menu

Slumdog Millionaire (2008)

mijn stem
3,95 (6149)
6149 stemmen

Verenigd Koninkrijk / India
Drama / Misdaad
120 minuten

geregisseerd door Danny Boyle en Loveleen Tandan
met Dev Patel, Freida Pinto en Anil Kapoor

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=AIzbwV7on6Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,0
Zeer mooi verhaal en zeker als je in India geweest bent. Gaat hij nog meer leven.

Prachtig in beeld gebracht met een hoop emoties........

Verdiende 4 sterren

avatar van filmofiel
Sorry, maar ik vond er geen moer aan.

avatar van Fisico
4,0
Deze film stond al lang op mijn lijstje. Boeiende film die het harde overlevingsleven in de sloppenwijken van Bombay en bij uitbreiding in India weergeeft. Het is hier vaak "the survival of the fittest". Jamal doet dit min of meer door op het rechte pad te blijven (kwajongensstreken buiten beschouwing gelaten). Zijn broer Salim gaat de andere weg op en zijn hardheid en geslepenheid merk je al op sinds hij kind was.

De film bevat een aantal expliciete beelden. Vooral het beeld toen hun moeder werd neergeslagen vond ik erg pakkend. Uiteraard ook de scene waar de kinderen hun ogen worden verminkt om meer medelijden te wekken als bedelaar was hallucinant. Het beeld van de jonge achterblijvende Latika toen de jongens de trein namen, pakte me ook enorm.

Het was interessant om de opbouw van de film te zien aan de hand van flashbacks via het quizprogramma en het opgroeien van Jamal. Dat elke vraag toevallig refereert naar datgene dat hij zelf had meegemaakt, tja, dat moet je er maar bijnemen. Het is wel jammer (behalve voor de laatste vraag) dat de opeenvolgende vragen eveneens chronologisch verlopen voor de gebeurtenissen tijdens Jamals leven.

De sfeer, decor, muziek en camerabewerking van de film was prachtig. De heerschappij van malafide clans werd goed uitgewerkt en het trio krijgt met zo twee bendes te maken. Het is een business als een ander waar je moet afrekenen met concurrentie zullen die waarschijnlijk denken. Een ander bekend fenomeen, namelijk de kastesamenleving in India kwam in zijn geheel niet aan bod. Dat is geen verwijt, eerder een vaststelling. Mogelijk kon dat de film naar een nog hoger niveau gebracht hebben.
Naast een aantal harde scenes waren er ook ontroerende en grappige momenten (het kat-en-muisspel tussen de kinderen en de ordehandhavers bvb).

De film is een good ending show, maar dat wist je op voorhand (zelfs de titel verraadt het al). Blij dat ik hem eens gezien heb, maar ik werd er niet door weggeblazen. Ik twijfel tussen een 3,5* of een 4,0*. Het verhaal zelf blijft steken op gewoon OK, de gehele (technische) omkadering neigt naar zeer goed.

avatar van mcdaktari
Zojuist weer eens opnieuw gekeken en ik vond hem zelfs nog beter dan de eerste keer. Echt een prachtig mooi verhaal. Wat maakt die Danny Boyle toch goeie films.

avatar van SmackItUp
4,0
Erg mooie film over een jongen uit de sloppenwijken van Mumbai. Het idee is geweldig om aan de hand van flashbacks de opgedane kennis van Jamal te verklaren. Maar met name audiovisueel valt deze film in positieve zin op. Nou is dat Boyle niet vreemd, maar hier overtreft hij zichzelf maar weer eens. Meerdere genres passeren de revue, maar het blijft voor mij toch een duidelijke feelgood film. Soms ligt het er net iets te dik bovenop, maar storen doet het nergens.

Erg mooi, 4*.

avatar van Black Math
3,5
Herzien. Nog steeds een aardige film over een sympathieke gozer uit de sloppenwijk die met het nodige geluk zijn weg naar het geluk vindt. Een aantal pijnlijke momenten, zoals de dood van zijn moeder door religieus geweld, of zijn broer die zich zijn vriendin toe-eigent. De afloop wordt al bijna aan het begin weggegeven, maar voelt erg bevredigend. Mooi is het moment dat hij haar voor het eerst zoent, en met name omdat de locatie haar litteken is. Dat zegt zoveel over iemands karakter.

Visueel aardig, maar niet heel erg opzienbarend. Ook de soundtrack is niet heel erg opvallend. De structuur is leuk bedacht, met de vragen waarvan de antwoorden de aanknopingspunten vormen voor het levensverhaal van de hoofdpersoon. Wel werd dat voor mijn gevoel wat lang uitgesponnen, waardoor ik de aandacht er niet altijd bij had. Hierdoor kom ik uiteindelijk uit op 3,5*.

avatar van nathaniel177
3,5
Goede film. Mooi verhaal. Goed geacteerd. Snap alleen niet dat dit 16 plus moet zijn.

avatar van de grunt
3,0
Blijf het ongekend vinden Onderhond dat uitgerekend jij als zelfverklaard 'lover of the abstract' juist deze film een 4,5 hebt gegeven.

avatar van Onderhond
4,5
Hoezo? Ik vind het geen vereiste voor een goeie film, gewoon een kenmerk waar ik meestal een zwak voor heb. Zo zijn er nog een hele resem films binnen mijn 4.5*/5.0* reeks die je er zou kunnen uitpikken. 't Is wel alweer 10 jaar geleden dat ik deze gezien heb, halfje eraf valt dan ook niet uit te sluiten, maar doorgaans blijkt toch wel dat de stijl van Boyle zich wel overeind houdt. Erg fijne, moderne regisseur.

avatar van de grunt
3,0


Poverty-porn van Boyle die extreme armoede in de sloppenwijken van Bombay portretteert als een idiote lekkernij zonder enige plausibiliteit.

avatar van Onderhond
4,5
Dat maakt het al geen poverty-porn. Opsmuk is uit den boze dan.

avatar van BlueJudaskiss
4,5
Gisteravond weer een keer gezien, na jaren, nog steeds op dat knisperend mooie Blu-ray. Nog altijd bizar hoe Boyle van soms zwaar materiaal een hele luchtige film weet te maken, zonder afbreuk te doen aan de ernst en het leed. Dat camerawerk van Anthony Dod Mantle blijft verbluffend. De muziek trouwens ook.

4,5*

avatar van Lovelyboy
3,5
Boeiende en kleurrijke film met het boeiende contrast tussen het pauperige programma met de opsmuk en de immense geldprijs, en anderzijds de absolute ellende en armoede waarin de hoofdpersoon opgroeit. Met de benodigde humor en verhaallijn vind ik de film dan ook al snel een absurdistisch drama.

Niet te geloven hoe die muziek eigenlijk 1 op 1 overgenomen is. Waar kwam de opzet van dit programma eigenlijk vandaan? Super irritante gameshow host trouwens, wat een bokkenlul die vent.

Mooi vrouwtje trouwens die Freida Pinto. Amper veilig te noemen daar in dat soort landen. Las overigens dat ze het na deze film nooit echt gemaakt heeft omdat ze volgens de geruchten een te kleine voorgevel had. Die mensen daar zijn raar.

Verder, vermakelijk, leuk een keer gezien te hebben.

avatar van cantforgetyou
5,0
Ooit al in de bioscoop gezien. Nu op dvd voor 0,95 cent op een rommelmarkt. Nou dat is ie zeker waard. Het blijft nog steeds een heftige, boeiende, meeslepende film. Ik vond het opnieuw een pareltje om naar te kijken. Wat speelde iedereen toch goed en overtuigend. De kleine jochies, tot en met de pubers. Geweldig. De muziek was trouwens ook prachtig. Die ga ik nog eens opzoeken. De spanning tussen de presentator van de gameshow en die jongen was geweldig gespeeld. Je gunt het de jongen echt dat hij gaat winnen. Ik weet nog dat die acteurs echt uit India zijn gehaald. Ben benieuwd hoe het nu met ze gaat? Hopelijk hebben ze in ieder geval allemaal een miljoen gekregen, zodat ze een normaal leven kunnen leiden. Wat een apenland daar in India. Brrrrrr. En wij maar klagen hier in Nederland. Wat zijn we toch verwend.

avatar van konijnenkop
5,0
Vond het een goede film zo goed dat ik benieuwd ben of er nog andere goede bolywood films zijn iemand suggesties??

avatar van Ted Kerkjes
4,5
konijnenkop schreef:
Vond het een goede film zo goed dat ik benieuwd ben of er nog andere goede bolywood films zijn
Dit is absoluut geen Bollywoodfilm, hoor.

avatar van konijnenkop
5,0
Ted Kerkjes schreef:
(quote)
Dit is absoluut geen Bollywoodfilm, hoor.


Niet? Wat voor film is het dan ?

avatar van JeroenFR08
4,0
Een avondje met Videoland, het werd Slumdog Millionaire.

Eigenlijk was dit er een die ik al een paar keer zag staan, maar had ik bij geen enkele keer het idee zin te hebben in deze film. Echter met zijn uitstekende notering in de top 250 moest het er toch eens van komen. Hij viel absoluut niet tegen.

Vooral de schakeling tussen het spel zelf, de flashbacks naar het verleden en de scènes bij de legerofficier zijn erg sterk. Constante schakelingen tussen de 3 maken de film vlot. Beetje bij beetje wordt naar een mooie klimax toegewerkt. Een die nog even blijft heugen. Eigenlijk is dit de grote troef van de film: de regie van Boyle dus.

Hier en daar mag dan een beetje sprake zijn van toeval. Aan het geheel doet het niks af. Daarnaast zijn alle acteurs en actrices in goeden doen. Echter is het zoals gezegd Boyle zijn hand die de film af maakt. De shots naar het verleden zijn genieten met de achtervolgingen door de krottenwijken en mooie plaatjes. De soundtrack mag er daarnaast ook zeker zijn.

Fijne film, eentje die bij een herziening waarschijnlijk nog wel wat extra’s kan scoren. Verdiende de 8 Oscars die het in de wacht sleepte. Als je dan soms ziet wat er tegenwoordig in de categorie ‘beste film’ uitgereikt wordt (Moonlight)/(Birdman) is dit toch een paar klassen beter naar mijn idee.

Zo lang laten liggen, zonde!

avatar van qhona
4,0
Prima film. Jaren geleden gezien

avatar van Justus18
5,0
Ik heb gisteren weer heerlijk genoten van deze prachtfilm.

avatar van Shadowed
4,0
Wederom een goede Boyle.

Niet zijn beste vind ik, alhoewel deze het hoogste is beoordeeld op MovieMeter. Maar ik denk dat dat vooral aan het onderwerp ligt en de uitwerking daarvan. Een uitwerking die regelmatig een stevige tik uitdeelt op de cultuur van India en het omgaan met zwerfkindjes.

Dit is dus de film waar Patel mee doorbrak. Hij doet het niet perse fantastisch, maar voldoet zeker qua acteerwerk. Verder nog wel aardig acteerwerk van de rest en een aantal herkenbare gezichten, maar het acteerwerk vond ik nu niet het element waar de film in uitblonk.

Visueel zoals we kunnen verwachtten van Boyle, erg indrukwekkend. Iets rauwer dan zijn doorgaande films en zeker iets anders. Maar wederom erg sterk cameragebruik en strakke editing. De beelden uit India zien er goed en levendig uit.

Vroeger weleens onder gezelschap geprobeerd te kijken, maar toen werd er beslotten dat enkele stukken te heftig waren. Als ik er nu zo op terugkijk, viel het nog wel mee aangezien ik al veel heftigere films heb gezien. Dat haalt niet weg dat sommige stukken nog wel redelijk binnenkomen.

Het verveelt nergens en Boyle zorgt ervoor dat het tempo er goed inzit. Hier en daar overduidelijke Boyle-trekjes, al is het hier iets minder dan zijn doorgaande films. Maar met een verhaal zoals dit is dat dan ook wel te verwachtten.

Voor de rest erg leuk hoe er wordt laten zien hoe Patel elk antwoord in de quiz goed weet te raden. Desondanks, zeker richting het einde, is het ook nog behoorlijk spannend. Alleen vond ik de 10 miljoen vraag net wat beter opgebouwd dan de 20 miljoen vraag.

Vermakelijke film die soms een sterke tik uitdeelt naar India. Hier mag ook weleens meer aandacht naartoe gaan natuurlijk. Voor de rest een sterke film die terecht een oscar heeft gewonnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:22 uur

geplaatst: vandaag om 23:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.