• 9.184.376 stemmen

Releasedatum: 12 februari 2009

• meJane Bekijk via meJane
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Slumdog Millionaire

"What does it take to find a lost love?"

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

Older Jamal

Sergeant Srinivas

Vision Mixer

Older Latika

Police Inspector

Airport Security Guard

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Erg goede film, overtuigende acteurs. orginele en pakkende verhaallijn ook.

avatar van Boneka

Boneka

Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze film heb opgezet. Nu was het toeval dat dit de eerste blu ray film was die het niet meer deed. Ergens zit er een productiefout in de schijf die na jaren uitkomt. Afijn heb 'm nu maar besteld vanuit Engeland met een andere producent. Geen Nederlandse subs, maar de Engelse is prima te volgen. Beeld is trouwens ook iets beter dan de Nederlandse uitgave. Vooral buiten zijn de kleuren erg mooi. Geluid en muziek is sowieso een groot pluspunt bij deze film. A feel good film wil ik hem overigens niet helemaal noemen, want er komen genoeg zwarte randjes langs die het daglicht soms maar moeilijk kunnen verdragen. Daar begint ie eigenlijk al mee. Maar Slumdog kent genoeg leuke mooie ontroerende momenten en gelukkig een heel stuk minder druk dan Everthing Everywhere all at Once. Slumdog is echt een heel stuk beter gemaakt. Jammer alleen dat er ook Engels wordt gesproken. Zoals we weten is Khan niet meer in ons midden. Dev Patel met enkele beauties, maar zijn laatste the Green Knight was niet al te best. Afijn heb in ieder geval weer genoten van Slumdog met een dikke 4 sterren.

Film 4.0

Beeld 4,0 (Engelse versie)

Geluid 4.5

avatar van The Oceanic Six

Na bijna 15 jaar (aldus mijn Moviemeter-log) nog eens opnieuw gezien en gelukkig maakt Slumdog Millionaire nog steeds veel indruk, dus opnieuw een hele goede filmavond mee gehad. We volgen de arme Jamil uit Mumbai die mee doet aan hun versie van de tv-quiz ''Who wants to be a millionaire?'' en hier zeer succesvol mee is omdat de vragen te maken hebben met momenten uit zijn moeilijke leven die je dan ook voorbij ziet komen. Een simpel concept, maar fantastisch uitgewerkt door regisseur Danny Boyle. Niet alleen qua beeld, montage en muziek, wat allemaal echt enorm goed gedaan is maar ook qua impact die de film op mij als kijker heeft. Je leeft echt mee met die jongen, ook omdat hij het niet makkelijk heeft gehadin het leven en levert zelfs deelname aan de quiz nog grote problemen op omdat men daar niet kan geloven dat een ''theejongen'' zo intelligent is.

De rol van de quiz-presentator, gespeeld door Anil Kapoor is dan ook een belangrijke die goed word vertolkt. Hij is charmant, totdat de camera's even niet op hem staan gericht. Ik vind dit sowieso een prima acteur, die ik nog ken uit de serie 24. Grappig genoeg speelde hij ook de hoofdrol in de Indiase versie van die serie, maar die heb ik nooit gezien. Niet elk subplot in Slumdog Millionaire vind ik even goed, zo is de verhaallijn met zijn broer en zijn vriendin soms wat rommelig en ongeloofwaardig, maar het is bij elkaar gewoon een mooi geheel geworden. Het bevestigt ook wel weer dat ik niet perse naar India op vakantie hoef, wat een vieze bende Maar Boyle levert vakwerk af, niet voor het eerst.

4* (was 4,5*)

avatar van Nekstwan

Nekstwan

Vanavond bekeken op Filmbox. Een jaar of vijftien geleden al gezien, kon me herinneren dat het een heel goede film was. Wederom niet teleurgesteld, geweldige film, in alle opzichten. Goed geacteerd, uitstekend camerawerk en het verhaal klopt gewoon, geen raadselachtige hiaten of overbodige randzaken. Een film die iedereen gezien moet hebben. Vier sterren vind ik eigenlijk een juiste score, maar vooruit, omdat ik de Taj Mahal zo mooi vind (staat hoog op mijn bucketlist) doe ik er nog een halve bij: 4,5* en zeer verdiend.

[quote]Slumdog Millionaire", de bekroonde film geregisseerd door de gerenommeerde Danny Boyle, neemt ons mee op een epische reis door de levendige en tegelijkertijd uitdagende sloppenwijken van Mumbai, India. Door een aardrijkskundige lens werpt deze meesterlijke vertelling een scherpzinnig licht op de vele facetten van urbanisatie, sociale ongelijkheid en de exponentiële expansie van megasteden.

In het hart van het verhaal staat Jamal Malik, een jonge jongen wiens leven in de krappe steegjes van de sloppenwijken van Mumbai ontvouwt. Hier, te midden van een labyrint van krotten en een kakofonie van geluiden, worden we geconfronteerd met de schrijnende realiteit van het bestaan aan de onderkant van de sociale ladder. Fundamentele behoeften zoals schoon drinkwater, fatsoenlijke huisvesting en toegang tot onderwijs zijn schaars, terwijl het verstedelijkingsproces onverminderd voortraast, waardoor overbevolking en een gebrek aan adequate infrastructuur de norm zijn.

Een van de meest indringende aspecten van de film is de portrettering van de vluchtsector in Mumbai, waar Jamal en zijn broer Salim gedwongen worden tot overlevingsstrategieën die zich buiten de grenzen van de wet bevinden. Dit schrijnende schouwspel werpt een ontluisterend licht op de vicieuze cyclus van armoede en criminaliteit die velen in de sloppenwijken gevangen houdt, waar hoop en wanhoop onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.

De film werpt ook een scherp contrast op gated communities, waar de welgestelden zich terugtrekken in ommuurde enclaves van luxe en privilege, afgeschermd van de ontberingen van de sloppenwijken. Dit schisma tussen de weelde van enkelen en de ontberingen van velen legt de diepgewortelde sociale ongelijkheid in de stedelijke omgeving genadeloos bloot, waardoor het belang van inclusieve stedelijke ontwikkeling wordt benadrukt.

"Slumdog Millionaire" is niet alleen een visueel verbluffend spektakel, maar ook een diepgaande verkenning van de menselijke geest en veerkracht in het aangezicht van onvoorstelbare ontberingen. Met een meeslepend verhaal en een weergaloze cinematografie nodigt deze film de kijker uit om na te denken over de complexiteit van stedelijke ontwikkeling en de dringende noodzaak van sociale rechtvaardigheid in onze moderne samenleving.

In essentie is "Slumdog Millionaire" een krachtig pleidooi voor empathie, begrip en solidariteit, en een absolute must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke diversiteit en uitdagingen van de moderne stedelijke landschappen. Het tempo van verstedelijking in Mumbai is een van de meest opvallende kenmerken van de film, waarbij de snelle groei van de stad en de daaruit voortvloeiende problemen van overbevolking en gebrekkige infrastructuur centraal staan. De beelden van uitgestrekte sloppenwijken naast glimmende wolkenkrabbers illustreren het contrast tussen de verschillende aspecten van stedelijke ontwikkeling en de sociale ongelijkheid die hieruit voortvloeit.

Door de focus op de vluchtsector biedt de film een diepgaand inzicht in de complexe dynamiek van armoede en criminaliteit in stedelijke omgevingen. Het laat zien hoe jongeren zoals Jamal en Salim gedwongen worden om extreme maatregelen te nemen om te overleven, en werpt tegelijkertijd vragen op over de systemische oorzaken van dergelijke situaties. Deze verkenning van de onderwereld van Mumbai werpt een ontluisterend licht op de schaduwzijden van stedelijke ontwikkeling en de uitdagingen waarmee miljoenen mensen wereldwijd worden geconfronteerd.

Terwijl de film het schisma tussen de levens van de welgestelden en de armen belicht, roept het ook op tot een dieper begrip van de menselijke veerkracht en solidariteit. Jamal's opmerkelijke reis van armoede naar roem toont aan hoe zelfs in de meest wanhopige omstandigheden hoop en doorzettingsvermogen kunnen gedijen. Dit biedt een krachtige boodschap van hoop te midden van alle ontberingen die in de film worden getoond.

In zijn geheel is "Slumdog Millionaire" niet alleen een meeslepend drama, maar ook een essentieel werk dat ons uitnodigt om na te denken over de uitdagingen en mogelijkheden van stedelijke ontwikkeling in de moderne wereld. Met zijn aangrijpende verhaal en indrukwekkende cinematografie blijft deze film een tijdloze herinnering aan de complexiteit en veerkracht van de menselijke geest.