Babel (2006)
Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans, Frans, Japans en Russisch
Releasedatum: 2 november 2006
Bekijk via CANAL+
Plot Babel
"If You Want to be Understood... Listen."
Twee jonge tieners in Marokko gaan gewapend met het jachtgeweer van hun vader eropuit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze om dit geweer te testen en dit heeft desastreuze gevolgen. Het leven van vier groepen mensen staan in direct verband met het voorval. We zien het verhaal van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.
Richard Jones
Lilly
James
Barth
mikey
Ja ik ken het verhaal van Babel en een torenflat is ook mooi. Ik snap je punt alleen niet.
Japie1971
Ik heb genoten van de totaal verschillende verhaallijnen die door elkaar maar ook weer met elkaar (samen) liepen.
Een film waar misschien niet zo heel veel gebeurd die mij toch weet te boeien tot het einde, is een compliment waard.
De 4* zijn dan ook meer dan verdiend.
(verwijderd)
Babel is een film, die niet alles als een voorgekauwd Hollywood gerecht serveert. Toren, Babel, Vader, Kind, Communicatie-problemen ... Hoeveel voorverteerde ingrediënten heb je nodig?
judgepaddy
In ieder geval IMO de beste rol van Pitt die ik gezien heb.
Niet de stoerste, grappigste of hipste rol, maar ik vond het wel weer mooi om hem "serieus" te zien acteren.
ILDIB
Ik vond pitt en blanchett juist de storende factor in de film. Die zagen er te "show" uit. Al de andere figuren leken reeler..
(verwijderd)
Zullen we de discussie gewoon staken.?Want je hebt het over dingen die me allang bekend zijn en ik heb het nog nooit over voorgekauwde ingeredieten gehad.
Lijkt me zeer verstandig, want ik heb een hekel aan 'spoon feeding'.
mikey
Je hebt het over spoonfeeding. Een beter einde dat niet zo bestaan. Terwijl ik alleen schreef dat logica plaats heeft gemaakt voor (tamelijk ongewone) drama... Van mij mag je het uitgebreid hebben over bijblese verwijzingen, symboliek. Het maakt wat mij betreft de film er niet beter op.
®Tc
Opnieuw 3 verhalen die samenkomen door een ongelukkig voorval maar nu met een compleet andere aanpak.
Geen ruwe beelden en kleuren meer zoals in de vorige delen. En nu bekijken we de naschokken van de hoofdgebeurtenis globaal. Het zorgt voor een totaal andere sfeer dan bij Amores Perros of 21 grams. Op de ene moment zit je in de middle of nowhere en even later in het bruisende en kleurrijk leven in Japan. Erg apart dankzij de manier waarop alles is afgestemd op de verschillende werelden. Ik kan me voorstellen moest deze film meer mainstream zijn dat de Amerikanen, Mexicanen, Marokkanen en Japanners allemaal Engels praten met hetzelfde accent maar gelukkig laten de makers dit niet gebeuren. Iedereen spreekt zijn eigen taal en ook de soundtrack is aangepast aan de culturen zelf. Zo wordt Babel een ware cultuurreis. Niet alleen voor de personages maar ook voor de kijker zelf. En lijkt het of je 3 verschillende films doorheen bekijkt. Erg aparte sfeer en gevoel maar heerlijk in elkaar gefixt door Inarritu.
Wat ik ook weer ten zeerste apprecieer is dat hij zijn acteurs de ruimte geeft hun werk te doen. Opnieuw is het acteerwerk erg naturel en goed. De andere aanpak belet hem niet zijn gewoonlijke sterk verhaalende film op poten te zetten én opnieuw cinematografisch te presteren. Knap camerawerk en mooi uitgekozen locaties opnieuw. Ook slagen de makers er weer in de verhalen boeiend te laten overkomen. Er zitten erg weinig dode momenten in de film.
Alejandro Gonzalez Inarritu weet me 3x erg te overtuigen. Hopelijk komt hij in de toekomst met nog meer mooie dingen aanzetten.
****
Blijft 4 * waard!
Vooral het dove meisje uit Tokio en haar verhaallijn vond ik indrukwekkend.
Vraag: kan je de andere 2 films van de trilogie in willekeurige volgorde bekijken? 21 grams heb ik ooit gezien, maar vond ik erg vaag. Moet nog een herbekijken. Amores Perros heb ik nog niet gezien.
canciser
Prachtige film, sterk geacteerd en geweldig geregisseerd! Dit soort films moeten vaker uitkomen, langdradig, de meest uiteenlopende personages en een goed verhaal. De film deed me een beetje denken aan Crash, helaas is deze wel iets minder.
Ik raad je trouwens niet aan om hem met UPC te kijken, want bij mij loopt de ondertiteling voor en die zijn erg belangrijk in deze film 4*
simonvinkie
Blijft 4 * waard!
Vooral het dove meisje uit Tokio en haar verhaallijn vond ik indrukwekkend.
Het is geen trilogie volgens mij het zijn gewoon drie losstaande films. Maar ik weet het niet zeker
Vinokourov
Prima structuur van de film, die mij wist te plezieren. Mozaïekfilms kunnen verzanden in een opeenhoping van oninteressante scenes. Iñarritu weet er echter wel raad mee en neemt rustig de tijd voor de drie verschillende verhalen die in drie totaal verschillende werelden plaatsvinden. Het thema miscommunicatie sijpelt in alle verhalen door zonder overdreven het door de strotten van de filmkijkers te drukken. Persoonlijk vond ik het Mexicaanse verhaal het boeiendste.
check: Death Trilogy
a series of three films that shares the theme of death.
* Amores perros (2000)
A highly acclaimed film from 2000 set in Mexico City. Three individuals are connected by the event of a violent car crash. A prominent theme in this movie are dogs.
* 21 Grams (2003)
The 2003 film was nominated for two acting Academy Awards. In this particular tale, three individuals are again connected by the tragic event of a car accident.
* Babel (2006)
Taking place in Mexico, Japan, Morocco, and the United States, this interconnecting story tells of four families that face tragedy simply through the purchasing of a rifle. This movie earned multiple Oscar nominations.. Bron: Wikipedia
Pelagatti
Erg knap gevonden. Drie bijzondere verhalen door elkaar, die indirect met elkaar te maken hebben.
Al vond ik het verhaal van het Japanse meisje een beetje uit de toon vallen... een verband met het geweer.. Toch was dat verhaal opzich boeiend genoeg.
Het verhaal met Brad Pitt en de schietende jongentjes is naar mijn mening het sterkst!
Juneau
Zal ik zo checken, ben vrij benieuwd. Kent iemand overigens meer films waarin de personages met elkaar verbonden zijn d.m.v. één voorval (of meerdere), zoals deze film? Crash, Amores Perros en 21 grams heb ik al. Alvast bedankt!
Seamus
The Burning Plain van dezelfde schrijver.
Iets meer terug in de tijd en een pak melodramatischer... Magnolia.
Juneau
Magnolia heb ik gezien, ja. Vond ik wat minder. De verhaallijnen imponeerden mij simpelweg weinig tot niets, in tegenstelling tot Crash bijvoorbeeld. Bedankt overigens. The Burning Plain zal ik binnenkort ook maar 's bekijken.
Heb Babel zojuist gezien. Sterke film, sterke en aangrijpende verhaallijnen. Vind het altijd mooi om te zien als bepaalde voorvallen de personages en hun situaties zo met elkaar verbinden en zo invloed op elkaar hebben. Vond de verhaallijn met het Japanse meisje ook enigszins uit de toon vallen, mais bon.
Justinw
Als ik ze van goed naar slecht zou moeten zetten
1. Magnolia (5*)
2. Crash (4*)
3. Babel (3*)
dirk hesius
Bobby
MJP10
Een schot weerklinkt in de Marokkaanse woestijn. Het zal een reeks voorvallen veroorzaken die invloed hebben op een Amerikaans koppel, twee jonge Marokkanen, een kinderverzorgster en een Japanse rebel. 3.5
Justinw
Bobby
haha, paar dagen geleden gekocht. Voor 1 euro bij bart smit. In de bakken 5 voor 5 euro
Bokito
prachtig hoe de verschillende verhalen bij elkaar komen. Heel goed in beeld gebracht hoe een kwajongsstreek (hoe erg ook) tot een groot complot opgeblazen kan worden.
laundromat
Vanavond op canvas! zeker kijken, ben wel benieuwd
geniet ze! lekker zonder reclame! als je kans hebt om 'm op te nemen: doen!
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Ik heb hem ook net op TV gezien. Een mooie film, alleen vond ik het jammer dat ze niet het einde wat uitgebreider hadden gemaakt en sommige stukjes die te lang duurde verkorte. Ik ben namelijk benieuwd wat er met de zoon en dochter van Brad Pitt is gebeurd, wat is er met die oppaster gebeurd en met die Marrokaanse Jongen? Het was duidelijk een open einde en vaak houd ik daar niet van, ik heb liever een gesloten einde. Maarja, dat is ieder zijn eigen smaak
Dat het geen gesloten einde was, is natuurlijk niet een rede om daar een lage beoordeling voor te geven. Al met al was het een mooie, pakkende film. In mijn optiek een 3,5 waard.
The Almighty
Goede film met goede verhaallijnen, die door mekaar heenlopen, maar toch wel wat met elkaar te maken hebben. Acteerprestaties waren ook goed. 3*

Oscarwinnende film 'Babel' met Brad Pitt sinds gisteren op HBO Max

Pathé Thuis Mega Movie Weken: Deze 100 films zijn nu tegen korting te bekijken