Genre: Actie / Misdaad
Releasedatum: 24 juli 2008
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight
"Welcome to a world without rules."
Bruce Wayne
Ramirez
Wuertz
Scarecrow
JacoBaco
LOTR heeft gemiddeld meer Acadamy awards en de laatste deel heeft er 12 gewonnen.
Nee hoor, Return of the King had MAAR 11 oscars ipv 12.
heerlijk om af en toe zo te mierenneuken.
pfan
Goede film, maar "Don'tbelieve the hype'!
Erg goede rol van The Joker. Christian bale als Batman vond ik helaas minder, vooral zijn stem was erg overdreven en storend als batman. Daarbij duurde de film veel te lang.
Waardering voor deze film gaat nog behoorlijk zakken vrees ik.
Zidaan
Ik heb echt genoten van deze film! Waar we in de eerste film (Batman Begins) zien hoe Bruce Wayne transformeert in de Batman, en de actie fijn gedoseerd is en wordt afgewisseld met rustigere momenten, wat mij overigens perfect beviel, is The Dark Knight bijna een aaneenschakeling van actiescénes. Vat dit niet op als kritiek want de film heeft me als actiefilm de volle 152 minuten weten te boeien.
Sommige mensen klagen over hoe onrealistisch de film op bepaalde momenten is. Als je weet wat voor film je te wachten staat, een superhelden film in een zo realistisch mogelijk setting, en dan neem je bepaalde wendingen en gebeurtenissen in de film voorlief en geniet je gewoon van het spektakel dat je geboden wordt.
En uiteraard een glansrol van Heath Ledger als ''the Joker'', ik genoot van zijn vertolking van ''the Joker'' hoe hij hem neerzet, is tot in de kleinste details gewoon prachtig! Pas na afloop van de film besefte ik deze man niet meer onderons is, en kijkend naar hoe deze rol speelde lijkt me dat een behoorlijke aderlating. Desalniettemin heb ik me door al de heisa rondom de dood van Heath Ledger niet laten leidden, en ga de film daardoor ook zeker niet hoger waarderen.
Al met al is the Dark Knight een film die het genre eer aandoet! Gewoon een hele goede actiefilm die doet wat het moet doen, en dat is mij als kijker vermaken, in mindere mate doen ontroeren en doen verlangen naar meer. Dat er dan een paar clichés om de hoek komen kijken neem je voor lief.
Donkerwoud
Ik vind Bale ook een beetje overschatte acteur. Hij heeft wel goede rollen gespeeld maar nog niet iets uitzonderlijk goeds.
Kijk Rescue Dawn, American Psycho en The Machinist nog maar eens. De man kan zich enorm inleven in zijn rollen zoals helden als Al Pacino of Robert De Niro dat ook kunnen.
sonyjh
bale is eerder onderschat dan overschat.
Heel veel mensen kennen hem nog steeds niet, terwijl het echt een topacteur is. Door zijn variable rollen kan hij een beetje in de achtergrond blijven voor het brede publiek.
BTW had hij voor the machinist een oscar moeten winnen.
- 1964 stemmen
Ik vreesde toch wel voor de hype rond deze film, en verwachtte eigenlijk teleurstelling toen ik naar de cinema trok. Misschien daarom toch zwaar echt onder de indruk geraakt van The Dark Knight.
Mankementen aan de film zijn al eerder opgesomd (plotgaatjes door een plot dat zichzelf ondersneeuwd bij momenten, Batman/Wayne die wat naar achter wordt gedrongen in zjin eigen film), maar ik zie ze gaarne door de vingers.
The Dark Knight is voor de (Amerikaanse) comic-book films wat 'Heat' was voor de actiefilm: diepgang brengen in een oppervlakkig genre. De grote sterkte van deze film is mijns inziens namelijk de diepere lagen die op het einde naar boven borrelen. The Dark Knight is een prachtige reflectie op de staat waarin Amerika zich momenteel in bevindt: de massa die geregeerd wordt door angst, willekeur en toeval die de enige wetmatigheden lijken, de wanhopige nood aan een witte ridder, maar ook de nood aan zondebokken...
Laten we wel wezen, het is geen evidentie om dit soort thema's aan te dragen in een comic-book verfilming, zonder jezelf compleet belachelijk te maken door gebrek aan diepgang. En het doet dan ook nog eens niets af aan de spankracht van de film. Klasse!
By the way, ik vind Gary Oldman zeker even sterk spelen als Ledger.
Mr_White
- 2067 berichten
Ik heb ze alle drie gezien en zoals ik al zei, hij is een goede acteur maar ik wil hem een keer zien overtuigen in een compleet andere rol (hij speelt wel erg vaak de intensieve, getroubleerde persoon).
combi
- 20609 berichten
hier kunnen we gezellig verder over hem O-H.
hulkio
Wat valt er nog te vertellen over dit prachtige stukje cinema dat je nog geen tientallen keren eerder hebt gelezen? Er weinig! De hype rondom de film wordt waargemaakt en alle lof voor ledger is terecht. De film is nu al een klassieker met enkele legendarische momenten (potloodscene). Valt er dan niet op de film aan te merken? Bijna niet. Wat ik alleen wat minder vond was de verandering van stem van Bale, het verschil tussen Bruce Wayne en Batman.
Madecineman (moderator films)
The Dark Knight is het een hype?
Jazeker wel. Is het een vermakelijke superhelden film
Ja ook dat is het zeker. Maar is deze film nu zo veel beter, anders of origineler dan andere goede genre genoten zoals X-Men, Ironman of Spiderman
Spiderman staat zelfs ondanks het mindere 3e deel nog steeds voor bij op punten tov Nolans Batman.
Eigenlijk had ik wel iets meer verwacht na de monsterscore hier en op IMDB en de veelal jubelende en lovende woorden van de doorgaans kritische pers. De film die het superheldengenre heeft veranderd? De film die de spiegel is van de amerikaanse maatschappij anno 2008? Ja, Batman is zelfs beschuldigt van enig realisme in de serieuze pers zelfs!?! Alsof dit ook maar iets meer met realisme te doen heeft dan bv een Cloverfield. Hilarisch commentaar blijkt achteraf. Enige waar ik het wel mee eens ben is dat Batman de grote "Joker-show" is geworden. Heath Ledger zet een geweldige weirde en freaky badguy neer (de scene met het potlood
). Maar oscarwaardig? Mwah zo'n sterke acteur heb ik Ledger nu ook nooit gevonden, het is gewoon jammer dat we niet weten hoe hij zich zou hebben ontwikkeld maar om hem nu door zijn Joker rol meteen de hemel (excusez le mot) in te prijzen als groots gaat me wat te ver.
Goed, zoals ik al zei The Dark Knight is een behoorlijke en wat donkere actie/superhelden film geworden. Beter dan zijn voorganger Batman Begins die zich vooral focuste op hoe Batman in de wereld kwam, iets wat ik gewoon niet zo boeiend vind (daarom is het tweede deel van Spiderman ook beter).
De badguy steelt hier de show ten opzichte van de wat grijze (vleer)muis Bale, die nogal droogjes speelt. De rest van de cast met Eckhart en Caine voorop doen het ook prima trouwens. Oldman is ook leuk maar die kan beter.
Maar verder waar onderscheidt Batman nu zich precies in met andere vakbroeders? Geen idee... De actie is goed en mooi "over-the-top" met coole en flitsende gadgets. De film kent dezelfde cheesy oneliners en moraaltjes die het genre eigen zijn. Net zoals de nodige plotgaten en sterke staaltjes die je als kijkers door de vinger moet zien (doe ik trouwens met liefde en plezier bij dit soort films). Ook de muziekscore is dramatisch en zwaar aangezet door Zimmer gecomponeerd en biedt dus ook niets nieuws onder de zon.
Ja Batman is een twijfelende held en niet onkwetsbaar en laat zelfs het leven van een van zijn geliefde door de vingers glippen. Maar ook dit is niet uniek en is al vaker vertoond.
Jammer ook dat de film net te veel op moraallesjes drijft (bij het sadistische experiment van The Joker met de twee veerboten ligt het er wel erg duimendik bovenop) en dat de film neigt naar een soort van niet terecht realisme. Gotham City is gewoon NYC geworden en het hele stilistische strip element is verdwenen. Nu is het weer de zoveelste film met ontploffende gebouwen en vluchtenden meutes waarin Amerika zijn 9-11 trauma lijkt te willen verwerken. Het is het soort realisme waarop ik in een film als Batman nu niet perse zit te wachten... Superhelden films horen gewoon een bepaald campy of pop element te bezitten omdat, laten we eerlijk wezen, het natuurlijk gewoon allemaal grote onzin is! Enige relativering is dan ook wel op zijn plaats en dat ontbreekt er hier nogal eens aan.
Ik hou het op een bescheidde 3.5* voor de prima actie, de grimmige sfeer en een sterke badguy. Ook fijn dat er weer een film is die de tijd neemt om het verhaal te vertellen en het niet afraffelt in een krappe 90 minuten. Maar waarom deze film nu zo bewierookt wordt? Beats me...
Beitel
Wat mij met name opvalt is hoe sterk de invloed van regisseur Christopher Nolan (en bijna even belangrijk, scriptschrijver en broer Jonathan Nolan) terug te vinden is in de film. Net zoals Tim Burton in Batman Returns de gemaskerde held gebruikte om een eigen sprookjeswereld neer te zetten wordt hier de Donkere Ridder gebruikt voor verschillende narratieve spelletjes.
De dubbele wanorde van Joker en Two-Face past in een plot dat constant draait om orde, moraliteit, misdaadbestrijding en de rol van Batman, dat constant wordt omgedraaid. Daardoor lijkt het plot nogal vol, maar uiteindelijk zorgt het vooral voor een constant boeiende film. Meestal als filmmakers met zo'n 2,5 uur durend vervolg komen wordt het een rommeltje, waarbij de makers alles doen waar ze zin in hebben. Dat gebeurt hier ook, maar de chaos is ook een bewust element van het verhaal. De makers hebben vrijwel altijd volledige controle over het verhaal.
Het resultaat is een film dat van sensationeel hoogtepunt naar hoogtepunt gaat en op meerdere vlakken blijft boeien. De actiescènes kennen vaak een zeer sterke spanningsopbouw, versterkt door dat constante element van chaos. Daarentegen valt er ook genoeg te denken over de rol van Batman, zoals dat opgebouwd is in Batman Begins.
Het is namelijk nogal belangrijk (alhoewel het geen echte vereiste is) om de voorganger te bekijken. Dat bouwt de Batman op die in deze film wordt afgebouwd, om daarna hopelijk nóg sterker te herrijzen. Er gebeurd nogal veel in deze film met Batman, maar je mist een bepaalde connectie met zijn karakter. De connectie die al met het figuur is opgebouwd is heel belangrijk om de gebeurtenissen hier wat gewicht mee te geven. De makers gaan uit dat die connectie al gesteld is en daardoor is Batman nogal op de achtergrond gezet om zo meer ruimte te geven voor de gebeurtenissen en personages die hem beïnvloeden.
Het grootste probleem van de film is dat het, ondanks de vele intelligente narratieve spelletjes, maar met moeite echte emoties weet op te roepen. Heath Ledger als The Joker weet gelukkig kijkers mee te slepen in z'n karakter en de film een heel stuk kleur mee te geven. Aan de andere kant lijken de andere personages in vergelijking met hem alleen maar platter dan ze al waren, wat vooral schrijnend is bij het lot van Harvey Dent, dat juist bedoeld was om de kijker emotioneel mee te nemen.
Dit is de grootste zwakheid van The Dark Knight, iets dat ook wel terug te vinden is bij vorige films van de makers: narratief geniaal, maar nog steeds mist het een emotionele bindingskracht. Het blijft nog steeds een razend knappe film waar de makers bijzonder trots op mogen zijn, maar belet me ervan een nog hogere score te geven.
Als laatste wil ik nog even stilstaan bij Heath Ledger's dood, dat het einde bijzonder droevig maakte. Dit is The Empire Strikes Back van 2008, dat je klaarmaakt voor een spetterende finale...
...die waarschijnlijk nooit komt zoals bedoeld. Er wordt zoveel opgebouwd voor een hoogstwaarschijnlijk even sterke finale, maar een veel te vroege dood betekend niet alleen het einde van een carrière die niet tot volle bloei is gekomen, maar belet de makers hoogstwaarschijnlijk het trilogie af te maken dat ze met zoveel zorg en liefde hebben opgebouwd.
- 1964 stemmen
Erg mooie analyse, vooral wat betreft het narratieve. Ik ben het met je eens dat een gebrek aan connectie met Batman (en met de transformatie van Dent) zorgt voor een gebrek aan emotionele binding. Toch vond ik wel dat de film er wel degelijk in slaagde om emoties op te roepen, met name dan in zijn reflectie over de tijdsgeest: een (Amerikaanse) maatschappij die geregeerd wordt door angst en wanhopig op zoek is naar allerlei soorten uitwegen om te kunnen omgaan met willekeurig geweld.
Madecineman (moderator films)
Nah, vind dit toch te veel eer voor een spektakelfilm als Batman. Wordt mij een beetje met te veel gemak op een lijn gezet met films uit de jaren '70 (zoals Apocalypse Now, Taxidriver, Deer Hunter) waarin Amerika afrekenden met het Viëtnam trauma. Beetje te veel eer voor een redelijk standaard superhelden filmpje.
Denk ook dat de Amerikaanse maatschappij zich nu juist meer aan het richten is op de toekomst en het graag de jaren sinds 2001 achter zich willen laten. Veel Amerikanen zijn de Bush regering, het oorlog voeren, het pessimisme en de angst meer dan zat.
- 1964 stemmen
@Madecineman, sorry, maar ik ben het niet met je eens dat de film teveel neigt naar realisme. Ik vind het trouwens een verkeerd gekozen woord, laten we eerder zeggen dat er hedendaagse maatschappelijke problemen in het verhaal verwerkt zijn. Dat het strip element volledig verdwenen is lijkt me een stelling die je niet kan blijven verdedigen (daarvoor zijn er nog steeds teveel onwaarschijnlijke actiesequenties en gadgets om maar iets te noemen), al heb je wel voor een deel gelijk.
En de inbreng van deze hedendaagse maatschappelijke problemen is wel degelijk het verschil met andere comic-bookverfilmingen (niet de twijfel van Batman over zichzelf, dat is al eens eerder vertoond zoals je terecht opmerkt). Jij lijkt te willen beargumenteren dat stripverfilmingen niet geschikt zijn om dit soort thema's aan te pakken. Wel, ik vind dat het net enorm pleit voor de makers dat ze dit net wel doen, in een genre waar andere films hoogstens een goedkoop zedenlesje meegeven. The Dark Knight doet echt wel meer dan dat, en dit zonder ook maar een moment aan spankracht in te boeten (itt bij Spiderman bijvoorbeeld). Dit is wat voor mij de film zo goed maakt, want dit is echt geen evidente evenwichtsoefening.
Neem bv. No Country for old men, waar soortgelijke thematiek aan bod komt. Bij deze film is het gewoon veel evidenter om dit soort thematiek in te brengen. Bovendien vind ik de thematiek bij Batman duidelijker en transparanter uitgewerkt. Pet af voor de broers Nolan, want met hun poging om zwaardere thematiek in een licht genre binnen te brengen hadden ze echt zwaar de mist in kunnen gaan.
Beitel
Ja, dat doet de film zeker. Ik had misschien moeten vermelden dat ik het vooral had over de personages, verder werkt het allemaal fantastisch.
En ik wou nog even zeggen dat deze (net als Begins overigens) prachtig gebruik maakt van het icoon Batman. Bij Burton's Batman-films wat het 'gewoon' een superheld. Begins richtte zich prachtig op hoe Wayne van Batman een symbool maakte dat op z'n eigen manier voor orde kon zorgen. The Dark Knight speelt daarmee (je zou zelf kunnen zeggen dat de film daar om draait, alhoewel Batman op zich maar één facet is van de maatschappij waar The Joker zich op richt).
Iedereen die zegt dat een stripverfilming zich niet met dat soort zaken moet bezighouden heeft het dan ook verkeerd en zou de strips eens moeten lezen. Spider-Man draait om "with great power comes great responsibility" en gelukkig is er een filmmaker die begrijpt wat Batman tot zo'n interessant figuur maakt.
- 1964 stemmen
Ben ik met je eens. Maar vind je niet dat The Dark Knight net deze boodschap met zich meedraagt?
Pro-Obama film als je het mij vraagt tussen haakjes trouwens.
Maar bon, ik geef de film misschien wel iets teveel krediet, maar ik blijf toch bewondering hebben voor de geslaagde poging met een licht genre iets zinvol te zeggen over zware thematiek.
Erg grappig dat ik deze film zit te verdedigen trouwens, terwijl ik naar de cinema was vertrokken met het idee de hype af te kraken.
- 1964 stemmen
De grote nood van het Amerikaanse volk aan een 'witte ridder' (o zo ironisch in het geval van Obama natuurlijk) lijkt mij te doelen op de nood aan een inspirerend charasmatisch figuur die een boodschap van hoop predikt. Genre Obama dus.
Erg vrije interpretatie hoor
Madecineman (moderator films)
De vraag is meer of ik daar op zit te wachten eigenlijk. En het antwoord voor mijzelf is dus nee. Figuren als Willard en Kurtz of Travis Brickle hebben een filmisch podium ter beschikking gekregen wat zich uitstekend leent voor een dramatische of psychologische uitdieping van een maatschappij die met zichzelf in de knoop zit.
Batman blijft voor mij een kerel in een zwart vleermuispak die zich van allerlei gadgets en snufjes voorziet en is voor mij niet het geschikte element om zware maatschappelijke thema's bij de kladden te pakken. Zo'n moraallesje als in Spiderman is nog wel te verhapstukken, is het genre ook enigszins eigen in die zin dat stripverhalen de Amerikaanse popvariant zijn van de klassieke sprookjes zijn. Maar het blijft allemaal een grote mate van "onzinnigheid" houden hoe goed de broertjes Nolan ook hun best hebben gedaan. Ik beweer overigens ook niet dat Batman helemaal van zijn comic-roots ontdaan is maar bepaalde elementen die vaak een soort van relativering geven zijn er wel volledig uit verdwenen. Je kan imo beter het bronmateriaal eer aan doen zoals in Spiderman bv.
Maar echt veel verder dan de nodige cliché one-liners als; "De donkerste periode van de nacht is die net voor zonsopkomst" komt de film toch ook niet?
Het Obama element (wat je er inderdaad ook kan uithalen) is nog het meest duidelijk aanwezig op het gebeuren met de veerboten maar daar ligt het dan wel weer zo dik boven op dat het bijna cheesy wordt...
Ik vind de maatschappij kritische inval vooral de film vaak in de weg zitten aangezien het een spektakel actie film blijft en daardoor de tijd en ruimte mist om echt de diepte in te gaan. Soms kan je ook te veel willen maken van een film en daarbij het doel voorbij schieten.
- 1964 stemmen
Enkele cliché-oneliners en een paar (zéér korte) cheesy momenten moet je er wel bijnemen dat is waar. Maar mij stoorde dit helemaal niet (in tegenstelling tot normaal), vooral omdat deze erg goed in het verhaal verankerd waren en dus functioneel waren.
Toch blijf ik erbij dat de film behoorlijk verder gaat dan enkele cliché's, vooral vanwege het feit van het grote symbolische karakter van personages als Batman, The Joker en Dent. Je kan verschillende relevante zaken uit hun karakters halen en dat is toch wel wat anders dan bij de bordkartonnen personages van vele andere films.
Bovendien vond ik de thematiek en actie net verrassend goed in balans. Hierin verschillen we dan opnieuw van mening, maar dat moet kunnen natuurlijk.
glenniehj18
zeker te weten beste batman film ooit en ja verdiend gewoon dik 5 sterren goed verhaal verassingen die het verhaal steeds weer doet kantelen en bovenal the joker was egt goed gespeeld hulde voor heath ledger god hebben zijn ziel:Pdeze het is 1 groot spectacel
the dark knight is nu al 1 van de beste films van 2008 en beslist een must om te zien 5 sterren batman je flikt het alweer:P
JTV-kijker
- 2017 stemmen
ik heb deze film nog niet gezien maar ik snap niet hoe deze film pro-Obama kan zijn...??
Mr_White
- 2067 berichten

De film is niet pro-Obama, hij is anti-Obama.
Harvey Dent is 'Gotham's White Knight', een charismatische jonge man die met zijn speeches over hoop en verandering de bevolking achter zich schaart, een held met een gezicht (Obama dus). Maar juist door zijn heldenrol is hij kwetsbaar en kan elke fout zijn carrière onderuit halen wat uiteindelijk ook gebeurt.
Aan de andere kant staat Batman, oftewel de Dark Knight oftewel Bush (of McCain), die geen moeite heeft de slechterik te spelen als dit betekent dat hij Gotham (Amerika) kan behoeden voor de ondergang. Hierbij gaat hij zover dat hij voor zolang het nodig is, zware inbreuk maakt op de privacy van de inwoners van Gotham om de terrorist (The Joker) te stoppen. Hij kan de dag redden omdat hij niet beoogd geliefd te worden.
Oké, TDK is natuurlijk helemaal niet anti-Obama (want zelfs Batman staat achter Dent) maar er is wel een duidelijk verband met de huidige politieke discussie in Amerika.
Hehe, precies ja. Je kunt zoiets alle kanten opdraaien als je zelf wil (net als No Country trouwens).
JTV-kijker
- 2017 stemmen
wel ik denk dan persoonlijk dat dat maar een domme hersenspinsel is van een paar mensen, ik denk niet dat de makers van deze film de huidige politiek van Amerika hierin wouden mengen
- 1964 stemmen
Uiteindelijk eindigt de film ermee dat het 'witte' imago van Dent dusdanig belangrijk was dat het absoluut gevrijwaard moet worden om hoop te geven aan de mensen. En ook The Joker nam Dent (de sterkste van de drie) als hoofdtarget omdat hij de belangrijkste was. Dus dat pleit dan weer voor het belang van Obama

Maar aan de andere kant heeft de maatschappij toch inderdaad ook behoefte aan een zwarte ridder, want echt helamaal wit blijkt niet mogelijk.
Ja, hierover kan er nog menig boompje worden opgezet. Verbanden met de huidige politieke discussie in Amerika zijn er voor mij duidelijk in overvloed, en dit draagt zeker bij aan de kracht van de film. Leuk toch, dat je zoveel kan gaan zoeken in een 'eenvoudige' comicbook verfilming?
JTV-kijker, misschien moet je eerst de film maar eens gaan kijken voordat je commentaar levert.

The Dark Knight Rises
2012

Batman Begins
2005
Legendarische Batman-film 'The Dark Knight' van Christopher Nolan woensdag op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Dit is de reden dat Heath Ledger als The Joker steeds aan zijn lippen bleef likken

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
dc comicscrime fightergeheime identiteitanti heroscarecrowsadismechaosburgerwachtjokersuperheldgebaseerd op striptragic herogeorganiseerde misdaadanti villain criminal masterminddistrict attorneysuperkrachtimaxsuper villainfighting crime neo-noirdc extended universe (dceu)batmanbatman most wantedbased on comic strip bold