• 9.379.404 stemmen

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

Sciencefiction / Fantasy | 140 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 19 mei 2005

Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

"The saga is complete."

De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.

Anakin Skywalker / Darth Vader

Obi-Wan Kenobi

Padmé Amidala

Chancellor Palpatine / Darth Sidious

Senator Bail Organa

Yoda (stemrol)

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Da's wel een dagtaak tegenwoordig he? Wel jammer, vond de grimmige sfeer wel passen bij de film.

avatar van clone

clone

au revoir, verder veel plezier met dit medium.

Redlop

Eerlijk is eerlijk...het ziet er soms adembenemend knap gemaakt uit. Waarschijnlijk het hoogtepunt op CGI gebied tot nu toe. Maar op een gegeven moment had ik het wel gehad met de eindeloze rij gevechtskruisers, vrachtvaartuigen, en weet ik veel kutkarretjes.

Het verhaal was niet bepaald verrassend, en de moralistisch parallellen naar het heden waren ook redelijk dik aangezet. Hayden Christensen zorgt dat de film qua emotionele beladenheid richting niveau 'Onderweg naar Morgen' gaat.

Het leukste vond ik feitelijk nog de vele verwijzingen naar andere films: E.T (dacht ik..) en 'Raiders of the Lost Ark'. Eén van de gadgets van Annakin (underwater breather) is afkomstig uit 'Thunderball'. Maar ja...2,5*

avatar van mister blonde

mister blonde

Redlop schreef:

vertel verder. mij is het niet opgevallen i.i.g.

mister blonde schreef:

vertel verder. mij is het niet opgevallen i.i.g.

1)E.T (zoals ik aangaf...dacht ik) ergens in de film stijgt iemand op in een koddig uitziend ruimteschip. Een soort groen ei op pootjes (niet passend in de stijl van de film) ongeveer zoals het ruimteschip van E.T eruitzag.

2) Obiwan Kennobi dreigt de strijd per zwaard te verliezen van Lord weet ik veel. Op het moment dat Lord weet ik veel op hem afkomt pakt hij simpelweg een laserpistool en schiet hem neer. Dat lijkt erg veel op een scene uit 'Raiders of the Lost Ark' waarin Harrison Ford een zwaardvechter die interessant staat te doen met zijn zwaard neerschiet met een pistool.

feanaro surion

Die scenes met Obi-Wan en Lord dinges vond ik erg Western-achtig.

avatar van davidov

davidov

z'n naam is niet lord dinges, het is niet eens een Lord

feanaro surion

General Grievous heet ie maar vond het best een geestige opmerking

davidov schreef:

z'n naam is niet lord dinges, het is niet eens een Lord

Nee dat geloof ik graag. Maar of het een lord of een general was kan me niet echt enorm boeien. In welk stelsel het zich ditmaal afspeelde zal me ook een legendarische rotzorg wezen. Bovendien ging het daar niet om.

avatar van davidov

davidov

Redlop schreef:

Eerder zei ik ook al dat de planeten enzo geen ruk boeien... Zolang je maar doorhebt dat niet alles op dezelfde planeet is zit je goed

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

Redlop schreef:

Als je het allemaal niets kan schelen...hoe kijk je dan in hemelsnaam naar een film?

Redlop

In de hoop dat het me van het begin tot einde zal boeien. Wat niet helemaal gelukt is zoals je misschien al doorhad.

avatar van dmoie-master

dmoie-master

Vind hem triestiger en treuriger dan alle andere films(heb ze allemaal op dvd). Misschien omdat Anikan langzaam verandert in Darth Vader, en Padmé ocharme ze is zwanger, Anikan is boos en hij put haar uit waardoor ze sterft na bevalling van Luke & Leia heb echt zitten wenen op die moment. En dan nog bijna alle Jedi's die zijn uitgeroeid. Echt een adembenemende film maar triestig.

avatar van Tarkus

Tarkus

Een van de beste uit de reeks. Prachtige special effects, ongelooflijke decors. En de soundtrack mag er zoals steeds ook weer zijn. Prima film.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Gewoon een steengoede film met 'top-off-the-bill'-special effects. Als je gaat voor actie en sensatie kan je niet beter hebben.

Een verhaal zit er wel degelijk in. Maar vele mensen denken zien het door de vele actiescenes gewoon niet meer en dan krijg je weer dat gezeur over de 'oude' 3 Star Wars-films. Volgens mij had bijvoorbeeld A New Hope echt niet veel meer verhaal hoor.

avatar van schopenhauer

schopenhauer

Inderdaad, het verhaal is in alle 6 de SW-films een lachertje. En van actiescenes met lichtzwaardjes uit een speelgoedwinkel, maskers uit een carnavalswinkel en ontploffingen uit een hyperactieve computer blijf ik niet wakker. Doorbreek uw eigen ketenen SW-fans, en snuif de ware lucht op.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Er is natuurlijk genoeg op deze film aan te merken. Zo zijn de dialogen te cheesy voor woorden, de acteurs niet echt geweldig en kan het verhaal beter uitgewerkt worden maar om de een of andere reden valt dat eigenlijk allemaal weg bij het bekijken van deze film en komt dat 10 jarige BoordAppeltje weer tervoorschijn die zo kon genieten van de eerste drie Star Wars films.

Ook hier weer erg mooie fantasievolle designs, special effects zijn weer een stukje beter en een paar erg vermakelijke actiescene's. Yoda is ook weer retecool natuurlijk. Darth Vader had alleen wel iets eerder op mogen staan.

Grappig trouwens, dat anti Bush statement.

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

BoordAppel schreef:

Grappig trouwens, dat anti Bush statement.

Anti-Bush statement is er niet zo bedoeld in gekomen, George Lucas heeft geen vergelijkingen gemaakt met wat er op politiek vlak gebeurd. Hij verteld gewoon zijn verhaal, en die stond in grote lijnen al 28 jaar vast. En volgens mij is hij zelf ook geen echte Anti-Bush persoon.

Reactie op andere reacties over slecht verhaal, misschien komt het voor een stel simpele zielen niet helemaal goed naar voren in de film, in de boeken zijn ze nog sterker. En het verhaal gaat misschien dieper als je denkt. Met palpatines pogingen om de Jedi zwart te schilderen etc.

Verder voor de film 5*. Pracht film:P

avatar van elry

elry

schopenhauer schreef:

heb jaren alle poppetjes van alle film gekocht.

alles gevolgd.

maar van EP3 geen een enkel item gekocht.(ja die burger king dingen)

heb nog steeds de dvd niet gehaald.

trieste film.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Knarf Kenobi schreef:

Het verhaal staat inderdaad al wat jaartjes vast maar je kan me niet wijsmaken dat het zinnetje: If you're not with me, then you are my enemy er per ongeluk is ingekomen.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Vandaag nog es de DVD bekeken. De film is werkelijk enorm spectaculair. Het verhaal verveelt geen moment, maar er zijn ook minpuntjes, zoals het acteren. Op vele situaties zie je dat er gewoon een tekstje opgezegd wordt, zonder gevoel. Hetgeen ik dus deed toen ik in het 4e lager zat dus.

Ook de CGI laat hier en daar wat steken vallen. Vaak kan ik me niet van de indruk ontdoen dat ik daar gewoon acteurs voor een scherm zie rondlopen. Er is geen realistische overgang personagebackground.

Maar het is wel de beste starwarsfilm van de zes !

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

De leukste star wars.

De lichtzwaardgevechten zijn zeer geslaagd en de overgang met anakin van licht naar duisternis is zeer cool.

Alles is zeer goed bedacht en als je deze hebt gezien weet je zowat wat er in a new hope gebeurt.Zo perfect is het!

4.5 sterren.Het enige nadeel vind ik dat bij vele zwaardgevechten een muziekje ontbreekt zoals het gevecht met dooku en generaal grievous.

avatar van Elendill

Elendill

Ik heb vantevoren nog even de andere 5 delen gekeken... en toen deze... ik vind dat het verhaal een mooie lijn heeft..... ik zat echt te kijken van.. Whoo... cool....

4,5

avatar van INCTRL

INCTRL

Je had beter eerst 1 en 2 kunnen gaan kijken en daar 4 5 en 6 ipv vantevoren andere delen kijken voordat je deel 3 gaat zien.

feanaro surion

Wat is er zo hilarisch ?

avatar van zeus

zeus

Na herziening (nu op dvd) verhoog ik de stem met een halve * naar 3,5*.

avatar van seth gecko

seth gecko

na het infantiele cgisoepje dat episode 1 was en het wisselvallige 2de deel dat ondanks sterke punten wat verzoop in de fragmentarische structuur van het script en de pathos zag ik de bui voor episode 3 al hangen,maar Lucas heeft blijkbaar geleerd van zijn fouten want dit is hele andere koek,dit is de starwars die ik wilde zien.

Ok,Lucas is nog steeds een behoorlijk slechte schrijver als het gaat om emotionele scenes en liefdesscenes en blijft steken op platte clichédialogen..mindere acteerprestaties zorgen zo af en toe voor een ietwat melige insteek maar gelukkig is het script ditmaal heel wat slimmer en sneller opgebouwd.

je krijgt gewoon niet de kans je te vervelen en de film denderdt vrolijk vooruit om tot een sterke climax te komen.

Waar Christensen in episode 2 noch totaal niet overtuigde met zijn zeepsmoel en lamentabel acteertalent brengt hij het er deze keer heel wat beter van af.hij acteert beter en straalt zelfs dreiging uit.,Mcgregor doet zijn best en ondanks een paar uitschuivers heeft hij ook enkele erg sterke scenes ,zijn laatste dialoog tegen Anakin bvb..enkel McDarmid gaat stevig uit de bocht en doet Palpatine af en toe bepaald lachwekkend overkomen..wat eigenlijk ook wel tof is.

verder valt natuurlijk ook op dat Episode 3 heel wat spectaculairder is dan de vorige delen en er visueel ook op vlak van artdesign heel wat mooier uitziet.de film goochelt ook met wat zware thema's als genocide en de score van Williams is er weer lap op.

de film heeft zeker nog zijn foutjes,maar maakt die goed dankzij tempo,grote wowfactor vanuit de beeld en geluidrichting en een betere filmbeleving tout court

3.5***

avatar van Filmfanaat

Filmfanaat

Ik had de film ook gezien, hij valt mij eigenlijk aardig tegen!

Waarom: omdat er te veel Science Fiction in zit, te nep allemaal! Wat bedoel ik hiermee, dat ze te veel toekomst/ruimte dingen laten zien of we in jaar 4020 leven, klopt niks van!

avatar van J.S.

J.S.

avatar van seth gecko

seth gecko

@ filmfanaat : dude,t'is starwars,iedereen weet waarover het gaat,dat het 1 van de grootste sffilms van de afgelopen decennia is.Wat had je verwacht?

starwars afrekenen omdat er teveel science fiction inzit..funny