Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Geregisseerd door: George Lucas
Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman
Releasedatum: 19 mei 2005
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
"The saga is complete."
De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: Revenge of the Sith (BoekMeter)
- Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
C-3PO
Count Dooku
Queen of Naboo
maxcomthrilla
Als ik de sterrenaantallen van de 3 oude Star Wars delen bij elkaar optel dan kom ik nipt boven de 3,75* die deze film op dit moment scoort.......
Ik zag Ewan McGregor onlangs nog in The Man Who Stare at Goats zijn Star Wars optredens belachelijk maken. De man heeft in ieder geval zelfkennis. Hoe heeft hij zich ooit voor dit soort prul kunnen lenen? Hij heeft hier nota bene een baard en loopt alleen maar serieuze onzin uit te kramen? Als straatschoffie of hopeloze romanticus komt hij duidelijk beter tot zijn recht, al is het denk ik bij niemand gerechtvaardigd om zo `n hoop serieuze onzin te verkondigen. Natalie Portman is trouwens nog een categorie erger, wat een vreselijk, aanhankelijk, huilerig wicht zet zij hier neer zeg.
Een grote verbetering ten opzichte van de eerste, zwaar gedateerde Star Wars trilogie is wel dat de special effects soms ongekend mooi zijn. Als we een melige conversatie aan het volgen zijn, dan kunnen we altijd even uit het raam kijken en ons vergapen aan een kleurrijke planeet, langsrazend verkeer en de skyline van de desbetreffende stad. George Lucas heeft qua atmosfeer op een planeet, goed gekeken naar Luc Besson `s 'The Fifth Element'. Daar waar een planeet niet vooral zwart, donker of dor was, zoals in vooral Star Wars: A New Hope & Star Wars: The Empire Strikes Back het geval was.
Star Wars, blijft helaas nog steeds Star Wars met irritante en melige levenswijsheden, maar doet een duit in het zakkie door qua special effects en actiescenes best modern voor de dag te komen. De een op een zwaargevechten zuigen ( onveranderd ) nog steeds en ik geef ook geen krimp als ik een oudgediende uit de Star Wars reeks tegenkom. Bleh.....Een 2,5*
Montorsi
Alweer een stuk beter dan deel 2.
Een veel interessanter verhaal is toch wel het belangrijkste. Toch wel geinig hoe het icoon van de Star Wars-reeks zich heeft gevormd. De uitwerking laat weliswaar nog wel te wensen over, Anakin is wel heel erg makkelijk beinvloedbaar bijvoorbeeld.
Verder scheelt het ook dat Hayden Christensen wat vooruit is gegaan. Nog steeds niet al te best, maar in ieder geval lang niet zo slecht als in Attack of the Clones. Ook de CGI is wat vooruit gegaan, maar ik vind het nog opvallend matig voor zo'n enorme blockbuster. De soundtrack vond ik ook minder storen.
En uiteindelijk valt het allemaal nog een klein beetje in het water als alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. Palpatine moet blijkbaar slissen als hij openlijk slecht is, Chewbacca wordt nog snel even voorgesteld, de kinderen uit elkaar gehaald. Allemaal van die dingetjes die een opmaat vormen voor de oude trilogie, maar uit deze film duidelijk de vaart halen. Het is ook jammer dat Lucas niet zo'n beste regisseur is. Die overgangen tussen de scenes zien er zelfs erg amateuristisch uit (van die fade-in's die ook in Powerpoint zitten), en qua timing klopt er soms heel weinig van.
Vermakelijker en een stuk strakker dan deel 2, maar nog steeds niet helemaal je-dat. 2.5*
Veruit de beste van de 3 veel spanning en mooi verhaal.
Effecten zijn ook erg goed en de gevechten ook mooi in beeld gebracht.
Acteurs zijn ook meer dag goed.
Ceeda7
Wat een verademing na het slechte Phantom Menace en het mindere Attack of the Clones.
Het is precies of Christensen in 3 jaar een spoedcursus acteren heeft gevolgd, al kan het hier en daar nog wat beter. Verder een spetterende openingscene, met special effect die Avatar en LOTR-saga evenaren. En geen gelul met Jar Jar Binks deze keer, maar broodnodige dialogen die in het verhaal verder van belang zijn over hoe klein de grens is tussen het goed en het kwade, en de interpretering om je naaste te voorhouden van ongelukkige gebeurtenissen
Ook het verraad en complot deed me denken aan een typisch Romeinse uitgewerkt scenario.
Alle puzzelstukjes vallen in elkaar.
Ik geeft het maximum van de sterren, omdat deze naast Empire Strikes back als beste episoden eruit komen.
bennyboy
ik vond deze niet zo erg goed als de rest van de star wars reeks alleen het einde was wel hard (vanaf het moment dat obi wan met anakin en order 66.
de reactie is niet zo oud maar het is zeker 3 jaar gelden dat ik de film gezien heb dus ik dacht: ik geef hem een herkansing. met een nieuwe blik zonder verwachtingen en jongen, wat is dit een gigantisch goede film. vanaf het eerste moment zat ik er helemaal in. maar tog vind ik tussen 3 en 4 een groot gat zitten. eigenlijk zouden ze er een extra film bij moeten maken.
bijv. over die game die zich daartussen afspeelt spel over gat tussen 3 en 4 ietsje meer diepgang en verhaal (van de game) en je hebt een prima film.
iemand die wil sponseren??? ik heb nog een paar acteurs nodig

maar weer verder waar ik was, vooral het acteerwerk vind ik geniaal met name van Anekin en mace.
en yoda ziet er schitterend uit.
alles bij elkaar geef ik het 4* voor een geweldige avond
Stu-Pot
Een kleine voorbeschouwing. De Star Wars herbekijking is van start gegaan met A New Hope. Door sommige omstandigheden niet in de volgorde kunnen kijken dat ik wou. Daarom, en omdat ik geen geduld heb, begonnen aan The Phantom Menace. Die pakte heel slecht uit, net zoals The Attack of the Clones. Nu was Revenge of the Sith aan de beurt. Niet helemaal afgekeken, kon ik ook niet.
De eerste 20 minuten van de film lijken opvallend veel op een film van Emmerich. Debiele personages en de 'laat alles maar ontploffen' houding. Wat het begin en de rest zo kenmerkt zijn de opvallend slechte special effects. De eerste 10 minuten niet echt op gelet maar tijdens de eerste confrontatie viel het me behoorlijk op. De salto van Dooku (onnodig en lelijk), Obi-Wan die geplet wordt en ga zo maar door. Het is spijtig dat je met zo'n budget er niets weet uit te halen op vlak van CGI. De komische elementen in deze film waren zwak, lachwekkend en compleet overbodig. Dit kost de film toch al wat punten. Dat de CGI niet zo meevalt tot daar toe, maar geef mij dan tenminste nog een interessant verhaal en sterke vertolkingen. Van deze 2 kwam ook weinig in huis. Hayden Christensen bestempelt de laatste 2 Star Wars delen met zijn debiele mimiek. Ook de andere acteurs waar je toch iets beter van verwacht komen niet uit hun schelp. Samuel Jackson, Natalie Portman, Ewan McGregor, Christopher Lee. Best grote namen die kennelijk geen zin hadden om maar enige moeite te doen. De gevechten zien er stuk voor stuk stupide uit, voornamelijk het grote gevecht op het eind. De grote confrontatie tussen Obi en Anakin had niet hetzelfde effect op mij als de andere grote confrontatie, Luke versus Darth Vader. Dat was pakkend met een fantastische soundtrack waar je kippenvel van kreeg. Hier komt het niet verder dan een 'dat is wel leuk gedaan'. Dat ze het gevecht ook zo lang moesten uitrekken?
De Nieuwe Trilogie zit er godzijdank op. Alle 3 een dikverdiende 0.5*. Overigens wel grappig dat een hoogzwangere Natalie Portman het record van Bolt nog weet te overtreffen op het einde van de film.
wwelover
De eerste 2 delen waren redelijk naar mijn mening, maar deel drie was de eerste die me echt goed kon boeien. Mede doordat er eindelijk echt wat ging gebeuren. Meer spanning en in dit geval ook betere special effects (iets waar ik deel 4t/m6 niet op zal afrekenen). Maar het geeft wel aan dat ze de films wat later hadden moeten maken voor de optimale kwaliteit denk ik, maar ik moet de andere drie nog zien. Het verliep ook lekker vlot en de aandacht kon ik er goed bijhouden. Nou is de zin 'Luke I'm your father' zo bekend dat het voor mij niet al verrassing kwam wie Darth Vader zou zijn. De actie was ook stukken beter, niet meer zo klungelig. Vooral het einde natuurlijk. Ook qua acteerwerk heb ik me ditmaal niet geërgerd aan Hayden, vooral zijn 'dark side' kwam goed over.
Tarkus
Een van de beste uit de reeks. Prachtige special effects, ongelooflijke decors. En de soundtrack mag er zoals steeds ook weer zijn. Prima film.
En ook op blu-ray is deze film indrukwekkend.
Prachtig wat men met deze film heeft gedaan, en zoals bij de eerste 2 filmen is vooral het geluid subliem.
De uitgave op BD is echt een belevenis.
maxroelofs
De nieuwst film, maar ook de beste?
Ik was erg benieuwd wat er in dit deel allemaal zou gebeuren en later bleek er ook een grote onverwachte wending in te zitten. Misschien was ik wel een van de weinige die niet wist dat Skywalker Dath Vader zou worden. Het kwam voor mij dus als een complete verassing maar het maakte de film wel interessanter.
In mijn recensie van deel 2 zei ik dat ik die twee delen eigenlijk zag als de aanloop naar de echte Star Wars. Ik heb eigenlijk noch steeds niet het gevoel dat het al begonnen is. Het komt een beetje over als een wanhopig lang anticlimax maar maakt het wel interessanter om naar het volgende deel te kijken.
Acteerwerk is wat minder. Ik ben wel blij dat Obi er een stuk beter uit ziet dan in de eerste 2 delen.
Dit deel vind ik de minste van de drie en zo zet de film zijn dalende lijn verder voort.. Ik hoop dat deze met het oudere deel vier weer om hoog gaat maar echt goede verwachtingen heb ik er niet bij.
Darth Vader, daar draait deze hele film eigenlijk om. De laatste scène schoot zwaar te kort. Ik denk dat het het beste was geweest als Skywalker hier dood zou zijn gegaan. Maar dat kan natuurlijk niet want dan konden er geen vervolgdelen meer komen. Het had zo'n mooie scène kunnen zijn met zo'n mooie boodschap.
Scèneovergangen zagen er nog steeds zeer amateuristisch uit. Ik hoop dat ik daar in het 4de deel vanaf ben maar vrees het ergste.
Ik blijf erbij deel 1 is de beste. Toch maar op naar deel 4!
Justinw
Zeker beter als de vorige delen toch krijg het me nooit echt te pakken zoals de oude trilogie. Het sluit wel allemaal aardig aan en het plot verdeeld over de 6 delen snap ik nu wel. Ik heb me vermaakt. Want het de grote overvieuws in 1080p HD zien er geweldig uit.
Freud
Opvallend en onverhoopt, de Star Wars sage eindigt (ja, ik vind dit het einde) met een film die behoorlijk goed is! Ok, het heeft er ook mee te maken dat ik na vijf films de zwaktes wel zo'n beetje ken en heb leren verdragen, maar de donkerheid en het sadisme die in deze film zitten helpen ook een heel eind. Je mag er niet te lang bij stilstaan want zo geloofwaardig is het allemaal niet, maar binnen de Star Wars logica vind ik het echt wel goed, en zit deze film boordevol interessante tragiek. Daar komt bij dat er zoveel gevochten wordt dat de acteurs geen tijd hebben om slechte dialogen op te zeggen, maar vooral dat de gevechten echt wel goed zijn hier, dat de ruimteschippen en vooral de decors er echt cool uitzien (vooral de interieurs eigenlijk - wordt nooit veel over gezegd, maar die zijn meestal veel knapper dan de digitaal geschilderde steden en landschappen). De muziek is opnieuw niet bijzonder (daar is de eerste trilogie toch echt pakken beter, hier wordt gewoon voortgeïmproviseerd op dezelfde drie themaatjes), maar de film staat er. Ik zaag zelf niet over het feit dat het allemaal zo voorspelbaar was (dat Palpatine de Emperor zou worden dacht ik al vanaf episode 1, maar ik neem maar aan dat dat ook de bedoeling was, anders hadden ze hem toch minstens een beetje een andere stem kunnen geven en wat minder bleek kunnen maken), dat hoort bij de charme van deze film: je weet hoe het eindigt, maar je weet nog niet juist hoe het daartoe gaat komen. En dat dan zien uitkomen, dat geeft een interessant gevoel van voldoening
Met mijn groot hart wil ik hier dus best een 3,5 voor geven - ik heb me echt geamuseerd en amper geërgerd, en voor het eerst was ik best wel mee in de hele Star Wars mystiek. Heb zowaar zin gekregen om episode 4 nog eens te zien - maar ga er toch nog even mee wachten, kwestie van dat nieuw gewonnen vertrouwen niet meteen terug de grond in te boren
Karl van H.
Laat ik het zo zeggen: een complete verspilling van tijd is het deze keer niet. Dat ligt vooral aan het feit dat Hayden Christensen zijn acteertalent (jaja!) deze keer niet voor zo'n groot deel hoeft te verspillen aan debiel geschreven liefdesscènes - voor het overige is het er nauwelijks op vooruitgegaan sinds Attack Of The Clones. De hele film is een invuloefening die niet tot zijn recht komt als deze niet wordt bekeken in het licht van de oude trilogie. De actie is aardig, maar omdat elke vorm van spanning ontbreekt, is het gewoon niet interessant om naar te kijken. En het acteerwerk is opnieuw van een niveau om van te huilen; al zou ik niet direct de acteurs de schuld willen geven, omdat het moeilijk is iets te maken van de belachelijke dialogen. De regie van Lucas is ook niet bepaald sterk. Het is alsof hij de hele tijd van achter zijn camera heeft lopen roepen: 'Doe het grootser! Anders snappen ze het niet!' Grappigste moment: Darth Vader die als een klein kind gaat lopen huilen omdat zijn vriendinnetje dood is: 'Noooooo!'
Prachtige film waarin Anakin een keuze moet maken. Een vrij gelaagd verhaal van epische proporties en waarbij de transformatie van Anakin naar Darth Vader de hoofdlijn vormt. Dit deel is daarom ook vrij donker van toon, vooral tegen het einde. Visueel wederom prachtig waarbij vooral het eindgevecht op de vulkanische planeet een pareltje is.
brabusRUS
Beter dan Attack of the Clones, een stuk slechter dan The Phantom Menace en veeeeel slechter dan de oude reeks. Ja, ik vond de nieuwe reeks, behalve Phantom Menace, niet goed.
Had veelal te maken de acteurs en het verhaal. Ook in deze film speelde Christensen een rol, wat hij ook dit keer niet goed had gedaan. Weliswaar beter dan in Attack of the Clones, maar lang niet goed genoeg. En ook hier zaten weer vreselijke dialogen tussen Padme en Anakin (die ik overigens doorspoelde). Ook tegen het einde aan met Anakin, ging allemaal een beetje makkelijk.
Verder vond ik de setting een stuk donkerder dan in de andere films.
2*. Heb ontzettend genoten van de oude reeks, maar dat kan ik niet zeggen van de nieuwe reeks.
NYSe
Beter dan de vorige, maar wát een tergend slechte dialogen weer.
"It's only because I'm so in love."
"No, it's because I'm so in love with yóu."
Ook het acteerwerk is nauwelijks verbeterd; iedereen, met Hayden Christensen op een fenomenaal dieptepunt, dreunt gewoon zijn of haar tekst op met net zoveel emotie als... als iets emotieloos.
Gelukkig gebeurt er nu tenminste wat, ook al is dat het ene stompzinnige gevecht na het andere.
dutchtuga
Dit derde deel van de 'nieuwe' trilogie begint werkelijk abominabel (die lightsaber gevechten zijn echt hilarisch slecht), maar wint enorm aan sfeer richting het duistere einde. Het is kicken hoe je Darth Vader ziet ontstaan. Ik kan me voorstellen dat als je dat als SW-fan (ik ben het een beetje) destijds in de bios zag, je hart een slag oversloeg. Goed.
John Barry
Star Wars Revenge of the Sith is een goede Star Wars film. Toch heeft deze film ook zijn gebreken.
Het belangrijkste gebrek is Hayden Christensen als Anakin Skywalker. Hayden Christensen is echt een miscast. Hayden Christensen overtuigd totaal niet als Anakin. Christensen acteer weleens waar wat beter dan in Attack of the Clones. Maar zijn acteer werk is nog steeds belabberd. Een groot deel van de film gaat over hoe Anakin veranderd in Darth Vader. Maar door het zwakke acteer werk van Christensen komt die verandering niet echt overtuigend over. Hayden Christensen presteert het om met zijn belabberde acteer prestatie de film voor een deel te verpesten. Gelukkig is het acteert werk van de rest van de cast een stuk beter.
Ewan McGregor is enorm gegroeid in zijn rol als Obi-Wan Kenobi. In The Phantom Menace acteerde Ewan McGregor erg slecht. In Attack of the Clones was zijn acteer werk al wat beter maar acteerde Ewan McGregor voor een groot deel op de automatische piloot. In Revenge of the Sith doet Ewan McGregor zijn eerdere toch wat matige acteer prestaties vergeten en komt hij ongeloofelijk goed over als Obi-Wan Kenobi. Een hele goede acteer prestatie in deze film van Ewan McGregor. Ook erg goed in deze film Ian McDiarmid als de kanselier Palpatine. In werkelijkheid is Palpatine de gemene Darth Sidious en vooral Darth Sidious zet Ian McDiarmid goed neer. Ian McDiarmid is echt op zijn best als hij lekker slecht mag zijn. Hayden Christensen en Ian McDiarmid hebben in deze film veel scènes samen. Als Hayden Christensen het laat afweten red Ian McDiarmid vaak de scènes. Wie ook aardig weet te overtuigen in deze film is Natalie Portman als Padmé. In de vorige twee films kon ze totaal niet overtuigen maar in deze film doet Portman het aardig . Al is haar acteer prestatie zeker geen vijf sterren waard. Maar het kan er zeker mee door.
Deze film is lekker duister. Het liefdes gedoe dat in Attack of the Clones de boel vertraagde blijft in deze film voor een groot deel achterwege. De film is dus lekker donker en heeft veel vaart . Vooral de tweede helft van de film is erg goed. De eerst helft van de film is ook zeker de moeite waard. Er zitten een paar erg goede actie scènes in de eerste helft van de film. Maar de kwaliteit zit hem dus in de tweede helft van de film. We krijgen een paar erg goede scènes te zien. We zien in een bijna haast ontgroenende scène te zien dat bijna alle Jedi,s worden afgeslacht door bevel 66 . We zien dat Palpatine het rijk uitroept. We zien Darth Vader zijn masker krijgen. We zien hoe Palpatine zijn misvormde gezicht krijgt. En we krijgen aan het einde van de film twee grote gevechten. Yoda VS Darth Sidious en Obi-Wan Kenobi VS Darth Vader en vooral dat laatste gevecht is erg goed. Een gewoon gevecht is al spannend , maar dit gevecht speelt zich op de lava planeet Mustafar. Een aparte omgeving voor het gevecht, maar het gevecht zelf word er alleen maar spectaculairder door, doe daarbij de spectaculaire muziek van John Williams bij en je hebt echt een enorm goede gevecht scene.
Het verhaal is erg goed , maar de dialogen zijn soms wel een beetje tenenkrommend. Die hadden echt wel wat beter gekund. Bijvoorbeeld een van de weinige liefdes scènes aan het begin van de film tussen Anakin en Padmé is dan ook meteen weer zo hele melige. En zo zijn er nog wel meer van die slechte dialogen in de film. Niet alle dialogen zijn slecht maar sommige konden wel wat beter.
De film sluit erg mooi over op A New Hope. Beide trilogieën worden goed verbonden met elkaar door deze film. Deze film is een stuk beter dan zijn twee voorgangers. Toch weet deze film niet het niveau te halen van de oude Star Wars films en dit komt voornamelijk door Hayden Christensen. Doordat hij zo slecht acteert komt de overgang van Anakin naar Darth Vader niet goed genoeg over. Maar ondanks dat de film door een acteur voor een deel is verpest . Is deze film zeker een aanrader. De film is zeer spannend , donker , spectaculair, de film heeft goede special effects en goede muziek van John Williams. Ook word er naast Hayden Christensen redelijk goed geacteerd in deze film. Dit is dus een redelijk goede film, die dus nog een stuk beter was geweest als Anakin door iemand anders werd neergezet.
3,5 ster voor deze film
MRDammann
Episode III is het enige deel van de prequels die zich een beetje kan meten met de originele trilogie. Ik voelde eindelijk iets wat op spanning leek. Ook zitten er veel scenes bij die heel goed en mooi zijn om te zien. Deze film heeft echter nog wel wat tekortkomingen. Doordat deze film heel mooi de twee trilogieën verbind vergeet je dat snel. Het sluit heel mooi op elkaar aan en geeft je veel zin om de originele trilogie nog een keer te gaan zien.
De dialogen zijn nog steeds niet best, maar er zit verbetering in. Het acteerspel is ook beter. Christensen weet soms zowaar te overtuigen als acteur. Een mooie epische film die ondanks tekortkomingen de beste is van de prequels.
tbouwh
Na de toch enigszins tegenvallende eerste twee delen van de 'tweede' trilogie is the Revenge of the Sith de eerste Star Wars-film van formaat die ik zie. Gelukkig, zou ik bijna zeggen, daar ik nu ook echt zin krijg de originele films eindelijk te gaan bekijken. Groot manco bij deze film bleef wat mij betreft de miscast van Hayden Christensen, en in mindere mate die van Portman. De scenes tussen deze twee in het eerste gedeelte van de film zijn ronduit tenenkrommend, en vormen een storend contrast met de leuke actiescenes en de interessante plotopbouw. Echt goed wordt deze film echter pas in het tweede gedeelte. Hier blijkt pas goed hoezeer Pt.I en Pt.II eigenlijk louter opbouwend werkten richting the Revenge of the Sith en Pt. IV tot VI. De ontwikkeling van de plotlijn richting the Dark side of the Force en Anakin's uiteindelijke transformatie tot Darth Vader is uiterst boeiend weergegeven. Het blijft hier jammer dat Anakin door een zeer matig acteur gespeeld wordt, maar in vergelijking met the Attack of the Clones blijft de schade beperkt. Glansrollen waren wat mij betreft weggelegd voor Peter Oz (stem van Yoda) en senator Palpantine, die floreert als de heerlijk duistere Lord Sidious. Zeker in het tweede gedeelte van de film is het kinderlijke aura, dat de eerste twee films toch gedeeltelijk typeerde, geheel verdwenen, wat maakt dat ik toch een stuk meer dan voorheen het verhaal in gezogen werd.
Significant minpunt dat nog genoemd kan worden is wel dat Count Dooku zo gemakkelijk en vlug het loodje legt. Ik had toch wel iets meer verwacht van de man die the Attack of the Clones eigenhandig 'redde'. Ook Generaal Grievous bracht nog niet het spektakel waar ik eigenlijk op hoopte.
Mijn verwachtingen voor deel 4 tot 6 zijn hooggespannen.
Deze film scoort een ruime 8; een 9 is net iets te hoog gegrepen.
rcuppen79
Derde en laatste deel uit de Prequel-trilogie, waarin alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt en ook een brug wordt geslagen naar de oude trilogie. De Prequel-trilogie is bij de meeste Star Wars-fans niet al te geliefd, maar Revenge Of The Sith werd nog redelijk lovend ontvangen door zowel pers en publiek.
Dit derde deel is gelukkig niet meer zo kinderachtig als de voorgaande twee delen. De rol van Jar Jar Binks is zo goed als helemaal verdwenen (hij verschijnt een paar keer slechts kort in beeld), en ook de vele cartooneske bijfiguren heeft Lucas hier achterwege gelaten. De luchtgevechten en lightsaber-gevechten zien er spectaculair uit en worden ondersteund door prima computertrucages. Dit derde deel bevat veruit de beste trucages uit de Prequel-trilogie, maar gek genoeg werd juist deze film niet in die categorie genomineerd voor een Oscar.
Het acteerwerk is wisselend, maar in ieder geval een stuk beter dan in Attack Of The Clones. Hayden Christensen is duidelijk gegroeid in zijn rol, en hoewel hij nog altijd geen ster is in het spreken van lange dialogen, komt hij fysiek gezien erg dreigend over, mede ook dankzij z’n uitstekende gezichts-mimiek. Hij maakt dan ook een overtuigende transitie naar de slechte Darth Vader. Ik zie dat hij hier veelal negatief wordt beoordeeld, maar ik vond hem eerlijk gezecht de beste rol uit de film hebben.
Ewan McGregor en Natalie Portman spelen hun rol naar behoren en Meester Yoda blijft, samen met de robots C-3PO en R2-D2, het leukste karakter uit de film. Ian McDiarmid schmiert er lustig op los, en maakt zijn karakter Darth Sidious eerder komisch dan dreigend. Hij is dan ook één van de zwakste punten uit dit derde deel.
Hoewel deze Prequel-trilogie niet de boeken in zal gaan als een klassieke SF-trilogie, is ze uiteindelijk toch best vermakelijk gebleken. Ben benieuwd hoe de oude trilogie mij zal bevallen. Het is ruim 9 jaar geleden voordat ik die films voor het laatst heb gezien.
mjk87 (moderator films)
Op bepaalde punten weer iets beter dan deel II, maar soms ook wat langdradig en vooral ongeloofwaardig. Dat laatste heeft eigenlijk alles te maken met Christensen die weliswaar iets meer flair heeft nu (en een goed kapsel) maar nog steeds elke vorm van talent ontbeert. Nergens wil je als kijker erin meegaan dat hij ineens Jedi uit te moorden zo halverwege de film. En dat blijft het grootste pijnpunt, omdat de film soms best heel aardig is. Het geheel is duisterder, er zitten enkele mooie shots in, de actie is vermakelijk(vooral die openingsscène), er zitten wat epische gevechten in, het laatste halfuur is een prima stuk actiecinema en de link richting de oude trilogie wordt soms mooi gelegd. In design bijvoorbeeld, al is het maar dat schip van Bail Organa. En het is leuk aan het eind de Death Star te zien. Al begin ik me wel vaker af te vragen of ze canteen hebben (dank je, Eddie Izzard).
Maar goed, daar staat dus Christensen tegenover. Eenmaal geswitcht naar het kwaad wordt het zowaar wat (al moet hij nog steeds zijn mond houden) maar tot die tijd is het gewoon een vervelend joch dat maar wat teksten roept. Dat ligt deels ook aan het script, want ook McGregor komt er niet altijd mee weg. Die roept ineens op een heel gekke manier alsof het nergens bijhoort 'we must be smarter than this'. En je denkt: 'hè?' Portman verder valt niets te verwijten, die heeft me toch een belachelijke rol waarin ze echt helemaal niets te doen heeft.
Verder wel een pluspunt na deel II om Yoda weer in actie te zien. Dat je nu weet: daarom is hij dus de grootmeester van de Jedi en niet alleen omdat hij wat wijsheden brabbelt. De muziek is verder aardig maar kent geen klassiekers die veel andere Star Wars film wel hadden. Maar als gezegd, ik vond de film op momenten ook wat traag gaan, met overbodige scènes of oninteressante dialoog. 3,0*.
Chainsaw
Duidelijk een grote stap in de goede richting, deze derde prequel. Schijnbaar leert Lucas toch van zijn fouten. De rol van Jar Jar is ditmaal minimaal en er is meer ruimte voor spanning en minder voor oeverloos gezanik. En het spektakel is ditmaal ook beter qua timing en impact. Het vermoeiende romantische plot tussen Skywalker en Padme is er nog steeds (en het is nog steeds te tenenkrommend voor woorden), maar gelukkig vult het geen groot deel van de film.
De film bevat verder iets leukere personages, als die Grievous (hoewel de manier waarop hij verslagen wordt weer enorm suf is). En vooral Ian McDiarmid steelt de show met zijn compleet over de top optreden als Palpatine. Hij gedraagt zich zo heerlijk overdreven evil, dat geeft wat kleur aan het geheel. Want het blijft toch nog steeds opvallend hoe bizar slecht het spel en de dialogen zijn. Ergens is het nog knap dat acteurs van het kaliber Ewan McGregor en Natalie Portman nog serieus genomen konden worden na de teksten die ze voor deze trilogie hebben moeten uitkramen.
3 sterren.
Glennekeeeee
Naar aanleiding van Star Wars: The Force Awakens speelt de Vlaamse zender 4 alle reeds verschenen Star Wars-films af in chronologische volgorde. De derde in de rij was dus Revenge Of The Sith. Vroeger vond ik deze minstens evengoed dan de originele trilogie, maar nu twijfel ik toch een beetje. Het zal afhangen of de komende weken de originele trilogie mijn geheugen ook niet in de steek heeft gelaten. Maar dat dit de beste film is uit de prequel trilogie is wel overduidelijk.
De film begint eigenlijk geweldig. Een langgerekte actiescène die nooit verveeld en 10 jaar later qua effects nog steeds overeind blijft. Daarna wil de film zijn pionnetjes uitzetten. En dat loopt eigenlijk wel niet zo goed. Ten eerste is er aan Anakin in het begin van de film nog véél te weinig te merken dat hij naar zijn lot aan het toewerken is. Ook het personage van de kanselier is belachelijk uitgewerkt. De slimmerikken wist al vanin A Phantom Menace wie hij werkelijk is en ook de iets minder slimme mensen zullen dit ongetwijfeld al doorgehad hebben in Attack Of The Clones. Maar waar de overgang van Anakin voor een groot stuk om draait is het vertrouwen in de kanselier en de band die ze hebben. Alleen is die band nooit ter sprake gekomen én al hélemaal niet uitgewerkt. De andere reden is misschien nog wel meer te begrijpen, zeker gezien de opbouw in de vorige films en naar de sequels toe. Anderzijds gooit Lucas ook dat overboord in een scène tijdens de finale. Nu heb ik wel de meest kritische zaken al vernoemd. Want eigenlijk haalt Revenge Of The Sith een heel aardig niveau ondanks de gebreken van regisseur en schrijver Lucas. De montage blijft dan wel nog zeer rommelig (zo worden leuke actiescènes abrupt onderbroken voor een dialoog met andere personages terwijl de actie nog niet afgrond is én zijn de overgangen nog steeds amateuristisch te noemen), het is wel al een stuk beter dan bij de voorgangers. Ook de effects zijn van puik niveau waardoor de verschillende werelden werkelijk pareltjes zijn om naar te kijken (ook al zijn ze niet altijd even nauwkeurig uitgewerkt). Over de cast kunnen we eigenlijk kort zijn. Op zich doet iedereen het aardig en merk je dat ze allemaal ook gegroeid zijn in hun rol, maar door de voorgeschreven dialogen en het scenario kan je deze cast gewoon niet optimaal benutten. Dat Hayden Christensen geen oscarwaardig acteur is, was al langer duidelijk. Toch vind ik hem best aardig voor deze rol en het materiaal dat hij voor handen had. Een geweldig acteur had er met dit voorgeschreven materiaal echt niet meer uit kunnen halen. éen zaak moet ik Lucas wel prijzen. Het is mooi dat hij het laatste uur uitstrekt om het tot stand komen van Darth Vader te belichten zonder de film zelf volledig in 2 te hakken. De neergang van de Jedi's is pure perfectie en schitterend in beeld gebracht. De finale tussen Vader en Obi Wan is dan wel wat belachelijk Anakin zou normaal met gemak afrekenen met Obi Wan en ook de laatste minuten zijn nét wat teveel linkmomentjes naar de originele trilogie. Het had naar mijn gevoel meer imponerend geweest als de laatste scène de eerste adem van Darth Vader geweest was, nu zijn de laatste scènes meer een anticlimax.
Revenge Of The Sith is duidelijk de beste film van de prequel trilogie. Met een schitterend eerste halfuur en een sterk laatste uur waar soms de perfectie benaderd word (maar ook wel zwaktes bevat) én een duidelijke duistere toon is deze apotheose van de Darth Vader-origin een waardige Star Wars film maar achteraf blijft ook hier het gevoel overheersen dat er eigenlijk véél meer uit te halen was.
baspls
“Once more, the Sith will rule the galaxy! And... we shall have peace.”
Ter voorbereiding op de nieuwe Star Wars-film die volgende week zal gaan verschijnen weer begonnen met het kijken van alle eerdere Episodes. Episode III is de best gewaardeerde van de Prequels en dat is mijns inziens terecht. George Lucas creativiteit komt tot een hoogtepunt en de film vormt een geheel met zowel de originele trilogie, de clone wars, de expanded universe en de Star Wars games.
De Clone Wars bereiken een hoogtepunt als Kanselier Palpatine door General Grievous word ontvoerd. Anakin en Obi-Wan krijgen de missie om hem te redden en komen zo voor een tweede maal oog in oog met Count Dooku. Anakin weet Count Dooku te verslaan en na een confrontatie met Grievous de Kanselier en zijn mentor in veiligheid te brengen. De Jedi worden echter steeds wantrouwender tegenover de Kanselier en de senaat van de Republiek. Als Anakin te horen krijgt dat Padme zwanger is word hij geplaagd door nachtmerries over haar dood. Zijn angst lijdt hem langzaam op een duister pad…
– Film technische beoordeling –
Je kunt zeggen wat je wilt, maar George Lucas is een genie. Na twee films lang geëxperimenteerd te hebben weet hij de Star Wars-saga op een waardige manier compleet te maken (de nieuwe film moet dan nog wel komen, maar ja).
Waar ik eerder niet zo onder de indruk was van Hayden Christensen, moet ik toegeven dat hij hier een stuk beter speelt. Vooral als Anakin is verlijd door de Dark Side doet hij het eigenlijk gewoon perfect. Waar Ian McDiarmid in de andere films meer een soort bijrol speelde, steelt hij hier compleet de show. Wat een geweldig acteerwerk, vooral in de scènes met Anakin en als hij Keizer Sidious is geworden: heerlijk over-the-top slechtheid. Ook Ewan McGregor is fantastisch, zijn acteerwerk in de confrontatie met Anakin is zo goed dat je er bijna zelf emotioneel van wordt.
Revenge of the Sith heeft misschien niet de meest iconische opening van de Star Wars films, maar kwalitatief toch wel de beste. Geweldig geschoten, het kan me zowaar niets meer schelen dat er gebruik is gemaakt van CGI. Ieder shot van Episode III is perfect. Ook merk ik nu wat voor invloed de Pequels hebben gehad op alle grote films van nu en al die superhero ‘troep’. Lucas maakt hier namelijk gebruik van zogenaamde lens flares (en het ziet er voor de verandering goed uit) en schokkerige inzoemingen in actiescènes. De cinematografie is uitstekend en Star Wars-waardig.
John Williams maakt voor de zesde keer alweer een fenomenale soundtrack. De dreunende opening, de strijdmarsen, de muziek van rauw, Darth Sidious theme en The Battle of Heroes… In een woord geweldig. Ook de muziek werkt al meer toe naar de originele trilogie.
Behalve dat de CGI hier gewoon erg goed is, is er ook weer veel gebruik gemaakt van Practical effects. C-3PO is hier overal Anthony Daniels en geen computeranimatie en dat geld ook voor de meeste aliens. De interieurs van de schepen en alle kleine schepen zijn allemaal echt gebouwd.
Veel mensen vinden dat de finale van de film te lang door gaat, daar ben ik het niet mee eens. Van mij had de film nog veel langer mogen zijn, de originele edit duurde dan ook 4 uur.
– Verhaaltechnische analyse van de film in binnen het Star Wars-universum –
Het enige probleem dat ik heb met Revenge of the Sith is dat weinig van de goede Anakin te zien krijgen. Ik had graag veel meer mooie avonturen van Obi-Wan en hem willen zien. Ook de oorlog tussen de republiek en de separatisten had meer belicht mogen worden. Ik zou er geen probleem mee hebben gehad als we in plaats van drie Prequels, zes Prequels zouden hebben gehad. Gelukkig is de Clone Wars er nog, alleen moet ik zeggen dat ik geen liefhebber ben van de computeranimatie die daarvoor gebruikt is (een anime was al veel beter geweest).
Verder word er in Episode III meer dan ooit gehint naar de expanded universe en is er veel meer continuïteit met de originele trilogie. Robots en ruimteschepen zijn namelijk precies zoals we ze eerder ook zagen. Eindelijk valt alles samen tot één geheel. Als we aan het eind zelfs Grand Mof Tarkin nog even te zien krijgen… het maakt het allemaal gewoon compleet. Lucas wou eerst archiefbeelden van Peter Cushing met de computer integreren in de film, maar dat had niet het gewenste resultaat. Dus werd Wayne Pygram zo gemake-uped dat hij op een afstand voor Cushing door kon gaan. Ook hoe Obi-Wan aan het einde van Yoda en Qui-Gonn leert om een Force-geest te worden was meesterlijk gedaan. En natuurlijk de stem van James Earl Jones als Darth Vader, alsof hij nooit weg is geweest.
- Conclusie –
Revenge of the Sith is een waardige afsluiter van de Prequels. Van alle Prequels weet deze het niveau van de originele trilogie het meest te evenaren. Bovendien is de film op zichzelf ook een visueel meesterwerk.
Na het zien van Episode III gisteravond heb ik echt geen begrip meer voor alle kritiek richting George Lucas. Door alle zure fans en zijkers is Lucas enkele jaren geleden geheel ontmoedigd om ooit nog wat met Star Wars te doen, en dat vind ik heel jammer. Volgende week gaan we zien of Star Wars ook zonder zijn schepper kan overleven, maar als dat niet het geval is, dan is dat in mijn ogen de schuld van alle fanboys en puurbloods die de Prequels als troep afschrijven. Ik vind het overigens wel slecht van Lucas dat hij overbodige edits heeft gemaakt aan de originele trilogie, waardoor ik fan-edits moet downloaden.
Ik vind Revenge of the Sith een van de beste films sinds de eeuwwisseling. Het duel tussen Anakin en Obi-Wan en de opkomst van Darth Sidious zijn absolute hoogtepunten uit de hele Star Wars-reeks. De combinatie van prachtige beelden, ijzersterke effects, goed acteerwerk en een sterk verhaal maken de film tot een echt meesterwerk. De rode lijn van het verhaal doet denken aan een middeleeuwse legende of een groot epos… Dat is wat zo mooi is aan Star Wars en waardoor het veel meer is dan enkel Sciencefiction.
Ben erg benieuwt of de nieuwe film deze kan overtreffen, ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Al heb ik goede hoop dat J.J. Abrams er wat moois van gaat maken. Ik maak me echter wel ongerust over de andere vervolgen die door onervaren regisseurs zullen worden gemaakt. En ik vind het verontrustend dat Disney heeft aangegeven nooit meer te stoppen met het maken van Star Wars films en spin offs gaat maken. In het ergste geval word Star Wars in de toekomst gedegradeerd tot rommel als X-men…
wood23
Deze film vind ik echt fantastisch. Duidelijk de beste van de 3 prequels. Ik begrijp niet waarom the phantom menace en attack of the clones zo worden afgekraakt dat het de minste films zijn van alle 6 dat merk je aan alles maar het zijn evengoed nog prima films.
Je kunt je goed inleven in de personages, het ziet er spectaculair uit en de special effects zijn prachtig. Ook krijg je goed te zien hoe Anakin Skywalker langzamerhand op tragische wijze verandert in Darth Vader.
Prachtfilm! 4 sterren.
filmfan0511
Revenge of the Sith is, in tegenstelling tot the phantom menace en zeker attack of the clones, een enorme verbetering. Veel problemen uit de vorige delen worden weggewerkt en in feite is dit gewoon een erg goede Star Wars-film. Het verhaal is allereerst erg interessant in dit deel; weg zijn die vage verhaallijnen over de Handelsfederatie of het liefdesverhaaltje: deze film komt eindelijk to the point. De film bouwt de hele speelduur op naar de originele trilogie en op het einde sluiten alle verhaallijnen, tot in de kleinste details, perfect aan.
De rode draad is de tragische val van Anakin naar de Dark Side en zijn transformatie in Darth Vader en eerlijk is eerlijk: dit heeft Lucas gewoon perfect in beeld gebracht. Wat hier ook aan meehelpt is het feit dat Hayden Christensen een veel betere acteerprestatie neerzet als in het vorige deel. Sowieso doet iedereen het wel goed in dit deel; vooral McCregor was aardig op dreef en zet zijn beste prestatie van de drie neer. Portman doet het oké, maar heeft verder ook gewoon een nietszeggende rol. Verder zitten er ook van die zeldzaam mooie, 'stille' momentjes in, bijna on-star warsachtig. Anakin die met betraand gezicht vanuit de Jedi-tempel naar buiten kijkt, terwijl verderop Padme door haar raam naar de Jedi-tempel kijkt. Of de conversatie tussen Anakin en Palpatine in de opera (of wat is dat in hemelsnaam?) Of de eindscene op Tatooine. De eerstgenoemde scène luidt ook meteen de ommekeer van de film in; wat volgt is het duisterste uur in de hele saga. Anakins ommekeer, de val van de Republiek en opkomst van The Empire, Darth Sidious' onthulling, Order 66 (met epische muziek!) waar alle Jedi afgeslacht worden, het lavagevecht tussen Anakin en Obi-Wan en Anakins verbranding en operatie wat voor de kleinsten onder ons best te gruwelijk kan zijn.
De muziek van John Williams is, hoewel altijd goed, hier echt episch. Prachtig gewoon. En ja, je kan Lucas aanrekenen dat ook hier een overload aan CGI aanwezig is, maar over het algemeen stoorde het me hier niet en wordt het vaak zelfs heel goed gebruikt zoals bij het design van de planeten (Mustafar!) Maar bon; het gevecht op de Wookiee-planeet lijkt wel eerder op een computerspel en ook dat gevecht tegen Grievous gaat er ver over. Maar voor de rest is dit gewoon een meer dan prima film die de prequel-trilogie eigenhandig naar boven trekt.
4.5* blijven staan.
jippie2010
Vooropgesteld ben ik geen Starwars-fan. Maar na Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) gezien te hebben ben ik toch nieuwsgierig geworden. Maar ik vond Revenge of the Sith toch tegenvallen. Het verhaal op zich was nog redelijk, maar visueel was het niet te vergelijken met The Force Awakens. Tel daar de zwakke dialogen bij op en ook zeker de soms matige acteerprestaties, dan blijft er niet veel over. Wellicht kan een fan daar goed doorheen kijken, maar ik kan dat niet. Krappe voldoende *3.0
K. V.
Het derde deel en voorlopig toch de beste van de drie. De film wist me echt te boeien van begin tot einde. Een goed verhaal, veel actie, maar ook wat ruimte voor drama, kortom voor elk wat wils.
De cast deed het ook prima en speelde echt overtuigend. Ook de muziek was goed.
Toch wel een topper.
J.Ch.
Ach, wat een tragedie... Ik zag een beetje op tegen het herkijken van dit deel, en nu ik het gedaan heb weet ik precies waarom. Episode II zette de stukken klaar op het bord, en we weten wat de uitgangssituatie in episode IV is. Dat maakt Revenge of the Sith dus het deel waarin alles misgaat.
En hoe... Bijna de hele film is een grote val bergafwaarts. Het deed me meermaals aan een Griekse tragedie denken. Helden die door hun hoogmoed ten val worden gebracht, een 'profetie' (Anakins dromen van Padmés dood, in dit geval) die juist waarheid wordt omdat men er onderuit probeert te komen, verzet tegen de natuurlijke loop van het leven (lees: de dood) dat alleen maar meer dood veroorzaakt, en de held die in een vlaag van verstandsverbijstering de dood van zijn geliefde vrouw veroorzaakt.
Het persoonlijke drama van Anakin vind ik zelf al tragisch genoeg. Het acteerwerk is niet al te goed en de chemie tussen hem en Padmé laat te wensen over (maar beter dan in de vorige film), maar met het verhaal an sich is weinig mis. Ik vind het wel jammer dat Padmé dit deel volledig buiten de actie staat. Alleen tegen het einde komt ze heimelijk in actie. Natuurlijk is het dan al te laat.
De relatie tussen Anakin en Palpatine is goed uitgewerkt, al krijg ik het gevoel dat ik wat gemist heb. Stonden die twee altijd al zo op vertrouwelijke voet met elkaar? Hoe dan ook, je voelt hoe Palpatines invloed groter wordt met elke scène die ze samen hebben, en hoe Anakin steeds meer stappen zet op het pad naar The Dark Side. Dan, tegen beter weten in, flakkert de hoop nog even op (als Anakin aan Mace Windu vertelt dat Palpatine een Sith is) om vervolgens volledig in de grond te worden geboord.
Dat laatste gebeurt als Anakin ingrijpt tijdens Palpatines arrestatie en Mace Windu sterft. De hel breekt los. Wat volgt is het hartverscheurende Order 66 en het drama in de Jedi Temple. De film slaagt er perfect in om het drama hard aan te laten komen door in te zoomen op de details: de vallende staf van Yoda, Anakins betraande gezicht... John Williams' aangrijpende soundtrack erbij en je kunt me opdweilen.
Maar het is nog niet voorbij. De overgebleven Jedi (alle twee...?) geven de strijd niet zomaar op, en dus krijgen we twee epische gevechten te zien. Yoda in actie is altijd een plezier om naar te kijken, hoewel de verslagenheid op zijn gezicht als hij beseft dat hij gefaald heeft weer heel triest is om te zien. Overigens vind ik Yoda uitstekend geanimeerd; zijn gezichtsuitdrukkingen zijn levensecht. Het meeste indruk maakt natuurlijk de Battle of the Heroes. Het enige gevecht dat zich qua choreografie kan meten aan Duel of the Fates in deel I, maar dan met een veel grotere emotionele impact.
Dan is de tragedie bijna compleet. Darth Vader wordt geboren terwijl Padmé het leven opgeeft en als trap na krijgen we nog de begrafenis te zien ook. Het enige kleine beetje hoop in deze film is het shot van de twee manen van Tatooine.
Ik weet dat er het een en ander aan te merken valt op deze film. Het acteerwerk en de dialogen hadden beter gekund. Maar de gevechten zijn prima, de special effects zijn nauwelijks gedateerd, Padmés kostuums zijn nog altijd fascinerend, de locaties schitterend, de muziek onveranderd goed. Dat alles, in combinatie met het episch-tragische verhaal, maakt dit tot een uitstekende film. Niet altijd een prettige film om te kijken trouwens, zo deprimerend. Hoog tijd voor A New Hope.
Kondoro
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Ah, ik voel me dankzij Revenge of the Sith weer helemaal terug in de Star Wars Saga! Deze film draaide lekker door en waren niet zo stug als de voorgaande twee in de Prequel serie. Waar de delen Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) en Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) echt voor mij de ondergang leken te worden van Star Wars om grof uit te drukken want ik vond die echt niet tof, tilt Revenge of the Sith zich weer helemaal omhoog. Revenge of the Sith was spannend, gaaf en spectaculair maar, de CGI hadden op punten wel wat beter gekund.
Het verhaal vond ik echt heel erg gaaf van Revenge of the Sith. De opkomst van Darth Vader was erg goed gedaan. We komen direct al in een oorlog terecht. Wanneer Skywalker en Kenobi inbreken om een bepaalde leider uit te schakelen waarvan ik de naam even kwijt ben. Gestrand op een planeet komt Skywalker erg veel in aanraking met de Senator. Tijdens dat Obi-Wan Kenobi op pad is om Generaal Grievous uit te schakelen word Skywalker een soort van gehersenspoeld door Palpatine, die Skywalker er op wijst dat hij een bepaalde krachten beheerst binnen de Duistere kant die Skywalker ook graag wou leren. Samen zetten ze alle Commando's van de eenheden tegen de Jedi's die mee lopen. Iedereen word vermoord op Yoda, Obi-Wan Kenobi en Senator Bail Organa na, misschien nog wel een paar maar die kan ik zo niet noemen. Wanneer Anakin Skywalker in gevecht komt met Obi-Wan Kenobi raakt hij beiden benen kwijt en vliegt daarna in de fik. Anakin word mee genomen door Palpatine en Darth Vader word gecreëerd. En ondertussen worden Leia en Luke ook nog eens geboren.
In deze film komen de mooie personage's van Lucas ook weer naar voren. Met name Yoda, Chewbacca, Darth Vader, Obi-Wan etc. Ik vond Revenge of the Sith een erg leuke Star Wars deel waarmee ik me eigenlijk wel erg mee vermaakt heb. De gave shots als er weer een oorlog op punt stond met de voorbereidingen zagen er ook weer super goed uit, Lucas Returns zeker met Revenge of the Sith.
Toch was ik over de CGI er nog niet toppie uitzien. Het zijn makkelijke CGI beelden maar in vergelijking met Episode II is deze film zeker een betere maar, het had altijd nog wel wat beter gekund in de CGI beelden. Soms vond ik de eerste Trilogie er zelfs beter uitzien qua CGI dan Revenge of the Sith maar, het was vermakelijk.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Hayden Christensen was verrast dat hij werd gecast voor de rol van Anakin Skywalker: 'Het was onmogelijk'

Deze 'Star Wars'-acteurs hadden een hekel aan hun eigen personage

Star Wars
Fantasy / Sciencefiction, 1977

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
Sciencefiction / Fantasy, 1983
showdownstrijdlava vulkaanchosen onepolitiekvervolgprequelromantiekdeath startragic herotragedievisioncult figure planethatreddream sequenceexpectant motherruimte-operachancelgalactic warburn injury allegoricaltragic romancefall from gracegraphic complexpower violencedepressingcruelpowerful