooral het element met die winkelcentra.

Ik ben wel een fan van horror films. De film is een beetje een lange zit (vond ik). Maar voor horror fans ( of Romero fans in het algemeen) is dit een kijkje waard. Ik ben ook van plan om de 5 disc (waar ik van aanneem dat alle drie de versie's erop staan) te kopen. Dan ga ik deze film weer eens herzien.

Ik geef het tot nu toe een 4,0/4,5.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Brings back memories.. erg leuk om weer te zien.

Zelden een film gezien die zo veel dubbele gevoelens geeft: dan fantastisch, dan weer knullig, geweldige soundtrack, maar soms ook weer stupide, geniale slome zombies, die ook lachwekkend zijn, zotte humor of net te flauw, foute bloedkleuren maar ook heerlijke special effects. Eigenlijk is dat al een prestatie op zich.

Het winkelcentrum is natuurlijk wel een fantastische locatie als constante factor. En Ken Foree als Peter is perfect. Wel jammer dat het wat langdradig is maar de climax mag er zijn.

Dikke 3,5*

avatar van The Oceanic Six

Klasse film hoor!

Dawn of the Dead is 1 van de betere zombie films die ik ken. Na kort terug Night of the Living Dead te hebben gezien werd het tijd voor de opvolger, Dawn. Ik had al wel de (zeer geslaagde) remake van deze film gezien.

Ik vond deze film met bijna alles beter dan ''Living''. Leukere en uitgebreidere locaties, wat boeiender personages, meer geweld, meer bloed en meer fun.
Het was een beetje inkomen bij de film, maar al snel voelt het weer vertrouwd en gaaf. Zeker als ze het winkelcentrum in gaan wordt het leuk met honderden rottende zombies die op vlees uit zijn. Een winkelcentrum is natuurlijk een geweldige locatie voor een film als deze!
Wel jammer dat de zombies allemaal de intelligentie van de gemiddelde Idols kandidaat bezitten. Ze laten zich wel erg makkelijk pakken. Pas op het einde van de film raken ze echt agressief en weten ze ook de mensen pijn te doen.

Maar het is wel leuk om zombies in alle soorten en maten te zien. Zelfs kinderzombies worden niet gespaard! Er wordt toch wel aardig op de zombies ingemoord hoor, inclusief flink wat bloedvergieten. Grappig om te zien, want de kills zijn regelmatig best creatief. Zeker als de motorbende op het laatst binnen valt is het lachen wat ze de zombies aandoen!

Wel jammer is dat de film soms wat langdradig wordt. Ik heb de versie van 139 minuten gezien en het had wel iets korter gemogen. Als je er 20 minuten uit weg haalt dan loopt het geheel wat vlotter denk ik. Maar vervelend werd het nooit. Daarvoor was de mix van actie, drama, spanning en humor goed genoeg.
Het acteren valt me ook niet tegen. Ik heb me eigenlijk aan niemand geergerd. Wel aan de wat onlogische handelingen van sommige lieden. Zo vond ik het raar dat de zwarte bewaker helemaal op het eind niet meteen de trap naar het dak nam om met de helicopter te vluchten....

Waardige opvolger van Night of the Living Dead. Sterker, Dawn is zelfs beter. Op naar het kijken van de afsluiter van de trilogie!

avatar van Spetie

Een hele verbetering ten opzichte van Night of the Living Dead. Ik heb de film ooit wel eens gezien, maar dat is wel meer dan 15 jaar geleden en daar kon ik me weinig meer van herinneren. Ik heb de Cannes versie gezien en hoewel de film best lang duurt, verveelt het eigenlijk geen moment.

Ik vind de remake een tikkeltje beter, maar deze film is bijna net zo goed en vooral ook net zo leuk. Het grote verschil met de remake is dat de zombies hier traag zijn. Dat neemt af en toe wel een klein beetje van de spanning weg moet ik zeggen. Daarnaast heeft deze film echter ook grote pluspunten. De sfeer is mede door de fantastische locatie erg sterk. Dat winkelcentrum wordt ook uitgebreid benut en tijdens het moment dat de groep even veilig lijkt te zijn voor de zombies laat Romero ook even goed zien hoe de groep geniet van de vele faciliteiten van het winkelcentrum.

Ook leuk is trouwens de motorbende die op het einde even de pret in het winkelcentrum komt verstieren en zombies op hun eigen manier te lijf gaan. Verder heeft de film lekker veel gore is het gewoon een ideale mix van humor, onzin, gore en verveelde het voor mij geen moment. Nu eens kijken of ik ook het derde deel van de trilogie kan vinden, want daar ben ik na deze film toch wel wat meer benieuwd naar geworden.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Met een budget van om en nabij de half miljoen dollars ziet deze horror-klassieker er opvallend goed uit. Wat een geweldige productie is dit . Qua opbrengsten was dit eind jaren '70 een groot succes: meer dan 50 miljoen dollar bracht deze film op! Heb me in ieder geval ook prima vermaakt met de onophoudelijke stroom zombies en wat voor destructie ze weten uit te richten .

avatar van Tristan Scelso

Tristan Scelso

Erg goede film. Ik heb hem al vaak gezien en blijft altijd goed. Een "must see" voor zombie liefhebbers!

avatar van Lennert

Lennert

Vroeger een van mijn favoriete horrorfilms, bij een laatste herziening toch ietwat teleurstellend. Met uitzondering van Ken Foree (en de gastrol van Tom Savini) is bijna de gehele cast gevuld met zeer matige acteurs die te weinig emoties tonen of juist te melodramatisch met hun teksten omgaan. De soundtrack is bij vlagen zeer sfeervol, maar heeft ook een behoorlijke hoeveelheid zeer ongepaste momenten die enkele in essentie sterke scenes eerder lachwekkend maken.

Waar de film echter nog steeds in slaagt is het neerzetten van een goeie, hopeloze sfeer en het bieden van enkele zeer geslaagde gore scenes. Het maakt niet uit hoeveel de special effects de laatste decennia verbetert zijn, de momenten waar zombies happen vlees uit nekken en ledematen scheuren blijven vandaag de dag nog steeds goed overeind.

Zelfs de lange versie van 139 minuten verveelt geen moment, het valt alleen nu toch wel erg op dat de film zo low-budget is dat het het kijkplezier soms ietwat verpest. Naast het genoemde slechte acteerwerk en de soundtrack, is de sound namelijk behoorlijk slecht. Veel dialogen zijn slecht verstaanbaar en dof, iets waarvan ik hoop dat men het binnenkort toch eens verhelpt met een nieuwe dvd-uitgave. Het Francine personage is daarnaast bijzonder vervelend: de actrice weigerde het zielige meisje te spelen en stond er op dat ze niet hoefde te gillen en zichzelf zou kunnen redden, maar het enige wat hier uiteindelijk uit komt is een personage wat op de zenuwen werkt met semi-stoere taal, maar geen enkele actie.

Afgezien van de vele schoonheidsfoutjes blijft Dawn Of The Dead wel een terechte klassieker uit de goede oude tijd dat zombies niet rond renden.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Na zes wapenfeiten lijkt George A. Romero nog geen afscheid te kunnen nemen van zijn geesteskind. Dawn of the Dead is sinds jaar en dag de bekendste afgeleide uit de reeks, maar is het zijn naam nog waard? Vandaag alleszins niet meer. De film is in vele opzichten een puur product van zijn tijd en dat wreekt zich op meerdere vlakken. Dawn of the Dead gaat te zeer gebukt onder de povere make-up, maar evenzeer onder een gebrek aan spankracht. Romero vliegt er meteen in, maar hervalt daarna te vaak in hetzelfde stramien van anarchie, kritiek op de consumptiemaatschappij (weliswaar immer actueel) en routine bij eenzaamheid om een consistente indruk na te laten. Op zich worden deze elementen relatief goed uitgewerkt, vaak met dank aan de kenmerkende, maar ‘more is less’.

avatar van Dee Al

Dee Al

Ik heb me kapotgelachen bij deze film (en dat lijkt me nou niet de bedoeling bij een horrorfilm). Mensen met blauwgeschminkte gezichten als zombies? Dat deed me al denken dat dit een flop ging worden. De zombies konden ook gewoon niks. Je doet een deurtje van een winkel dicht en je kunt lang overleven zonder dat de zombies ook maar iets doen. Het leek zelfs alsof die mensen het wel leuk vonden: ze werden verdomme door zombies belegerd. En dan dat gevecht met die Hell's Angels. Bewijst eens te meer hoe slap die zombies zijn. Maar dan opeens op het laatst worden de zombies heel sterk en worden ze weliswaar dreigend (eerst was een duwtje genoeg om ze uit te schakelen). Die overgang is echter ongeloofwaardig voor mij. Zombies zagen er op het einde eerder spastisch, dan eng uit (de zombie op de voorkant zag er juist heel eng uit; dat misleidde mij nogal). Ja, wat kan ik er voor goeds over zeggen? Ik heb er in ieder geval om kunnen lachen.

avatar van dave

dave

Niet bepaald een topper te noemen, dit origineel. Naast afgrijselijke muziek en ergerlijke acties van de hoofdpersonages wordt er niet veel leuks naar je hoofd geslingerd. De feiten worden wel iets interessanter nadat de blonde 'trooper' het loodje heeft gelegd, maar niet genoeg om voldoening bij de kijker af te dwingen. De effecten zijn op hun beurt uitermate gedateerd. De zombies zijn doorgaans opzichtig groen geschminkt, bijten grote lappen isolatieschuim uit de levenden hun nek en bestaan blijkbaar voor een groot deel uit rode verf. Enfin, dat laatste geldt in feite voor iedereen die rondloopt in deze wonderbaarlijke voorstelling. Zowel beangstigend als lachwekkend kan het niet genoemd worden. Gelukkig is de setting zeer geslaagd, de komst van de 'Raiders' vrij vermakelijk en het einde gewoon goed. Het geheel duurt weliswaar te lang en weet tijdens het eerste uur nauwelijks te overtuigen. Verspil je kostbare tijd liever aan de betere remake.

2,50 (2,25)

avatar van John Milton

John Milton

Mooie horrorfilm van de grootmeester. Romero wilde een soort comic book style voor Dawn of the Dead en dat is dan ook wel terug te zien, onder andere in de bloedkleur en bloodspatter effecten. Echt eng is hij niet, spanning komt minder voor dan je in de eerste instantie misschien van een zombie horrorfilm zou verwachten.

De al vele malen genoemde tongue-in-cheek humor is hiervoor verantwoordelijk, maar ondanks dat waren er zeker scènes bij dat ik mezelf er toch op betrapte (blonde swat guy tijdens het hotwire-en van de vrachtwagen) dat ik bijna hardop zei: 'Gast, kijk nou uit!'. ER zitten vele van dit soort Close Encounters in de film, en je kunt er natuurlijk donder op zeggen dat een aantal daarvan iets te close is.

Romero snijdt net als in voorganger Night of the Living Dead ook nu weer een paar maatschappelijke thema's aan zoals consumentisme, racisme en in mindere mate seksisme. Dit ligt er echter niet te dik bovenop en leidt nergens af van de film, zoals het hoort bij een achterliggende boodschap.

De special effects van Tom Savini (Sex Machine in from Dusk Till Dawn) werden vaak ter plekke gerealiseerd, wat het een stukje bewonderenswaardiger maakt, maar deze kunnen de vergelijking met de make-up van tegenwoordig niet doorstaan. Als je deze naast het werk van Nicotero in The Walking Dead legt, zijn dit effecten die nog in de kinderschoenen staan. Al moet natuurlijk rekening gehouden worden met het feit dat Romero en Savini een fractie van het Budget van The Walking Dead tot hun beschikking hadden en zij deden het pionierswerk. We vergelijken de effecten van Tron ook niet met de sequel van een paar jaar terug. Wanneer je het in zijn context plaatst, is het niveau van de guts & gore (waarvan het gehalte trouwens best meevalt) behoorlijk goed!

Natuurlijk kan ik me er niet vanaf maken zonder een vergelijking te trekken met Zack Snyder's uitstekende remake. De films zijn eigenlijk behoorlijk anders als je ze naast elkaar legt. De locatie is 'hetzelfde', maar het is een heel andere groep en een andere verhaallijn. Snyder's zombies zijn bovendien snel, in plaats van de zombie-shufflende creaturen van Romero, wat de film voor mij een stuk enger maakte. In de originele Dawn rennen ze er zo tussendoor, waarbij 'blonde swat guy' een zombie zelf over zijn wang laat aaien... Dat hoef je bij Snyders zombies niet te proberen...

Al met al zeker een must see voor horrorfans. Ook al is hij wat ouder, het is nog steeds een plezier om te kijken en de blu-ray heeft een bijzonder goede beeldkwaliteit.

avatar van jordandejong

jordandejong

Toch een stuk beter dan dat ik me van de vorige keer kon herinneren.

Dit was de tweede keer dat ik de horror klassieker ''Dawn of the Dead'' gezien heb en alhoewel ik het op bepaalde punten nog steeds geen echte topper vind is de film bij mij toch wel gegroeid.

De setting in de shopping mall is één van de grote pluspunten. Wie heeft er nou niet van gedroomd ooit eens een hele mall voor jezelf te hebben en daar uitgebreid al het duurs gratis weg te pakken zonder dat je ervoor opgepakt wordt.? Ook levert het nog enkele leuke scene's als bijvoorbeeld de zombie's die over het ijshockey veld slenteren en de scene waar de troopers in een volkswagen keihard door de mall scheuren op de muziek van Goblin.

De zombies zijn helaas alles behalve indrukwekkend. De groen/grijze schmink ziet er totaal niet uit en het feit dat ze nog trager zijn dan een slak werkt ook niet mee (Ben opzich geen tegenstander van slome zombies, maar hier was het wel héél erg).

Het hele idee van een nieuw leven beginnen in de mall is leuk bedacht en uitgevoerd maar na een uurtje of anderhalf begint dat toch wel een beetje te vervelen. Gelukkig komen op dat moment de bikers voorbij die zowel voor wat meer dreiging en actie als humor zorgen. Leuke rol van Tom Savini die helemaal op z'n plaats is als één van de losgeslagen bikers.

De characters zijn op Savini en Peter, toffe rol van Ken Foree, wel strontvervelend. Vooral Roger begon me na een tijdje de keel uit te hangen met zijn voortdurende heeeehahhhh kreet.
Qua gore is er in Dawn of the Dead genoeg leuks te beleven. Het is vaak wel erg duidelijk rode verf, het zijn de seventees, maar er zijn genoeg scene's waar een levende doden zijn tanden eens goed in het vlees zet en er een goeie lap uitrukt. Vooral de laatste 20 minuten bleek Tom Savini, die naast acteur ook de special make-up effects deed, door te hebben dat hij er nog wat budget over was die vervolgens gespendeerd wordt aan wat heerlijke gore effecten waar onder andere darmen uit buiken worden getrokken.

Dawn of the Dead is een sfeervolle horrorfilm met een toffe setting, genoeg bloed en een goede soundtrack van Goblin. Wel jammer dat de zombies niet overtuigend genoeg waren.

avatar van frolunda

frolunda

Vreetfilm waar de kijker een hele kluif aan heeft heb ik ooit eens ergens gelezen,vond ik wel een grappige uitspraak over deze-overigens uitstekende-horrorfilm.